Dagboek week 42
16 oktober 2006
Het was weer een zeer goede vangdag; geen nulrondjes. Tussen 17:00 en 18:00 op rij: 1 beflijster, 1 grote lijster en een vink met Stavanger-ring. Ook kort een havik in sectie 2.
Het weer was prachtig zonnig met een (zuid) oostelijke wind 4. Er vlogen nog veel atalanta's en heidelibellen. Ook 1 gehakkelde aurealia in het glop.
Vanaf 17.00 uur postten we bij de kruising 3,7 en 8 om de koperwieken snel te kunnen pakken. Het viel wat tegen omdat (bijna) alle lijsters van het eiland vertrokken. Het was een aanhoudend "srie" van merels en koperwieken. Nu om 22.00 uur weinig geluidjes meer in de lucht.
Rond 17.00 uur kwam er er ook een groep van 38 kleine zwanen (slechts 2 jongen) laag zuidwaarts over het glop. Ze waren al duidelijk aan het dalen voor een landing in het Lauwersmeer. Arjen en Erik zagen kort de Siberische boompieper en 1 dwerggans in een groep brandganzen. Ook enkele groepen kolganzen zuidwaarts.
Net 2A vervangen wegens grote gaten en strategische plek, vlakbij de speaker.
Rallengeluid gedraaid van 19.30 tot 23.45 uur.
Waterstand in het Glop zakkend naar 81 cm op de peilschaal om 23.30 uur.
Groetjes,
Gerrit(sen), Wil Gerritse, Erik Gerritsen en Arjen Goutbeek
17 oktober 2006
Het houdt maar niet op hier: de 7e dag op rij met meer dan honderd vogels. Eerste ronde 64 en de tweede 42: daarna duidelijk minder. Vanaf ongeveer 16.30 uur posten we op de baan om de invallende lijsters snel te kunnen
pakken. Dat levert nog een avondpiekje op.
Ook vandaag weer stralend weer en ZO 3/4. Weer diverse atalanta's tp en zuidwaarts. Toen we zaterdag kwamen was de hele polder gemaaid en vandaag werd het meeste gras in de kuil gereden. Nu om 21.15 uur is Visser nog aan het kuilen. Onvoorstelbaar voor 17 oktober.
GG maakte vanmiddag nog een fietstochtje: veerdam, herdershut, Kobbeduin en terug naar Glop. Op het wad bij de veerdam de bekende concentratie "zoetwatereenden": 60 pijlstaarten, 78 slobben, 100 krakken en zo'n 75 bergeenden.
Op het pas gemaaide gras alweer enkele duizenden brandganzen en ook zo'n 450 goudplevieren. Op de Oosterkwelder tientallen Oeverpiepers en bij de kooiplas een Havik. In de avondschemering 2 cirkelende houtsnippen bij sectie 7/8. Vanavond geen
massale wegtrek van lijsters.
Arjen Goutbeek vertrok met de avondboot. Hij was al meerdere jaren geweest maar trof het steeds niet. Is nu overtuigd dat het niet alleen sterke verhalen zijn over veel vogels. In de drie dagen dat hij hielp konden we er 495 ringen. Slechts 3 waterrallen gevangen, ondanks het draaien van geluid.
Het weer wordt vanaf morgen wat natter: mogelijk komt daardoor de trek weer op gang.
Tot zover.
Gerrit en Erik Gerritsen, Wil Gerritse
18 oktober 2006
Helaas is de stijgende lijn doorbroken maar toch nog 128 vogels en geen nulrondjes. Het is nu toch wel duidelijk de 2e helft van oktober: koperwiek en merel zetten de toon. Ook 27 staartmezen gevangen, waarvan maar liefst 20
vers.
Het weer was vandaag duidelijk anders. De hele dag bewolkt en vanaf 11.00 uur af en toe motregen. De zuidelijke wind was zwak. Vanavond geen wegtrek van lijsters van het eiland en er kwamen wel wat koperwieken slapen in het Glop, al waren de aantallen klein.
Rinus Goutbeek kwam met de vroege boot en Erik vertrok met de middagboot. VU-student Joris ten Barge maakte ons wat wegwijs in de wereld van kwelderspringers en mospissebedden. Matti Berg kwam met ons de VU-excursies van morgen en overmorgen doorspreken.
Ook vandaag nog atalanta en enkele libellen. Regelmatig jagende sperwers en een naar ZW trekkende grote gele kwik. Rinus zag circa 300 goudplevieren in de polder.
Vanaf 19.30 uur draait weer het rallengeluid. Hopelijk zorgt het druilerige weer voor aanvoer van verse rallen.
Groetjes, we gaan aan de bami, Gerrit, Wil en Rinus.
19 oktober 2006
Het is even uit met de pret. Regen van circa 05:00 tot 09:00 uur. Daardoor geen aankomst. De eerste rondjes leverden dan ook weinig op. Met de vroegste boot arriveerden Ab en Arjen Goutbeek om een dagje te kijken.
Van 9.30 tot 11.00 uur gaven we een excursie voor een groep van 10 VWO-ers die twee dagen een "snuffelstage" lopen bij de VU. Ze kwamen uit alle hoeken van het land. Omdat ze elkaar niet kenden, was het een beetje stille groep. Pas bij de koffie met speculaas kwamen ze een beetje los. Weinig vragen maar laten we hopen dat we iets gezaaid hebben. Een van de scholieren was helper bij het ringen van roofvogels in de Achterhoek en wilde wel wat zangvogelervaring opdoen.Ik beloofde hem in contact te brengen met een ringer in de buurt. We moeten tenslotte wat doen tegen de vergrijzing in het ringerscorps.
Het bleef de hele dag slap maar de avondronde maakte nog wat goed. We hielden weer "wiekenwacht". Gezeten in plastic tuinstoelen konden we de invallende koperwieken snel grijpen. De avondronde was ongeveer de helft van het dagtotaal.
Door de slapte ging GG 's middags het eiland op. Een uurtje zeetrek leverde zeer weinig op. Rond de Westerplas 6 bokjes gezien en 5 watersnippen. In de polder oa: 700 rotganzen, 4500 brandganzen en een adulte man blauwe kiek. De rotganzen lijken een slecht broedseizoen te hebben gehad. Op 150 ex. Slechts 6% juv.
Over het Glop trok nog een smelleken naar ZW en op de waddijk 26 kneuen.
Gisteravond laat ontdekten we dat het ralllengeluid niet (volledig) heeft gewerkt. Dat zagen we terug in de matige vangsten. Ook nog een kort bezoek gehad van een Engelsman (met gezin) die vroeger op Helgoland heeft geringd.
Tot zover: het is pizzatijd.
Groetjes van Gerrit, Wil en Rinus.
20 oktober 2006
De dag verliep vrijwel identiek aan gisteren. Een regenachtige ochtend: daarna opklarend. Wind nog steeds in de zuidhoek.
Om 9.15 uur kwam de tweede groep VWO-ers die zich twee dagen orienteren bij de VU. Vandaag een levendigere groep. Ook bezoek gehad van BB, Guido Keyl en Paul Ruiters.
De ochtendrondjes stelden weinig voor: de meeste vingen we 's avonds bij het invallen op de slaapplaats. De koperwieken hadden vandaag hogere gewichten dan de rest van de week. De zwaarste woog 81,5 gram.
Er joeg een smelleken boven het glop en er kwam 2x een grote gele kwik naar het zuidwesten over.
We kijken terug op een prima ringweek. Het seizoentotaal (exclusief zeereep) zit nu rond de 4600. Nog steeds onder gemiddeld maar we hebben nog ongeveer 4 weken te gaan. Succes aan allen die nog komen.
Het viel ons op dat we van 3 soorten de maxima voor de vleugel moesten bijstellen: heggemus, zanglijster en zwartkop.
de vriendelijke groeten van Gerrit(sen), Wil Gerritse en Rinus Goutbeek
21 oktober 2006
Met de neus in de boter!
De eerste rondjes werden nog door de ploeg van afgelopen week gelopen en leverde het gebruikelijke ochtendpalet aan soorten op. Na een eerste ronde met redelijk veel vogels was de tweede ronde al weer minder en - voorwaar! Beiloo! - het rondje van 10:00 uur was een nul-rondje. Dat geeft de burger moed voor de rest van de dag.
Gelukkig bleek dat geheel onterecht, want het rondje van 11:00 uur telde een vogel of vier en één daarvan was de zevende Pallas' Boszanger voor onze baan. Broeva Harro, dinges hep gelijk, joechei en meer van die zaken.
Na de andere drie vogels weggeringd te hebben werd de PaBoZa (ook wel aangeduid als Paljas Bosbehanger) aan een uitgebreid onderzoek onderworpen ( veel ooh's en aah's en wat istie klein hè) en weer losgelaten, maar pas nadat maar liefst drie modellen uit de digitale Nikon SLR serie hun werk hadden gedaan , een D50, een D70s en een D200. Hopelijk was het beestje niet al te zeer onder de indruk van al dat fotografisch geweld. Hij verdween hoog in de berken naast sectie één en is niet meer terug gezien of gehoord.
De rest van de dag is het aardig doorgelopen en het laatste halfuur leverde de bekende Koperwieken waterval op. Morgen zullen wij zeker niet al om 17:00 uur klaar staan, maar iets later. Vooral wanneer er niet zoveel invalt hebben wij de indruk dat aanwezig zijn evenveel vogels oplevert (direct uithalen nadat ze ingevlogen zijn) als dat het kost (omdat ze afdraaien wanneer ze je zien).
Verder kunnen we melden dat het weer niet overhoud, redelijk harde wind uit zuidelijke richting, aan de warme kant voor de tijd van het jaar en nauwelijks neerslag. Wie weet wat morgen ons gaat brengen.
Bezoekmatig had een we de hele dag Olivier Durrier en Stein-Are Saether van het NIOO te gast. Wij hebben ons vermaakt.
André G. Duiven, Kees Oosterbeek, Symen Deuzeman, Henk van der Jeugd
22 oktober 2006
De kop is eraf!
Vandaag een redelijk normale dag. De eerste ronde hangt er in net 1 in de middelste baan een muis zonder kop!. Verder geen aanwijzingen van de dader van dit bloederig tafereeltje. Klapekster, Torenvalk, Sperwer? Zeg het maar, wij weten het niet.
De zondagsexcursie telt 10 deelnemers.
Het druppelt de hele dag flink door, met vooral veel terugvangsten. Naast twee Waterrallen en vier Koperwieken vallen vooral de acht Staartmezen op. Vergelijk tussen gemeten biometrie aan deze terugvangsten tussen verschillende ringers levert weer
voldoende interessante informatie op voor menig winters nachtje bij de open haard. Gelukkig zijn we het in het algemeen roerend met elkaar eens wat leeftijd en vleugellengte betreft.
De schemertijd levert talloze Koperwieken op en een aantal Merels, zodat ons dagtotaal op 108 terecht komt. Het kon slechter.
André G. Duiven, Kees Oosterbeek, Symen Deuzeman, Henk van der Jeugd