logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English

Dagboek week 45

terug
later
eerder

6 november 2006

Een nieuwe jaarsoort: baardmannetje. Vanuit het riet klinkt het getwinkel bij het langs lopen. Eén voor één lokten ze elkaar. Ze zijn ook blijven slapen, dus wellicht volgen er meer.
De leukste terugvangst was een Merel van vorig jaar oktober. Een Sperwer vrouw ontsnapte twee keer uit sectie 6 toen ik er op twee meter bij was. In sectie 8 heeft een Buizerd gehangen en sectie 5 een kerkuil. Meer interessante dips dan vangsten dus.
Het is verder een stuk stiller in het glop dan gisteren. Buiten het glop wemelt het van de Merels. Er lijken hier grote aantallen Sijsen en Barmsijsen voorbij te vliegen. Ze blijven hoog in de bomen hangen vliegen snel door. Verschillende Houtsnippen scharrelen rond, maar in de vroege ochtendronde heb ik ze nog niet kunnen betrappen.

Holmer Vonk


7 november 2006

geen verslag ontvangen


8 november 2006

Net als gisteren zijn er s'ochtends weer Merels aangekomen. Dat is dan ook het enige. De conditie van de Merels is geweldig. Bijna allemaal dik boven de 100 gram. Een van de adulte Merels draagt een Helgoland 4.0 mm ring die niet van dit jaar is.
Teruglezend in enige oude logboeken doet vermoeden dat er de komende dagen wel eens meer Merels zouden kunnen volgen. De ZW-NW wind lijkt geen belemmering te zijn. Vanavond gingen ze zelfs met regen en windkracht 6 massaal de lucht in richting Engeland. Een Merel die ik eergisteren ook al gecontroleerd had bleek vorig jaar op 4-11 door Henri geringd te zijn.
Om 13.30 was de wind zo toegenomen en waren de netten zo vol blad dat we secties 4,5 en 6 hebben dicht gedaan. Voor de nacht hebben we alles dicht gedaan.
In het dorp zaten bij de Ransuil roestplaats 3 Ransuilen. Er lagen echter weinig ballen. Overal in het dorp zaten merels, maar niet in echt grote aantallen.
Verschillende Kramsvogels zijn vandaag over gekomen. Sijsen en Barmsijsen waren veel minder te horen dan afgelopen dagen. We kijken uit naar de dag van morgen. Want Merels in november houden van rotweer en harde wind.

Holmer Vonk


9 november 2006

Zoals alle afgelopen ochtenden aankomst van Merels. Door de wind en de regen vangen we bijna niets.
De highlight van de dag is een adulte merel man die vorig jaar nobvember alhier geringd is. De hele dag zijn er groepjes Kramsvogels te horen.

Holmer Vonk


10 november 2006

geen verslag ontvangen


11 november 2006

Gisteravond met Hanneke Huiskamp met de avondboot gearriveerd en vanmorgen de boel overgenomen van Holmer. Was het gisteravond nog een lekker zwoele najaarsavond met vrijwel geen wind en een temperatuur rond de 10 graden, vanmorgen was dat beeld volledig op de kop gezet.
Vannacht is er een groot regengebied gepasseerd waarvan we vanmorgen nog tot 09:00 uur het laatste staartje neerslag hadden. De bosnetten vol met blad en door de stevinge wind ook op enkele plekken dode twijgen in de netten. Tussen al die zooi toch ook nog wat vogels, hoofdzakelijk lijsters. Daarbij voor het eerst sinds dagen ook een paar zanglijsters.
Vanaf 09:00 uur de eerste opklaringen achter het regenfront en zoals voorspeld af en toe een korte bui die vrijwel iedere keer het eiland passeert zonder te lozen. Daarachter haalt de wind echter aan en rond het middaguur ontvangen we een weeralarm vanaf de Langestreek.
Een aantal netten staat door het uitrekken tijdens het seizoen te slap en moeten de komende dagen met nog meer harde wind in het verschiet bijgespannen worden. Nu beperken we ons eerst tot het bijsnoeien van de twijgen op plekken waar ze steeds inwaaien.
Na de middag een sperwer voor de ringtafel langs zien scheren, maar verder niets aan opmerkelijke waarnemingen te melden.
In de rallenkooi bij sectie 3 in 1 ronde 4 rallen tegelijk waarvan slechts 1 vogel (een knoeperd van een man) ongeringd is. Bij de geringden een adulte van vorig seizoen, begin november. Dit jaar al 4 keer eerder teruggevangen.
Om 17:00 uur de netten in de ponyweide uit voorzorg gesloten en in de laatste ronde om 17:30 uur ook de netten in het bos en onder de hoge berken. De wind is dan inmiddels aangewakkerd naar een dikke 7 bft uit het Westnoordwesten.
De familie Vonk vertrekt om 18:00 uur huiswaarts nadat Holmer vanmiddag nog een supersnelle Wadtelling heeft uitgevoerd (grootste deel telgebied onder water door wederom extra hoog water).
Voor vannacht en morgenochtend zijn zware windstoten voorspeld met uitschieters tot 100 m/s. Vannacht dus beperkte glopdijkbewaking en morgen op tijd het bed uit om te kijken hoe de zaken er dan voor staan.

Groeten, Henri Bouwmeester & Hanneke Huiskamp


12 november 2006


Novemberweertje

Zoals verwacht ging het vanochtend bij het ontwaken buiten flink tekeer. De voorspelde lichte storm was in de ochtenduren op haar hoogtepunt. Zwiepende bomen in het Glop en af en toe striemende regensputters tegen de ruiten van het gebouw. Iedere keer dat de ganzen in de polder opgeschrikt worden komen zij in gierende snelheid voorbijgevlogen.
Bij terugkomst van de eerste ronde, met slechts 1 Merel, de netten in het bos opengeschoven nadat sectie 6 (eikenblad voor lief nemend) ook al was opengezet. Er was in het bos bij de gesloten netten zo goed als niets ingewaaid; goed gegokt om ze niet naar binnen te halen maar slechts te sluiten. Het aantal elzenproppen dat we uit de netten moeten peuteren valt vandaag enorm mee, de meesten zullen inmiddels wel gevallen zijn.
Vanzelfsprekend vielen de vangsten tegen, maar dat kwam bepaald niet omdat er te weinig beweging van vogels was. Er zaten op de droge delen van het terrein (langs de randen van de opstelling dus) heel wat merels te foerageren. Er was dus nog geen noodzaak om ons op de kruiswoord- en sudokupuzzelboekjes te storten die hier in het ringersrustoord opvallend genoeg de laatste jaren in aantallen toenemen.
Tegen een uur of 11 was merkbaar dat de wind iets luwde, maar de rest van de dag is toch zeker het niveau van 6+ bft gehandhaafd. Zoals te verwachten geen deelnemers voor de excursie, maar wel een stoere Barbara die, de elementen trotserend en een ijseend, kleine alk en stormvogeltje in de haven van Lauwersoog missend, toch maar naar Schier was afgereisd.
Net als gisteren heeft het water op het Wad weer behoorlijk hoog gestaan; nu al de derde keer in 2 weken tijd...
Tegen het vallen van de avond is de wind weer iets verder afgenomen maar staat nog steeds stevig door; de buiigheid nam in de middag ook al flink af.
Afwachten maar weer wat er morgen gebeurt; er wordt echter al weer een stevig regenfront aangekondigd.

terug
later
eerder

Groeten, Henri Bouwmeester & Hanneke Huiskamp


 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox