logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 30


26 juli 2009

De eerste volle vangdag.

De wind is vannacht al weer iets aangewakkerd en stond weer overwegend in de ZW-hoek. Het is een redelijk heldere nacht geweest en de temperatuur zit om 05:00 uur op 10 graden. Op een paar plaatsen lichte dauw aan de netten, maar dat is snel voorbij. In de eerste ronde blijken de haviken al weer flink aan het bedelen en dat deden ze om 04:00 uur ook al want de studentes hoorden de jongen toen ze thuiskwamen van het stappen in het dorp. De jonge havik die eerder deze week met de hand werd gevangen hing vanmorgen in het grofmazige net op de rand van de schapenweide. Na controle van het ringnummer heb ik haar bij het net maar weer losgelaten hetgeen in dank werd aanvaard. Feilloos zeilde de grote vogel tussen de eiken door naar de voerplek bij de horst.
De vangsten lopen vandaag weer lekker door en in de loop van de ochtend vangen we weer een nieuwe weeksoort. Vlak bij een dode els met daarin één van de oude nestholtes hangt een erg juveniele grote bonte specht in het net. De vogel heeft nog het volledige juveniele kleed en is net begonnen met de postjuveniele rui. Het wordt verder weer een echte fitissendag met verder niet zo veel bijzonders te vermelden. Of het moet de waarneming van een waterral zijn. Op het kruispunt van secties 3, 7 en 8 zit er één te roepen en wellicht was dat de veroorzaker van de kleine plonsjes die we voorgaande dagen af en toe hoorden en die we toeschreven aan een kikker.
Omdat het vandaag al een stuk zonniger was dan in voorgaande dagen is er redelijk wat activiteit van insecten. We zien een aantal vers uitgeslopen atalanta's, dagpauwogen, groot koolwitjes, een bruin blauwtje en vele koevinkjes en bonte zandoogjes.
Bij de terugvangsten van vandaag een zwartkop vrouw die nu pas voor het eerst teruggevangen wordt na in Augustus vorig jaar hier te zijn geringd. Hetzelfde geldt voor een tjiftjaf, maar dan met op drie dagen na een jaar verschil.
Tegen alle verwachtingen in hebben we vandaag geen kruisbekken waargenomen. Er blijken inmiddels al wel waarnemingen binnen te druppelen in Groot Brittannië en op Fair Isle zitten 35 witbandkruisbekken; waar leidt dit toe?

Groeten,


Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskamp


25 juli 2009

Een laat begin is het halve werk?

Vannacht heeft het enorm geregend en trok er een stevig onweer over het eiland dat lang narommelde boven de Noordzee. Om 05:00 uur regende het nog en de netten bleven dus gesloten. Nadat de regen overging in buien en deze vervolgens ook oplosten hebben we vanaf 13:00 uur de netopstelling zonder secties 4 en 5 voorzichtig opengeschoven. Dat bleek niet onverdienstelijk want het druppelde nu lekker door met vogels in plaats van regen. Vooral de fitisjes en tjiffen deden het goed. De jonge haviken hebben de gehele dag zitten schreeuwen om voer, met slechts een onderbreking van een uurtje nadat één van de ouders gezien werd en er een nieuwe prooi vanuit de polder het bosje in werd gebracht. Later bleek die prooi wederom een kokmeeuw te zijn. Één van de heksenbezems in de berken zag er uit als een kroonluchter en zou niet misstaan als trendy decoratie in een modern ingerichte living.
Tijdens het lopen van een ronde door de schapenweide bleek er ineens één van de jonge haviken op de onderste takken van een eik bij sectie 6 te zitten; ik stond er met m'n neus ineens op 2 meter bovenop.
Gisteravond hebben we nog in een omtrekkende beweging rond het Glop gewandeld en hebben in het oostelijke deel van het bos nog een tweede havikhorst gevonden. Het heeft er alle schijn van dat dit het nest is waar ze vorig jaar al hebben gebroed. We hebben daar immers vorig jaar in die hoek regelmatig een havik-vrouw horen kekkeren. Het nest was dit jaar kennelijk door de ouders nog in gebruik als plukboom want we troffen hier een zak vol braakballen aan en veel veren en karkassen van vogels die dit jaar gepredeerd zijn.
In de middag zo rond 14:30 uur vlogen er ineens groepen kruisbekken boven het Glop. Op het moment dat we naar boven keken zagen we nog net twee groepen al roepend bij elkaar clusterend en zo een groep van circa 50 vogels vormend. Een vijftal minuten later zag Hanneke nog een groep van circa twintig boven de schapenweide. Dat zou eventueel nog wel weer een afsplitsing van dezelfde groep kunnen zijn geweest.
We vingen vandaag een adulte tjiftjaf terug die vorig jaar in de zeereep was geringd en nu voor het eerst hier is gecontroleerd. In de avonduren komt Wim Penning bij het gebouw aangefietst en vertelt met een enigszins verbijsterde blik in z'n ogen dat hij een geringde jonge blauwe kiekendief op het dak van Visser zag zitten. En dat terwijl er wel honderd kinderen op het erf aan het spelen waren. Hij vroeg zich af of het een door ons geringde vogel zou zijn. Even later kwam hij nog weer terug om te melden dat de vogel volgens hem gewond of ziek zou zijn. We zijn even wezen kijken maar hebben niks aangetroffen, ook geen alarmerende zwaluwen, want die kun je wel verwachten als er zo'n vogel op het dak gaat zitten.
De voorlaatste ronde leverde de welbekende avondopleving op met ineens nog weer 21 vogeltjes en eindigen we met een dagtotaal van 72 vogels. Niet slecht na alleen in de middag en avond te hebben gevangen. De wind is in de avond vrijwel geheel gaan liggen, maar is daarvoor naar pal west gedraaid.

Groeten,


Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskamp


24 juli 2009

geen verslag ontvangen

23 juli 2009

Blauwborsten en Fitissen.

Vanmorgen regende het nog net een beetje na bij het vertrek voor de eerste ronde om 05:45 uur. Dus nog niet zo veel activiteit bij de vogels. Maar toch kwamen we met 19 vogels terug. De jonge haviken zaten alle drie weer op hun zitposten in de nabijheid van het nest en schreeuwden al weer om vreten. De tweede ronde was net iets succesvoller met 26 vogels. Ook vandaag weer een aantal blauwborsten, waarvan de meeste terugvangsten van eerdere vangsessies dit seizoen. Allemaal jonge vogels, maar duidelijk van twee generaties nestjes met twee vogels die de postjuveniele rui van de lichaamsveren al voltooid hadden. Vandaag was er overduidelijk meer activiteit van fitissen met daarbij toename van adulte vogels en ook twee vogels met oude ringen. De één is in 2007 geringd als na 1 kj en nu voor de derde keer teruggevangen (laatste datum 28 Juli) en de andere uit 2005, als 1e kj geringd en inmiddels zes keer teruggevangen; ieder seizoen aanwezig met als laatste vangdatum 5 Augustus.
In de derde ronde een kleine karekiet met een onbekende Arnhem-ring, een man die dit seizoen nu voor de vierde keer is gecontroleerd. Één van de haviken heeft een halve meter naast het net een turkse tortel zitten plukken en heeft er, getuige de krans van veertjes, ook kort mee in het net gehangen. In de volgende ronde zien we de resten van de tortel op één van de heksenbezems liggen... Vandaag zit er ten Noorden van de vangopstelling ook een jonge buizerd te pieuwen. Nu kun je pas duidelijk het verschil in de bedelroep horen tussen buizerd en havik. Rond het middaguur komt de jonge buizerd laag over het gebouw vliegen en zit er een tijdje één van de jonge haviken in een berk langs het pad naar het gebouw. Een kakafonie van alarmerende merels, vinken en mezen verraden haar aanwezigheid. Om 11:30 uur zakken de vangsten in tot minder dan één vogel per 100 meter net en om 13:30 uur beginnen we de netten dicht te schuiven. Het is dan inmiddels ook vanaf 12:45 uur begonnen met periodes van lichte regen en daarbij is een ZW wind op komen zetten. Het is tijdens de gehele vangsessie volledig bewolkt gebleven, maar na de passage van het regenfrontje na de middag klaart het op en blijft het zonnig tot in de avond.
We hebben vandaag ontdekt dat het begrazingsgebied van het Groenglop inmiddels aan de Oost- en Noordzijde is verlegd tot vlak achter de net-opstelling; een groot deel van het bos ziet er daar nu al een beetje uit zoals de schapenweide; dat kan volgens mij voor ons nog wel eens positief uitpakken...
In de avond zijn we nog even naar de veerdam gefietst voor een poging tot oogsten van japanse oesters, maar komen daarvan met slechts drie oesters terug; nou ja, t is niet niks... Er blijkt in de wadhoek achter het reddingsbootgebouw een slaapplaatsje te zijn gevormd van wiite kwikstaarten. In die hoek en bij de fietsenstalling zitten er wel een stuk of 100; daarbij ook een paar erg donkere exemplaren die richting rouwkwikstaart wijzen... prachtig om te zien.

Groeten,


Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskamp


22 juli 2009

Weer een vogel zonder de netten open te zetten.

Vandaag verder gegaan met het voltooien van de opstelling. Kortom, vandaag sectie 6 neergezet. Morgen willen we weer een vangochtend gaan houden, dan dus met alle netten. Tijdens het lopen van een rondje langs alle gesloten netten vloog er vanmiddag één van de jonge havikken op van het pad onder het allerlaatste net van sectie 5. Hij kon moeilijk hoogte krijgen en bleef ondanks de ferme vleugelslagen hangen tussen de jong uitgelopen wilgentakken. Dat gaf mij net tijd genoeg om een sprint te trekken en de vogel met de hand te vangen, een prachtige vrouw. Meteen daarna bleek wel waarom zij zo moeilijk wegkwam. De krop van de vogel puilde uit van het vlees dat net naar binnen gewerkt was.
Vanavond hebben we in het donker de netten weer allemaal opengeschoven om morgen te gaan vangen. Precies op het moment van terugkomst bij het gebouw begint het te regenen; in het hele land plenst het op dat moment al behoorlijk. Maar goed, de verwachting is dat dit regengebied vannacht volledig passeert dus daar hopen we dan maar op...

Groeten,


Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskamp


21 juli 2009

Nieuwe broedvogelsoort in het Glop!

Gisteravond in het donker alle netten opengezet. De netten van sectie 6 en de grofmazige netten staan nog niet. Er staat vanochtend bij aanvang vrijwel geen wind, een strakblauwe hemel en er zit een klein beetje dauw op een paar netten van sectie 7. De eerste ronde levert 26 vogels op, zoals te verwachten zijn daarbij fitis en tjiftjaf de hoofdmoot. De tweede ronde 22 vogels. En zo sprokkelen we de hele ochtend lekker door tot net na de middag de eerste voorspelde bewolking over het eiland schuift en de wind inmiddels is aangewakkerd tot ZW 3-4 bft. Leuke vangsten van vandaag: wederom enkele juveniele blauwborsten, een adulte gekraagde roodstaart vrouw en later een juveniel, enkele kleine barmsijzen en een juveniele putter.
In de laatste ronde hangt er een compleet geplukte bout van vermoedelijk een merel in het één na laatste net van sectie 7, sperwerwerk?
Net zoals vorige week zitten er tussen de tjiffen weer jonge vogels die teruggebracht moeten worden naar de vangplek omdat de vleugels nog niet eens volgroeid zijn. Bij de waarnemingen een groepje van zo'n 20-30 groenpootruiters recht uit het noorden, een kruisbek overvliegend richting ZW en een tijdje een grote bonte specht ter plaatse in de hoek van sectie 1 naar 2, eigenlijk hier een heel traditionele plek te noemen.

De hele ochtend zitten er twee jonge roofvogels om voer te bedelen in de rij berken tussen sectie 4 en de schapenweide. Als we na het sluiten van de netten om 13:30 uur even ter plekke gaan kijken blijken er twee vliegvlugge havikken op de heksenbezems in de berken te zitten. twee grote heksenbezems zijn bezaaid met een krans van veren van prooien. Als we even onder de bomen staan te kijken ontdekken we aan de oostzijde van het bosje het nest. Voor het eerst hebben we dus een broedgeval van de havik midden tussen de netopstelling gehad! We verzamelen een voorraad braakballen en veren van verschillende soorten prooi. Daarbij zitten de volgende soorten: groenling, merel, wintertaling, scholekster, kauw (veel), kokmeeuw (veel), turkse tortel, waterral, spreeuw, waterhoen, vrouw torenvalk en kip. Van die laatste liggen ook beide poten op het nest. De braakballen leveren geen ringen op.
's Middags is Wim Penning nog langsgeweest met een prooirest waarvan hij wil weten welke soort dat is geweest. Het blijkt een vleugel van een waterral te zijn. In de avonduren maken we nog een fietstocht over het eiland en zien in de stuivende duinen nog een actieve kolonie oeverzwaluwen, op het strand nog een paartje scholeksters die nog een nest met eieren of kleine jongen moeten hebben liggen en zien een Aziatische goudplevier. De wind is vanavond gedraaid naar het Zuidoosten en laat op de avond hebben we even een korte bui. Ondanks dat de buienradar vandaag regen boven Schier aangaf bleef dat beperkt tot enkele spetters.

Groeten,


Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskamp


20 juli 2009

Geen netten open, wel vogels!

Gisteren op het eiland aangekomen en vandaag hoofdzakelijk bezig geweest met boodschappen halen en settelen in het Glop. De baan voor het grootste deel gemaaid en nog weer wat takken die na de week van Kees zijn gaan overhangen weggeknipt. Na de middag kwamen er twee eilander meiden op bezoek met een doosje met daarin 2 jonge huiszwaluwen. Het nest waarin ze zaten was van de muur gevallen en de andere drie jongen waren inmiddels al door de kat gepakt. Ze hadden Bauke Henstra niet kunnen bereiken om te regelen dat ze naar de vogelopvang te laten brengen. Dus kwamen ze maar naar ons, maar wij kunnen er ook niks mee. Het waren jongen van een dag of 10 oud dus daar moet nog wel wat aan te redden zijn. Ze wisten van het bestaan van het vogelringstation af via meester Ardie. Wat zal hij trots op ons zijn was de reactie van één van hen. Ze zijn vervolgens naar het politiebureau gegaan om daar vervoer te regelen, maar naar later bleek is het politiebureau 's middags gesloten... Hopelijk zijn ze nog een surveillancewagen tegengekomen. Vervolgens hebben we nog bezoek gehad van Bram Ubels die een adulte zilvermeeuw met de hand ving. Die vogel moet echt even niet op z'n hoede zijn geweest want hij had wel een goede conditie; die verliet het Glop dus WEL met een ring...
Vanavond hebben we in het donker de netten opengeschoven en gaan we morgenochtend voor een halve dag vangen, we zullen zien wat de dag brengt.

Groeten,


terug
later
eerder

Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskamp



 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox