logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 40


Zaterdag 26 september 2020

De dag die rustig begon

Bij het lopen van de eerste ronde is het windstil. De wind zou naar noord draaien maar er is zelfs totaal geen wind. De netten hangen lobbig naar beneden, afgezet met dauwdruppels die als parels je tegemoet schitteren. Zwartkoppen en Roodborsten is al wat het geeft in deze ronde. In de vervolgronde Heggenmussen en een Waterral.

Om 12:00 wordt de ringtang op traditionele wijze overhandigd aan de volgende groep. Wim verlaat het eiland met de 13:30 boot, en word afgewisseld door het Groningse team Sylvia en Raymond. Later in de avond sluit Roeland nog aan.

Kleine Barmsijs
Kleine Barmsijs (Carduelis flammea cabaret)

In de middag krijgen we nog wat aanloop van Christiaan en Ron, en later Peter en Marlie. Peter kan direct even een helpende hand toesteken op het moment dat er een pittige bui overtrekt.

In de loop van de middagdag wordt het onstuimiger. Een vanuit Duitsland overtrekkende depressie zorgt voor een toenemende wind en in de namiddag regent het kortstondig en ook wel hardachtig.

Een en ander heeft tot gevolg dat er een petite arrivée is van Heggenmussen, Roodborsten en Kleine Barmsijsen.

De laatste vangst van de dag is een Waterral in het net, waarmee het totaal op 105 vogels komt. Vannacht gaat het behoorlijk hard waaien, dus een deel van de netten hebben we maar gesloten om blad en schade te voorkomen.

Groet van Sylvia, Raymond, Roeland en André.

dagvangst 26 september


Zondag 27 september 2020

Geen stilte na de storm

Afgelopen nacht heeft het gestormd op het Glop, en daarom hadden we diverse secties gesloten. Vanochtend besloten we daarom net iets eerder op te staan om die secties weer open te schuiven. Onze verwachtingen waren laag gespannen, immers, in zo'n onstuimige nacht zal er wel geen trek zijn en dus ook geen aankomst.

Wel was duidelijk dat het weer gedurende de dag beter zou worden, dus hadden we ingesteld op een rustig begin en dan hopelijk toenemende vangsten. Ook zouden we wel na het openschuiven van de netten ontbijten, immers zou er geen aankomst zijn. De dag liep echter geheel anders...

Direct bij het openen van de netten, waarbij het droog en windstil was, waren er vogels in het terrein. Diverse netten die we niet gesloten hadden zaten vol met blaadjes, die we er ijverig uit begonnen te pulken, maar al snel bleek dat er dusdanig veel vogels in de netten vlogen dat we andere prioriteiten moesten stellen. Een ander veeg teken van hogere aantallen dan verwacht was het feit dat de zakjes halverwege op waren - te weinig meegenomen.

Bij het teruglopen bleek de bossectie die we net geopend hadden vol te hangen met Roodborsten. Ok, even schakelen - er is aankomst en er zijn veel vogels om te ringen. Het eerste rondje was direct een klapper met 66 vogels, wat voor hier veel is. Daarbij een schitterende Beflijster en een Bladkoning.

Beflijster
Beflijster (Turdus torquatus)

De rest van de dag bleven de vogels komen, alleen in de late namiddag liepen we kleine rondjes met maar vijf vogels. Naast Roodborsten opvallend veel Heggenmussen.

Toen we eindelijk tijd hadden gevonden de netten bladvrij te maken, en ook alles open hadden, kwam welkome hulp in de persoon van Peter Alblas aanlopen. Die kon meteen aan de bak en heeft steeds rondjes meegelopen, zodat we de constante stroom aan vogels goed konden verwerken.

Peter wist nog twee leuke dingen in zijn speciale oranje zakje te stoppen, een Bladkoning (de derde van de dag) een een juveniele Heggenmus met een blinkende Zoöl Museum Denmark ring!

Maar misschien wel de mooiste vangst van de dag was een knoepert van een Goudvink uit net 5. Met een vleugel van 94 mm niet de in Nederland broedende nominaat maar een Noordelijke Noordse of Grote Goudvink. Die worden hier op Schier wel vaker gevangen (het was de 98-ste) maar nog nooit zo vroeg (vroegste ooit 10 oktober; eigenlijk een soort van eind oktober begin november), en de laatste was al weer 5 jaar geleden (2015). Wat een monster van een beest, geweldig om een keer van dichtbij te aanschouwen.

Ook in de avond was het nog even aanpoten met wat Koperwieken en Zanglijsters die in het terrein wilde gaan slapen. Ook was het ondertussen zachtjes aan het miezeren dus liepen we rondjes achter elkaar om de vogels droog weg te krijgen. Het totaal van de dag eindigde op 243 vogels, waarvan 123 Roodborsten.

Vannacht passeren er eerst weer een paar buien, dus je zou kunnen verwachten dat er vannacht niet gevlogen wordt en er morgenvroeg geen grote aankomst is. Echter, het zou zomaar een herhaling van zetten kunnen zijn en ook morgenvroeg storm lopen. Met die spannende gedachte kijken we uit naar het eerste rondje morgenvroeg.

Groet vanuit het Glop, Sylvia, Roeland, Peter en Raymond

dagvangst 27 september


Maandag 28 september 2020

Hoge verwachtingen, nog hogere aantallen

Na gisteren, een dag waarin het groene glop rood kleurde van de Roodborsten, waren de verwachtingen hoog gespannen voor wat deze ochtend brengen zou. Nou... de verwachtingen werden ruimschoots overtroffen. Niet alleen was er duidelijke aankomst van nog meer ongeringde Roodborsten, ook de Heggenmussen lieten zich niet kennen.

Zwarte Roodstaart
Zwarte Roodstaart (Phoenicurus ochruros)

Het werd in de middag nog even spannend welk van deze twee soorten de dag zou afsluiten als winnaar qua aantal individuen, maar de Roodborsten lieten zich met nog een extra eindsprint in de avond duidelijk tot overwinnaars kronen (Roodborsten 147 - Heggenmussen 83).

Naast bovengenoemde soorten werden er echter nog veel meer soorten verwelkomd op het glop. Zo werden zowel Gekraagde als Zwarte Roodstaart geringd en konden we na drie Bladkoningen gisteren, er vandaag nog eens vijf nieuwe bewonderen.

De meest bijzondere vogel van de dag was toch wel een Fitis... niet een grauwe of groene, maar één die geheel lichtgrijs was met een witte wenkbrauwstreep. Ook de poten en snavel ontbeerden elke kleur. Waarschijnlijk gaat het om de ondersoort acredula die uit het hoge noorden komt (Noorwegen, Zweden, Rusland, of zelfs West-Siberië).

Met de eindteller op 333 vogels zijn we inmiddels zo tevreden dat de rest van de week alleen maar bonus is.

Groeten,
André (vanaf de middag), Henk (vanaf de middag), Raymond, Roeland en Sylvia

dagvangst 28 september


Dinsdag 29 september 2020

Weer een dag met hoge aantallen

Toen we opstonden was het droog. Er lag een buienfront ten westen van Schiermonnikoog dat langzaam naar het oosten dreef. De vogels waren er ook, en kwamen in behoorlijke aantallen voor de bui naar beneden. De eerste twee rondjes leverden dan ook 97 vogels op, vooral Roodborsten en Heggenmussen. We spreken over een eerste klap die een daalder waard is.

Ondertussen was het licht gaan miezeren en later passeerde het buienfront. De vangsten zakten toen in, en door continue rondjes te lopen haalden we steeds kleine aantallen vogels droog naar binnen. Het grootste probleem dat we hadden was dat de zakjes langzaam nat werden, te nat om vogels in te vervoeren. Gelukkig bracht de wasdroger uitkomst...

Jernspurv
Heggenmus (Prunella modularis)

Net als gisteren werden de vangsten gedomineerd door Roodborsten en Heggemussen. De Heggenmus wist vandaag, in ieder geval wat betreft de nieuw geringde vogels, de Roodborst te verslaan.

Opvallend was het hoge aandeel adulte vogels in de vangsten, met 11% adulten onder de Roodborsten en zelfs 39% onder de Heggenmussen. Opvallend is dat bij eerdere 'falls' het aandeel adulten onder Heggenmussen hoog is. Zo werden er op 27 en 28 september 2010 maarliefst 256 en 206 Heggenmussen gevangen (baas boven baas) met 34 en 30% adulten.

Een interessant patroon dat nog eens een nadere analyse behoeft. De 108 en 83 gevangen Heggenmussen vandaag en gisteren waren de vijfde en achtste beste Heggenmussen dag ooit voor Schiermonnikoog. Het laatste dat over de interessante Heggenmus te melden is is dat er vandaag wederom een exemplaar met een Deense ring gevangen werd. Een adulte vogel deze keer (zie het rode oog op de foto).

De roodborsten- en heggenmussenpulp werd onderbroken door een enkele Gekraagde Roodstaart, een Keep, weer vijf Bladkoningen (waarvan een eigen terugvangst) en twee Boompiepers. Allemaal voer voor verenstudie.

Roeland verliet in de middag het eiland. We danken hem voor de extra handjes bij de netten die op deze soms wat hectische dagen goud waard zijn. Ondertussen is ook Marcel gearriveerd die in de middag zijn beste beentje voorzette.

Met dit team kunnen we morgen nog wel weer een grote bult vogels aan, we gaan zien wat er op ons af komt vliegen!

Groet vanuit het Glop, Sylvia, Roeland, Marcel, Henk, Andre en Raymond

dagvangst 29 september


Goudhaan
Goudhaan (Regulus regulus)

Woensdag 30 september 2020

Een normalere septemberdag

De ochtendronde maakte duidelijk dat er weinig vogels in het terrein achtergebleven waren, blijkbaar zijn er veel vogels vertrokken en zijn deze niet door nieuwe vogels aangevuld. Er is ook veel minder vogelactiviteit in het gebied waar te nemen.

De gehele dag druppelen de vangsten een beetje door met soms een kortstondige opleving en vaak kleine rondjes van minder dan tien vogels.

Kortom, we hebben veel tijd om op de gevangen vogels te studeren. Dat levert leuke discussies op over de leeftijdsbepaling bij Zwartkop, Tjiftjaf en Zwarte Roodstaart. Naar Heggenmussen kijken we wat minder wat we zijn even heggenmussenmoe. Dat komt wel weer.

Vandaag vangen we wat meer Zwartkoppen, een vogel die de afgelopen dagen opvallend weinig gevangen werd. Ook meldden zich steeds meer Goudhanen bij de ringtafel. Misschien gaat dat nog een 'tweede golf' gaat opleveren.

De middag werd ontsierd door wat miezer en buien, wat een negatief effect op de vangsten had. Desalniettemin eindigden we met 152 gevangen vogels, nog steeds een heel respectabel aantal voor deze ringplek.

Groet vanuit het Glop,
Sylvia, Henk, Marcel, André en Raymond

dagvangst 30 september


Donderdag 31 september 2020

Een nog normalere septemberdag

De ochtend begon met een buienfront ten westen van Schiermonnikoog. De wind was geruimd naar het oosten. Veel vogels leverde deze op zich spannende weerssituatie niet op. Blijkbaar lagen we vandaag niet in de landingszone.

Het meest vingen we vandaag Roodborsten, hoewel de Zwartkop haar op de hielen zat. De Zwartkop laat sowieso een stijgende lijn zien de laatste dagen, dus het zou morgen wel eens een zwartkoppendagje kunnen worden.

Vuurgoudhaan
Vuurgoudhaan (Regulus ignicapillus)

In de middag passeerde een buienfront, wat ons noopte veel te lopen.

Benoemingswaardige vangsten waren twee Vuurgoudhanen (tegen geen enkele Goudhaan), een eigen Bladkoning terug, zowaar een Waterral in een kooi, en - in het afsluitende slapersrondje - een Boompieper. Het totaal van de dag passeerde toch weer de honderd vangsten.

Groet uit het Glop,
Sylvia, Marcel, Henk, Andre en Raymond

dagvangst 31 september


Vrijdag 2 oktober 2020

Mooie vangdag in oktober

Vandaag een prima vangdag gehad die met bedauwde netten begon en met wind eindigde. De Zwartkop heeft het meest zijn best gedaan en mag daarom de daglijst aanvoeren. Twee Bladkoningen passeerden de ringtafel, maar er zullen er meer aanwezig zijn geweest getuige de vlijtig roepende vogels door het terrein heen.

Ook de Waterrallen lieten van zich spreken, met diverse roepende en overstekende vogels in het vangterein, waarvan we er 6 van een ring mochten voorzien. De rallenkooi naast Ebel's bruggetje bleek nog helemaal niet vangklaar te zijn, daar hebben we ons in de middag maar eens op gestort. Morgen verwachten we daar dan ook rallen te vangen.

Voor de rest hebben we hard gestudeerd op de handkenmerken met de boeken op tafel en de websites op de computer. Leuk om bijvoorbeeld weer eens in de Sijzen te duiken, we vingen onder andere twee mooie adulte vogels. Ook een Rietgors was voer voor discussie. Maar ook op de Tjiftjaffen raken we zeker niet uitgekeken.

en ook niet in de beeldbreedte
Waterral (Rallus Aquaticus)

Dit was voor ons al weer de laatste volle vangdag. Morgen hebben we eerst een certificeringsbijeenkomt voor ringers, en daarna nemen Wil Gerritse en zijn mensen het over.

We hebben een prachtige vangweek mogen beleven, met in het begin hoge aantallen vogels. Ook de diversiteit aan soorten was geweldig.

We wensen Wil een goede week met mooie vangsten toe!!

eerder
terug
later

Groet,
Sylvia, Marcel, Henk, Andre en Raymond

dagvangst 2 oktober



 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox