logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 31


30 juli 2007

Wind en regen, lekker Oktoberweertje!

Lekker briesje van zee uit Noordwestelijke richting; forse hoeveelheden bladeren en elzenproppen in de netten, striemende regenbuien en een temperatuurtje van 14 graden celcius... een heerlijk vangweertje waarbij je de koperwieken achter elkaar de netten in ziet vliegen, maar... het is JULI!!!
Niet te geloven zeg: je ziet op de regenradar keer op keer de intensiteit en de omvang van de buien kleiner worden en besluit om het maar uit te zingen tot de aangekondigde weersverbetering, maar achteraf bezien heb je je de benen uit het lijf gelopen doordat de frequentie van de buien daartoe noodzaakten. Toch was het de moeite waard, want bij de kleine aantallen vogels die op de ringtafel belandden was toch duidelijk een trend te bespeuren. De afgelopen dagen zette dat zich al in; steeds meer fitissen met vrijwel volledig afgeronde vleugelrui, gevolgd door meer fitissen met begin van trekvet. Nu komen daar meer exemplaren bij die al oudere ringen hebben. En dan gaat het niet eens alleen om fitissen. Bijvoorbeeld: een pimpel uit 2005 die nu 13 keer in het systeem zit, 13 keer gevangen. Een Tjiftjaf uit 2005, in 2006 helemaal niet gevangen en dit jaar al vijf keer; een braamsluiper uit 2005, nu voor de tiende keer terug en een fitis uit 2005, vorig jaar één keer gevangen en nu voor de derde keer dit jaar en klaar met de rui. Opmerkelijk is het feit dat alle oudere teruggevangen vogels uit het vangjaar 2005 stammen.
Vandaag verder geen opmerkelijke waarnemingen of bijzonderheden, maar dat is ook niet zo gek met dit ruige weer. En toch tref je dan in de laatste ronde een grote nachtvlinder tegen een net aan: een populierenpijlstaart. Even verderop ook nog weer een rietvink en nu voor het raam achter de PC zo'n prachtig mintgroene Pappilionaria.
We zijn vandaag tussen de buien door ook nog met de geluidsinstallatie aan het werk geweest. Het blijft zoeken naar een speld in een hooiberg, maar we zijn er zo ongeveer wel uit. Het kan alleen maar aan het 2e deel van de kabel liggen die aan de luidspreker in het veld is gekoppeld. Er is waarschijnlijk water in de kabel terechtgekomen. Morgen trekken we een nieuwe kabel door het broekbos en we hebben er alle vertrouwen in dat het probleem dan is opgelost.
Vanavond bij het meteoveld een kleine barmsijs teruggevangen met een gele kruin en een gele borsttekening waar deze veerpartijen rood horen te zijn; vorig jaar vingen we er ook al een paar met dat soort afwijking. In de voorlaatste ronde zag ik een klein groepje boerenzwaluwen bij het meteoveld tussen de berken doorzigzaggen en het riet induiken om te gaan slapen. In de laatste ronde hing op die plek een mooie adulte man; zal voor de verandering die ene zwaluw nu eens een keer WEL zomer brengen?

Groeten,

Henri Bouwmeester en ouders.


31 juli 2007

Check one two, check one two: We hebben geluid!

We zijn nog niet van de buien af; nog steeds volgen ze elkaar op, al is de frequentie lager. In de eerste 2 rondes van vandaag helemaal niets gevangen, maar de tijd die je daardoor overhoudt kan makkelijk gevuld worden met bladschudden en elzenproppen peuteren. Het is ook zo goed als stil in het terrein (wat vogels betreft dan…) In het terreindeel tussen sectie 3 en 9 rennen 2 waterrallen met snelle passen over het water dat als een aaneengesloten plas onder de struiken staat.
In de schapenweide maken de kraaien en kauwtjes zich weer snel uit de voeten als ik plotseling bij het meteoveld om de hoek kom kijken. Tussen de groep vliegt een zwarte kraai zonder staart, wat een merkwaardig gezicht, het is in de lucht net een enorme vleermuis. In sectie 6 hangt een boerenzwaluw in de onderste baan van één van de netten; weer eentje die door een harde windvlaag een calculatiefout heeft gemaakt. In het bos maakt zich weer een (of DE?) IJsvogel uit de voeten. Met het net over het bruggetje kon het wel eens niet bij één exemplaar blijven dit jaar.
Het blijft voor een groot deel van de dag onstuimig met nog steeds buien en harde wind, maar vanaf een uur of 12 neemt de wind langzaam maar zeker af en wordt het in de loop van de middag ook zonniger. Na een aantal loze rondjes (onderweg maar met het riet rond een rallenkooi aan het knippen gegaan) begint bij het luwen van de wind de vangst weer wat aan te trekken. We vangen vandaag ook een pimpel terug uit 2002 die nu 38 x is gecontroleerd door zo ongeveer de hele ringgroep. Ook nog een heel jonge tuinfluiter die echt nog niet lang uit het nest was; die werd dus maar even teruggebracht naar de plek waar ie was gevangen.
Pa Bouwmeester is vandaag flink in de weer geweest met het oplossen van de geluidspuzzel. En met succes! Wat bleek? Er is afgelopen winter een boom over de kabel heengewaaid met volledige breuk van de draden tot gevolg. En dan denk je klaar te zijn na die breuk hersteld te hebben, maar nee hoor! Nog geen piepje uit de speaker. Dus verder zoeken, en dan ontdekken dat er nog een twee punt is waar de boel compleet door geschavield is tussen twee schurende bomen. Om een lang verhaal kort te maken: we hebben geluid!
Kees Oosterbeek heeft vanmiddag een lading afgedankte kabel gebracht dat nog dienst heeft gedaan op de zuidpool. Als dat nog niet tegen onze gebruiksomstandigheden kan... We gaan voor de zekerheid één van deze kabels naar de luidspreker trekken, dan is er alvast een reservekabel voor als de oude het alsnog begeeft.
Bij het vallen van de avond is de wind helemaal weggevallen en beleven we dan toch nog de sfeer van een echte zomeravond... maar nog even zonder de bijbehorende temperaturen. Zoals de hele week op rustiger avonden levert de ronde van 20.00 uur nog een leuke voorraad vogels op die het dagtotaal nog wat opkrikt. Tijdens de laatste ronde staat de inmiddels vrijwel volle maan laag aan de horizon, pal in het verlengde van secties 2, 3 en 4; een zaklamp is dan overbodig...

Groeten,

Henri Bouwmeester en ouders.


1 augustus 2007

Na de herfst komt de ...ZOMER!

Eindelijk eens zo'n ochtend waarbij je dat eilandzomergevoel krijgt. Doodstil met alleen wat mauwende meeuwen en een daverende branding in de verte, geen zuchtje wind, en karekieten die je in het riet van stengel naar stengel hoort springen. Die eerste ronde levert weliswaar geen enkele vogel op omdat er voor het eerst zware dauw op de netten zit, maar is door het sfeertje toch puur genieten.
Er is duidelijk nog geen sprake van trek, tenminste niet zodanig dat het hier in het Glop merkbaar is, wellicht is het in de zeereep anders.. In de volgende ronde wel een leuke krent in de vorm van een eerstejaars blauwborstman.
Vanaf zonsopkomst wordt het al snel minder met de vangsten, je kunt rondom het gebouw zien dat de fitisjes en de mezen de berkentoppen opzoeken waar de zon het eerst de blaadjes verwarmd en waar dus eten te halen valt. En na anderhalve week stilte ineens weer een paar vinken achter de sloot in het bos. Met het opwarmen van het eiland beginnen tegen een uur of tien de buizerden het luchtruim op te zoeken en is op meerdere plekken hun gemiauw te horen. In de boshoek achter sectie 4 zit een jong te bedelen om voer; een potentiële kandidaat voor een ring?
In één van de grootmazige netten de enige adulte roodborst van deze week gevangen. De vogel probeerde driftig door het net heen te komen maar bleef na drie keer tegen het net te zijn gevlogen nog net aan één poot hangen waardoor ik hem net op tijd kon pakken. Het bleek een vogel uit 2005 te zijn, vandaag voor het eerst teruggevangen.
Het ochtendgeluid springt keurig op tijd aan en resulteert vandaag hoogstens in een eurovisie songfestival van de in het struweel aanwezige vogels. Er vindt een vorm van community-singing plaats die z'n weerga niet kent; winterkoningen, fitissen en kleine karekieten zingen lekker mee met het programma dat hen geboden wordt... Het vangen stort dan echt in.
Ook de mieren grijpen deze spaarzame zomerse dag aan om meteen te gaan vliegen; na de middag hangt het boven het terrein vol met mierende meeuwen; prachtig om te zien hoe stilletjes dat proces zich dan voltrekt. Je hoort dan vrijwel geen meeuw meer krijsen; zwijgzaam doen zij hun werk. Er vliegen ook enkele spreeuwen tussen die het kunstje ook afgekeken hebben.
De avondrondjes kennen slechts een korte opleving in de ronde van acht uur; wéér die. Ditmaal echter maar negen vogeltjes. De laatste ronde levert helemaal niks meer op.
Dan nog even dit: we hebben afgelopen voorjaar zomaar ongemerkt de 100.000 ste vogel in de database geduwd; dat wil zeggen 100.000 inclusief de terugvangsten. De soort was een echte glopsoort, de FITIS en de ringer was één van onze jongste leden, of om misverstanden te voorkomen één van de laatst tot de VRS toegetreden ringers: Joop van Aardenne! Ergens in 2008 zal de 100.000 ste ring aangelegd worden.

Groeten,

Henri Bouwmeester en ouders.


2 augustus 2007

zwartrokken!

Wederom een heel stille ochtend (nou ja, tot er weer een schot valt in de polder) Er gaat weer van alles op de wieken en ik hoor er ook al een paar goudplevieren bij. Er zit weer behoorlijk wat dauw op de netten, dus het is maar goed dat de eerste ronde extra vroeg wordt gelopen. De vergeefse hoop om kans te maken op een houtsnip kan dan tenminste gecompenseerd worden door het voordeel dat je op tijd het water van de netten kunt afschudden. Er spat inderdaad weer een houtsnip van het pad op, maar deze vliegt bij sectie 4 netjes parallel aan de netten weg en draait laag door de bocht bij sectie 5 weg alsof ie wil zeggen: 'ik doe dit dagelijks en ren maar voor me als je me wil hebben'. In het bos achter sectie 4 zit eventjes een havik te kekkeren, exact in dezelfde hoek als vorig najaar.
Het zijn weer rustige eerste rondjes met geen enkel signaal voor aankomst van vogels, of het moet zijn dat het vangen van dertien ongeringde en één terugvangst in twee rondes op aankomst duidt... Ik denk dat we aankomst, zeker vroeg in het seizoen, jaarlijks steeds minder opvallend merken. Veel zal eerst in de bosjes achter de zeereep invallen en het is maar de vraag hoeveel er ooit het Glop passeren want ze hebben voor het foerageren ruime keus uit een groot bosareal tussen de zeereep en het groene glop. En als je nu alleen naar de dagtotalen van vandaag kijkt en denkt: 'maar hij heeft wel ineens vier rietzangers geringd? ' Nou, dat was gewoon een familietje rietzangers, die vandaag besloten hadden hun grenzen eens te verleggen door het pad over te steken. Bij het uithalen van één van de jongen zat pa of ma op een meter naast me in het riet te alarmeren van jewelste. Het valt vandaag wel op dat er een verandering aan het optreden is in de soortensamenstelling van de gevangen vogels, er beginnen o.a. meer tuinfluiters op te duiken.
Boer Visser gaat vandaag het gemaaide gras van gisteren inkuilen. Daardoor zijn de kraaien en meeuwen al snel van hun plek en zitten ze weer in de schapenweide. Op die manier vang ik in twee opeenvolgende rondes een zwarte kraai (de tweede voor VRS) en een kauw (de vijfde). De laatstgenoemde is de tweede soort deze week waar ik in de PC de ondergrens van het gewicht naar beneden moet bijstellen. Zoals eerder gezegd, veel vogels zijn momenteel broodmager. Vanochtend ook een Fitis uit 2004 teruggevangen, toen >1 kj, dus min 5 jr oud. Verder in de middag vrijwel geen vogels gevangen.
Tijdens de deze week telkens veelbelovende avondronde van acht uur zijn de zwaluwen boven het terrein flink aan het panieken. Ik besluit om me eens verdekt op te stellen bij het overstapje naar de schapenweide en nog voor ik kan gaan zitten suist er in een flits een schim rakelings over me heen en tikt nog net iets tegen de bovenste spanlijn van het net… BOOMVALK! Ik hoor de vogel rakelings langssuizen en zie hem in een prachtige fly by bijdraaien en klimmend over de eiken verdwijnen. De zwaluwen gaan weer helemaal over de rooie. Ik besluit om toch nog even te blijven, want hij kan maar zo terugkomen. Maar ik moet dit na een minuut of vijf al acuut opgeven want ik wordt helemaal lekgestoken door vele tientallen muggen; je komt aan twee handen echt tekort om te slaan.
De volgende ronde blijkt dat zelfs de grofmazige netten niet alles houden... De boomvalk heeft inderdaad in het net gehangen want in de onderste baan hangen een paar donsjes en op de grond liggen een paar kleinste dekveertjes... sh*t ! Bijna een nieuwe baansoort… In het bos haal ik vervolgens nog een grote libel uit het net; dat kost net iets teveel tijd want de muggen doen meedogenloos hun werk. Alsof ik nog geen bulten genoeg heb opgelopen. De libel blijkt een paardebijter te zijn; was 't maar een muggenbijter!
In de allerlaatste ronde hoor ik ineens : hoemp!... hoemp! 'Verrek, krijg nou wat!' denk je dan bij jezelf, 'Een roerdomp!' Eenmaal bij de netten van de schapenweide arriverend volgt de ontluistering. Er is vandaag een nieuwe groep bij de kampeerboerderij aan de overkant gearriveerd en die zitten lekker te loungen op de beat van slowhouse...

Groeten,

Henri Bouwmeester en ouders.


3 augustus 2007

Ringen in de buitenburka!

Bij het lopen van de eerste ronde hangt er een melklaag grondmist in de schapenweide en zit er weer flink wat dauw tot op bijna twee meter hoog op de netten. Slechts afschudden is het enigste wat mij deze ronde te doen staat. Er zit een jonge buizerd in de hoge meteomast te krijsen om voer. De vogel blijft in mijn voorbijlopen zelfs nog even zitten en lijkt zich net zo hard als mij af te vragen wat ik daar nou op dat tijdstip van de dag uitspook. Zo ineens vandaag in twee rondjes achter elkaar een erg jonge boomkruiper op dezelfde plek in het lange net bij de meteo. Ik had de hele achter mij liggende periode nog geen ex. Gehoord, laat staan gevangen maar ze zitten er dus toch wel.
De vangsten valen al vrijwel stil na het derde rondje want de zon staat al vlot flink te branden op de netten. De temperaturen stijgen al op tijd in de ochtend richting de 20 graden en de netten staan dan al volop in de zon.In de schapenweide hangt dan al een zuil van vliegende mieren van tientallen meters hoog; dat wordt weer smikkelen voor de meeuwen.
M'n ouders zijn deze ochtend en middag meerdere uurtjes bezig geweest om een klamboe boven de ringtafel te installeren want met dit prachtige weer de hele dag binnen zitten is echt niks. Het geheel houdt uiteindelijk nog het meest het midden tussen een bedouinentent en een bruidsjurk en wordt uiteindelijk de buitenburka genoemd. Ik ben benieuwd of de opzet om er mugvrij onder te kunnen werken slaagt. De muggen komen in ieder geval in no time het bouwsel inspecteren; al snel zitten er een stuk of vijftig op het dunne vitragedoek.
In de middag zit de eerste vogel van het najaarsseizoen in de enigste rallenkooi die nu vangklaar staat. Het is een... kleine karekiet. En natuurlijk heb ik net twee rondjes daarvoor besloten om na al die rondjes op lieslaarzen te hebben gelopen m'n bergschoenen maar eens aan te trekken; dat wordt dus een paar natte bergschoenen...
De rest van de middag is uitgesproken rustig en er worden diverse rondjes zonder of met slechts één vogel gelopen. 's Avonds laat de boomvalk zich niet meer zien en komen er nog een stuk of drie vogeltjes uit de netten. Het dagtotaal blijft dan uiteindelijk wederom net zoals de laatste dagen schommelen rond de 40 vogels inclusief de terugvangsten...
In de lampenronde in het donker hangt er nog weer een grote nachtvlinder tegen één van de netten. Hij lijkt nog het meest op een dennenpijlstaart mqaar is het volgens mij net niet.

Groeten,

Henri Bouwmeester en ouders.


4 augustus 2007

Wisseling van de wacht.

Het was weer waterschudden in de eerste ronde. Wel een prachtig mooi landschapje in de schapenweide; er stond een laagje van amper een halve meter grondmist. Op een paar plekken staken de koppen van de oude stuifduintjes boven die mist uit, hierdoor leken het de waddeneilanden in Madurodam. Opvallend was dat de eerste vogels van vandaag voor een groot deel in sectie 4 hingen. Dat is a-typisch voor deze tijd van het seizoen. Symen arriveert met de ochtendboot voor de overname. Terwijl Henri en Symen gezamenlijk een ronde lopen, zien zij een prachtige Wespendief overkomen, die richting zuid doorvliegt. Niet veel daarna ook twee omhoog cirkelende Buizerds, die ook de zuidelijke koers aanhouden. Trekkende Buizerds in augustus kan volgens de database eigenlijk niet, dus het hoofd van die beesten zal wel even tijdelijk op hol zijn geslagen vanwege het prachtige zonnige weer.
Rond het middaguur komt Evert-Jan met een drietal vrienden even buurten en om 13.45 uur staan de eerste excursiegangers op de stoep. Ze zijn echter een dag te vroeg. De vangsten in de middag zijn vrijwel nihil, een nul-ronde is meer regel dan uitzondering.
Henri en zijn ouders vertrekken met de middagboot van 14.30 uur. Aan het eind van de middag krijg ik bezoek van Martin Duisterwinkel. Hij doet onderzoek naar het voorkomen van teken op Schiermonnikoog. Het onderzoek maakt onderdeel uit van een breed opgezette onderzoek naar teken in heel Nederland, waarbij er op een aantal verschillende plekken dus monster worden genomen, zoals op de Veluwe en in Noord-Brabant. Dit alles gaat vanuit de WUR in Wageningen, afdeling entomologie o.l.v. Willem Takken. Martin had vernomen dat Henri een Fitis had gevangen met veel teken en was erg benieuwd of en hoe vaak dit voorkomt bij (trek)vogels, waarbij de vraag gesteld kan worden of trekvogels ook verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor het verspreiden van teken op bijvoorbeeld Schiermonnikoog. Een interessant onderwerp dus.
Met de boot van 17.30 uur arriveert ook Andrea. In de avonduren is er sprake van een kleine opleving, als er iedere ronde wel een paar vogels in hangen. Met een totaal van 21 verse vogels en 15 terugmeldingen sluiten we de dag. De tijd van de avonden met baltsende Houtsnippen ligt alweer achter ons, dan maar luisteren naar de voetbalwedstrijd Ajax-Arsenal, ook spannend op de radio.


Symen en Andrea.


5 augustus 2007

Net niet.

De weergoden zijn ons goed gezind, want het belooft een zeer mooie zonnige dag te worden, met nauwelijks wind. Toch begint de ochtend weer net zoals de afgelopen dagen bijzonder rustig. Slechts een hand vol vogels in de eerste ronde. Tijdens de rondes erna blijkt dat er nauwelijks aankomst is, althans niet zichtbaar in het Glop. Leuk is altijd de vangst van een Gekraagde Roodstaart. De vangsten verlopen rustig. Al vroeg breekt ook de zon door en vanaf een elf uur zijn we alweer in de nul-rondes beland. Andrea plukt aan het einde van de ochtend een jonge Grote Bonte Specht uit het grofmazige net bij de ponyweide.
Vlak voordat de excursiegangers arriveren doet Symen nog een rondje om 13.45 uur. Tijdens dat rondje vliegt er voor zijn ogen een jonge Buizerd in net 2, uiteraard vlak voor het speciaal neergezette grofmazige net. De vogel ontsnapt echter vrijwel direct weer. De ongecontroleerde harde sprint van Symen richting de vogel bleek eigenlijk bij voorbaat al zinloos. Op de terugweg van dit rondje zit de vogel nog steeds in de bosjes vlakbij de netten van sectie 2. Een poging om de vogel in beweging te krijgen lukt wel, maar helaas parallel aan het net richting de orchideën-weide, volgende keer beter dan maar.
Er komen 4 personen naar de excusie; 2 personen hebben zich keurig afgemeld en verkozen het strand met dit mooie weer. Tijdens de excursie vliegt er een Zwartkopmeeuw over. De rest van de middag verloopt ook rustig en er zijn geen noemenswaardige belevenissen te melden. Tijdens het rondje van acht uur wederom een klein piekje in de vangsten, al komt dit vooral op conto van 5 jonge Staartmezen, die we eind mei hadden geringd. Het totaal van vandaag komt uit op 19 verse vogels en 16 terugmeldingen.

terug
later
eerder

Symen en Andrea.


 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox