Week 45
8 november 2009
Rallenbal!
Bij aanvang van de dag troffen we windstil en dichte mist en een temperatuur van slechts 2,4 graden gemeten in Lauwersoog waar een zuidenwind 3 bft stond, maar daar is in het Glop totaal geen sprake van; dus windstil en kletsnatte netten. Het werd in plaats van een verwacht merelfestijn een rallenbal. Op meerdere plekken zagen we ze van de takken springen, over het pad rennen en op twee plaatsen uit de netten rollen. Bij twee kooien stond er nog één te zoeken naar de ingang. Één daarvan maakte uiteindelijk dankbaar gebruik van de overdekte winkelpassage die bij die uit twee delen (????) bestaande kooi was aangebracht en liep dus tussen de 2 kooien door weer weg... grrrr. De kooi is nu weer gemodificeerd tot hoe ze normaal staan.
De eerste ronde leverde uiteindelijk twee waterrallen uit de netten en elf uit de kooien op. De tweede ronde waren het er al een stuk minder maar we sprokkelden tot aan het middaguur door.
De merels en andere soorten vielen dus aanvankelijk door de mist tegen, maar na de middag werd het wat beter met de vangsten daarvan, omdat de mist even voor een uurtje tussen 14 en 15 uur opgetrokken was en we zelfs even in de zon liepen. In dat uur zag Barbara (die vanzelfsprekend weer op het eiland was) op het groene strand nog een distelvlinder. Wij hebben gedurende de gehele dag in tegenstelling tot gisteren totaal niks gemerkt van aanwezigheid van roofvogels.
Zelfs de soayschapen laten zich vandaag niet zien. Tegen vier uur komen er duidelijk merkbaar meer lijsters het bos in en vangen we ineens een aantal koperwieken en merels, vooral in sectie 1 en de eerste paar netten van sectie 2. In de schemer horen en zien we gedurende meer dan een half uur vrijwel continu merels en in mindere mate koperwieken vertrekken. Bij de merels is mooi te zien hoe ze eerst gaan zitten roepen in de boomtoppen, vervolgens mee gaan vliegen met andere overvliegende merels, klimmend een paar bochtjes maken om daarna met een aantal vogels tegelijk in Zuidwestelijke richting te klimmen, te verdwijnen in de mist en hoorbaar roepend weg te vliegen.
Daarna wordt het doodstil op het eiland en horen we vanaf het donker alleen nog het geknal van de waterral uit de luidspreker... In de avondronde van 21 uur vangen we voor de luidspreker nog een spreeuw; we horen totaal geen rallen in het terrein maar constateren wel dat in ieder geval tijdelijk de mist vrijwel is opgetrokken. De vogeltrekverwachtingssite registreert na het vertrek van de merels vanavond een hogere meting dan de verwachting aanvankelijk was, dat biedt perspectieven als het morgen niet weer mist...
Waarnemingen: een groepje van 19 kolganzen uit zee naar ZO; twee keer een oeverpieper rond meteoveld en Kooiweg.
Groeten,
Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskamp
7 november 2009
De eerste krent in het net...
Na een nacht met lichtelijk onstuimig weer was de wind bij vertrek voor de eerste ronde al weer afgezakt naar Zuid 5 bft. Vooral in de netten die dwars op de windrichting stonden hing heel wat blad maar dankzij een aantal dansende merels werden er ook al heel wat uitgeschud voordat we daar zelf aan moesten beginnen. In het vrijstaande netje bij de Ebelbrug hing een wat grotere vogel. Nadat we eerst aan een houtsnip dachten hoorden we de vogel bij nadering blazen. Een ransuil dus! En wel een mooie adulte vogel met een heel licht masker.
Er was verder lichte aankomst merkbaar; af en toe kwamen er enkele koperwieken overvliegen waarvan er slechts een enkeling de struiken van het Glop indook. Verder vooral merels die sjirpend het bos inzeilden en waarvan we er enkelen wisten te arresteren. Dat blijken zo goed als allemaal vogels met flink veel vet en gewichten boven de 100 gram te zijn. Die willen snel door en dus: na de tweede ronde valt het al snel terug met de vangsten en zijn ze weer weg.
Vlak voor de middag hangt er in het net voor de Ebelbrug weer een grote vogel. Het blijkt een (of de?) buizerd die een merel heeft geslagen. Na een paar maal opspringen weet de vogel zich vlak voor ik arriveer los te maken en klimt recht omhoog om boven de netten ijskoud in een overhangende wilg te gaan zitten kijken wat wij doen. De tekening van de vogel vergelijkend met foto's blijkt het zeer vermoedelijk om dezelfde vogel te gaan die door Wil en Gerrit is geringd. We hebben de merel uit het net verwijderd en aan de andere kant van het pad naast het net neergelegd. En verrek... de volgende ronde treffen we slechts een hoopje veren, wat botjes en een poepstreep aan en weer een lading blad in de onderste baan van het net... wat een ijskoude rakker!
De waterrallen laten het vandaag ondanks het draaien van geluid gedurende de gehele nacht overdag toch afweten. Het duurt tot de middag voor we er één uit de kooien kunnen halen. In de middaguurtjes heb ik met Evert Jan twee netten gewisseld die botergaar in de opstelling stonden. Er staan overigens ook opmerkelijk veel netten met gaten van een halve tot een hele meter in de opstelling, en dan nog wel netten die dit jaar of vorig jaar pas geplaatst zijn. Zo zien we vandaag op dergelijke plaatsen dus een paar maal een merel gewoon door zo'n net naar de uitgang lopen. Er valt dus nog wel het nodige reparatiewerk te verrichten.
De wind is vanaf een uur of 11 in snel tempo verder teruggezakt naar Zuid 2-3 bft midden op de middag en Zuid 1 bft tegen de schemer. In de schemerronde is er nog even weer een opleving in de vangsten van merels en belanden er toch nog weer een stuk of tien op de ringtafel. Daarna is het in de laatste ronde in het donker helemaal gebeurd en beginnen we op een halfbewolkte vrijwel windstille avond met het draaien van het rallengeluid.
Waarnemingen: houtsnip opspringend in de eerste en voorlaatste ronde (uit net ontsnapt); buizerd laag over en uit net ontsnapt; één barmsijs spec; drie keer een sperwer vrouw overvliegend in zuidelijke richting en zes putters.
Groeten,
Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskamp
6 november 2009
Luchtalarm...luchtalarm
Weinig gezien van aankomst deze ochtend. De vers-teller staat rond het middaguur op 20 vogels waarvan zeven waterrallen. De wind staat uit ZW en heeft een kracht van 4 bft. Het is een lekkere, redelijk zonnige dag. Rinus en Gerrit maken nog een ganzenrondje door de polder en kunnen nog een handjevol ganzenringen aflezen. Om 10:40 uur is er plotseling paniek onder de ganzen bij het afgaan van het luchtalarm. Afgelopen maandag ging dat ook af maar dat hebben we kunnen verklaren.
Om 14:30 uur arriveren Henri en Hanneke na vertrek van Gerrit Gerritsen en Wil Gerritse in het Glop alwaar Ardie Noorman even een uurtje heeft waargenomen; hij had in die tijd een nulronde gelopen en voordat ik de volgende ronde loop en nog even met Ardie klets zien we de helft van de opbrengst van die ronde uit sectie 1 ontsnappen... Henri kwam dus uiteindelijk met één merel terug. Gerrit Gerritsen noteerde vanmorgen dat alle ganzen in de polder op de wieken gingen nadat het luchtalarm plotseling afging, naar later in het NOS-journaal bleek ging het luchtalarm af vanwege het ontsnappen van een wolk chemisch gas bij de kaasfabriek in het Friese Dronrijp. Daar horen dus naast de ganzen eigenlijk ook mensen van gealarmeerd te raken, maar 'gelukkig' ging het alarm pas meer dan een uur na de calamiteit af, dat scheelt dan weer...
De rest van de dag worden er nog een paar vogeltjes gevangen en worden de netten in de schapenweide nog van blad ontdaan nadat tegen 16.00 uur de wind aanhaalt. In de laatste ronde worden dan ook de fijnmazige netten van sectie 6 gesloten. In die ronde wordt er nog een late fitis gevangen. In tegenstelling tot de vogel van eergisteren is deze fitis nog ongeringd. De vogel verkeert qua aanleg van trekvet in goede conditie maar heeft rond beide ogen lichte ontstekingen.
In de avonduren draait het rallengeluid weer en worden er nog 2 rallen uit de kooien gehaald. Vanaf ongeveer 20:30 uur regent het af en toe licht. We wachten af wat de dag van morgen gaat brengen, als de weersverwachtingen uitkomen belooft het weinig goeds. 's avonds laat bij het sluiten van de grofmazige netten voordat we ter kooie gaan wordt het in ieder geval al flink doorwerken om te zorgen dat er geen nieuw blad in het al rijkelijk bebladerde net komt voordat het gesloten kan worden.
Waarnemingen: twee sperwers aan het eind van de middag; één bergeend in de schapenweide.
Groeten,
Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskamp
5 november 2009
En tenslotte vingen we hem
Ook afgelopen nacht hebben we het rallengeluid gedraaid tot 7.00 uur. Het was vandaag bewolkt met een zuidenwind, kracht 3/4 dus prima vangweer. Vanaf 14.00 uur lichte regen die tot op heden (19.40 uur) voortduurt.
De vangsten trokken toch weer wat aan ten opzichte van gisteren. We vingen eindelijk de "merelbuizerd". Wil wist deze eerstejaars man te verschalken in sectie 6, dankzij de hoge netdichtheid aldaar.
Merels waren weer het talrijkst; net als gisteren drie verse waterrallen en drie vuurgoudhanen. Ook vingen we twee eigen rallen terug, van resp. 30 oktober en 1 november.
Door de neerslag van afgelopen week is de waterstand gestegen tot plus 1 en alle rallenkooien staan nu weer plasdras. Daar kan Henri volgende week van gaan profiteren.
Waarnemingen: In de polder zagen we een groep van circa 700 goudplevieren opvliegen; een behoorlijke groep want volgens de avifauna is het herfstmaximum 1185. Op het glop: een houtsnip, een havik en een grote bonte specht.
Omdat Wil zaterdag zijn zoon moet verhuizen vertrekken we al morgenmiddag, met dank aan Henri en Ardi dat dit kan. Met circa 500 verse vogels zijn we dik tevreden voor de tijd van het jaar.
We wensen Henri/Hanneke een spannend slot van een qua aantallen toch goed geluidsarm ringjaar.
Groeten,
Wil en Gerrit
4 november 2009
Late Fitis
Afgelopen nacht draaide rallengeluid van 18.00 tot 7.00 uur en het leverde er weer een paar op. Even een huiskamervraag: hoeveel waterrallen ringden we er al totaal? (antwoord onderaan)
Ondanks het buiige weertype, kregen wij er maar twee. Wind was ZW 3/4, dus rustig en mooi vangweer. Er was geen aankomst, wat gezien de buiigheid in afgelopen nacht ook niet door ons verwacht werd. Het was onze vijfde en slechtste vangdag. Leuk waren vuurgoudhaan en late (al door ons geringde) fitis.
Waarnemingen: Slechtvalk vrouw in polder, een grote Zilverreiger vloog laag over polder westwaarts. Op het glop: vier keer een enkele barmsijs over, havik en grote bonte specht ter plaatse. Het rallengeluid draait vanaf 18.25 uur.
Topkok Rinus roept ons voor een dode vis aan tafel.
Groeten,
Gerrit, Wil, Wouter en Arno
En het antwoord op de huiskamervraag: we hebben er ruim 1700 gevangen. Nog steeds minder dan VRS Castricum maar we zijn goed op weg ze in te halen.
3 november 2009
Wel merels maar geen rallen
Door een technisch probleem draaide het rallengeluid helaas niet met als resultaat dat we geen enkele ral gevangen hebben!
In de ochtend mist en dus dauw op de netten. De zuidelijke wind trok aan in de loop van de ochtend en daarom hebben we na 11.00 uur sectie 6 gesloten. De waterstand is blijven staan op -1 cm. De buizerd is ook weer actief; hij pakte nu een merel in sectie 7.
Na de middag trokken vangsten wat aan, waardoor het toch nog een redelijke mereldag werd. Rond de ringbaan onder andere een groep van elf staartmezen, een regelmatig jagende sperwer en twee groepen kolgans/grauwe gans vanuit noord.
Arno maakte een flinke vogeltocht op eiland en zag onder andere een taigaboomkruiper op Klein Zwitserland, zes tjiffen waarvan drie Siberische in de omgeving van het Bospad, een vuurgoudhaan en twee grote gele kwikken. Bij de jachthaven en omgeving: 30 strandleeuweriken, 30 fraters, tien kneuen, drie sneeuwgorzen; en ook één ijsgors overvliegend. Bij de Westerplas een vrouw blauwe kiek met rechts een blauwe kleurring en dus geringd in het Duitse Waddengebied.
De brandgans O3W7 die Gerrit gisteren bij Glop zag, blijkt in juli 1998 op Gotland geringd en een echt vaste Schiergast.
Vrijwel hele avond regen en nog behoorlijk veel wind. Het Rallengeluid staat weer aan vanaf 19.00 uur.
Groeten,
Gerrit, Wil, Wouter en Arno
2 november 2009
De hemel was Tot 12.30 uur half bewolkt, en daarna helemaal. Tussen 14.00 en 15.00 uur wat regen maar over de hele linie een mooie dag.
Arno en Gerrit vogelden op het eiland. Over zee onder andere een Grote zee-eend, een Alk of Zeekoet en twee Genten. Enkele honderden Eiders trokken naar het oosten.
Bij het Bospad kwamen ze nog een bladkoning, een Siberische Tjiftjaf, twee Barmsijzen, een Houtsnip en een opvallend kleine Braamsluiper tegen. De ondersoort van de Braamsluiper was echter moeilijk te bepalen. Voor de vogelkijkhut in de Westerplas onder andere 650 Pijlstaarten en bij de jachthaven vijf Strandleeuweriken en 20 Kneuen.
In de polder telde Gerrit Op 328 Rotganzen 59 juvenielen en op 108 Brandganzen 15.
Waarnemingen in het Glop: tien Sijzen in de elzen, drie Sperwers, een Putter en een Appelvink over, één Grote bonte specht ter plekke en een Kruisbek over.
De waterstand in het Glop is opgelopen tot -1 cm op de pijlschaal.
Qua vangsten een redelijke dag met als hoogtepunten: een Siberische Tjiftjaf, drie Vuurgoudhanen en 14 Waterrallen.
In de avond hebben we aan de VU-studenten een masterclass klaverjassen gegeven. Het zijn wel erg snelle leerlingen.
Groeten,
Gerrit, Wil, Wouter, Janos en Arno