logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 42


Zaterdag 16 oktober 2010

Alea iacta est en no sil it heve!!

Door het onstuimige weer veel blad in de netten. Toch een eerste rondje van 20 vogels. Daarna continu gelopen vanwege het onstuimige weer en de zware buien.
Pas na 10.30 uur kregen we de gelegenheid de vrachten blad en de vele elzeproppen te verwijderen. Net 2 en 0 hebben we gesloten tot de wind (kracht 6) afneemt. Tegen de middag klaart het op; de vogels druppelen door, de wind blijft door staan.
De laatste ronde levert nog 47 vogelen op. André Duiven en een pakesizzer van Fokke, met zijn vriendin komen de ploeg nog even versterken en moeten uiteraard mee-eten. We kijken niet terug maar gaan vol goede moed op weg naar...???


De Friese ploeg: Catharinus Monkel, Fo en Fokke Tuinstra, Tryntsje en Ype Albada en Ardie Noorman.


Zondag 17 oktober 2010

Het druppelt lekker door.

De vogels lieten ons niet in de steek en het liep de hele dag leuk door met voornamelijk Sijs en Koperwiek. De kleinzoon van Fokke was er met zijn Wianda alweer vroeg bij en Gea kwam tijdens de koffie inspecteren of alles onder controle was.
Voor de excursie waren 11 personen oppgegeven. Het uiteindelijke gezelschap bestond uit 12 adulten en 8 juvenielen. Er werden nog 3 strengen geadopteerd.
Het weer was vandaag prima: fris en windstil, half bewolkt. Geen noemenswaardige waarnemingen. Voor de komende week nog een aantal excursies geboekt. Vandaag is ook vogel 9000 geringd voor dit seizoen.
De laatste ronde bracht de verwachte opleving en we eindigen met een totaal van 203 vogelen. Nu is het koud en windstil; stilte voor de storm(en) die aangekondigd zijn.
Een kerkuil verstoort nog even de stilte.


De Friese ploeg.


Maandag 18 oktober 2010

Ongewenste commensalen.

De dag begon met een prachtige rode zonsopgang en een stevige westenwind. Om negen uur was het reeds volledig bewolkt, maar het vangen ging gestaag door. Op het eind van de dag konden we toch nog 124 vogels noteren.
Een teleurstelling was er ook. In sectie 9 waren twee mooie lichte buizerds bezig met het verorberen van een koperwiek. Ondanks de snelle sprint van Ype waren we te laat.
De excursies waren wat ongelijk verdeeld, in de ochtend waren er 20 en 's-middags nog 4 van de vogelwerkgroep Uden. 2 strengen werden gesponsord, waarvoor onze dank.
Secties 2 en 6 hebben we gesloten in verband met de verwachte weersomstandigheden. En morgen zien we wel weer.

Met een hartelijke groet.


De Friese ploeg.


Dinsdag 19 oktober 2010

Meer mensen dan vogels.

Na een onstuimige nacht de secties 1,2,0 en 6 opengeschoven. De el(s)lende viel mee. De jarige Ype werd verrast met slingers, taart en familie. Binnen was het een drukte van belang, integenstelling tot de ringtafel; af en toe een vogel.
Buiten het Glop waren veel vinken en kepen. De sijzen en koperwieken zijn massaal vertrokken. We vingen een koperwiek terug die gisteren werd geringd. Deze was in één nacht 5 gram afgevallen.
Om 11.00 uur kwam er een groep van 26 personen van de JNM. Gelukkig hadden we een enkele vogel om te ringen. De reacties op het hele gebeuren waren positief. Vandaag werden ook nog 2 strengen gesponsord.
Uiteindelijk zagen we vandaag meer mensen dan vogels. Aan het eind van de middag hadden we nog twee rallen. Hopelijk is het morgen weer anders.

Met een hartelijke groet.


De Friese ploeg.


Woensdag 20 oktober 2010

Een huishoudelijke dag.

De dag begint onstuimig als vervolg op een onstuimige nacht. Vrachten blad, maar de el(s)lende valt alles mee. We besluiten alle secties open te laten. De eerste ronde was zeer rustig en dit geeft de gelegenheid nog enkele opmerkingen over de dag van gisteren te maken:
Dinsdag de negentiende werd er om 08.00 uur 10 mm water uit de regenmeter verwijderd; heden om 08.00 uur was dat 5 mm. De zwaarste koperwiek van dinsdag was 69,3 gram, de lichtste 49,5 gram. Er werd een pimpel teruggevangen die niet door ons was geringd; deze was op 9-6-2009 op de CES-locatie aan de Langestreek van een ring voorzien.
Vandaag arriveerden nog twee verwachte bezoekers, Pieter Tuinstra en Wim Poiesz, die zich zeer verdienstelijk maakten met een culinair hoogstandje uit Sneek en met het helpen verwijderen van de vrachten blad en talloze propjes die na de zware buien van 16.00 uur in het net achterbleven. De netten 1, 2, 6 en 0 gesloten vanaf 16.30 uur.
De excursie van twee uur leverde 20 personen en 3 ringstrengen op. We hadden op dat moment een aardig palet vogels om te laten zien en de reacties waren wederom zeer positief.
Een groot deel van de zakjes ontdaan van alles wat je niet in je zakje wilt hebben en vervolgens maakten de dames zich nog geliefder door ze te wassen en te drogen.
Alhoewel het totaal niet erg rooskleurig leek vandaag, maakte de laatste ronde van 17 vogels veel goed,

Met een hartelijke groet uit het winderige Glop.


De Friese ploeg.


Donderdag 21 oktober 2010

Lang gewacht, stil gezwegen, nooit gedacht, toch nog 112 gekregen...

De eerste ronde levert 16 vogels op waaronder twee kramsvogels. Daarna is er tijd voor koffie en rust. Om 10.45 uur moeten we weer aan de bak, want onze gevederde vrinden wisten de netten weer te vinden. De rondjes waren in aantal nog niet erg hoopvol, maar later op de middag namen de aantallen toch licht toe, zodat we toch op het leuke aantal van 112 kwamen.
We hadden dit vanmorgen niet verwacht, ook gezien de aantallen van de voorgaande dagen.
Buiten het Glop zijn altijd nog vinken en kepen en dus niet in de netten.
Misschien kunnen we morgen dit aantal evenaren.


de Fryske Ploech.


Vrijdag 22 oktober 2010

Siberische buien?

Zware buien kwamen over ons. Om 8.00 uur zat er 4 mm in de regenmeter, een paar uur daarna 17 mm.
De netten bleven open en er werd continu gelopen. In de loop van de middag werd het droog.
De netten zijn gesloten om 20:00 uur. En het belooft weer een onstuimige nacht te worden.
Andre Duiven en Gea Fokker komen nog even op de koffie.
Het resultaat van deze week laat zich niet vergelijken met de afgelopen weken maar we zijn niet ontevreden:
Verse vogels: 634, retour: 112.
Geen bijzonderheden, of het moet een merel man zijn met een vleugel van 140 mm.
Op het eiland verder een groepje pestvogels en via André van Loon hoorden we dat Enno Ebels een Siberische boompieper had gezien. Tryntsje Albada is er nog even heen geweest en heeft de vogel ook gezien.
De Friese ploeg bestaande uit Fokke en Fo Tuinstra, Catharinus Monkel, Tryntsje en Ype Albada en Ardie Noorman geven het stokje over aan de volgende ploeg en sluiten de week met een voldaan gevoel af.
De Friese ploeg vertrekt vanwege omstandigheden morgen om 10.00 uur en de aflossing, Kees c.s., arriveren met de 10:30 boot.


terug
later
eerder

De Friese ploeg. 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox