logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 40


Zaterdag 1 oktober 2016

Wisseldag

Vannacht is er 8 mm regen gevallen gezien de regenmeter. De sloot begint weer op een sloot te lijken. In de eerste ronde aankomst van Zwartkop vet 3,4 en 5; veelal mannen. En alweer een Kerkuil.
Jos en André nemen de ringtang over. Joop en Marijke zijn nog maar net onderweg naar de boot of een Waterral meldt zich in de kooi bij sectie 8. Daarna wordt er nauwelijks meer iets gevangen. Een Bladkoning roept bij sectie 5.
Om 19:00 alle netten gesloten in verband met een stevige bui en meer in het vooruitzicht. Morgen zien we weer verder.

Groet, Joop, Marijke, Jos, André en Kees V.

dagvangst 1 oktoberZondag 2 oktober 2016

Sperwer

Rustig aan...

Vannacht 10 mm regen. Vanochtend leek het ook nog buiïg te zijn maar alles boog bijtijds langs Schiermonnikoog. Maar helaas waait het hard en staan de netten meteen al in de zon...
Niettemin worden we vergast op een Sperwer en een rondje later een tweede-kalenderjaar Buizerd.
Die kwamen jammer genoeg iets te vroeg voor de excursie van zeven personen. Toch konden we aan de deelnemers wel een paar andere vogels tonen.

De wind valt in de namiddag weg en de avond valt met veel (niet vallende) sterren. Morgen zou het best leuk kunnen zijn (NNO-wind) al lijkt die wind in de ochtend net weer een tikkie te hard te gaan staan. We zullen het zien.

Waarnemingen: Grote Gele Kwikstaart, Grote Zilverreiger, dertig Kepen.

Groet, André, Jos en Kees

dagvangst 2 oktoberMaandag 3 oktober 2016

Bladkoning

Aankomstje

Een heel aardig dagje met aankomst van Roodborst en Zanglijster, en ook Heggenmus en Tijiftjaf haalden de dubbele cijfers. Twee Bladkoningen meldden zich (nummer 9 en 10 van dit jaar), alsmede enkele Waterrallen, waaronder de eerste van het rallenplein. In de avondronde werd de eerste Koperwiek van het seizoen ingerekend.
In de Kobbeduinen vlak bij het baken werd aanvankelijk één en later zelfs een tweede Raddes Boszanger ontdekt. Symen, die met Koos voor Calidris op de kwelder had gevangen, ging direct vanuit de kwelder even kijken, André van Loon aan het begin van de middag.
Vandaag dus weer eens een 100+-dagje. De ochtend begon met heel weinig wind, maar die trok snel aan tot NNO4, aan het eind van de middag en in de avond NNO5. Die wind blijft de hele nacht nog staan en draait naar oost.

Groet, André, Jos en Kees

dagvangst 3 oktoberDinsdag 4 oktober 2016

Alweer een wit spook

De dag is vergelijkbaar met gisteren, mooie eerste rondes en de hele dag doordruppelen van de vangsten. De top vier is hetzelfde.
De hele dag staat er een stevige oostenwind, 5Bft.
De avondlijke controleronde levert wederom een nieuwe Kerkuil op.

Groet, André en Jos

dagvangst 4 oktoberWoensdag 5 oktober 2016

Bokje

Bokkensprongen

In de nacht is de straffe oostenwind gaan liggen en de dag begint dus met heel rustig weer. Zestig vogels in de eerste ronde, waaronder een Roodborst met een Helgolandring en zowaar een Bokje in het eerste losse net van sectie 5. Daarna wordt het al snel rustiger.
De excursie met zes bezoekers kan echter het afhandelen van diverse soorten meemaken. En zo eindigen we weer een dagje in de 100+, voor Schier altijd een mooi dagresultaat.
Aan het begin van de avond is de wind bijna geheel weggevallen.

Waarnemingen: Bladkoning (aan het eind van de middag eentje roepend nabij de ringtafel en eentje in het vanggebied); Grote Gele Kwikstaart: 2 exemplaren rond het middaguur ter plaatse in het nieuwe slootje langs het toegangspad.

Groet, André en Jos

dagvangst 5 oktoberDonderdag 6 oktober 2016

Tjiftjafs

Na de twee eerste rondes van 15 respectievelijk 30 vogels waren de vangsten verder regelmatiger over de dag verspreid. De 'soort van de dag' is ongewtijfeld de Tjiftjaf met maar liefst 50 vers geringden. Dat zou best wel eens een dagrecord kunnen zijn. Vrijwel allemaal zijn het vette vogels. Dat er echter niet alleen maar doortrekkers aanwezig zijn bewijst de terugvangst van een in augustus geringde Tjiftjaf. Verder waren er wat Goudhanen en ook een Vuurgoudhaan, opmerkelijk genoeg nog maar de tweede dit jaar. Het is deze dagen ook weer tijd voor de adulte Roodborsten, ruwweg de helft van het aantal gevangen Roodborsten.
De Buizerd van afgelopen zondag hing vandaag weer op dezelfde plek in sectie 6. 34 gram zwaarder. Een Sperwer ontsnapte uit sectie 5.

Waarnemingen: Bladkoning roepend bij sectie 4; Grote Gele Kwikstaart overvliegend; Witgat overvliegend, deze wilde landen in de nieuwe sloot maar bedacht zich toen hij mij op het toegangspad langs de sloot zag staan.

Groet, André en Jos

dagvangst 6 oktoberVrijdag 7 oktober 2016

Buizerd

Alweer een mooie dag

Ook vandaag was de Tjiftjaf de nummer één, dit keer met 55 exemplaren versgeringd. En we vingen alweer een Buizerd, een eerste-kalenderjaar dit keer. De vangsten druppelden nog gestager door dan gister en het resulteerde in de 'beste' dag van deze week.
Morgen komt Henk Luten met zijn team ons aflossen. Jawel! Dat lijkt ons een felicitatie waard. We wensen hem een mooie vangweek toe.

Waarnemingen: Bladkoning roepend bij sectie 4/5; Grote Gele Kwikstaart ter plaatse in de nieuwe sloot

eerder
terug
later

Groet, André en Jos

dagvangst 7 oktober
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox