logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 43


Zaterdag 22 oktober 2016

Zwarte Kraai

Wisseldag

De vertrekkende ploeg van Symen en co hadden voor de overdracht van 12:00 uur maar liefst 97 vogels gevangen. Aangezien het "stokje" zoek was hebben wij de ringtang maar overgenomen om vandaag verder te vangen en te ringen.
De baan lag er mooi bij en alom waren vogels te zien en te horen. De vangsten druppelden de gehele verdere dag leuk door. Om 15:00 uur een klein buitje, verder een mooie maar koude dag. Na het buitje hing er in het fijnmazige net van sectie 6 een heuse Zwarte Kraai (de negende ooit voor het VRS).
Om 18:00 uur werd nog een krent opgehaald. Uit net 2 een mooie witte Taigaboomkruiper (de negentiende ooit voor het VRS).

Gedurende de dag hoorden we regelmatig één of meerdere Waterrallen in het terrein. Nu na de regen hebben ze er eindelijk wat te zoeken, want er staat tenminste weer enigszins wat water in de sloot. Kijken of we er morgen een paar kunnen verschalken.
Categorie Wel Gezien/gehoord, Niet Gevangen (WGNG): Bruine Boszanger, groepje overvliegende Pestvogels, Bladkoning (2x).

Groeten uit het Glop!

Joop en Annemieke.

dagvangst 22 oktober



zondag 23 oktober 2016

Ochtendgloren

Nieuwe baansoort!

Tijdens de nacht heeft het in het glop 6 millimeter geregend, de sloot naast sectie 2 zit lekker vol. We horen wel Waterrallen maar vangen er geen.
Terwijl we vanmorgen genoten van de ochtendkoffie rond 08:00 uur, hoorden we al een Bladkoning roepen. Opvallend in de eerste rondes waren de Winterkonigen die goed vertegenwoordigd zijn. We hebben genoten van de ochtendmist en de zon met mooie taferelen tijdens de rondes. Lopend bij 5 kijkend naar de Banckspolder zien we paarden en een Fazant in die mist een idyllisch gezicht.
Omstreeks 11:00 uur plukte Kees wederom een verse Taigaboomkruiper uit sectie 2 net voorbij het Ebelbrugje. Blij verrast dat we wat nieuwe weeksoorten voor onze excusiegangers vingen. Staartmees, Rietgors, Vink en een IJsvogel bij kooi 3/4 opvallend bij het open stukje. Later ook nog een Vuurgoudhaan. Bij de ronde van 13:45 hielden we wat soorten achter voor de excursie van twee personen. Maar die zijn niet komen opdagen.

Even na 15:00 uur in sectie 4 aan het eind troffen we een Braamsluiper in de bovenste baan. Dat is absurd laat vonden wij. Bij vergelijking met de gids bleek het niet te kloppen. Gelukkig hebben we de moderne media en André van Loon hielp ons uit de droom. Op zijn aanwijzing hebben we een DNA-monster genomen. Onzettend veel foto's gemaakt en de inmiddels gedetermineerde Sylvia curruca blythi was een feit. Een nieuwe ondersoort voor ons vogelringstation en voldoende reden om er een fotopagina aan te wijden. Het komt erg weinig voor dat we een nieuwe ondersoort vangen.
Voor wat betreft de Winterkoning net niet het dagrecord maar ja, je kan niet alles hebben.

Joop en Annemieke.

dagvangst 23 oktober



Maandag 24 oktober 2016

Grote Lijster

Wat raak je snel verwend...

Het was vannacht kraakhelder en het voelde vanochtend koud aan. In de loop van de ochtend liet de zon zich een enkele keer en voor slechts maar een klein beetje zien. De bewolking overheerste en het voelde waterkoud met een wat aangetrokken Oostenwind (kracht 4).
Voor de eerste ronde uit werd al weer een Bladkoning gehoord nabij de ringtafel. Ook liet een groep Kepen horen dat ze aanwezig waren. De eerste ronde was veelbelovend voor de rest van de dag, echter de vangsten liepen al snel terug. In de middag werd zelfs een nul-ronde gelopen. Dat verwacht je niet voor de Herfstperiode.
Leuk was de vangst van een Grote Lijster en een reeds geringde (dit keer geen Taiga-) Boomkruiper. Ook leuk was de vangst van een Graspieper in sectie 1 (nabij sectie 2). Op die plek verwacht je zo'n beestje niet. De Graspieper was echter broodmager en de vraag is of die het eiland nog wel kan verlaten.

Bij een Tjiftjaf hebbben we nog even lopen twijfelen of het een bijzondere ondersoort was. Echter de kenmerken waren te onbeduidend, dus deze Tjiftjaf moet verder door het leven zonder verdere toevoeging.Om 15:00 uur was er weer nieuwe aanvoer van vogels. Yes. In die ronde vingen we zowaar één ongeringde Roodborst en één ongeringde Pimpelmees. De verse aanvoer was eerder kort dan hevig te noemen :-).
Een door ons geringde Goudhaan vond het kennelijk toch wel gezellig bij ons. Na het vrijlaten richting de kampeerboerderij, keerde hij om en vloog vol tegen het raam. Na bekomen te zijn van zijn hoofdpijn heeft hij zijn trekroute vervolgd.
De spaarzaam in het Glop aanwezige Waterrallen leken vannacht vertrokken te zijn. We hoorden ze vandaag amper en we vinger er slechts twee.
Tot slot de categorie WGNG (Wel Gehoord/gezien Niet Gevangen): Sijs, Havik (man en vrouw tegelijk boven het Glop), Buizerd.

Kees, Joop en Annemieke.

dagvangst 24 oktober



Dinsdag 25 oktober 2016

Sijs

Wat raak je snel verwend...

Onze vangdag begon vandaag met koffie drinken buiten aan de ringtafel, het was vanmorgen maar 6 graden. Dat was niet te merken aan de Winterkoning en de Roodborst, die waren dan al druk in de weer. Dus dan maar gewoon doorstappen, niet klagen en vogels uithalen.
De vangsten kwamen verspreid over de dag. Het is uiteindelijk een prachtige heldere herfstdag geworden, de wind aanvankelijk oost 4 Bft, maar in de namiddag bijna verdwenen. De zon was duidelijk aanwezig dus zonnig en fris.

We verwonderden ons wegens het uitblijven van vangsten van zaadeters. We hadden het niet gezegd en plotseling hing er een groepje sijzen in sectie 0. Op verschillende andere plaatsen vingen we later nog meer vogels van deze soort. Het was uiteindelijk en sijzendagje geworden. De koploper in de daglijst.
Grote afwezigen waren toch de lijsterachtigen. Wel gehoord/gezien maar niet gevangen Kepen en Kramsvogels. Tijdens het maken van dit verslag is het buiten helder en 5 graden.

Kees, Joop en Annemieke.

dagvangst 25 oktober



Woensdag 26 oktober 2016

Stockholmring

Touch and Go

Bij het opstaan bleek de wind afgenomen te zijn tot kracht 2 Bft en vanuit het Zuiden te komen. Met een temperatuur van 4 graden was het eigenlijk best aangenaam koffie drinken voor de eerste controleronde. We hadden er beter gelijk gebak bij kunnen eten, want de eerste vogel die we tegenkwamen in het tweede netje van sectie 1 was een Taigaboomkruiper. Onze derde al deze week, en dan te bedenken dat onze VRS sinds 1991 er negentien eerder had geringd. Je blijft je verbazen.

De eerste ronde viel qua aantallen wat lager uit dan je normaal gesproken zou verwachten in deze periode. (Uitsluitend) tijdens de tweede ronde waren er 'ineens' Merels. Van die mooie grote zwarte mannen en vrouwen. Terwijl Kees op een Waterral afstoof die in een mistnet lag te trappelen, ontfermde Joop zich over een mooie Merel. Deze bleek echter al geringd. Jawel: een STOCKHOLM-ring aan een eerste kalenderjaar man. YES. Oh ja: Kees heeft de Waterral overigens niet laten ontsnappen. De tweede ronde werd nog eens extra leuk met de vangst van een Graspieper in sectie 5.

Buizerd

Daarna liepen de vangsten snel terug, maar er waren toch nog wel twee Vuurgoudhanen die om een ring vroegen. Vlak voor de lunch stond Kees wat buiten het veldlab in de lucht te staren. Maakt u zich geen zorgen: dat doet hij wel vaker. Een alarmerende Merel trok zijn aandacht en hij zag aan het einde van het pad, aan het begin van sectie 2 een grote roofvogel tegen het net hangen. Het bleek een zeer imposante maar toch eerste Kalenderjaar man Buizerd te zijn. Wat een prachtbeest.
De excursie werd goed bezocht met 15 deelnemers (14 volwassenen en 1 juveniel). Ondanks het geringe aantal konden we ze toch enige Roodborsten en Zwartkoppen, alsmede een Zanglijster tonen. Het enthousiaste verhaal van Joop viel duidelijk in goede aarde, getuige de drie ringstrengen die gesponsord werden.
Bij het vallen van de avond werden er nog twee Waterrallen gevangen. Is dat een teken voor morgen?
Tot slot nog de categorie WGNG (Wel Gehoord'gezien/Niet Gevangen): Keep, Sijs, Havik (man).

Kees, Joop en Annemieke.

dagvangst 26 oktober



Donderdag 27 oktober 2016

Vuurgoudhaan

De rust is teruggekeerd

De temperatuur vanmorgen was een stuk aangenamer dan voorgaande ochtenden. Dat scheelde wel een jas. De wind viel mee maar uit voorzorg voor de verwachte windkracht 5 Bft hebben we sectie 6 gesloten. Deze sectie vangt nu bij deze wind alleen maar eikenblad.
Vangsten waren overeenkomstig de verwachting van Birdtam, niets dus.
We zijn vanmorgen even geholpen door Bram Ubbels, Christiaan Brinkman consorten. Aangenaam gezelschap en we hebben er ook weer wat van opgestoken. Kees was een paar uur afwezig voor zijn werk.
Alleen de Merels komen in de dubbele cijfers: de rest is op, weg of niet aanwezig. Alle Rallenkooien hebben deze week wel een of meerdere exemplaren gevangen. We hebben steeds geluid gedraaid in de nacht. We horen ze overdag ook wel in het Glop, maar aantallen blijven achter. De avondopleving is uitgesteld tot morgenochtend na de eerste koffie.

Kees, Joop en Annemieke.

dagvangst 27 oktober



Vrijdag 28 oktober 2016

Kramsvogel

De zoete inval (van ringers)

De dag begon met een aangename temperatuur van 12 graden. Dat maakt het goed uithouden, zeker met een bakkie koffie aan het begin van een mooie vangdag. De naar het Zuiden gedraaide wind (kracht 4 Bft) zorgde ervoor dat sommige netten redelijk vol hingen met blad. De eerste ronde konden we hier uitgebreid aandacht aan besteden, aangezien de aantallen vogels uitbleven. De naar vanochtend uitgestelde avondpiek van gisteren was dus niet gearriveerd. Bijzonder leuk in die eerste ronde was de vangst van een adulte man Kramsvogel. Wat zijn ze toch mooi.
Voor de gasten uit Emmen hadden we wat Merels in verschillende leeftijdsstadia te tonen, alsmede een IJsvogel. Hoe Joop het doet doet'ie het, want telkens tovert hij wel ergens een IJsvogel vandaan. Deze (eerste kalenderjaar, geslacht nog onbekend) hing in sectie 2 nabij de Ebelbrug.

Tot tweemaal toe zat er een Bokje op het toegangspad naar de rallenkooi nabij sectie 4. Grappig om te zien hoe die vogels volledig op hun schutkleur vertrouwen. Een poging van Joop om het Bokje voorzichtig de vangkooi in te drijven mislukte helaas.
De collega's van Calidris (wadvangers) zijn aangekomen en brengen vandaag hun materiaal in gereedheid om vannacht de eerste vangpoging te ondernemen. Het was weer even een gezellige drukte van belang aan de ringtafel.
In de Berkenopslag tussen sectie 5 en sectie 6 vonden we nog een plukplaats van een geslagen Kramsvogel. Een eventuele ring konden we niet vinden.
Aan het einde van de dag vingen we dan eindelijk een tweetal Kepen. De gehele week hoorden we ze al, met name 's-ochtends. Nu dan eindelijk een tweetal van die mooie vogels in het net.
De slotronde hebben we (opnieuw) al jagend langs de netten doorgebracht. Dit leverde slechts één Roodborst en een tweetal Zanglijsters op. We hadden de indruk dat de weinige Merels doorgingen naar verdere oorden.
Inmiddels zijn ook al twee helpers van onze opvolger gearriveerd op het Glop. Morgen vanaf 12.00 uur neemt onze voorzitter met zijn helpers het roer over. We kijken terug op een leuke vangweek. De aantallen waren niet echt spectaculair, maar de (diversiteit aan) soorten daarentegen zonder meer leuk te noemen.

eerder
terug
later

Kees, Joop en Annemieke.

dagvangst 28 oktober




 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox