logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 47


Zaterdag 14 november 2020

Het kantelpunt waarop de Waterrallen de daglijst gaan overheersen

De dag begon met mooi rustig en droog weer. Tijdens het openschuiven van de netten bleek al meteen dat er in de ponyweide vanaf het krieken van de dag wind op kwam zetten. De beide korte grofmazige netten bleven dan ook dicht. De hijsnetten hebben we wel open gezet.

Er was vannacht duidelijk weer aankomst van Waterrallen; op meer plekken werd weer geknord en geplonsd. we haalden er in de tweede ronde zeven uit de inloopkooien. Jan ving een Waterhoentje dat vlak voor hem uit het randje van het pad opsprong en in het net belandde. Verder één Merel (!), twee Pimpels en een Winterkoning.

Het is buiten de soorten die ik hier genoemd heb stil in het Glop, buitengewoon stil in het Glop. Een paar Sijsjes zijn nog wel bereid om naar beneden te komen om ons een plezier te doen, hun andere toch zeker wel aanwezige soortgenoten denken daar anders over. Wel vangen we vandaag in sectie 5 nog drie Tjiftjaffen, dat gebeurt hier bepaald niet meer dagelijks in deze aantallen.

In de middag nog een terugvangst van een Grote Bonte Specht-vrouw. Deze bleek in 2017 geringd, daarna ieder jaar éénn en dit jaar nu voor de tweede keer. Vandaag exact hetzelfde gewicht als in Juli jongstleden en in alle vijf vangsten een gewichtsspreiding van slechts 1 gram...

In de laatste daglichtronde vangen we nog weer drie Waterrallen en een reeds geringde Koperwiek. De avond levert verder nog drie extra Waterrallen op en kan ik voor bedtijd nog een half uur aan de klaagmuur staan om blad te peuteren alvorens het laatste grofmazige net gesloten kan worden.

Er is inmiddels in de avond immers al een stevige wind opgestoken. Die zal er waarschijnlijk morgen ook staan dus kiek'n wat 't wot...

Henri Bouwmeester, Hanneke Huiskamp en Jan Visser.

dagvangst 14 november


Zondag 15 november 2020

Ontbladerdag met veel wind en uiteindelijk ook regen

Vanaf de eerste ronde (Alleen hijsnet X in donker opengeschoven) stond er al een stevige zuidelijke wind van 5 Bft die in het bos nog enige luwte op de netten gaf. Toch hingen ook daar meteen de netten al vol met blad. De Eikensectie (6) is vandaag in zijn geheel niet open geweest en ook de twee vrijstaande tussennetjes van sectie 5 hebben we dichtgehouden vanwege de snel bladverliezende knoteiken die daar in de takkensnoeiberg staan. Vanzelfsprekend ook hijsnet Y dichtgehouden.

Amper vogels in het terrein, laat staan in de netten. Wel meteen in de eerste ronde een paar Waterrallen in de kooien, alsmede weer een Waterhoen. Die laatste soort verscheen in de daaropvolgende ronde met nog een exemplaar in weer dezelfde kooi nogmaals ter ringtafel.

De gehele dag stond vooral in het uit de netten peuteren van bladeren die onveranderd in groten getale de netten blijven opzoeken. Het einde is nog lang niet in zicht, zoveel blad zit er nog aan vooral de Eiken, maar ook de Elzen. In sectie 7 vangen we de derde Goudvink van dit jaar. Na de eerdere twee Noordse Goudvinken nu een voor onze regionen 'gewone' Goudvink. Zowaar nog minder gezien en gevangen op Schiemonnikoog dan de Noordse. Verder in het terrein niet meer exemplaren van deze soort gezien of gehoord. In de ochtend overigens wel een alarmerende Boerenzwaluw boven het bosje voor het veldlab gehoord.

In de loop van de ochtend wakkert de wind aan tot 6 Bft en daar heeft vooral sectie 4 nogal hinder van. Voor de rest is het het nog redelijk luw en vangbaar, maar dus met amper vogels.

In de loop van de middag zijn we begonnen met het ontbladeren (zelfs gesloten netten vangen nu blad) en binnenhalen van sectie 6 want de weersverwachting in combinatie met de hoeveelheden blad die nog op de planning staan om van de boom te komen bieden weinig hoop om de resterende dagen nog een keer weer open te kunnen worden geschoven.

Vanaf 15 uur kwam de eerste voorspelde langdurige regen het eiland op en vanaf 17 uur regende het een tijdje behoorlijk hard. Vangsten waren op dat moment al teruggevallen naar zo goed als nul, maar in de laatste (eventjes droge) ronde vingen we toch nog een Koperwiek, Keep en Vink. In de avond nog een Waterral.

Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskamp.

dagvangst 15 november


Maandag 16 november 2020

Bijna vogelloos, maar... Belgische Waterral!

De wind bleek gelukkig enigszins geluwd tot 3 Bft, maar nog steeds in de zuidelijke hoek. Gedurende de ochtend hebben we af en toe nog een lichte korte bui. De toon van de dag is al vroeg in de ochtend gezet, amper vogels in het terrein. Toch vlogen er drie Merels de netten in en kwamen een paar Koperwieken over het terrein vliegen. Er zat even een Geelgors in de omgeving van hijsnet X.

Rond het middaguur hoorde ik nog twee Goudvinken tegelijkertijd in de hoek van sectie 4 en 5. Gevangen werden ze vandaag echter niet.

Jan is met de 10:30 uur boot vertrokken en Hanneke en ik gaan het seizoen verder afsluiten. Vandaag de vrijstaande netten van sectie 5 al binnengehaald en aan het eind van de dag ook sectie 8, daar werd deze periode hoegenaamd niks in gevangen. In de voorlaatste daglichtronde hingen er nog twee Koperwieken naast elkaar in sectie 2, de laatste daglichtronde was helemaal vogelloos; nog nooit eerder in November meegemaakt moet ik zeggen, zelfs de kooien hadden geen Waterrallen...

Belgische ring!
Belgische ring!

In de laatste avondronde voor bedtijd zit er een Waterhoen op de open plek voor de luidspreker. Helaas weet ik deze ditmaal niet te pakken te krijgen, maar tijdens deze actie springt er wel een Waterral in het net. Even denk ik een terugvangst van onszelf te hebben maar meteen blijkt de ring er anders uit te zien. Een BELG! Hoppa! De tweede Belgische Waterral in ons bestand. De eerste was minder fortuinlijk want daar vond ik destijds slechts een poot met ring bij een plukplek van een roofvogel midden op het pad. Volgens www.vogeltrekatlas.nl is dit de dertigste in het buitenland geringde Waterral die ooit in Nederland is teruggemeld.

Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskamp.

dagvangst 16 november


Dinsdag 17 november 2020

Een derde deel Sijzen...

Wederom veel wind, wederom uit Zuidelijke richting, wederom amper vogels in het terrein. Van die dagen kun je gewoonweg hebben hier. De eerste ronde wederom geen rallen in de kooien. Eentje probeerde er nog vanuit het pad in een net te belanden, maar deed een snelle koprol en verdween in het riet. In de netten hangt slechts één Merel.

In de tweede ronde komt er wel een groepje Kramsvogels overvliegen en hangt er een beetje meer in de netten. Maar ja, een Goudhaantje, een Merel, een Pimpel en Roodborst (op de Goudhaan na allemaal terugvangsten) en twee ongeringde waterrallen in kooi 3. Daarna is het ook meteen weer rustig en lijkt het er op dat de dalende lijn in de vangsten zich verder gaat doorzetten.

Totdat rond het middaguur de blaadjes in hijsnet X toch Sijsjes blijken te zijn. Acht stuks wel te verstaan; goed voor een verdubbeling van het dagtotaal ;-)

De middag wordt besteed aan het in de kasten opbergen van de gisteren binnengehaalde netten en het inlopen van sectie 9 en het net van de Ebelbrug. Aan het eind van de middag nog weer twee Pimpels waarvan één Niet Van Ons en daarnaast nog een Merel die bezig was het eiland te verlaten maar nog net even werd opgehouden in het hijsnet.

In de avond werd er niks gevangen in de kooien, laat staan met de hand of schepnet. Nou ja, in één van de Rallenkooien zat een enorme vrouw- Bruine Rat.

Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskamp.

dagvangst 17 november


Woensdag 18 november 2020

Minder en minder netten en vogels

Meteen vanaf het eerste licht blijkt de wind al weer harder te zijn dan gisteren tijdens de eerste ronde. Vanaf een uur of negen gaat het alleen nog maar harder waaien; gelukkig is het wel de hele dag droog.

Wederom amper vogels in het vangterrein dus. De eerste ronde levert een Vink en een Merel op en drie waterrallen in de kooien. Eén daarvan zit in een opvangkooitje waarvan gisteravond het klepje was blijven openstaan; die wil dus wel heel graag een ring van ons aangelegd krijgen...

Tijdens de koffie zien we een Havik-vrouw laag door het bos voor het veldlab voorbij komen en richting de netten vliegen. Bij sectie 2 kan ik aan het alarm van de aanwezige mezen in combinatie met een grote schaduw zien dat de vogel net opnieuw van een tak opvliegt. Precies naast hijsnet Y verlaat de vogel het bos, maar ziet net op tijd het net en gooit zich snel om en verlaat het vangterrein richting oost.

De volgende ronde levert nog een Zanglijster op, daarna een paar rondjes niks. De tijd wordt dan ook verder besteed aan labelen van netten en binnenhalen van de resterende netten van sectie 5.

Na het middaguur hangt er in hijsnet Y weer een groepje vogels, een Sijs, drie Kepen en twee Vinken. Daarmee hebben we het met de avifaunistische hoogtepunten wel weer gehad.

De wind is aan het eind van de middag inmiddels 6 Bft uit het zuiden. We besluiten om vanwege de morgen nog hardere wind in combinatie met regen de resterende netten maar te sluiten. Vandaag is sectie 4 binnengehaald, alsmede de laatste vijf netten van sectie 5.

In de avond komen er nog twee reeds geringde Waterrallen uit de kooien. Eentje is nu vier keer op de ringtafel geweest, zakte eerst een beetje in gewicht en is nu weer klimmende.

Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskamp.

dagvangst 18 november


Donderdag 19 november 2020

Een boel woei!

Het ontstuimige weer dat verwacht werd is inderdaad gekomen, maar wel in iets mindere mate. Wind NW 7 Bft en de regen slechts in af en toe een buitje. In het bos hingen in ongeveer ieder gesloten net een paar bosjes Elzenproppen. Heerlijk als dat Oktobergevoel dan zo weer bij je terugkomt... De netten bleven toch nog maar dicht dus...

Uit de dode Berk aan het eind van sectie 8 is de top gebroken en op het pad gevallen. Goed dat daar het net al weg is dus...

In de kooien vijf rallen in de eerste ronde, toch niet zo'n heel slecht rondje voor die soort dus... In het tweede deel van de middag durf ik het aan om hijsnet X en de netten van sectie 3 nog een paar uurtjes open te zetten. Dat levert nog een Merel met vetgraad 4 op, weer zo'n bijna zwart exemplaar met bruinige zoompjes en een keelstreping als een vrouw, maar dus het uitelijk van een man.

Hanneke is in de tussentijd druk doende met wassen van de vogelzakjes en het repareren ervan waar nodig. In de laatste ronde vangen we nog een Waterral en hangt er een adulte man Kramsvogel in de netten, nog maar de zevende van het jaar. Een rondje daarvoor zag ik nog een groep van een stuk of 75 exemplaren laag over het terrein vliegen en had ik de indruk dat ik op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was.

Oogstmijt?
Oogstmijt?

Tijdens het opruimen tref ik in één van de kasten nog een oude microscoop aan. Ik denk meteen aan de Koperwiek van eerder deze week met die oranje eitjes, tekenlarven of vogelmijten rond het oog. Het EPP-je even opgezocht en even onder de microscoop gelegd waar ik in ieder geval eerst tot de conclusie kom hoe mooi stof er vergroot uit kan zien, maar ook zie dat de oranje knopjes van amper een kwart millimeter toch echt zes pootjes hebben. Ik hou het vooralsnog op larven van vogelmijten, de deskundigen mogen het eindoordeel gaan vellen nadat ze de hele verzameling met tekensamples hebben onderzocht.

In de avondrondes wordt er nog een Waterral uit één van de kooien gehaald.

Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskamp.

dagvangst 19 november


Vrijdag 20 november 2020

Windloze dag met nieuwe aankomst vogels

Huh? Wie heeft die windmachine uitgezet??? Bij het openschuiven van de hijsnetten was het bladstil. De temperatuur is voelbaar lager en niet zo ver van nachtvorst af. In de lucht hoorde ik al de schrille piepjes van Koperwieken en klotste links en rechts al water tegen de kanten van de paadjes door de Waterrallen die zich in hoog tempo uit de voeten maakten.

De eerste ronde leverde meteen een paar Merels en Koperwieken op en in de kooien zaten weer vijf Waterrallen. Achter in het terrein lijken weer wat meer Pimpels te zitten en daar scharrelen al meerdere Merels tussen de Berken en de Eiken van secties 5 en 6. Hijsnet Y levert dan ook wel een paar Mereltjes op.

De tweede en derde ronde leveren verbluffend genoeg helemaal geen vangsten op. Daarna wordt het weer beter. In het bos zitten meerdere scharrelende Koperwieken, maar op de meeste plekken staat veel te veel water om ze op vangbare afstand van de netten te krijgen. Achter in het veld staat het waterpeil nu ongeveer 15 cm onder het brugdek en de Ebelbrug ligt er met de onderkant al in. Vandaag heb ik het bordje van de Ebelbrug ook al maar vast binnengehaald, dit jaar wel met heel andere gevoelens natuurlijk.

Ondanks de eindelijk weer eens goede omstanigheden (zonder wind) laten zich deze ochtend geen Goudvinken zien of horen. Wel scharrelen er weer een paar Tjiftjaffen rond. In het eerste net na de Ebelbrug hangt vandaag net zoals daarvoor twee exemplaren eerder deze periode een Zwartkop. Wellicht vinden ze op die plek nog iets van hun gading in de verlandingszone met Lisdoddes die daar langzaam maar zeker veelvuldiger staan.

Er komen vanochtend ook meerdere groepjes Kramsvogels binnen, maar de Koperwiek blijft toch de meerderheid vormen en blijft ook gedurende een groot deel van de dag doorvliegen. Voor het eerst sinds lange tijd zitten er weer Houtduiven in de Eiken van sectie 6, maar ja, dat is natuurlijk omdat daar nu geen netten meer staan...

Het is ronduit heerlijk fris weer vandaag. Landelijk gezien is het 233 dagen geleden dat de maximum temperatuur weer eens onder de dubbele cijfers blijft.

We vangen vandaag nog een Waterral terug die hier nu voor de vierde maal is gevangen en waarbij je keurig het gewicht flink ziet oplopen. Daarnaast ook een Merel die weliswaar dit jaar is geringd, maar dan wel op 1 Januari. Nu voor de vijfde maal gevangen en alle vangsten in de winter en November... Dat is er vast zo één die heel interessant was geweest voor ons op stapel staande kleurring-project.

In de laatste ronde zitten er toch nog weer zes Waterrallen in de kooien, twee daarvan zijn terugvangsten van deze ochtend. In hijsnet Y hangt in het onderste net een Houtsnip, die sluit de dag voor ons af.

In de avondrondes worden er geen Rallen meer gevangen en blijkt zo ineens de wind weer opnieuw te zijn komen opzetten. Ten tijde van het schrijven van dit verslag staat er al weer 5 à 6 Bft uit het Zuiden.

Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskamp.

dagvangst 20 november


Zaterdag 21 november 2020

Stevige Zuidenwind, toch lijsters!

De harde wind is vannacht weer door blijven staan en wakkert vanmorgen vanaf de dageraad aan tot Zuid 6 Bft. Na de eerste ronde (waarbij er opnieuw aankomst is van Merel, Kramsvogel en Koperwiek) miezert het even een kwartiertje, maar verder bleef het vandaag droog. De bewolking bleef wel de hele dag volledig.

We hadden bij de eerste ronde naast weer vier Waterrallen ook Merels in de netten hangen. Meerdere kwamen het eiland binnenvallen. In het stukje bos vlak voor de Ebelbrug hing ook een kleine Barmsijs in het net, de tweede nog maar in onze periode. Verder nog weer een Kramsvogel en een adulte man Spreeuw. Dertien vogels in de eerste ronde met alleen sectie 2 en de helft van sectie 3 open, niet slecht.

De Havik-vrouw gaf nog weer een show weg door weer volop over het terrein te jakkeren in de jacht op de circa 30 Houtduiven die zich in de Eiken van sectie 6 ophouden.

Hijsnet X kan met deze wind nog net open want het bos buffert de wind net genoeg. We vangen er vandaag nog een paar Sijzen en Vinken in. Er zit ook ene Vink bij die dit jaar begin April alhier geringd is, in Juli binnen het CES-project nog een keer gecontroleerd en dan nu dus weer.

Vandaag bij de Waterrallen ook een eigen terugvangst met een ring van vorig jaar. Dit exemplaar bleek op 25 Oktober 2019 hier geringd en nu voor het eerst weer gecontroleerd. Het gewicht lag nu 25 gram hoger...

In de middag zijn we verder gegaan met het weghalen van de resterende mistnetten en hebben we ook hijsnet Y binnengehaald. In de avondrondes geen rallen, wel weer een flinke Bruine Rat in één van de kooien. Morgen de rallenkooien nog ontmantelen en dan zit het herfstseizoen er op.

eerder
terug
later

Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskamp.

dagvangst 21 november



 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox