logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 44


Zaterdag 30 oktober 2021

We merelen door!

Op deze, deels regenachtige, zaterdagse wisseldag was het afwisselend hollen en stil staan.

De eerste ronde was redelijk, maar de tweede ronde ronduit vet vooral door een grote groep Pimpelmezen die tezamen op excursie waren in het Glop. Dat moesten ze bekopen met een nieuw sieraad om de poot. Deze groep van ruim 30 Pimpels bestonden voornamelijk uit jongen van dit jaar op vier adulte vogels na.

Eén daarvan was in de zomer van 2020 geringd door één van ons en sindsdien nog 11 keer terug gevangen. Een leuke terugmelding dus.

Een andere leuke terugmelding was een Putter met een ring van vorig jaar, maar als adult geringd.

Na dit ochtendlijk geweld zwaaiden we de ploeg van afgelopen week uit en was het afwachten geblazen of er nog droge buien zouden komen.

Alle netten waren wegens langdurige regenval dicht en konden in de loop van de middag weer gefaseerd open. De rest van de dag miezerde het af en toe, maar bleef er iedere ronde wel iets te verschalken. Voornamelijk Merels en ook wat Roodborsten.

In de schemering werden een aantal netten in de lijstermodus gezet (iets hoger op de stok gezet) en dat leverde tot in de schemering nog een aanzienlijk aantal Merels op.

Hierdoor sloten we de dag af met 111 vogels waarvan de Merel met 46, na de schemerrijke inval de Pimpelmezen voorbijgestreefd te hebben, de ranglijst aanvoerde.

De Pimpelmezen stonden met 32 op de tweede plaats. Waterral en Roodborst finishten ex equo op plek 3.

Noflijke groeten uit het Groene Glop!


dagvangst 30 oktober



Zondag 31 oktober 2021

Het barst van de boslijsters!

Wij hoopten vandaag (zoals iedere dag deze periode) op de BruBoZa, want dit is er de tijd voor. Helaas niet gelukt, maar wel een flinke slag geslagen met de Merel.

Al in de ochtenduren bleken er heel wat rond het Groene Glop te vliegen en hoorde je ze in de struiken. Uiteindelijk bleek meer dan de helft van de vangst uit Merels te bestaan, met de Pimpelmees op een goede tweede plaats.

Het weer was af en toe erg herfstig, maar de buien waren niet heel heftig.

Smaakmakers vandaag waren een Vuurgoudhaan en een Groenling. Het aantal terugmeldingen hoger dan gisteren, maar van de Pimpelmezenhausse is het meeste blijkbaar doorgetrokken.

We wachten af. Via de tamtam hoorden we dat er inderdaad een Bruine Boszanger op het eiland is gezien, ten noorden van het Scheepstrapad, dus de BruBoZa komt eraan. Er zitten er vast nog wel een paar.

Groetjens
Kees en André D.


dagvangst 31 oktober



Maandag 1 november 2021

Hoor de wind waait door de...

Kramsvogel"
Kramsvogel

...bomen, inderdaad, maar ook door de netten.

De wind was flink aangetrokken, zoals voorspeld. Daarom achtten wij het prudent een aantal netten te sluiten of gesloten te houden om te voorkomen dat we geruime tijd aan het bladpeuteren zouden moeten. Bovendien vang je met wapperende netten weinig.

Desalniettemintegenstaande het feit dat daarmee ons vangareaal procentueel flink was verminderd hebben wij de gehele dag, zonder neerslag, rondjes van gemiddeld tien vogels kunnen lopen.

Merel voerde de boventoon, maar ook Koperwiek en Waterral hadden we regelmatig. De wind viel er na de middag uit dus konden alle netten weer open.

De schemerronde viel tegen. Het was in het Glop alweer heel rustig met de wind, misschien was dat voor veel vogels aanleiding om te vertrekken. Wel hadden we in die ronde nog drie Groenlingen. Vuurgoudhaan was vandaag met twee de smaakmaker.

De controleronde in het duister leverde exact 3 Waterrallen op, niet in kooien maar in netten en alle drie geringd. Twee van die ringen waren van ons en vandaag aangelegd. De derde daarentegen vergde wat ontcijferen. Dat betrof een Belgische ring! De vierde Belg tot nu toe.

Het totaal kwam daarmee op 98. Dat kon natuurlijk niet. Dus een extra rondje leverde nog twee ongeringde Waterrallen op waarmee we op 100 eindigen. Da's mooi.

Groeten van K & A.


dagvangst 1 november



Dinsdag 2 november 2021

Het gaat maar door!

We houden de stijgende lijn vol. De dag begon mistig en de eerste ronde deed ons denken dat het een mindere dag zou worden. Dat bleek onterecht. Alhoewel we soms rondjes liepen waar we in het begin maar een handjevol vogels in de zakjes kregen konden we bij het teruglopen vaak nog een redelijk aantal bonusvogeltjes scoren waarmee het toch nog aardige rondjes werden. Drie soorten voerden de lijsten aan.

Allereerst hadden we in de derde ronde ineens een complete club met Pimpelmezen (en een Sijs) hangen. Verder bleef het Merels druppelen en bij ieder rondgang konden we het geplas en geplons van rallen horen.

Daarvan hadden we er uiteindelijk 26 (en 1) in de kooien (en een paar in de netten). Met al die Merels, Waterrallen en Pimpelmezen was ons dagtotaal 131.

De dagelijkse Vuurgoudhaan gaf de nodige kleur aan het palet. Nog even en we hebben dit jaar meer Vuurgoudhanen dan Goudhanen gevangen.

K & A.


dagvangst 2 november



Woensdag 3 november 2021

Spetter Pieter Pater.

Er is duidelijk aankomst van Waterrallen geweest. Bij het opsteken van de hijsnetten hebben we er al wat, bij de eerste ronde nog meer, meestal meerdere exemplaren per kooi. Je hoort overal het gespetter en geplas van rallen.

Dus wij rekenen op een topdag.

Die helaas niet uit de verf komt. We zetten wel een nieuw Waterral-dagrecord voor dit seizoen, maar het weer is dusdanig verbeterd dat het voor veel vogels aanleiding is om door te migreren.

Alhoewel we geen nulrondjes lopen valt het aan het eind van de dag toch wat stil. Er is nog wat schemerinval bij de Merels, maar de verwachte toestroom van Waterrallen naar onze kooien blijft uit.

Naast twee Vuurgoudhanen ook twee Goudhanen en het aantal Roodborsten neemt wat toe. De leukste vangst vandaag is een Merel met een Engelse ring, de tweede buitenlandse terugvangst deze week, de vijfde dit seizoen.

K.& A.& S.


dagvangst 3 november



Donderdag 4 november 2021

Goudhanen topdag

Met zeven stuks is dit de beste Goudhanendag van het seizoen. Het leek er even op dat de Vuurgoudhaan de Goudhaan zou passeren op de vanglijst, maar niet dus. Er worden sowieso op ander plekken in Nederland best veel Vuurgoudhanen gevangen, Wij hopen op een kleine influx van beide soorten. We hebben al wel dagen last van Regulitis. Dat is de aandoening waarbij je denkt overal goudhaanroepjes te horen (soms tot in je slaap aan toe).

Ons eerste rondje was het vetste van de week tot nu toe, een dikke veertig. Daarna bleef het doordruppelen, maar het leek alsof er minder vogels in het Glop zaten. De Merel-index was vanochtend zeven (het aantal Merels wat geteld wordt onderweg van het Dorp naar het Glop) en bleek een aardige indicatie van de vangst van 35 die we vandaag deden. Je zou er bijna Merulafobie van krijgen.

De Waterrallen lijken de hort op. Er is nog wel geroep en geplons te horen, maar we kwamen niet verder dan 17 stuks.

Onze phyloscopofilie is nog steeds niet beloond met een BruBoZa, wel met drie verse en twee terug Tjiffen.

Dus dezelfde top drie als gisteren, maar in een andere volgorde: Merel, Waterral, Roodborst. Met 114 vogels toch weer net iets meer dan gisteren.

Morgen proberen we het weer.

K.& A.& S.


dagvangst 4 november



Vrijdag 5 november 2021

JJJJJJJAAAAAAAAAAAAAAAA HHHHHOOOOOOOOOOOOOOOOORRRRRR

Bruine
Bruine Boszanger

Hij zit in de pocket. In de ronde van 15:00 u hing er een Bruine Boszanger in sectie 4. De rondjes waren al wat minder aan het worden, maar dit maakt onze week compleet.

We hadden nog een kleine twijfel gezien het formaat van de vogel, maar met assistentie van Jan Visser van VRS Castricum bleek alras dat het er echt een was!
Naar wij nu weten is er bij de Bruine Boszanger sprake van een serieus grootte verschil tussen man en vrouw en dit bleek een vrouwtje. Jan pleegde zelfs ruggespraak met Bo Petersson in Zweden (fotograaf van de recent verschenen determinatiegids voor ringers van Oost-Aziatische dwaalgasten) en die liet weten dat de maten van ons exemplaar binnen de marges lagen van de vogels die hij in Beidaihe tegenkomt. Daar is de Bruine Boszanger een algemene verschijning. Zo ziet men maar dat veel niet altijd beter is en weinig niet altijd slecht!

Bruine
Bruine Boszanger, detail vleugel

Nu, wat verder nog te zeggen van deze dag? Het was uiteindelijk mooi weer maar wel wat kouder. De Merelindex was 6 en met 33 gevangen vogels klopt dat aardig met gisteren. De Waterrallen lijken vertrokken te zijn, slechts tien in de kooien en weinig rumoer meer in het moeras. Van de Sijs vier stuks en met zeven Tjiffen hebben we weer een kleine doortrekpiek. We eindigen de dag op 87 vogels, waarvan 80 nieuw.

eerder
terug
later

A.& S. & K.


dagvangst 5 november




 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox