logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later

Dagboek van week 30


Woensdag 26 juli 2023

De eerste najaarsvangdag

Vannacht regelmatig regen klaterend op het dak. Vanmogen bij het krieken nog gestaag elkaar vlot opvolgende buitjes. Dus de netten nog niet opengeschoven. Daarmee pas om negen uur begonnen, samen met Ardie Noorman.

De Vangsten vielen wel wat tegen, maar dat was te verwachten bij een late start met het terrein nog goed nadruipend na de regen.

Op de terugweg van het openschuiven hing er een Sperwer tegen één van de netten van sectie 2, m'n sprint was niet snel genoeg... Om 11 uur toch nog weer even een korte maar stevige bui. Nog snel voor die tijd een ronde gelopen en ook meteen daarna.

Na deze regenbui kwamen de vangsten niet echt meer op gang. Tot de avond! De dag werd nog enigszins goedgemaakt door twee goede avondrondes met slapers, waarbij vooral weer Fitis en Tjiftjaf, maar ook een mooie adulte man Putter vlak achter het veldlab en in sectie 4 een adulte man Rietgors. Daar ook een eerstejaars Boerenzwaluw. Met 14,6 gram en vliegspier 1 een graatmager vogeltje dat waarschijnlijk niet veel van het leven te verwachten heeft als we de weerberichten voor de komende anderhalve week bekijken.

Het valt overigens dezer dagen bij heel veel gevangen vogels op, laag in conditie met erg slecht ontwikkelde vliegspieren. En toch ving ik vandaag ook wel de eerste Fitissen met vrijwel voltooide slagpenrui en aangelegd trekvet.

's Middags zit er een groot insect in een net van sectie 4. Na enig gepeuter met een pincet komt 'ie gezond en wel uit de mazen, het blijkt een sterk op een Hoornaar lijkende Berkenknotssprietbladwesp te zijn, een goede soort voor de lengte van het dagverslag ;-)

Er wordt voor morgen veel regen verwacht en dat regenfront bereikt volgens de radar het eiland al om drie uur vannacht. De netten worden dus maar preventief gesloten.

Tijdens het sluiten tref ik nog twee Sabelsprinkhanen tegen de netten en achter het voormalige meteoveld is een geweldig concert van Ruggenstreeppadjes gaande.

Groet uit het Glop,
Henri Bouwmeester

dagvangst 26 juli


Donderdag 27 juli 2023

Bedrogen uitkomen...

... Zo voelde het vanmorgen wel na lekker uitgeslapen te hebben tot acht uur om te constateren dat het nog helemaal niet geregend heeft... Maar een half uurtje daarna begint het dan toch echt wel met af en toe miezerige motregen.

Ik heb daarom alleen maar secties 1 en 2 opengezet, mede omdat ik voor het verdere snoeiwerk toch die netten moet blijven passeren (nou ja, snoeien… grasmaaien met de heggenschaar omdat de grasmaaier het eerder deze week liet afweten na één rondje om het veldlab).

En zo sprokkel ik af en toe een paar vogeltjes bij elkaar. Daarbij ook de eerste adulte Roodborst van deze week. Een terugvangst van 2022, destijds geringd als eerstjaars vogel en daarna in bijna iedere maand van het najaarsseizoen teruggevangen, maar niet in het CES-project van dit jaar. Nu hing hij in een najaarsnet dat twee netten verwijderd was van een CES-projectnet. Die zal dan toch een eindje buiten het bereik van de CES-netten hebben gebroed.

In de loop van de middag staak ik mijn knipwerk nadat ook mijn tweede kledingset doorweekt is. De boel gaat aan de waslijn en het is tijd voor andere activiteiten, ook binnen is er nog genoeg te doen. Morgen schijnt het beter vangweer te worden.


Groet uit het Glop,
Henri Bouwmeester

dagvangst 27 juli


Vrijdag 28 juli 2023

Uitslapen en toch vogels vangen

Bij het rammelen van de wekker (oh nee, een telefoonwekker rammelt niet meer maar brengt de dag met een heel concert) blijkt het buiten nog te regenen. De radar geraadpleegd en nog een uurtje uitslapen erbij gereserveerd. Om half zes was het droog genoeg om het er op te wagen en om zes uur kwamen de eerste vogels naar de ringtafel.

Er was geen zuchtje wind en dat zou de hele ochtend zo blijven bij een bewolkte hemel. Dat maakt het eiland zo mooi in die vroege ochtenden, het is muisstil, je hoort alleen de vogels en de koeien die op stal de kop af en toe tegen het ijzerwerk aan zetten.

Op de terugweg van het openschuiven heb ik de eerste vogels al, vijf stuks. Zoals gebruikelijk zijn aanvankelijk de tweede en de derde de beste rondes. Maar daarna blijft het eigenlijk op enkele nul-rondes na lekker doorsprokkelen.

De omstandigheden leken ideaal, dus vanavond voor de tweede maal deze week Zwaluwgeluid neergelegd in de hoek van sectie 4 naar 5. In tegenstelling tot de vruchteloze vorige avond werkte het nu wel. 15 Boerenzwaluwen kregen een ring en daarna opnieuw de vrijheid. Anders dan de paar overdag gevangen individuen van deze week hadden deze zwaluwen een heel andere conditie. Betere vliegspierontwikkeling en aangelegd trekvet. Het lijkt er dus op dat de eersten de stallen hebben verlaten en 's nachts het riet opzoeken.

De avondrondes waren sowieso goede rondes te noemen, het trok de vangdag voor het eerst in deze periode ruim over de honderd vogels. Wederom vandaag wel heel veel vogels die graatmager waren. Er is in een zomer zoals we hem de laatste twee weken hier beleven kennelijk niet veel te halen. Interen gaat dan heel snel bij kleine zangertjes.

terug
later

Groet uit het Glop,
Henri Bouwmeester

dagvangst 28 juli 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox