logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Dagboek van week 31


Zaterdag 29 juli 2023...

Wisseling van de wacht

De ochtend begon volledig windstil en droog. Vrijwel geen dauw in het vangterrein dus dat beloofde goede foerageermogelijkheden en -activiteit bij de vogels. Het was tijdens de eerste ronde her en der ook te zien dat ze hongerig waren.

In de eerste ronde hing er een Houtsnip in sectie 6. Het bleek de vogel te zijn die ik afgelopen week ringde. Ook hij was inmiddels graatmager.

Tijdens de tweede ronde was er overal in en boven het vangterrein paniek onder de vogels. Vooral de Boeren- en Huiszwaluwen gingen luid alarmerend tekeer, er was dus duidelijk jachtactiviteit gaande van een Sperwer of andere stootvogel.

Het werd voor de vangsten dan ook een goede ronde, ze hingen door de hele vangopstelling. Zelfs een tweetal Boerenzwaluwen in hijsnet Y, tussen de bomen!

We vingen in de ronde daarna (het was al weer helemaal rustig) een adulte Kleine Karekiet die niet door ons geringd was. Een duidelijk broedactieve man die echter het hele voorjaar nog niet eerder door ons gecontroleerd was. We wachten af waar deze oorspronkelijk geringd is.

Om 10:30 uur arriveren Koos en Helma van Ee en kan ik beginnen met m'n laatste spullen op te ruimen en in te pakken. Koos neemt het over.en start met het maaien van de baan.

Met de boot van half twee komen Kees en Daphne. De middag wordt gebruikt voor het maaien, opruimen en vogels vangen. We hebben bijna elke ronde wel wat vogels.

In de avond komt ook Bram de boel versterken. We sluiten de dag af met een klein Zwaluwpiekje.

De verwachtingen voor morgen zijn nog redelijk gunstig, maar daarna staan ons zware tijden te wachten.

Groet uit het Glop,
Henri, opgevolgd door Kees, Daphne, Bram, Helma en Koosdagvangst 29 juli


Zondag 30 juli 2023...

Onze eerste volle dag. Het lijkt al heel erg op augustus

In de eerste ronden hebben we nog een paar vogels, daarna alle tijd om de rest van de baan te maaien en de netten wat meer ruimte te geven door nog wat snoeimodificaties. Ook worden er nog wat lijntjes gespannen om de netten strak te houden. Dit is ook wel noodzakelijk want de wind is inmiddels stevig aangetrokken. Vogels vangen we dan ook nauwelijks.

De enige middagvogel is wel een opvallende: Een tjif met een Helgolandring, welke we vorig jaar ook al in handen hebben gehad. Aan het einde van de middag kunnen we bijna weer op onze sloffen over de baan.

In de avondronde verdubbelen we bijna ons dagtotaal. De vogels voelen de naderende regen en we sluiten de complete opstelling.

Groet uit het Glop,
Kees, Daphne, Bram, Helma en Koosdagvangst 30 juli


Maandag 31 juli 2023...

Onze eerste volle regendag. De netten bleven dus gesloten

Groet uit het Glop,
Kees, Daphne, Bram, Helma en KoosDinsdag 1 augustus 2023...

Het herfstseizoen is begonnen

Na de bui van 10:00 uur, lijkt het erop dat we wat droge perioden gaan krijgen. Er staat ook nog best wat wind. We besluiten om de sectie 4, 5, 6, 3.6-3.8 dicht te laten.

We gaan aan het werk met nog snoeimodificaties en de rallenterpen.

Om 14:00 uur schuiven we de rest van de baan open. Het blijft de rest van de dag grotendeels droog, maar er staat wel veel wind. Met in totaal 24 vogels en redelijk wat onderhoudswerk op de baan was het toch een nuttige dag.

Groet'n K&Kdagvangst 1 augustus


Woensdag 2 augustus 2023...

Meer regen...

De netten hang mooi rustig tussen de stokken en we lopen onze eerste rondjes. Enkele luid roepende Grote Sterns zorgen voor de meest opvallende vogelgeluiden. Er hangen een handvol vogels in de netten. De lucht is grijs en grauw en de wind komt uit een wat andere hoek.

De ronde van 9:00 uur levert een leuke Boomkruiper op. Op buienradar zien we een front naderen. Om 10:00 uur schuiven we de hele opstelling weer dicht.

Het waterpeil in de sloot zal vandaag wel weer verder stijgen. Van de droogte van dit voorjaar is weinig meer te zien.

Om 15:00 is het front weer voorbij en openen we de netten. Het begint wel weer stevig te waaien en met de zon op de netten vangen we maar een paar vogels.

We gebruiken de tijd om een paar kruiwagens zand te verplaatsen voor de rallenterpen. In de avond neemt de wind wat af en krijgen we nog een paar vogels over de tafel.

Groet, Koos en Keesdagvangst 2 augustus


Donderdag 3 augustus 2023...

Na de regen...

...komt zonneschijn. De netten hangen vol met druppels. De laatste bui is net voorbij en de eerste vogels vliegen in het net als ik mijn eerste ronde loop.

Zeven vogels is de oogst waarvan een jonge Putter de meest opvallende is. Verder een adulte Merel waarvan een zoönosemonster genomen wordt.

Ook de ronde erna levert nog wat vogels op en daarna wordt het heel erg stil. Rondjes met geen of een enkele vogel wisselen elkaar af.

Het blijft deze dag verder gelukkig droog. Bijna elke ronde gaat er ook een kruiwagen met zand mee om de rallenterp bij 3/4 te realiseren. Een paar kuub zand is daar wel nodig.

Bij het rondje van 18:30 hangen er ineens vier vogels in hijsnet X. Daarna is het weer sprokkelen. De laatste twee ronden leveren nog een paar leuke soorten op: Een Groenling en een Kneu met een heel grote teek, die we voor onderzoek verwijderen.

De eerste dag dat we de hele dag de netten open hebben kunnen houden.

Groet, Koos en Keesdagvangst 3 augustus


Vrijdag 4 augustus 2023...

Nachtegaal
Nachtegaal

De wind waait uit een andere hoek

Vochtig en klam voelt het aan als we ons eerste rondje lopen. De lucht laat nog wat dreigende wolken zien. De netten hangen stil tussen de stokken. In het rietgedeelte zijn ze zwaar van de druppels.

Veel vogels hebben we dan ook nog niet. We komen terug met een drietal zakjes, De rondjes daarna leveren wat meer vogels op, waaronder een Nachtegaal.

Rond koffietijd hebben we de eerste nul-ronde en wordt het stil in het Glop. Tijd om nog wat zand te verkruien voor de rallenterpen.

Dan komen de meesjes rond het Glop dartelen en hebben we ineens wat staartmezen in het net hangen. Het rondje daarna hangen er 19 vogels in onze hijsnetten en wordt ons dagtotaal opgekrikt.

Na de lunch hebben we uitgebreid de tijd om uit te buiken, we lopen verschillende nul-ronden.

's Avonds valt de wind, die overdag nog stevig was aangetrokken, volledig weg en vangen nog een handje vol vogels. Al met al een prima augustusdagje.

terug
eerder
later

Groet, K&Kdagvangst 4 augustus 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox