logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Dagboek van week 33


Zaterdag 12 augustus 2023

Wisseldag

Het is prachtig vangweer, betrokken lucht, bijna windstil en 18 graden. Tijdens de eerste ronde verwijder ik wel 30 mestkevers en maar een paar blaadjes. Ik heb negen vogels. Bonnie vertrekt met de eerste boot van het eiland.

De ronde erna is het alweer sprokkelen: twee vogels. Alle tijd om in te pakken en het Glop netjes over te dragen.

Om 10:30 uur komt de familie Deuzeman vergezeld van regen het glop binnen vallen en neemt om 12:00 uur de ringtang over.

Bij de overdracht staat de teller op 39 vogels. Zowel het Glop als het vangterrein ziet er geweldig goed verzorgd uit.

Wel krijgt de nieuwe Harry een behoorlijke takenlijst mee van de verlatende Harry, die vooral gespitst is op het fabriceren van een rallenterp bij de hoek van sectie 4/5 en het plaatsen van de kooien met leiwanden bij alle terpen.

Het buienfront wat de nieuwe vangploeg meebrengt is vrij hardnekkig, maar rond 13:45 is deze over. Tussendoor steeds rondes gelopen, maar de vangsten in de middag zijn vrijwel nihil.

Sinds het vertrek van Koos en Helma rond 13:00 uur kunnen we slechts één retour Fitis aan de daglijst toevoegen tot en met de ronde van 19:00 uuur. Daarna is er nog sprake van een kleine avondpiek van acht vogels.

De hele middag vliegt er een bedelende jonge Buizerd boven het Glop.

Groeten van André, Marjolijn en Symen


dagvangst 12 augustusZondag 13 augustus 2023

Staartmezendag

een prachtige start van de ochtend met nauwelijks tot geen wind en mooie zonsopkomst. Een flinke groep Boerenzwaluwen moet toch vlakbij het vangterrein geslapen hebben, want rond half zeven 's ochtends vlogen deze alarmerend boven het Glop vanwege een jagende Boomvalk. Het mooie rustige zomerweer zorgde niet voor veel vogels in de netten, want in de eerste twee rondes werden negen vogels gevangen.

De ronde voordat de zondagmorgen excursie aanving hingen er een aantal vogels in één van de hijsnetten, zodat de deelnemers ook een leuke variatie aan verschillende vogelsoorten te zien kregen, zoals Staartmees, Vink en Winterkoning.

Staartmees
Staartmees

De middag verliep buitengewoon rustig, totdat André Duiven ten tonele verscheen rond de klok van vijf. Een leuke club Staartmezen hing in het hijsnet van X, waarvan de meeste al eerder dit seizoen geringd waren door onze voorgangers. Ook de avond verliep leuk met negen vogels.

De hele dag bedelde de jonge Buizerd en vloog een aantal keren rakelings over de netten. Ook zit er een Witgatje langs de sloot. Beide waren echter te slim, waardoor we ze nog geen ring hebben kunnen geven.

Weer een erg mooie dag op het Glop!

Groeten van Marjolijn en Symen uit het Glop!


dagvangst 13 augustusMaandag 14 augustus 2023

Zonovergoten dag

het was werkelijk een prachtige zonsopkomst en fraaie vangomstandigheden in het Glop vanochtend vroeg. Geen wind maar wel een beetje dauwig. De eerste rondes leverde elf vogels op, best aardig. Leuk was een Sprinkhaanzanger.

Marjolijn genoot van een mooie strandrit met paard op het strand, terwijl wij hier trouw de rondes bleven lopen. Het was prachtig zomers weer met hoge temperaturen.

We merkten dit aan het aantal 'badgasten', dat in de middag werd gevangen aan het einde van sectie 1 en sectie 2. Die kwamen drinken, zo hadden we in de ronde van 11:30 opeens zeven vogels.

De middag en avond verliep bijzonder rustig, maar tijdens iedere ronde konden we een aantal vogels van een ring voorzien. Opvallend hierbij is het aantal Fitissen, die vrijwel allemaal behoorlijk wat vet hadden.

Groeten uit het Glop van Marjolijn en Symen!


dagvangst 14 augustusDinsdag 15 augustus 2023

Winderige dag

hoewel het wederom een dag was met veel zon en aangename temperaturen, leek het wel herfst. De stevige westenwind zorgde iedere ronde voor blad en andere ongewenste houtige gewassen in de netten.

De eerste rondes leverde acht vogels op en daarna werd het erg rustig met nulrondes. Net als gisteren een kleine opleving bij de slootnetten rond 11:30 uur.

Tussen 12:30 en 16:30 uur werden in het geheel geen vogels gevangen. Er was een klein avondpiekje rond de klok van 20:00 met zes vogels. Maar we zijn weer dik tevreden met het eindresultaat van deze augustus-dag.

Koos arriveerde met de boot van 9:30 uur en vertrok tweemaal met een volle kar met vangspullen en netmaterialen richting Herdershut en de kwelder voor een nieuwe vangperiode van Calidris.

Komende dagen gaan ze met een aantal ringers steltlopers vangen op het wad. Ook Ardie kwam aan het einde van de middag buurten.

We sluiten de dag af met een hoop herrie in de bossen bij het Vredenhof. Kennelijk is er een spooktocht gaande met gillende kinderen, maar goed het is ook vakantietijd.

Groeten uit het Glop van Marjolijn en Symen.


dagvangst 15 augustusWoensdag 16 augustus 2023

Bijzonder gevarieerde dag

de vroege ochtend was werkelijk prachtig, de wind was totaal weggevallen, mooie omstandigheden voor onze collega's die op het wad steltlopers aan het vangen waren.

Op het Glop leidde dit niet tot een ochtendpiek, want er werden vijf vogels gevangen in de eerste twee rondes.

Maar gelukkig bleef het wat doorvangen met de vogels en konden we genoeg vogels tonen tijdens de ochtendexcursie. Deze was helemaal volgeboekt met aangenaam gezelschap.

Boomkruiper
Boomkruiper

We hadden een mooi en gevarieerd spectrum aan vogelsoorten, zoals een erg jong Goudhaantje.

Hoogtepunt was de IJsvogel die tijdens de excursie hoog in het hijsnet X zat en door iedereen bewonderd kon worden.

Natuurfotograve Sjaan Klijnee was ook bij de excursie aanwezig en maakte een hele serie prachtige foto's. Van de IJsvogel zijn een aantal foto's opgenomen op onze website.

Vlak na de excusrie konden we een Boomkruiper ringen, ook erg fraai.

In de loop van de middag namen Jan Visser en Koos het stokje even over, maar net zoals de dag ervoor, waren dit nul-rondes.

Ook in de avond bleef het bijzonder rustig met in totaal zes vogels.

We kijken weer terug op een mooie, zonnige en nuttige dag,

Groeten van Marjolijn en Symen


dagvangst 16 augustusDonderdag 17 augustus 2023

De wind steekt op

Vanochtend vroeg bij start al gelijk een behoorlijke wind uit ONO-hoek.

Veel blaadjes en takken in de netten en vrijwel geen vogels. De hele dag door bleef de harde wind een bepalende factor.

Veelal duurde de frequente rondes erg lang om het vele blad en elzenproppen uit de netten te verwijderen.

Toch hadden we weer een mooi spectrum aan soorten en terugmeldingen.

In de middag namen Jan en Koos het stokje even over, na nachtelijke avonturen op het wad.

Bonte Vliegenvanger
Bonte Vleigenvanger

Zij kwamen net als gisteren niet verder dan een nul-ronde.

Ook Kees arriveerde aan het einde van de middag en liep een ronde mee, met als enige vangst een fraaie adulte Braamsluiper.

De avond verliep uitzonderlijk rustig, wel nog een fraaie Bonte Vliegenvanger.

Net als gisteren komen er af en toe groepjes Kruisbekken overvliegen.

Weer een mooie dag op het Glop,

Groeten, Marjolijn en Symen


dagvangst 17 augustusVrijdag 18 augustus 2023

Beetje aankomst

Met nog steeds een vrij krachtige wind uit de oostelijke hoek leek het er in de eerste twee rondes op, dat er sprake was van enige aankomst, met twaalf vogels in de eerste twee rondes, waaronder Bonte Vliegenvanger en Grasmus.

Aanvankelijk leek dit ook zo bij de Rietzangers, maar hier zat een vrouw tussen die al op 29 april werd geringd en vervolgens een aantal keren in dit voorjaar werd gecontroleerd. Één van de jongen had zelfs nog geen volgroeide handpennen. Het moet dus wel gaan om een locale broedvogel die rondzwerft met uitgevlogen jongen.

Marjolijn geniet weer van een mooie strandrit met paard en wij houden in de ochtend de wacht in het Glop.

In de middag neemt Jan de honneurs waar, zodat we met de wadvogelringgroep een observatiehut van de wadrand kunnen afbreken.

Jan ringt onder andere een fraaie jonge Spotvogel. Maar verder is het bijzonder rustig in het vangterrein.

Opvallend is net als gisteren dat er een in de late schemerronde een adulte Braamsluiper wordt teruggevangen. Deze vrouwelijke Braamsluiper werd in het het voorjaar van 2021 hier geringd en een paar keer teruggemeld.

In 2022 alleen op 1 augustus in hijsnet Y. Zowel in augustus 2022 als vandaag is ze in actieve rui van de slagpennen.

terug
eerder
later

Groeten van Marjolijn, Jan en Symen


dagvangst 18 augustus
 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox