logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Dagboek van week 32


Zaterdag 5 augustus 2023

Vliegenparadijs

De afgelopen dagen hebben de boeren al hun stront over de polder uitgereden. Agrarische walmen waaien door het Glop. Verder vliegen massa's vliegen rond onze hoofden tijdens de rondjes.

In de eerste ronde een mooie Houtsnip.

Elke ronde hebben we gemiddeld zes vogels. Om 10:30 uur komt Bonnie het Glop binnenfietsen, om het stokje van Kees en famlie over te nemen. Zij verlaten het eiland.

De eerste rondjes die Bonnie loopt zijn direct een paar nul-ronden. In de middag vangen we nog een paar vogels, totdat het regenfront zich aandient.

We sluiten om 16:00 uur de netten en zijn net terug bij de ringtafel om de laatste vogel te verwerken, als de hemelsluizen weer opengaan.

Het waterpeil in het Glop zal wel weer gaan stijgen, De rest van de dag blijven de netten dicht.

Groet, K&K & Bonnie


dagvangst 5 augustusZondag 6 augustus 2023

Zondag, zondag

Houtsnip
De eerste excursie

Vandaag is het een zonovergoten dag met een prima temperatuur waar we uitgebreid van kunnen genieten.

In de eerste ronde hebben we een aantal verse Fitissen en verder vooral vogels met een in de afgelopen weken aangelegde ring.

Tijdens de eerste excursie van dit vangseizoen hebben de dertien enthousiaste deelnemers een vijftal vogels uitgebreid kunnen bewonderen.

In de middag krijgen we nog een klein groepje Staartmezen in het net, altijd leuk die kleine bolletjes op stokjes.

Daarna wordt het stil en volgen meerdere nulronden elkaar op. Het wordt een echte rustdag, de luie stoel en hangmat worden meer benut dan de ringtafel.

In de avond hebben we nog een klein piekje met als afsluiting een Boerenzwaluw.

Groet, K&Bdagvangst 6 augustusMaandag 7 augustus 2023

Maandag winddag

In de eerste ronde zien we dat sectie 1, 2 en 0 rijkelijk behangen zijn met blaadjes, hier tussen hangen een Tuinfluiiter en een Winterkoning. Sectie 6 laten we voorlopig gesloten want het blijft behoorlijk waaien en de eikenblaadjes zijn wat minder leuk om los te peuteren.

Rond het middaguur hebben we nog maar een zestal vogels, dus we hebben genoeg tijd om een rallenterp te creëren bij hijsnet Y. De terp bij 4 is nu op deltahoogte.

Tot aan de avond blijft het stevig doorwaaien en worden meer blaadjes ontward dan vogels.

De laatste twee verrassingen zijn een Sijs en een Groenling.

De voorspelling voor morgen geeft het zelfde beeld als vandaag, wordt vervolgd...

Groet, K&B


dagvangst 7 augustusDinsdag 8 augustus 2023

Huiszwaluw
Huiszwaluw

Dinsdag bladerdag

We staan op met wederom veel wind, door de gewijzigde windrichting iets meer dan gisteren. In de eerste ronde hebben we een vijftal vogels en daarna blijft het langdurig stil.

Tijdens de vele nul-ronden zijn er ook geen vogelgeluiden te horen. We houden ons bezig met het secuur verwijderen van de blaadjes en elzenproppen uit de netten.

Rond de netten is door de voorgangers goed gesnoeid waardoor geen enkele net door de wind in de stuiken hangt. Het groen groeit wel als een tierelier en meerdere ronden knippen we her en der een jong sprietje groen weg.

In de middag is er tijd om wat van de zon te genieten (want die is er ook) en komt er een deelnemer van de afgelopen excursie langs om een fles wijn te overhandigen, erg leuk gebaar.

De teller aan het einde van de vangdag staat op een 14-tal vogels, beter één dan géén zullen we maar denken.

Als afsluiting hangt er nog een leuke Huiszwaluw in hijsnet Y.

Groet, K&B


dagvangst 8 augustusWoensdag 9 augustus 2023

Woensdag zomerdag

Het lijkt zowaar werkelijkheid te worden, we hebben vandaag weer eens een lekkere zomerdag.

In de ochtend loopt het al lekker qua aantallen en tijdens de excursie van elf uur hebben we een hele tros Staartmezen en Sijsjes om te laten zien.

Ook een Grote Bonte Specht wordt nader geinspecteerd. Als leuk extraatje hebben we een volwassen vrouwelijke Huismus met actieve handpenrui uit sectie 5.

Bijzondere soorten zijn leuk, maar de alledaagse soorten die gewoon bij mensen in de tuin zitten, zijn voor de meeste deelnemers aan een excursie toch leuker om te zien.

In de avond vangen we een aantal Oeverzwaluwen, waaronder een juveniel, die niet door onze ringbaan geringd is.

We gaan tevreden slapen.

Groet, K&B


dagvangst 9 augustusDonderdag 10 augustus 2023

Donderdag, vliegendag

De vangdag begint goed, het is windstil en we hebben een paar vogels in de netten waaronder een Grauwe Vliegenvanger.

In de volgende ronde vangen we ook nog een Bonte Vliegenvanger. Doordat het waterpeil in de sloot aardig begint te zakken, krijgen we in de middag wat drinkers waaronder een Vink.

Bonte Vliegenvanger
Bonte vliegenvanger

De hele dag zijn de vliegen en dazen aardig vervelend, met hele zwermen vliegen ze iedere ronde rond onze hoofden. De netten hangen stil tussen de stokken. Bijna elke ronde hebben we dan ook een paar vogels.

Boven het Glop hangen grote groepen met zwaluwen, we vangen er daar maar eentje van, namelijk een Boerenzwaluw.

In de slotronde hebben we nog een prachtige Groenling man en een Graspieper. Het is weer een geslaagde dag.

Groet, K&B


dagvangst 10 augustusVrijdag 11 augustus 2023

Vrijdag, zomerdag

In de ochtendronde vangen we een vleermuis. Het beestje zit goed vast en het is nog een heel gedoe om zijn vlijmscherpe tandjes te ontwijken. Ondanks dat de kans klein is dat het dier besmet is, word ik liever niet gebeten, nu het rabies vaccin niet voorradig is in Nederland. Uiteindelijk vliegt het dier, wel een beetje gedesorienteerd door het zonlicht, goed weg.

Het is een zonnige en warme zomerdag en het water in de sloot zakt gestaag. Bonnie benut dit mooie weer om het eiland rond te fietsen en ik loop alleen mijn rondjes.

Koos met de Houtduif
Koos met de Houtduif

In de laatste ochtenronde kom ik terug in het bos en zie ik de bovenste baan van een net bijna op de grond hangen. Er zit een dikke Houtduif in, die ik met een voorzichtig sprintje in mijn handen weet te krijgen. Compleet (met ring) mag hij na een meet- en weegbeurt zijn leven voortzetten op het nest naast het Glop.

In de middag draaien we de rollen om, ik ga even lekker zwemmen in de noordzee en nu loopt Bonnie de rondjes. Ook nu weer elke ronde wel een vogel. We sluiten de week af met een bbq en kijken terug op een stormachtig begin met een zomers einde.

terug
eerder
later

Groet, B&Kdagvangst 11 augustus 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox