logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Dagboek van week 35


Zaterdag 26 augustus 2023

Tussen de buien door

Eigenlijk zouden we vandaag pas met de ochtendboot komen, maar omdat Wim onverwacht terug naar huis moest zijn we gisteravond al afgereisd. Dus hebben we een extra vangochtend cadeau gekregen.

Die leverde qua aantallen weinig op, maar wel verschalkten we twee mooie Houtsnippen, wat de extra inspanning meer dan waard maakte.

De tweede Houtsnip, een adult was interessant. Dit was een terugvangst van een vogel die vorig jaar hier als jonge vogel op het Glop was geringd. Deze was vorig jaar ook nog een keer teruggevangen tijdens het dazzelen in de polder.

De ochtend begon windloos, maar met een passerend buienfront nam de wind wat toe. De buien zelf passeerden Schier aan de boven- en onderkant, dus hielden we het lange tijd wonderwel droog.

Uiteindelijk wisten een paar korte felle buien (met onweer) ons wel te bereiken, maar door een paar goed getimede rondjes te lopen konden we de baan openhouden. Zelf behaalden we een nat pak maar de vogels bleven droog ;-)

Eerste kalenderjaar Pimpelmees
Eerste kalenderjaar Pimpelmees

Na 17:00 was het gedaan met de buien. De avondrondjes leverde nog een mooi palet aan vogels op, met ook wat zwaluwen en de derde Houtsnip van de dag.

We eindigden vandaag weer in de dubbele cijfers. Dat we niet zo veel vingen deerde ons niet omdat we zo veel tijd hadden om naar de vogels te kijken. Dat is vooral prettig voor ringer in opleiding Toni Hoenders die ons deze week vergezeld.

De variatie aan soorten en kleden was hiervoor ook prima. Het was prettig puzzelen met de Tjiffen, Tuinfluiter en de mezen.

Groet uit het Glop,
Raymond Klaassen, Sylvia de Vries en Toni Hoenders


dagvangst 26 augustus



Zondag 27 augustus 2023

Rustig en regenachtig in het Glop

De dag begon met een buienfront dreigend in het westen. Het front schampte het eiland, waardoor we even de hoop op een fall hadden. Integendeel. Het Glop is leeg en bleef leeg.

Qua variatie was er wel van alles te beleven, en we noteerden vlijtig een aantal nieuwe weeksoorten, waaronder een Gekraagde Roodstaart nog in jeugdkleed.

Ook opmerkelijk was een hevig ruiende Tjiftjaf met dichtgroeiende broedvlek, die heeft het broedseizoen er ook nog maar net opzitten.

Net als gisteren schoven de buien links en rechts langs ons heen. De gehele ochtend bleef het droog. Tot vangsten leidde dat vrijwel niet, en het was vooral jammer dat er tijdens de excursie geen vogel gevangen werd.

Uiteindelijk begon het in de middag te regenen, wat ons noopte een deel van de baan dicht te schuiven.

Tussen de soms felle buien door maaiden we nog even onder de netten door, daar waar dat vorige week niet gebeurd was. Hierdoor ligt de baan er weer piekfijn bij voor de grote vangsten morgen!

Groet van Raymond, Sylvia en Toni


dagvangst 27 augustus



Maandag 28 augustus 2023

Stilte in de ochtend en de avond

De ochtend begon met weinig wind en weinig vogels. We wisten elk rondje wel één vogel uit de netten te halen, maar daar bleef het ook bij.

Tot er in de middag helaas een sperwer voor ons wist te ontsnappen, die dan wel weer voor wat oproer in het veld had gezorgd en dus ook voor vogels in de netten.

Eén van de meest interessante vogels van de dag was een adulte Putter vrouw. Ze had een relatief bruin petje en het leek erop dat ze een ruigrens had met één oude buitenste grote dekveer.

Merkwaardig ruipatroon
Merkwaardig ruipatroon

Maar mevrouw Putter had ook een ruigrens in haar handpennen, wat eigenlijk een kenmerk is voor adulten. Op basis van de slijtage in haar kleed hielden we het op een adulte vrouw.

Aangezien het een terugvangst was konden we meteen even onze conclusie controleren en bleek het dat ze in juni als broedvogel was gevangen en dus inderdaad geen juveniel meer was.

In de middag vingen we ook nog hoog in hijsnet Y een Boomkruiper, na inspectie van de onderstaartdekveren, bleek dit een juveniel. Een prachtige vogel, zo'n mini-boomwulp.

Groetjes,
Raymond, Toni en Sylvia


dagvangst 28 augustus



Dinsdag 29 augustus 2023

Een sperwerdagje

De nacht bracht noordenwind, waarmee het gevoel ontstond dat er misschien wel aankomst vanuit Scandinavië zou kunnen zijn. Na twee rondjes in perfecte windstille vangcondities twee vogels gevangen te hebben wisten we dat onze hoop ijdel was.

We sukkelden dus maar wat door, tot de tiende vogel van de dag wat een Sperwergrasmus bleek te zijn. Een jonge vogel, met, net als de vorige die we twee jaar geleden hier vingen, zes oude grote dekveren. De nieuwe versie van Jenni & Winkler, waar Sperwergrasmus wel in staat, leert ons dat het doorruien van een aantal binnenste grote dekveren heel gewoon is. Een prachtig beest waar we echt even van genoten hebben.

Sperwer vrouw
Sperwer vrouw

Dat kon ook omdat de vangsten ondertussen tot het absolute nulpunt gedaald waren. Toen we ergens in de middag de hoop een beetje hadden opgegeven over het bestaan van laagvliegende vogels in het algemeen, hingen er ineens 13 vogels verspreid in de opstelling, waaronder een gezellig clubje Staartmezen.

Sperwerwerk of een opleving van activiteit? Dat eerste is misschien wel de verklaring want een paar rondjes later hing de dader, een jonge sperwervrouw, in één van de grofmazige netten. Ook een schoonheid om even van te genieten.

We zitten overigens niet stil door de magere vangsten maar gebruiken de tijd voor verenstudie. We hebben zo veel tijd dat we nieuwe kleine dekveren bij Fitissen en asymetrische ruicontrasten in de tertials van vrouwtjes Zwartkoppen ontdekken. Kom daar nog maar eens om.

Met en met behulp van de Sperwer weten we het dagtotaal weer boven de 30 te tillen, met de Tjiftjaf fier aan kop. En dat zijn dan vooral lokale jongen die nog helemaal aan hun postjuveniele rui moeten beginnen.

Groetjes,
Raymond, Toni en Sylvia


dagvangst 29 augustus



Woensdag 30 augustus 2023

De regen komt eraan... of toch niet?

De regenradar liet een grote bui zien bij het opstaan en dus werden de netten nog voor het eerste rondje aan snel dichtgeschoven. De dag begon daardoor met wel erg weinig vogels.

Het wachten was tot de regen voorbij ging, tenminste dat dachten we, maar het werd wachten tot de voorspelde bui überhaupt arriveerde. Na minder dan een uur met dichte netten en eigenlijk te weinig regen om dat zo te houden, werden ze weer opengechoven.

De ochtend was ook met opengeschoven netten vooralsnog erg vogelloos, totdat er ineens een hele groep mezen en enkele Tjiftjaffen in hijsnet X vlogen. Het merendeel bestond uit nieuwe, ongeringde vogels, maar er zat ook een Staartmees van 2022 tussen die bij deze voor het eerst dit jaar werd teruggevangen.

Daarna was het weer sprokkelen, met als klein hoogtepunt een ongeringde Kleine Karekiet.

Jonge Boerenzwaluw met, vrij uitzonderlijk, handpenrui
Jonge Boerenzwaluw met, vrij uitzonderlijk, handpenrui

De excursie voor die ochtend was afgelast, opnieuw in verband met de voorspelde regen. De twee mensen die dit bericht echter niet hadden gekregen, kwamen aan een ringtafel te zitten vol vogels. De regen hield zich opnieuw niet aan de afspraak en kwam pas veel later. Jammer, want achteraf gezien had de excursie dus wel doorgang kunnen vinden.

Eindelijk in de middag leken de weerprofeten dan toch gelijk te krijgen. We konden veel natte nulrondjes lopen, zonder resultaat, want de vogels bleven thuis.

In de avond vingen we in de schemering nog een Boerenzwaluw, Kneu en een wel hele mooie Gekraagde Roodstaart. Een juveniel mannetje met zijn aankomende broedkleed nog mooi verstopt onder zijn verse verenrandjes. Een mooie afsluiting van een wat wisselvallige dag.

Groetjes,
Raymond, Toni en Sylvia


dagvangst 30 augustus



Donderdag 31 augustus 2023

Roodstaart in herhaling

Waar de dag gisteren eindigde met een mooie Roodstaart begon de dag met een zo mogelijk nog mooiere Roodstaart. In het eerste rondje hing namelijk een prachtige jonge man Zwarte Roodstaart in het net. Met een knoepert van een rui-contrast, zo hebben we het graag. Het eerste rondje was sowieso best aardig (voor hier dan), wat verrassend was omdat de nacht onstuimig met buien was.

Zou de kurk van de fles zijn en de vogels de netten gaan overspoelen? Het antwoord van het Glop was nul-nuller-nulst, tot de middag wisten we de teller maar met veel moeite op de tien te krijgen.

Ruicontrast bij Zwarte Roodstaart
Ruicontrast bij Zwarte Roodstaart

Ter compensatie hebben we aandacht maar naar de rallenkooien en terpen verlegd. De kooien bij 3 zijn vangklaar gemaakt, inclusief de Kees-klepkooitjes. Daarna hebben we 0 in elkaar gezet inclusief de 4 wieken in alle windrichtingen.

Tijdens dit zweterige klusje werden we vergezeld door grote aantallen vliegen en muggen. Bijna niet te doen. Blijkbaar is er op het Glop in ieder geval voldoende te eten voor opvettende zangvogels...

In de middag vingen we inderdaad nog een Grauwe Vliegenvanger (en een moddervette Fitis).

Met het astronomische aantal van 17 vogels sluiten we dag toch tevreden af. We zijn klaar voor de grote vangsten morgen.

Groet uit het Glop,
Raymond, Sylvia en Toni


dagvangst 31 augustus



Vrijdag 1 september 2023

Uit een ander vaatje tappen

Vandaag een dag met beter weer. Geen buien in de buurt, en ook niet op de Noordzee. We merken het direct in de vangsten die een stuk beter en gevarieerder zijn dan de afgelopen dagen. We verwelkomen Spotvogel, Sijs, Bonte Vliegenvanger en Braamsluiper als nieuwe weeksoorten.

Het weer is ook een trui minder, het is echt aangenaam in het Glop. We moeten het wel met een vrouw minder doen vandaag omdat Toni vanochtend al de boot naar de vaste wal genomen heeft. We danken haar voor haar goede bijdrage! Het is wel jammer dat ze nu net die zeer didactische adulte Fitis mist (met ook nog eens een niet geruide kleine dekveer).

In de middag zakken de vangsten toch nog weer in, hoewel we bijna geen nulrondjes lopen. Bezoek krijgen we van Ardi en André die alvast kwartier kwamen maken voor hun vangweek vanaf morgen.

We kijken terug op een typische augustusweek met lage aantallen vogels maar wel van een mooie varieteit. Met de Sperwergrasmus als mooiste krent. Het was prettig om voldoende tijd te hebben om naar de vogels te kijken. Voor Toni die in opleiding is, maar zeker ook voor onszelf om meer bij te leren.

Tjiftjaf: postjuveniele rui
Tjiftjaf: postjuveniele rui

Onder andere hebben we een studie gemaakt van de rui van de tertials bij Zwartkop en Fitis. Opvallend vaak hebben eerste kalenderjaar vogels zo'n contrast, wat dan weer aanvullend is aan andere leeftijdskenmerken.

En we hebben erg genoten van de transformatie van de Tjiftjaffen tijdens de post-juveniele rui, waarbij ze van onnozele donsballen in mooie strakke herfst-tjiffen veranderen.

terug
eerder
later

Groeten uit het Glop,
Raymond en Sylvia


dagvangst 1 september




 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox