logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Dagboek van week 36


Zaterdag 2 september 2023

Indian Summer! Lamakomme!

De weergoden zijn ons goed gezind. De komende twee weken zijn de weersvoorspellingen uitmuntend. Dat was in de voorgaande weken wel anders. Of dat gunstig is voor de vangsten moeten we nog gaan merken.

De ochtendploeg had in de eerste ronden best een goede vangst. Veel Zwartkoppen, wat Vliegenvangers en de gebruikelijke Phylloscopen. De leukste soort zat in het rondje voor overdracht aan de opvolgers, namelijk een Boompieper, de eerste van het jaar.

Een nog heel jonge Waterral zat in één van de eerste inloopkooien die klaar staan, de eerste van dit najaar en vrijwel zeker een lokale vogel.

Juveniele Waterral, kleur iris
Juveniele Waterral, kleur iris

Tegen het middaguur waren er al net zoveel vogels gevangen als gisteren de gehele dag. Dat beloofde veel goeds.

Dat goede zat al direct in het eerste rondje na de overdracht. Langs de sloot hing in de onderste baan een Ijsvogel en dat maak je niet iedere dag mee. Aantallen liepen in de middag rap terug, maar in de namiddag hadden we een flinke club Staart- en Pimpelmezen in de netten hangen, vermoedelijk dankzij een langsvliegende Sperwer.

Nulrondjes hadden we ook en tegen de avond een lichte toename van vogels die zich klaar maken voor de nacht. Wat Sijzen en een Boomkruiper en een handvol Phylloscopen. We hebben ons niet verveeld.

Een avondlijk concert aan de Berkenplas levert ons niet veel extra vogels op, misschien houden ze niet van Muziek aan de Plas. Het eindtotaal van vandaag is bevredigend.

Groeten uit het Glop,
Raymond en Sylvia, opgevolgd door Ardie en André


dagvangst 2 septemberZondag 3 september 2023

Phylloscopisch hè!

Wat zullen we er van zeggen? De dag begon rustig, pas in de derde ochtendronde wat meer vogels zodat we rond het middaguur alweer de 35 konden aantikken.

Daarna speelde het mooie weer ons parten en waren er wat nulrondjes en bijna nulrondjes. Aan het eind van de dag toch nog een respectabel aantal vogels.

Precies tien Fitissen en tien Tjiftjaffen en een rits andere, het meest bijzondere een Gekraagde Roodstaart. Wij meenden zowel vertrek als aankomst te hebben kunnen constateren ;).

Groeten uit het Glop,
Ardie en André


dagvangst 3 septemberMaandag 4 september 2023

Benidorm aan Zee

Daar begint het wel op te lijken, niet qua badgasten maar wel wat het weer betreft. Bladstil, de netten "staan" langs de palen, eerst in de ochtendmist en daarna in de zon. Weinig vogels dus.

Het weer was dit jaar nog niet zo 's zomerst. Na een handvol rondjes staat het totaal net boven de tien en beginnen de "nul" of "bijna nul" rondjes. Het enige vermeldenswaardige van de ochtend is de constatering dat er merkbaar meer Zwartkoppen aanwezig zijn.

Zo rond het middaguur hangt er een Havik in het tweede net voorbij het Ebelbruggetje. Een joekel van een beest met staartrui. Bij nadering flapt de vogel uit het net en vliegt er bij de bocht bij 9 weer in. Ook daar lukt het niet om hem te pakken en vervolgen we onze weg tot we op de lange baan naar het oosten komen en sla ik rechtsaf om rond te lopen. Dat levert allemaal niets op en bij de terugtocht zit ie nog steeds op het pad om vervolgens weer aan de haal te gaan langs de netten en niet erin. De vogel lijkt wat nat en komt maar niet echt omhoog boven het net maar is 'm uiteindelijk wel gepeerd. Misschien later deze week meer geluk.

We sluiten de dag af met net iets meer dan twintig vogels en een verbrande kop.

Groeten uit het Glop,
Ardie en André


dagvangst 4 septemberDinsdag 5 september 2023

Sylvia verslaat Phylloscopus

En weer een mooie dag. Deze begon veelbelovend met een hele zwik Zwartkoppen met wat ander spul erbij, maar niets uitzonderlijks of het moet de 35-ste Grasmus van het jaar zijn (vorig jaar totaal 30).

Tot het rondje van tien uur nog een paar Zwartkoppen erbij en toen viel de algehele stilte in. Hier en daar nog een enkele vogel, maar verder nulrondjes.

Rond zonsondergang nog een aantal Tjiftjaffen erbij, als uitsmijter een Heggenmus en een Zanglijster en dat was het.

Groeten uit het Glop,
Ardie en André


dagvangst 5 septemberWoensdag 6 september 2023

Snikker dan snik

Een tropische dag in September. Eigenlijk veel te warm om te gaan vogels vangen en dat vonden de vogels blijkbaar ook.

Alleen de eerste twee rondjes leverden wat op, de rest van de dag vrijwel niets tot de namiddag en net als gisteren in de laatste rondjes nog een handvol Phylloscopen.

Meer kunnen we er niet van maken.

Groeten uit het Glop,
Ardie en André


dagvangst 6 septemberDonderdag 7 september 2023

Een dipje?

Het is vandaag iets minder heet, maar nog steeds warm en het is blijkbaar goed trekweer geweest. Wel vertrek, weinig aankomst.

De eerste ronde gaat nog, maar daarna valt het terug naar een handvol per ronde en in de middag hebben we tijd om de vele vlinders (vooral bij de Amerikaanse Kers) en een Haas op de baan te bewonderen.

Lepelmans
Lepelmans

Een jonge Grote Bonte Specht brengt letterlijk leven in de brouwerij, wat een herrie maken die.

Het dagtotaal eindigt iets lager, net boven de veertig. Vermeldenswaardig is nog de melding van een derde "kortstaartfitis" die we vangen met een recht "afgesneden"staart. Er moet in het begin van de veeraanleg een korte periode van voedselschaarste zijn geweest afgelopen seizoen.

De enige verklaring voor dit fenomeen is niet een kabouter met een schaartje, maar een forse hongermalie in de staart, waarna de punten snel zijn afgesleten/gebroken.

Groeten uit het Glop,
Ardie en André


dagvangst 7 septemberVrijdag 8 september 2023

Kwaliteit zit niet in aantallen

Van beide vandaag genoeg, kwantiteit en kwaliteit. De eerste rondes van de dag bedroegen achtereenvolgens: 24, 30, 13, 1 en 3 en daarna kakt het in.

Veel Zwartkoppen vandaag, maar de fitjaffen winnen het met gemak. Het is weer warm en de vogels zeggen na de ochtend: "bekijk het maar". Pas tegen de namiddag hebben we er ineens acht, allemaal in het bos en ter hoogte van de sloot waar nog water staat.

Wij zien nergens een handdoekje bij de vogels, maar badderen lijkt ons de meest voor de hand liggende verklaring voor deze opleving.

Het daarop volgende rondje lijkt lang een nulrondje te worden tot er in de achterste sectie een klein gorsje in het net hangt. Inderdaad, een Dwerggors. De zeventiende voor de baan en de vroegste vangst tot nu toe op Trektellen.

Daarmee is onze week meer dan geslaagd. Te meer omdat de laatste ronde ons dagtotaal net boven de honderd brengt.

terug
eerder
later

Groeten uit het Glop,
Ardie en André


dagvangst 8 september
 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox