logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Dagboek van week 49


Zaterdag 2 december 2023

Aankomst sneeuw en lijsters

Nieuwe sneeuval in de nacht heeft het eiland weer van een prachttooi voorzien. Door de vers knisperende sneeuw fiets ik van de Duinhoeve naar het Glop. Afgelopen nacht was er even weer zo'n priemende temeratuurssteek naar -8,8 graden, maar daarna liep de temperatuur weer op.

Tijdens het lopen van de eerste ronde lijken er ineens lijsters in het Glop. Een aantal Merels hangt te dansen in de netten van sectie 2 maar die zijn bevroren dus de meesten rollen er net zo hard weer uit. Tegen hijsnet X hingen ongeveer tien Koperwieken die recht uit Noord de bosjes in hadden willen duiken. De meesten hingen echt tegen het toch wel inmiddels stijf bevroren geraakte net en op het moment dat ik het net naar beneden had belandde er maar één in een vogelzakje, de rest ging er gewoon keihard weer vandoor.

Ik kon meteen weer vier Waterrallen uit de rallenkooien halen en kom uiteindelijk met een Vink erbij met 14 vogels terug bij de ringtafel; niet gek met alleen nog sectie 1, 2, 3 en de hijsnetten open.

Tegen 08:30 uur begint het te dooien en met het zonnetje dat er al op tijd bij is gaat het gelukkig harder met het weer vangklaar worden van de netten. Echte verbetering van de vangsten blijft echter uit. Wel vangen we weer druppelsgewijs een paar Barmsijzen, maar dat is maar een fractie van de groepjes die zich over het terrein en door de toppen van de Elzen al foeragerend verplaatsen.

Net voor het middaguur haal ik weer een Zwartkop-man uit het net. Eerst denk ik dat het dezelfde vogel van eerder deze week is, maar het blijkt toch een ander en wel eentje die alhier al op 3 September jongstleden werd geringd, maar daarna in de tussentijd totaal niet meer... Dat zijn dus de vogeltjes waarvan je dacht dat die al lang en breed het eiland zouden hebben verlaten danwel gesneefd zouden zijn om eeuwig achter te blijven in de zompige laaglanden van het eiland.

Aan het eind van de middag bij het begin van de schemer begint het licht te regenen in plaats van sneeuwen. Maar in het donker wordt dat alweer iets van ijsregen. In de avonduren vriest het alweer en haal ik de laatste mistnetten binnen om aan de binnenwaslijn te drogen. Morgen vangen we nog met de hijsnetten en ontmantelen we de rallenkooien.

Groet uit het Glop van Henri, Holmer en Sylvia


Rallenkooien
Schone kooien

dagvangst 2 decemberZondag 3 december 2023

De laatste restjes van het opruimen

Alle netten waren al opgeruimd. De hijsnetten hebben we in plastic gepakt en gestut met steuntjes.

De volgende vanger kan direct aan de slag met de Barmen… in de hoop dat ze er nog zijn.

De opvangkooitjes van de kooien liggen in de ONAD.

De laatste vogel was een Waterral uit een kooi.

terug
eerder
later

Groet uit het Glop van Henri, Holmer en Sylvia


dagvangst 3 december
 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox