logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
Later

Dagboek van week 48


Zaterdag 23 november 2024

Dubbelslag...

We begonnen vanmorgen de eerste ronde volledig onverwachts onder heel rustige vangcondities. De wind was enorm geluwd tot 3 Bft Zuid in het open gebied, maar dat betekende dat het in het bos bijna windstil was. De temperatuur was vannacht al licht toegenomen naar net geen nachtvorst rond 23 uur.

In het oosten was om acht uur een waar spektakel gaande in de vorm van een bloedrode lucht die de zonsopkomst aankondigde; de keerzijde daarvan jeukte al tussen onze oren, immers: ochtendrood brengt water in de sloot...

Op de heenweg peuterden we vooral weer blaadjes uit de netten, maar toch kwamen we terug bij de ringtafel met maar liefst vijftien vogels, vooral Merels, maar ook Koperwieken en drie Waterrallen. Bij de Merels amper terugvangsten, maar wel... wederom een London-ring! En een andere dan gisteren met ook een ring uit een heel andere serie, met het webadres www.ring.ac erbij.

Sperwer"
Sperwer (Du: Sperber)

De tweede ronde was bijna vergelijkbaar maar nu een paar meer Waterrallen en in kooi Y een Waterhoen. In de loop van de ochtend was het zo rustig dat we het aandurfden om in sectie 6 anderhalf net en één grofmazig net open te zetten en om hijsnet Y weer de hoogte te laten opzoeken.

Vlak voor het middaguur staat Kees ineens voor het veldlab met een Sperwerman in de hand! Toch weer eens gelukt. Het is een eerstejaars man met: een Duitse ring. De tweede buitenlands geringde Sperwer die we hier in al die jaren vangen. De vorige (in 1997) was een Deense.

Rond het middaguur kondigde zich toch een weerswisseling aan en vanaf ongeveer twee uur begon het lichtjes te regenen en... ook harder te waaien. Nulrondes werden er vandaag niet gelopen, al scheelde het in de middag niet veel, een terugvangst van een alhier in 2023 geringde IJsvogel maakte het nog net goed. Saillant detail: de vogel hing uitgerekend in het anderhalve netje dat we durfden open te zetten.

Aanvankelijk dachten we wederom met een eerste kalenderjaar vogel van doen te hebben, er zaten immers nog bruinige vlekjes op de poten en de borstveren waren nog mottig bruin. De handpendekveren waren fluffy en los van structuur. Maar op de ringtafel zagen we toch duidelijk gearresteerde hand- en armpenrui, hetgeen alleen kan duiden op een ná eerste kalenderjaar vogel.

Na deze vangst werd het hoogste tijd om in de opstelling maatregelen te nemen want de wind van Zuidelijke origine was inmiddels flink komen opsteken en bracht behalve Sinterklaas ook wind naar het eiland en die joeg zakken vol met blad de netten in.

Buitenlandse dagoogst
Buitenlandse dagoogst

De dag kon met net een aantal netten minder verder uitgelopen worden tot in het donker waarin we toch nog een paar Koperwieken en Merels met slaapplannen hebben kunnen ringen.

Groet, Kees en Henri



dagvangst 23 november


Zondag 24 november 2024

Op weg naar het einde... van het seizoen

Afgelopen nacht was de wind zoals aangekondigd fors toegenomen en gaan blazen met 6 Bft uit Zuidwestelijke richting. Dat is hier voor de netopstelling niet de meest vervelende windrichting, maar veel aankomende trekvogels hoef je met die omstandigheden niet te verwachten.

De wind was krachtig genoeg om ook dwars door de zuidelijke bosrand heen wat laatste blad van de bomen de netten in te blazen, maar vooral Elzenpropjes natuurlijk... We mochten nog blij zijn dat we gisteravond al meerdere netten preventief hadden gesloten.

We stonden op met regen die om 08:15 uur stopte. De rest van de dag zou verder geheel droog verlopen, de enige vrijwel droge dag voor deze laatste ringperiode. Bij het lopen van de eerste ronde hebben we op de heenweg slechts één vogel in de netten hangen, helemaal achteraan in de opstelling hangt weer een IJsvogel en wel de afgelopen week nog geringde vogel.

Merel
Bonte Merel

Bij terugkomst bij het gebouw hebben we toch nog een paar meer zakjes met vooral Merel, Waterral en Koperwiek. De volgende rondes staan vooral in het teken van Merels. Er blijken er toch nog wel redelijk wat van in het terrein te zijn blijven hangen, vooral op de hogere delen, maar de meesten worden gevangen in sectie 1 en 2 waar ze op de rand van water en land peuren naar wegkruipend bodemleven.

We hebben in de loop van de ochtend nog weer wat meer netten gesloten en midden op de middag haal ik nadat Kees van Kleef naar huis is vertrokken de eerste netten van sectie 6 binnen, ik heb ze zo lang ik hier nu ben niet open gezien. De laatste ronde bij daglicht levert een Waterhoen in een klepkooitje op en een Koolmees bij terugkomst in sectie 1.

Omdat het al donker is na het verwerken van de vogel besluit ik om deze in één van de nestkasten rond het gebouw te laten slapen, dat idee kost me het bezoek van 4 nestkasten want de eerste 3 blijken allen al een slapende Koolmees te hebben, daar kun je er geen bij zetten....

De laatste ronde voor de dagwissel levert geen Rallen meer op.

Groet, Henri



dagvangst 24 november


Maandag 25 november 2024

Nog 18 rallen te gaan...

De dag begon zoals ie gisteren eindigde: windkracht 6 Bft uit het Zuiden en het regende. Weliswaar erg lichtjes, maar er moest een besluit worden genomen, door blijven lopen of sluiten. Het viel alleszins mee tot circa 9.30 uur.

Dat was het moment dat het wat harder ging regenen dus ging een flink deel van de opstelling alsnog dicht. Helaas viel dat samen met het ineens terugvallen van de wind van 6 naar 3 Bft, in het terrein kwam dat overeen met ongeveer 1 Bft. Een heel merkwaardige gewaarwording na zo ongeveer een week stevige tot harde wind.

De eerste ronde was te merken dat er toch weer wat meer Waterrallen in het terrein leken te lopen. De vangsten lieten dat meteen ook zien. Verder net als gisteren vooral in het bos en op de scheiding van 6 en 7 Merels met af en toe een Koperwiek.

Sperwer
Sperwerman, stamgast

Bij terugkomst van de ronde van 10:15 uur deed in sectie 1 een Sperwer verwoede pogingen om zijn vlucht buiten het mistnet voort te zetten, maar ik had snel genoeg de van achteren meegenomen spullen van me afgegooid om hem te onderscheppen. Het bleek dezelfde Sperwer-man die ik op 25 Juli ook al controleerde. Het was dus wederom de man die in 2020 door Ardie Noorman alhier geringd was en we vermoeden dat het ook het mannetje is van het broedpaar dat hier in het Glop dit voorjaar actief was.

Tussen de bedrijven door ving ik vandaag ook weer een paar Vinken, die beginnen nu dus toch meer aangetrokken te worden door het Elzenzaad op het pad. Ook op het wateroppervlak is de hoeveelheid zaad enorm toegenomen, alsmede de vallende zaadpropjes...

Bij de Merels van vandaag zit een vrouw die nu in de afgelopen 2 jaar alleen in de wintermaanden 4 keer is gevangen.

De hele dag vliegt de groep Houtduiven heen en weer tussen het Eikenbosje voor het gebouw en sectie 6. Ze foerageren daar nu ook op de grond. Tuurlijk, er staan daar immers geen netten meer...

Voor het gebouw hoor ik af en toe ook de Grote Gele Kwikstaart weer rondvliegen. In de laatste dagronde worden er nog weer twee Waterrallen gevangen, een Koolmees die weer onderweg was naar z'n nestkast en een Koperwiek. De avond is heerlijk rustig, helder en dus ook flink fris.

Er worden geen rallen meer gevangen.

Groet, Henri



dagvangst 25 november


Dinsdag 26 november 2024

Nog één ral te gaan...

Wow! Opgestaan met prachtig rustig weer. De wind is in de nacht weggezakt tot bijna 0 Bft, buitenaf staat nog wat meer, 3 Bft uit zuidwest. Om negen uur en om kwart over tien volgen er korte buitjes, de laatste is het randje van een groot regengebied dat ten zuiden van het glop passeert.

In het vangterrein is het de eerste ronde heel rustig, Merels en Koperwieken lijken weer te zijn doorgetrokken en ook op het rallenfront lijkt er amper wat te gebeuren in het terrein, toch zitten er dan al vier in de kooien waarvan twee reeds geringd.

Tot de tweede ronde... Ze hebben gewoon uitgeslapen! Ineens zitten meerdere Winterkoningen achter elkaar aan vliegend het terrein door. Deze hele periode ving ik amper Winterkoningen, maar vandaag hingen er drie in de netten waarbij één ongeringde. Er zal dus toch nog wel late aankomst van die soort zijn geweest, of zou het gewoon lokale dispersie zijn? De autochtonen waren er echter niet van gediend. Vandaag duidelijk weer wat meer Vinken, Kepen en Sijsjes in het bos, het met Elzenzaad bestrooide pad lonkt...

Waterhoen
Waterhoen

Ik vang vanochtend een Waterral terug uit 2022, deze is in dat jaar twee keer gevangen in November, daarna tot vandaag niet weer. De vogel is gefotografeerd en er is net als in 2022 materiaal verzameld voor het zoönosenonderzoek.

De gehele dag blijft het lekker doorlopen met de vangsten van de rallen, zo goed zelfs dat bij het sluiten van dit verslag nog maar één ral geringd hoeft te worden om de mijlpaal van de magische duizend te bereiken.

De avond is weer erg rustig, helemaal windstil en bij het nog even drie netten binnenhalen zitten er in het vangterrein al de eerste slapers, vooral rallen maar ook lijsters. Het is echt de eerste keer dat ik eind November nog zo'n piekdag voor rallen meemaak.

Groet, Henri



dagvangst 26 november


Woensdag 27 november 2024

Enerverend dagje

Wederom lekker rustig weer bij de start van de dag, maar het was al bekend dat het vandaag niet lang zo zou blijven.

Boven de opstelling passeerden tijdens de eerste ronde langs de netten kleine groepjes Kramsvogels die het eiland in pal zuidelijke richting leken te verlaten.

Zoals verwacht bracht de eerste ronde ook de langverwachte en gehoopte 1000-ste Waterral van dit jaar. En hoe treffend... deze zat in een klepkooi in plaats van in één van de grote kooien. Toch een ontzettend leuke mijlpaal voor het ringstation.

In het bos hingen nog een paar Vinken. Bij de daaropvolgende ronde schoof ik al de eerste netten dicht want het begon inmiddels licht te regenen. Daarna nog een paar vogels gevangen in sectie 1 en 2 maar meteen de netten gesloten.

Sperwer
Sperwer, man

Op de terugweg van dit rondje werd het nog even rennen geblazen omdat er halverwege sectie 2 een Sperwer het net in vloog. Ik was op tijd voor een eerstejaars mannetje.

Rond half twee in de middag was het even droog en heb ik het binnenhalen van de netten van secties 4 en 9 gecombineerd met nog even de netten van sectie 1 open en de kooien gecontroleerd, leverde toch nog snel weer Rallen en een Waterhoen op, de negentiende al van dit seizoen.

De opklaring was van korte duur want al snel gingen de hemelsluizen nu echt openen en bleef het regenen tot iets voor vijf uur. Daarna in het donker nog weer de kooien gecontroleerd, naast een paar Rallen kwam er uit een klepkooi ook nog weer een Waterhoen.

De middag werd verder gevuld met netten drogen en opbergen en nieuwe netten labelen voor gebruik in 2025.

De avond was buiten het veldlab grotendeels vrijwel windstil, maar rond een uur of tien kwam 'ie dan toch... In een tijdsbestek van amper tien minuten stond alles te rammelen en te schudden rond het gebouw en wapperde het laken onder het afdak als een vlag. Ben benieuwd hoe de baan er morgen bij ligt.

Groet, Henri



dagvangst 27 november


Donderdag 28 november 2024

Nieuwe "baansoort"

Opgestaan met gespannen verwachtingen. Niet zozeer vanwege de hoop op wat er vandaag weer aan vogels in de netten zou belanden, maar meer hoe de baan erbij zou liggen na de woei van afgelopen nacht. Nou... Ik heb niet echt compleet omgewaaide bomen kunnen ontwaren maar het beeld was vooral overal uitgewaaid dood hout en afgestorven takken, vooral van Berk.

Dat is inmiddels wel goed te merken, de Berken kwijnen weg sinds het structureel langer vasthouden van het regenwater. Dat water staat inmiddels bij sectie 8 en bij het meteoveld op de paden. Dat kon wel weer eens ploeteren worden tijdens de snoeiweekenden.

Na het nodige eerste opruimwerk leverde de eerste ronde langs de rallenkooien vier stuks op waarbij één terugvangst van afgelopen week.

Vanaf ongeveer 11:30 uur waren de eerste netten weer schoon en kon ik die openschuiven. Meteen begon het daar weer lichtjes te vangen, want overal in het bos waren vooral de Sijzen en Vinken en Kepen er flink op gebrand om zich op de Elzenzaden te storten. Helaas leidde het gedurende de dag slechts tot enkele vangsten.

Tegen 13 uur waren de laatste netten (sectie 0) tak- en proppenvrij en ben ik begonnen om die meteen binnen te halen. Later op de dag volgden secties 3 en 8 nog zodat nu alleen sectie 1, 2 en 7 plus de grofmazige netten nog staan.

Gedurende de dag ving ik nog een waterral terug die ik hier vorig jaar op 23 November ringde. In de tussentijd is deze vogel niet vaker terug gevangen, behalve nu dan. Geeft weer te denken...

Omdat afgelopen nacht het aantal bladeren aan de Eiken met circa 90 % gereduceerd was en er na de middag haast geen wind meer stond durfde ik het aan om de grofmazige netten in sectie 6 nog één keer weer open te schuiven. Al weken lang zagen we hier immers een groep van circa twee tot drie dozijn Houtduiven foerageren onder de Eiken.

Tijdens de daaropvolgende ronde hoorde ik tijdens het uit kooi Y halen van een Waterral een enorm gekrijs van Merels. Meteen ging door m’n hoofd dat daar wel eens een roofvogel van kaliber Sperwer of Havik het net in kon zijn gedoken... het welbekende ringerssprintje leerde dat er vier Merels in een grofmazig net hingen die behoorlijk overstuur waren van een tevens door het net wandelende Houtduif... toch nog maar de vierde van dit jaar.

Henri met Brandgans
Nieuwe "baansoort": Brandgans

Met de avondboot arriveerden Niek en Holmer die wild enthousiast meteen de schepnetten grepen en de polder in trokken om Houtsnippen te gaan dazzelen. Korte tijd later keerde Niek al terug met de eerste Houtsnip, waarna Holmer ook al snel volgde. Er bleken best wel aantallen in de polder te verblijven maar het vangen viel toch niet mee. Gelukkig werd de dazzellijst nog wat uitgebreid middels het binnenbrengen van een Brandgans door Niek!

Een Brandgans! Nou ja... zelfs voor het ringstation een nieuwe baansoort. In ons invoersysteem moest nog een ringmaat worden toegekend. De avond werd beëindigd met een Bokje, niet uit een fles maar een echte en de vijfde van dit jaar.

De late avondrondes langs de rallenkooien leverden niks meer op.

Groet, Henri



dagvangst 28 november


Vrijdag 29 november 2024

Op weg naar het einde van het vangseizoen

Wederom heerlijk rustig ochtendweer. Buiten het veldlab en op sectie 4 knispert het gras en mos onder je voeten: nachtvorst! Het terrein lag er met absolute windstilte sereen bij. De bekende groep tussen de netten slapende Staartmezen lieten hun onvrede over onze niet aflatende aanwezigheid nog weer een keer horen, maar verder was het rustig op het gespartel van de Rallen na.

In die eerste ronde zaten er acht in de kooien (waarvan vijf in kooi 0) en in de toch nog even weer opengeschoven grofmazige netten (het blad is nu immers wel vrijwel allemaal van de Eiken af) zes Merels waarvan twee door ons geringden terug.

Verder geen kleine zangers al hoorde je in het bos nog weer genoeg Sijsjes en Vinken.

We zijn vanochtend verder gegaan met het opruimen van de opstelling. Secties 7 en 8 werden binnengehaald, Niek en Holmer hebben hijsnet Y bladvrij gepeuterd (helden) en bijna alle klepkooitjes zijn uit de opstelling gehaald al was het alleen al vanwege de hoge waterstand waardoor de meesten inmiddels onvangbaar waren.

De eerste avondronde leverde een Houtsnip op in een grofmazig net in sectie 6 en Holmer en Niek wisten dazzelend nog vijf exemplaren uit de polder hieraan toe te voegen. De polder had vanavond overduidelijk veel minder vogels dan gisteren. Afsluiter voor hen en voor deze dag was de vangst van een Goudplevier.

terug
eerder
Later

Groet, Henri



dagvangst 29 november



 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox