logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 32


zaterdag 7 augustus 2010

Wisseling van de wacht.

De eerste ronde was het meteen raak; het was duidelijk een goede nacht geweest om op pad te gaan want een leuk aantal van 21 vogels waren op het idee gekomen om ons met een bezoek te vereren. Daarbij ook voor het eerst een paar tuinfluiters met trekvet, één zelfs al met de maximale vetscore. Verder wederom vooral karekieten, waarbij nu ook weer een oude Bruxelles-ring. Nee niet weer diezelfde, maar het vierde individu voor dit jaar. Om 08:45 uur bereikt een regengebied het eiland, maar het blijft beperkt tot motregen in de vorm van buien. In de tussentijd zie ik nog twee witgatten laag over de baan komen en hoor ik driemaal kruisbekken in aantallen van 1 tot 3 vogels. Rond het kruispunt van secties 3, 7 en 8 zitten wederom buidelmezen in de struiken; ik zie er drie op de takken zitten; het vangen ervan laat ik aan Henk Luten... De boot die om 10:30 uur aankomt brengt de opvolgers en zij nemen het om 12 uur van ons over.
Voor ons is het tijd om de boel in te pakken en huiswaarts te keren. We hebben twee prima weken gehad, 1555 vogels gevangen waarvan 791 nieuw geringd en 359 eigen terugvangsten, één niet van ons en twee buitenlandse ringen. De soortvariatie was ook groot, maar het aantal krentjes in de pap bleef beperkt tot een ransuil en een buidelmees. Da's niet slecht, ik heb sinds 1992 maar één keer meer vogels in de opbouwweken van het najaarseizoen mogen ringen.

Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskamp.

Wij hebben wel een zeer rustige start van onze vangweek. Van 12 tot 15 uur slechts vijf vogels gevangen. Om 15 uur hebben wij besloten om de netten dicht te doen in verband met de regen en volgens de buienradar was er voorlopig geen zicht op verbetering.
Op dit moment om 21.30 uur hebben wij de netten nog gesloten, het is nog steed niet droog. Als het straks donker is en droog weer zetten wij de netten voor morgenochtend weer open. De buitenlandse terugvangst van Henri was een kleine karakiet met een Belgische ring.
Wij gaan zo nog maar een borrel nemen en hopen op betere tijden.

Met een vriendelijke groet van Schier,


Thea, Klaas en Henk.


zondag 8 augustus 2010

Lekker vangweer.

Vanmorgen om 5 uur wakker met regen. In de ochtenschemering een rondje gaan lopen en gelukkig geen natte vogels in de netten. Tegen zes uur werd het droog en daarna al snel de eerste vangst voor vandaag: een grasmus.
De hele dag was het sprokkelen maar geen enkel rondje met nul vogels. De totaalscore was niet zo hoog met 30 verse en 19 terugvangsten. Het was overigens prachtig vangweer: nauwelijks wind en in de middag regelmatig het zonnetje erbij.
Vanmiddag een goede belangstelling voor de excursie te weten 21 personen: 13 adult en 8 juveniel. Er hadden zich 24 personen opgegeven. Tijdens de excursie haalde Klaas nog een Grote Bonte Specht uit de netten. Dat was leuk voor het publiek om deze te ringen.

Met een vriendelijke groet van Schier,


Thea, Klaas en Henk.


maandag 9 augustus 2010

Rustig dagje.

Vanmorgen begonnen wij met een rondje van tien vogels. Verder de gehele dag rondjes van één tot zes vogels, dus een heel rustige vangdag met bijzonder gunstig weer: bladstil en vanmiddag zonnig.
Verder geen bijzonderheden te melden.

Met een vriendelijke groet van Schier,


Thea, Klaas en Henk.


dinsdag 10 augustus 2010

Na zonneschijn komt...

Het begon vanmorgen wel erg rustig met in de eerste twee ronden met elk vijf vogels en de derde ronde slechts twee stuks.
Toch hadden we net als de vorige dagen geen rondjes nul. Om elf uur 10 vogels bij elkaar in net twee. Waarschijnlijk het gevolg van het jagen van een roofvogel.
Om 18 uur begon het te regenen eerst heel zachtjes maar later steeds meer. Wij zijn extra gaan lopen maar om 20 uur gaf de buienradar aan dat de regen de gehele nacht kan duren. Toen hebben we maar besloten alles dicht te doen.
Wij zien morgenochtend wel verder hoe de toestand is. Op dit moment regent het weer volop en zitten Koos en Symen hier te schuilen.

Met een vriendelijke groet van een nat Schier,


woensdag 11 augustus 2010

En na regen komt...

Vanmorgen half vijf even gekeken naar de weersomstandigheden: het was regen, regen en nog eens regen. Maar de buienradar gaf aan dat het tegen half zeven droog zou zijn. Dus waren Klaas en Henk om half zeven er uit. Het was inderdaad even droog en daarna weer 'even' regen tot acht uur.
Vannacht is hier 23 mm water gevallen en de sloot komt weer aardig op peil. Om acht uur de netten opengezet.De hele verdere dag was het mooi, zonnig en licht bewolkt weer met maar nauwelijks vogels. De gehele dag was het sprokkelen.
Vanmiddag twintig excursiegasten waarvan twaalf adulten en acht juvenielen. Vanmiddag met de half vier boot zijn Fija Luten en Gerard van Eerden gekomen die willen ons komen versterken vanwege de "drukke" Werkzaamheden.

Met een vriendelijke groet van Schier,


donderdag 12 augustus 2010

Stiller en stiller.

Het wordt wel heel erg stil in het Glop, wij horen of zien nauwelijks een vogel. De gehele dag was het sprokkelen met een aantal nul-rondes. Net als gisteren zijn we tussendoor langs de baan nog wat aan het klussen geweest. Wel hadden wij een verse blauwborst en en bonte specht maar de gehele week verder geen bijzondere meldingen. Ook van de buidelmezen van Henri hebben wij niets meer vernomen.
Het weer was vandaag mooi rustig met nauwelijks wind en tegen de avond nog enkele druppeltjes. Terwijl wij dit schrijven is de lucht dreigend en kan er vanavond of vannacht nog weleens een regenbui komen.


Met een vriendelijke groet vanuit een vogelarm Glop,


Thea, Klaas en Henk.


vrijdag 13 augustus 2010

... en stiller.

Het was weer een bijzonder rustige dag vandaag, met verschillende rondjes nul. Het begon vanmorgen direct al met een zonnetje en een rondje van vijf vogels. Daarna hadden we direct al twee rondjes nul. En zo was het de gehele dag wat sprokkelen.
De verschillende helpers zijn vanmiddag op de fiets gestapt en hebben zich op een andere manier vermaakt op het eiland.
In het glop waren nauwelijks vogels waar te nemen en te horen. Dit was onze laatste vangdag, morgen vertrekken we weer na een heerlijk weekje Schier.


Met vriendelijke groeten,


terug
later
eerder

Thea, Klaas en Henk. 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox