logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 45


Zaterdag 6 november 2010

Wisseling van de wacht.

Met de boot van half tien aangekomen. Met tegenwind naar het Glop gefietst alwaar wij de illustere scheidende vangploeg aantroffen in een mild zonnetje. Toen die na de meegebrachte taart aan het poetsen was gezet, namen wij het blinkende Glop over.
Er leek een nieuwe aanvoer van roodborsten te zijn, en ook de merels lieten zich niet onbetuigd. Beide soorten veelal met mooie gewichten, hetgeen van ons niet gezegd kan worden.
Barbara kwam diverse malen polsen of er nog iets bijzonders gevangen was, maar helaas moesten wij haar teleurstellen. Leuk vonden we vangst van onze eerste ral.
We zijn blij dat de wind is gaan liggen, dat zal aanzienlijk schelen in het uit te plukken blad. We hopen dat de buien van vandaag voorlopig de laatste waren, de vooruitzichten voor morgen zijn in ieder geval goed.

Groet,


Joop en Marijke.


Zondag 7 november 2010

Voggel wilt wal kers'n ett'n mer gin beum pott'n.

Het eerste rondje was zo uit bed erg koud maar al snel was dat vergeten en sjouwde ik de eerste 19 vogels van vandaag naar de ringtafel.
Het bleef op een licht buitje na de gehele dag droog en mooi weer. Langzaam maar gestaag liep het aantal vogels op. Niet éé nulrondje.
Weinig overvliegers, wel vanaf de tafel in het glop veel beweging gezien tussen de bomen.
Opvallend waren de drie kepen die in sectie 2 hingen, het blijven mooie vogels.
Tijdens het tikken van dit verslag, buiten natuurlijk, hoor ik weer het vertrouwde geluid van de kerkuil. Frustrerend was de ral die vanaf de grond bij sectie nummer 8 het net in klom als een glazenwasser zijn trap. Hij verdween over de bovenste spandraad weer in het riet @#$%.
De paadjes beginnen al weer een klein beetje te drogen, als het waterpeil een beetje zakt biedt dat weer perspectief voor het vangen van meer rallen.
Martin Duisterwinkel is de teken komen halen en zal nog nieuwe buisjes komen brengen.
We kunnen goed voelen dat de temperatuur daalt!

Groet,


Joop en Marijke.


Maandag 8 november 2010

As nen haan'n krččjt, slop de hen nog.

Dus ik loop alleen het koude eerste rondje en ik wordt getrakteerd op een geweldige zonsopkomst, een roodoranje kier in de grijze bewolking kortom een bijzondere waarneming.
De brandjes zijn enorm onrustig in de aangrenzende polder. Ik weet het natuurlijk niet zeker maar het lijkt op een flinke aankomst van soortgenoten.
Ik peuter uit een net van sectie 6 een tjiftjaf met ring en neem aan dat het er een van een dag of wat eerder was. Maar aan de ringtafel onder de bouwlamp was het een heel ander nummer. Maar op een 2punt0 ring is de tekst akelig klein en mijn ogen worden steeds minder. Het was een gepuzzel maar uiteindelijk las Marijke met haar omgekeerde verrekijker op de onderste regel Stockholm. Een Zweedse tjif dus, leuk.
Ook in die ronde een Houtsnip in het grofmazige net van sectie 6.
De oostenwind is koud en gaat door alle kleren heen. Dit verslag maken we toch maar even binnen. Wederom kwam Martin Duisterwinkel even aan en vroeg of het mogelijk was de datum op de bewaarflesjes te vermelden. Bij deze dus doorgegeven omdat het belangrijk is voor zijn onderzoek.
De vangsten vandaag lopen wel terug maar wij klagen niet: dit lijkt een normaal beeld voor november.
Hopelijk brengt de aanhoudende oosten wind komende dagen enige verrassingen in de netten.

Wensen mag altijd,


Joop en Marijke.


Dinsdag 9 november 2010

Wa´j geern doot, valt nig zoer.

De dag begon met een eerste ronde van 9 vogels. Het bleef vandaag rustig, weinig vogels per ronde.
Bij de eerste ronde kon ik de branding horen. Aan het einde van de dag was er nauwelijks nog enige wind te voelen. Op een enkel net na zijn ze van een vrachtwagen blad ontdaan, de Lange 6 naast het hek hebben we hierom maar gesloten.
Enige verontrusting hebben we wel omdat op Radio Noord ene P.P. heeft gezegd dat we donderdag en vrijdag windkracht 9 krijgen. Het zal maar echt waar zijn. We wachten rustig af, er zit niets anders op.
Er was vandaag een stuk minder beweging te zien in het glop, op een enkele groep staartmezen na. Het meest spectaculaire was dat Ardie een kop thee is komen halen, en dat tijdens het rondje dat ik met hem liep een watersnip bij de Lange 4 opvloog.
We zullen zien wat de dag van morgen brengt, we laten in ieder geval de pret niet drukken.

Groeten vanuit een rustig Glop,


Joop en Marijke.


Woensdag 10 november 2010

't Bint nich allčnnig mooie veer, dee mooie voggel maakt.

Het scheelde een jas en een dikke sjawl wat betreft de temperatuur, vooral de gevoelstemperatuur t.o.v. de koude oostenwind van gisteren was een stuk beter.
Een eerste ronde van 11 vogels gaf eigenlijk al het vermoedelijke resulaat voor de dag aan. Maar ondanks dat werd het een toch een zeer aangename dag.
André Duiven kwam buurten, en bracht een gast mee, Cherry Duyns (schrijver en film-/documentairemaker). We hebben hem kennis laten maken met onze activiteiten in Het groene Glop. Maar liefst drie rondjes liep hij bijzonder geinteresseerd mee om te zien hoe wij met de vogels omgaan. Vol belangstelling volgde hij de ringwerkzaamheden. Tussen de rondes door werd hij getrakteerd op (sterke:-) verhalen van André, Ardie en Joop.
Voor wat betreft de vogels waren in het laatste rondje de zeven grote barmsijzen (drie in net 2, en vier bij elkaar in net 5) bijzonder leuk. Eén exemplaar had de vleugelmaat van 80 mm en veel rood op de borst.
Aan het einde van de dag hingen de netten slap over de draden geen zuchtje wind, de bekende stilte voor de storm? Eerst zien zei de blinde, net als eerst zien die novemberstorm die gaat komen. Dilemma was wel of we een gedeelte van de netten nu al zouden sluiten, maar we zijn hier om te vangen, dus we nemen de gok en hopen dat we morgen eerst nog een aantal vogels kunnen verschalken. Aangezien Dirk vanmiddag is gearriveerd hebben we morgen een paar extra handen om blad te ruimen.

Groeten vanuit een rustig Glop,


Joop en Marijke.


Donderdag 11 november 2010

Wel gin spek kan krieg'n mot tevrea wean met 'n boeskool.

Overal vandaan zijn we gewaarschuwd voor de komende storm. Tot 11.00 uur was het redelijk goed weer. Even daarna begon het te regenen en trok de wind aan, en nu raast er een echte storm over het eiland. De vangsten waren derhalve ook niet spectaculair.
Om 09.00 uur zijn we al begonnen met het sluiten van sectie 0, 2 en 1. Tegen de middag hebben we gezamenlijk de gehele sectie 6 van een paar kruiwagens eikenblad ontdaan en hebben meteen de boel daar dicht gedaan. Dat was een hele klus.
In het begin van de dag hoorden we o.a. kramsvogels, sijzen en barmsijzen in groepjes voorbij vliegen. Later hoorden we alleen nog maar de wind en de regen. Zelfs de ganzen worden uit koers geblazen.
Het waterpeil is ten opzichte van het begin v.d. week wel gezakt, dat zou gunstiger moeten zijn voor de rallen, maar het aantal gevangen exemplaren blijft nog wat laag.
Vanmorgen vloog wel bij de rallenkooi bij sectie 8 een watersnip op, en even later bij het hekje van 5 een houtsnip, maar helaas bleef het daar ook bij. Ze lieten zich niet in de netten blazen.
Toch is de stemming opperbest, juist bij dit weer voel je dat je leeft..

Groeten vanuit een rustig Glop,


Joop van Ardenne, Marijke Vaneker en Dirk Temmink.


Vrijdag 12 november 2010

Genog is a ne feestmoal.

Vanmorgen waren we erg blij dat we gisteravond de zaak dicht hebben gedaan, in de toppen van de bomen van het glop gaat het bij aanvang van de dag flink tekeer. Dankzij dat waren slechts enkele takken op de dichtgerolde netten gevallen, die zijn dan ook steeds snel verwijderd.
Vanmiddag om 16.15 uur lag de 14.30 uur boot nog steeds aan de dam, de mensen konden er niet af maar ook niet op. Het water gutste met grote golven over de toevoerweg naar de boot. Ook een reden te meer om de situatie in het glop zo te laten zoals die was. Veiligheid voor alles leek ons de enige optie.
Vanmiddag bezoek gehad van een familie Faber die in de afgelopen winter hier heeft lopen snoeien en slepen. Nu zagen ze waarvoor ze dat gedaan hadden. Daarna nog een echtpaar die in het verleden een ringstreng gesponsored hadden en dat nu weer wilde doen.
De dagvangst was helaas niet gelijk aan het weer, niet onstuimig en stormachtig. Tot 13.00 uur hadden we alleen maar 0-rondjes gelopen. We hebben deze laatste volle vangdag met maar 9 gevangen vogels moeten afsluiten. Desondanks was het weer een zeer plezierige dag. Hopelijk kunnen we morgenochtend de netten weer openschuiven, maar op dit moment waait nog steeds "de wind om het huis, en de kachel..."

terug
later
eerder

Joop van Ardenne, Marijke Vaneker en Dirk Temmink. 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox