logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 33


Zaterdag 8 augustus 2015

Wisseldag...

...dus wij vertrekken met de boot van 10.00 uur en Ardie volgt ons op in afwachting van Koos die de volgende ringweek hier de bezetting heeft.
De eerste rondes zijn karige rondjes, we hopen voor de opvolgers dat het wat vogels betreft weer wat aantrekt.

Vriendelijke groet, Teo en Judith Schmidt

Om elf uur een keurig verzorgde baan aangetroffen. Teo en Judith bedankt voor het waarnemen en keurig overdragen van de baan.
Een kreunende Ardie kwam aangelopen en verzocht om een rugmassage vanwegge het gesjouw met de vogels( een karekiet van 11 gram en een fitis van 8 gram). Daarna hadden we elke ronde wel wat vogels, behalve om 19.00 uur. Dat kwam goed uit, konden we rustig eten.
Om half vijf waren mijn assistenten voor de komende dagen gearriveerd; Piet Veel en Mariane Narold.
De leukste ronde was de badronde tussen de middag. Een groepje sijzen gebruikte het net om weer op te drogen. Ook de Spotvogel mochten we op onze eerste dag ontmoeten.
De avondpiek bleef uit en ook al zijn de aantallen zomers, het is prettig vertoeven in het Glop.

met vriendelijke groet, Piet Veel, Marianne Narold, Helma en Koos van Ee.Zondag 9 augustus 2015

IJzige stilte,

dat is wat we ervaren als we om zes uur door het Glop wandelen, Geen wind, geen vogels, netten vol druppels, geen branding en een temperatuur die de 10 graden net niet of wel haalt. Op de terugweg halen we gelukkig nog één vogel uit het net. Ook de ronden daarna blijft het behelpen met nul, één of twee vogels.
Om half elf komt Ardie met een groep kennissen voor een extra excursie, we kunnen ze trakteren op zeven vogels, waaronder vijf huismussen.
Verschillende ringstrengen worden van een sponsor voorzien en een leuke bijdrage voor de kas woordt gegeven. Ook daarna, bijna elke ronde gelukkig wat vogels met daarbij leuke soortjes: Sprinkhaanzanger, Graspieper, Blauwborst, verschillende sijsjes en het dagrecord Huismussen wordt verbroken. Acht stuks dwarrelden in de netten.
Het is inmiddels een prachtige zonnige zondag. Daardoor kende de middagexcursie geen deelnemers en konden ook wij van onze zondagsrust genieten.
Het bleef doordruppelen met de vogels, ook een spotvogel kwam het net nog tegen, De avondpiek is ook nu weer afwezig. Zoals de dag stil begon zo stopte het ook.
Totaal 41 vogels, 30 nieuw, 11 terug, in 15 soorten.

met vriendelijke groet, Piet en Marianne, Koos en Helma.

Maandag 10 augustus 2015

Tik tik tik.

Bij het naar buitengaan vallen er zowaar een paar druppels op ons afdak, bewolkte lucht, windstil, vol verwachting lopen we de eerste ronde. Het gesputter is van korte duur en we vinden één zanglijster in de netten.
Het is verder perfect vangweer en we hebben elke ronde wel enkele vogels. De grootste aantallen hebben we midden op de dag langs de sloot, de badgasten belemerde onze siësta.
Ook vandaag weer sijsjes, spotvogels een huismus en enkele boerenzwaluwen. In de loop van de middag de krent van de dag: een Koekoek in de paardenwei.De krent van dichtbij

De zon scheen ook weer overvloedig en de avondronden leverden slechts een enkele vogel op zodat we voldoende tijd hadden om van de BBQ te genieten.
De avondpiek bestond uit een geringde Roodborst. Het meest opvallende deze dag was verder het aantal Winterkoningen.
Waar we de dag mee begonnen, sloten we ook mee af, de controleronde leverde een zanglijster op.
Het totaal kwam uit op 48, 33 nieuw en 15 terug, in 16 soorten.

met vriendelijke groet, Piet, Koos en HelmaDinsdag 11 augustus 2015

Wazig,

Was hetgeen ik waarnam tijdens het eerste rondje, Dit werd niet veroorzaakt door mijn waarnemingsvermogen maar door de windstilte en er hing een lichte damp over het Glop.
De vogels hielden zich rustig en we startte met drie vogels, een grasmus, graspieper en waarvan de gekraagde roodstaart de opvallendste was.
Tot drie uur bleef het sprokkelen met nul één of twee vogels per ronde. Tijd genoeg om tussendoor de Calidrisspulen op te zoeken en de nieuwe wielen van de kar Maxima(al) oranje te verven. Marianne vertrok weer naar de vaste wal.

Verder tussendoor bezoek van een paar eilandgasten; (een dame van de VU en een kennis van Ardie) dit leverde nog weer een gesponserde ringstreng op.
De badgasten voor onze glopsloot kwamen vandaag pas om 4 uur hun veren poetsen. Het waren een tiental Sijsjes en een paar Vinken, waaronder een man uit 2008. Deze is toen als jong geringd door Joop en inmiddels voor de vijfde keer teruggevangen(elk jaar één keer).
Verder was opmerkelijk; het grote aantal terugmeldingen, de afwezigheid van Fitis en het kleine aantal rietpieten.
Het totaal kwam uit op 44, 23 vers en 21 terug.

met vriendelijke groet, Piet, Koos en HelmaWoensdag 12 augustus 2015

Grijze start...

De eerste ronde bestond uit een Merel die uit het net probeerde weg te vluchten maar via het ebelbruggetje niet in de gaten had dat daar ook netten staan met een behoorlijk aantal mestkevers.
Daarna ook nu weer rondjes van één of twee vogels, Dit liep zo door tot 13.00 uur.

Zeldzame gast

Voldoende tijd om de gevangen Fitis een DNA monster te ontnemen en de eerste Kneu sinds 2010 op de foto te zetten. 's middags hadden we 17 excursiegasten (11 adulten en 6 Juvenielen). Met hen kwamen ook de badgasten voor onze sloot mee. We konden ze trakteren op een 15 tal vogels. Vol aandacht werden de vinken, sijsjes, tjiffen en spotvogel bekeken. Ook werd ervaren hoe een Pimpel je velletje vast kan houden. Een geslaagde excursie, die ook nog drie gesponserde ringstrengen opleverde.
Ook daarna bleef het nog even leuk doorgaan. De avondpiek, die samen met de inmiddels gearriveerde Kees O. werd gelopen, leverde nul vogels op.
Niet ontevreden kijken we terug op deze toch nog levendig geworden dag.
Totaal 51 vogels, 32 van ring voorzien, 19 gecontroleerd en dit in 18 soorten.

met vriendelijke groet, Piet, Koos en HelmaDonderdag 13 augustus 2015

Vallende sterren en Warme wind,

De controleronde van deze nacht duurde wat langer dan normaal. Niet omdat we beesten uit het net moesten halen, maar we wilden even genieten van de vallende sterrenregen die was waar te nemen. In korte tijd hebben we er verschillende gezien.
De eerste ronden leverden telkens een drietal vogels op en vanaf 10.00 uur begon het lekker door te lopen met een paar ronden van boven de tien. Om 13.00 uur werden de meeste spullen van Calidris opgehaald om ze vast een stuk richting het wad te brengen.

In de loop van de dag ging het steeds harder waaien. De vangsten liepen terug en de wind werd zodanig hard, dat we sectie 0 en 6 enkele uren gesloten hebben. Dit om schade door takken, eikels en elzenproppen te voorkomen. Ook de badgasten bleven vandaag thuis.
Ardie kwam smiddags enkele uren waarnemen, zodat wij konden helpen de Calidrisspullen naar het wad te brengen. Alleen was deze tocht van korte duur omdat een dubbelgevouwen wiel het verder rijden onmogelijk maakte.
Ook deze keer waren de avondronden minimaal, een enkele geringde Winterkoning en Tjif.
Opvallend was vandaag: weer een aantal Huismussen, wat nieuwe Fitissen en weer een leuk aantal Sijsjes.

Alles bij elkaar: 49 vogels in 16 soorten, 33 nieuw en 16 terug.Voldoende tijd om de gevangen Fitis een DNA monster te ontnemen en de eerste Kneu sinds 2010 op de foto te zetten. 's middags hadden we 17 excursiegasten (11 adulten en 6 Juvenielen). Met hen kwamen ook de badgasten voor onze sloot mee. We konden ze trakteren op een 15 tal vogels. Vol aandacht werden de vinken, sijsjes, tjiffen en spotvogel bekeken. Ook werd ervaren hoe een Pimpel je velletje vast kan houden. Een geslaagde excursie, die ook nog drie gesponserde ringstrengen opleverde.
Ook daarna bleef het nog even leuk doorgaan. De avondpiek, die samen met de inmiddels gearriveerde Kees O. werd gelopen, leverde nul vogels op.
Niet ontevreden kijken we terug op deze toch nog levendig geworden dag.
Totaal 51 vogels, 32 van ring voorzien, 19 gecontroleerd en dit in 18 soorten.

met vriendelijke groet, Piet, Koos en HelmaVrijdag 14 augustus 2015

Wolken en warmte.

De dag start met wat regendruppels die uit een frontje vallen wat het restant is van het onweersfront dat gisteravond Zuidwest Nederland teisterde. De eerste ronde was goed voor één drijfnatte Zanglijster, niet van de regen maar een vroege badgast van onze inmiddels hier en daar droogvallende Glopsloot. Waarschijnlijk probeerde ze daar van haar teken af te komen, want ik kon meer dan tien teken verwijderen voor het tekenonderzoek.
Na deze stevige kuurbehandeling vloog ze luid krijsend het bos weer in. Daarna volgde een rondje van acht vogels, met daarin een Fitis en Braamsluiper die enkele veren mochten afstaan voor DNA onderzoek.
Ook deze dag wisselden de rondjes met enkele vogels en een paar rondjes met wat extra badgasten zich af. En ook vandaag was er weer even een poosje waarneming; André D. heeft 's middags enkel uren de taken op zich genomen, Wij konden daardoor even genieten van de dazen op de kwelder om daar de tent op te bouwen en wat netten te zetten voor de Calidrisactie.
In de avondronden vandaag wel enkele vogels waardoor ons dagtotaal op 53 uitkwam, meer terugvangsten (29) dan vers(24).
Zo eindigt onze vangweek met een wat aantal betreft topdag. We kijken terug op een week met fantastisch weer en hele leuke vangsten (Kneu, Koekoek en een reeks Sijzen).

eerder
terug
later

met vriendelijke groet, Piet en Marianne, Koos en Helma
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox