logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 32


Zaterdag 1 augustus 2015

Heerlijk...

koud maar windstil. De dauw die gisteravond dik op de netten hing is verdwenen en dat levert dus in de eerste ronde toch nog leuke vangsten op. Dat is goed afsluiten: een IJsvogel, een Nachtegaal, een Blauwborst, Gekraagde roodstaarten, Zwarte roodstaarten... rode en blauwe staarten alom dus.
De vangsten blijven lekker doorlopen tot het moment dat Henk Luten arriveert. Een merel terguggevangen uit 2010, geringd door Leo toen 'ie nog jong was, De merel dan...

Verdere verslag van Henk, Teo en Judith

Nadat Henri en Hanneke vertrokken waren hebben wij het stokje over genomen, elke ronde leverde ons drie á vier vogels op. De aantallen waren niet groot maar de soortenrijkdom wel.
Man sijs met vet 3 was had de hoogste vetscore van vandaag.

Groeten uit het Groene Glop,

Henk, Teo en Judith.Zondag 2 augustus 2015

Prachtige zomerse vangdag op Schier.

De vangsten liepen vandaag iets terug maar er werden weer leuke soorten binnen gehaald zoals, sprinkhaanzanger, twee boerenzwaluwen en één grote bonte specht.
Vandaag ook de eerste excursie van het seizoen met 7 adulte en 3 juveniele gasten. Er werd één ringstreng gesponserd.
Morgen gaat de temperatuur nog verder omhoog, we wachten af of dit invloed zal hebben op de vangsten.

Groeten uit het Groene Glop,

Henk Luten, Teo en judith SchmidtMaandag 3 augustus 2015

Warme dagHet was een zeer warme vangdag.
De dag begon goed: de teller stond om 9.00 uur al op 20 stuks waarbij ondermeer drie boerenzwaluwen. Daarna werd het echt sprokkelen met nul, één of twee vogels per ronde. De ronde van 20.30 uur bracht ons ineens toch weer acht vogels, waaronder een spotvogel. In de middag werden er nog twee kleine barmsijzen gevangen.
Morgen wordt er regen verwacht, hopelijk blijft het op Schier beperkt tot enkele druppels.

Met vriendelijke groet uit het Groene Glop,

Henk Luten, Teo en judith SchmidtDinsdag 4 augustus 2015

Regenachtig

Vanmorgen om 04.00 uur hoorden we het al regenen. Met het licht worden was de regen wat minder en even later wat meer. Het werd zelfs nog even droog. De regenmeter stond toen op 7mm. Om 10.00 zou een volgend front over ons komen en we hebben besloten om de netten te sluiten.
In de loop van de avond alle netten weer open gedaan. De regenmeter stond inmiddels op 13 mm. De vangsten waren daarom dus beperkt en wat dat betreft valt er ook weinig te melden.
Er werd nog wel een paar keer een man bruine kiekendief gezien boven de schapen wei bij sectie 6.
Om gezondheidsredenen heeft Henk ons moeten verlaten en is met de avond boot naar huis vertrokken. Hopelijk gaat het spoedig weer beter met hem.

Met vriendelijke groet uit het Groene Glop,

Teo en judith SchmidtWoensdag 5 augustus 2015

Rustig dagje

Het was heel rustig vanmorgen in het Glop, alleen een enkele winterkoning liet zich horen. De eerste ronde leverde ook maar drie vogels op. Deze tendens bleef de hele dag voortgaan.
In de middag waren er een aantal nul-rondes en wij besloten om de ringbaan te gaan maaien. Deze ligt er nu weer netjes bij, hier en daar ook nog wat snoeiwerk verricht.
Bijzonderheden van vandaag waren boerenzwaluw en huismus en in begin van de avond vingen we een graspieper.

Vriendelijke groet,

Teo en judith SchmidtDonderdag 6 augustus 2015

Mooie soort

Er stond vanmorgen een redelijke wind uit het westen, dat was meteen te zien vanaf sectie 3. Vanaf daar stonden de netten een beetje bol. Toch werd er redelijk gevangen, ook boven verwachting, want het is heel stil in het Glop. Op de grens van sectie 2 en 3 horen we af en toe een waterral plonzen en roepen.

Roodborsttapuit

De tweede ronde gaf ons een prachtige vangst van een eerste kalenderjaar roodborsttapuit.
Met de middag stond de teller op 32 en toen was het ook gebeurd. Er waren alleen nog rondes met nul of één vogel.
Teo is nog verder gegaan met snoeiwerkzaamheden vooral in sectie 7.
We eindigen de avond met twee jonge boerenzwaluwen, zo komt de teller toch nog op 42 uit.
Morgen is het de laatste volle vangdag voor ons. Misschien dat ons dat opnieuw wat moois brengt.

Met vriendelijke groet,

Teo en judith Schmidtvrijdag 7 augustus 2015

De herfst is begonnen.

De netten hingen vanmorgen vol met dauwdruppels, bladeren en mestkevers. Ook hingen er vogels in de netten: acht stuks. Dat gaf hoop voor de latere rondes
Het viel daarna een beetje tegen maar tenslotte haden we in de middag slechts twee keer een nul-ronde. Ook hing achter in sectie 7 een onthoofde kluut, Teo zag nog net een roofvogel wegvliegen, een slechtvalk? De kluut heeft hij uit het net verwijderd en op de grond gegooid, helaas is de roofvogel niet terug gekomen.
En leuke terugvangst van een vrouw vink die Arie Noorman op 16 september 2008 als eerste kalenderjaar geringd heeft. Deze vogel is op 23 september 2009 opnieuw gevangen door Leo Oudejans, in de tussen liggende jaren niet.
Vanavond in de 21.30 uur ronde wisten we zeker dat de herfst begonnen is, we hadden slechts één vogel, maar dat was wel een kramsvogel.
Vandaag nog wat laatste snoeiklusjes gedaan.
Morgen vertrekken we weer naar huis.

Met vriendelijke groet uit het Groene Glop,

eerder
terug
later

Teo en judith Schmidt
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox