logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 34


Zaterdag 15 augustus 2015

Heel rustige wisseldag.

Vannacht is er zowaar een stevige onweersbui overgetrokken, meer flitsen en klappen dan regen, er zat dan ook maar 1 mm regen in de meter. Wel is alles druipendnat en er hangt een mist tussen de netten.
De eerste ronde geeft ons vier vogels en daarna volgt een nulronde. Om 8.30 uur hing er een Kauw in een grofmazige net en dat was wel min of meer het hoogtepunt van de dag. Hierna veel nulrondjes en zo nu en dan een vogel. 's Middags dreigt het te gaan regenen, maar we houden het tot de avond droog. Dit zal de komende dagen helaas niet gaan lukken.

Groet uit een heel stil Glop.

Kees Oosterbeek en Symen DeuzemanZondag 16 augustus 2015

Best tevreden met 24 vogels.

's Ochtends weinig vogels, maar wel droog.
Vlak voor de excursie een mooie gevarieerde ronde van zeven vogels, zodat we de acht deelnemers genoeg konden laten zien.
Na de excursie begon het gestaag te regenen, waardoor we genoodzaakt waren de netten te sluiten. De vooruitzichten voor komend etmaal zijn ook niet best. We verwachten pas op z'n vroegst morgenmiddag weer de netten te kunnen openen.

Groeten uit een nat Glop!

Kees Oosterbeek en Symen DeuzemanMaandag 17 augustus 2015

Verregend dagje

Onafgebroken regen, alle netten dichtgehouden.

Kees Oosterbeek en Symen DeuzemanDinsdag 18 augustus 2015

Late start

De netten konden vandaag om 14.00 uur eindelijk weer open, na anderhalve dag gesloten te zijn geweest vanwege onstuimig weer. De regenmeter gaf 30 mm aan. Er staat weer volop water in de sloot.

We starten met een rondje van twee vogels, met daarbij een Fitis die een paar veertjes mocht afstaan. Daarna volgde een ronde met slechts één vogel, maar dit was wel een Draaihals! De vogel hing in de korte baan bij sectie 5.
Het bleef de rest van de middag erg rustig, met nulrondjes of een enkele vogel. Een klein avondpiekje bracht nog acht vogels, waarmee het totaal uitkwam op 14 vogels, evenredig verdeeld over het aantal vers geringde vogels en de terugvangsten.

Groeten uit het Glop!

Kees Oosterbeek en Symen DeuzemanWoensdag 19 augustus 2015

Back to normal

Voor het eerst sinds zondag weer eens een volledige vangdag. En het is zoals je in de tweede helft van augustus kan verwachten: lekker weer en niet al te veel vogels.
Vanwege de overvloedige regen van de afgelopen dagen is de sloot redelijk gevuld en vangen we geen badgasten meer in sectie 2. Maar het water trekt wel weer andere soorten aan, zoals het vierde witgatje van dit seizoen.
De excursie was met acht volwassenen en drie kinderen goed bezocht. We konden ze een breed scala aan soorten laten zien met als hoogtepunt de teruggevangen draaihals van gister.

Groeten uit het Glop!

Kees Oosterbeek en Symen DeuzemanDonderdag 20 augustus 2015

Mestkevers!

De hoeveelheid aan mestkevers lijkt met de dag toe te nemen, met name bij sectie 5 tijdens de eerste ronde. Als topper meer dan tien kevers in één net!
Verder een rustige vangdag, met weinig noemenswaardigheden. De Fitis was de meestgevangen soort. Leuk was de eerste Goudhaan van het seizoen.
De rust is wedergekeerd in het Glop. Afgelopen nacht was de laatste vangnacht van Calidris en in de vroege ochtend zijn de spullen van het wad afgehaald en zijn de steltlopervangers huiswaarts gekeerd.
We eindigen de dag met 27 verse vogels en 12 terugmeldingen.

Groeten uit het Glop!

Kees Oosterbeek en Symen DeuzemanVrijdag 21 augustus 2015

Zomerse dag

De dag begon heel aardig met een eerste ronde van zeven vogels. Daarna zakten de vangsten snel in en volgde enkele rondes van nul of één of twee vogels.
Het werd een prachtige zomerse dag, met in de middag toch weer de nodige badgasten bij sectie 2, waaronder enkele Sijzen en een aantal terugvangsten van de Kleine Barmsijs.

De soort van de dag was de Boomkruiper, waarvan we er twee vingen. Ook leuk was de Grote Bonte Specht, Blauwborst en Spotvogel. Ons streefgetal van 50 vogels haalden we net niet, maar we waren ook dik tevreden met de 25 verse vogels en 22 terugvangsten. De dag en tevens vangweek werd afgesloten met een BBQ.

Groeten uit het Glop!

eerder
terug
later

Kees Oosterbeek en Symen Deuzeman
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox