logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 35


Zaterdag 22 augustus 2015

Toenemende wind!

De dag begon prima met tien vogels in de eerste ronde. Daarna werd het alweer een stuk rustiger, met één tot twee vogels per ronde. In de ronde van 10:30 uur plotseling vijftien vogels, vrijwel allemaal op de hoek van de secties 8 en 9. Kennelijk een roofvogel actief geweest. Er hing een diverse scala aan soorten, waaronder een aantal Pimpelmezen, Tjiftjaffen en Fitissen.

In deze ronde ook een Fluiter in sectie 7, de eerste van het seizoen en tevens soort van de dag. In de middag liep het aardig door, met name bij sectie 2, badgasten dus.
Het was een prachtige zomerse dag. De wind nam in de loop van de dag sterk toe naar ZO 5. Met name in sectie 0 leverde dit veel blad en elzenproppen op.
De dag werd afgesloten met een mooie score van 39 verse vogels en 18 terugvangsten. Hieronder ook weer enkele Huismussen, die allemaal in sectie 5 werden gevangen. Hier bevindt zich een behoorlijke groep mussen, net noordelijk van de lange sectie.

Groeten uit het Glop!

André Duiven en Symen DeuzemanZondag 23 augustus 2015

Mussen again

De dag begon nog redelijk rustig qua wind en bracht vijf vogels, waaronder een Bonte Vliegenvanger en twee Tuinfluiters, aankomst? Helaas bleek dit niet het geval, althans niet in het Glop, want de tweede ronde was direct een nul-ronde. De wind nam in de loop van de ochtend steeds meer toe, tot uiteindelijk een stevige zuidooster, kracht 6.
Rond 11:00 uur kregen we bezoek van een drietal personen, die hier in een eerder jaar ook al eens waren geweest. Ze liepen een ronde mee, waarin we drie vogels vingen. Een soort "voor-"excursie dus.
Nadat deze bezoekers waren vertrokken, besloot ik rond 12:00 uur sectie 0 en een deel van sectie 2 te sluiten. Inmiddels waren deze al behoorlijk volgelopen met elzenproppen, takjes en bladeren. Vanwege de komst van de middagexcursie de andere helft van sectie 2 nog laten staan. Misschien nog enkele badgasten. Inmiddels stond de teller al op acht Huismussen, allen uit sectie 5.
De ronde voor de excursie bracht geen vogels, dus nog even snel een ronde vooraf gedaan. Gelukkig zaten er nog eens vier Huismussen in, zodat we de excursiegangers toch nog een aantal vogels konden laten zien. De excursie bestond uit zeven volwassenen en drie kinderen.
Na de excursie om 15:45 uur snel ook de andere helft van sectie 2 dicht gedaan. De rest van de middag en avond was het erg rustig qua vogels.
We eindigen de dag met 21 verse vogels en 7 terugmeldingen. Soort van de dag was de Huismus.

Groeten uit een zeer winderig Glop!

André Duiven en Symen DeuzemanMaandag 24 augustus 2015

Nog een Wringelnek!!!!

Vandaag onverwachts veel vangsten en dat terwijl de netten deels dicht stonden vanwege teveel wind. Om 09:00 uur stond alles weer open en ja hoor, bingo! De tweede Draaihals van het seizoen werd uit sectie 9 gehaald. Voor een foto bewoog het beest teveel met de kop, maar zoals één van ons opmerkte, je kunt met een compactcamera ook filmpjes maken!
Een al geringde Winterkoning bleek al in 2010 als eerste kalenderjaar geringd te zijn door ons (op 25 juli). Daarmee is de vogel dus vijf jaar oud. Best veel voor zo'n klein duimpje.
Precies tussen twee rondes door (19:00 en 20:00) was er sprake van wat neerslag en redelijk wat onweer. Verder geen probleem.
Het dagtotaal was onverwacht hoog en eindigde op 79, merendeels in het begin van de dag gehaaald, want 's avonds was het ook bijna niets.

André Duiven en Symen DeuzemanDinsdag 25 augustus 2015

Meer kevers dan wevers.

Vandaag bleek het weer uiterst ongunstig te zijn om in het glop te vangen. Er staat een behoorlijke wind, waardoor de netten constant opgebold staan en het is redelijk zonnig waardoor veel netten ook nog eens goed zichtbaar uitgelicht worden. Positieve uitzondering hierop is sectie 5, waar de netten aan het eind van het pad aan weerszijden worden omzoomd met iets hogere vegetatie. Ondanks dat we hier aan het einde van ons vangterrein zitten en er flinke kaalslag heeft plaats gehad, vangen we hier onverwachts goed door. Musschien wel juist daardoor.
In de ochtend hangen er meer mestkevers dan vogels in de netten en het aantal bladeren en elzeporoppen vraagt ook veel aandacht.
In de avond is nog niet alles schoon en hebben we 21 vogels verschalkt waaronder één Boompieper. Als klap op de vuurpijl bleek de laatste vogel de vandaag gevangen is een nieuwe baansoort te zijn: De Ringmus. Het was jammer genoeg te laat om er nog een foto van te maken...

André DuivenWoensdag 26 augustus 2015

Het weer van alle mensen

De dag begint met een mooie, gevarieerde ronde van twaalf vogels met onder andere een Paapje, een Houtsnip en een Blauwborst.
Daarna vallen de vangsten stil, maar vlak voor de excursie hebben we weer een goed rondje, zodat we de twaalf deelnemers van alles konden laten zien. Na de excursie verslechtert het weer. De wind trekt aan en er vallen een paar buitjes. Vanwege de elzenproppen sluiten we om vier uur sectie 0. Vogels vangen we nauwelijks meer in de namiddag en avond en tijdens de laatste controleronde breekt er een enorm onweer los boven het Glop.

André Duiven en Kees OosterbeekDonderdag 27 augustus 2015

Tweelingen

Het fijne van vandaag was dat bijna alle regen ten zuiden van ons langs trekt. Pas in de avondschemering krijgen we een paar stevige buien. We konden dus zonder problemen de hele dag vangen, maar veel leverde het, buiten mestkevers, elzenproppen en blad niet op. De leukste vangst van vandaag was een tweeling nog nauwelijks vliegvlugge karekieten.

André Duiven en Kees OosterbeekVrijdag 28 augustus 2015

Rust

Het was vandaag heerlijk weer. Het is extreem rustig in het Glop maar we vangen 40% meer vogels dan gister en hebben dus niks te klagen.
Hoogtepuntjes van vandaag zijn een mooi uitgekleurde man 1kj Blauwborst en een late Spotvogel.

eerder
terug
later

Kees Oosterbeek en Leo Bruinzeel
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox