logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 36


Zaterdag 29 augustus 2015

Wisseldag

Kees en Leo hebben tot de overdracht een twintigtal vogels bijeengesprokkeld. De baan lag er goed bij en het weer was prima.
Vrijwel geen wind en veel zon (da's eigenlijk wel weer jammer). De vangsten zakten flink in en we eindigden met 18 verse en 9 retourtjes.
De plekken voor de rallenkooien waren al gemaaid en de kooien en de wingen lagen al ter plekke. Well done boys. Deze week hebben we vrees ik wel tijd om er een aantal te plaatsen, tenzij het bestelde gaas voor de grote kooi tussen 2, 8, 9 en 0 op tijd arriveert. Dan gaan we daar mee aan de slag.
Weinig bijzonderheden waargenomen. Bezoek gehad van twee vrijwilligers en twee leden van een districtscommissie van Natuurmonumenten. Deze wilden een excursie regelen en dit verwezen naar de betreffende Harry van die week.

Kees Oosterbeek en Leo BruinzeelZondag 30 augustus 2015

Meer bezoek dan vogels

De dag begon fraai met zon en vrijwel geen wind. De eerste ronde leverde acht vogels en daarna zakte het snel terug. De excursie bestond uit acht personen, waarvan drie juvenielen en vijf Duitsers (nette Leuten). Ze hadden een vogel met ring aan het strand gevonden, maar waren vergeten daarvan een foto te maken. Hij zal de gegevens aan ons mailen (voor wat het waard is).
Helaas konden we hen maar twee vogels laten zien.
's Avonds kwam André D. ons nog bezoeken en Martin in verband met de teken.
Vanwege de weerberichten voor de komende nacht en ochtend de secties 0 en 5 gesloten.
Waarnemingen: acht Watersnippen

De SallandboysMaandag 31 augustus 2015

Een magere vangdag

De regen zou pas om 9 uur beginnen maar tegen 5.45 uur begon het al lichtjes te regenen. Dat werd even later wat heviger maar met extra rondjes was het goed te doen. Meestal waren dat nul-rondjes, zoals ook de rest van de dag.
De verwachtingen waren zodanig dat na negenen de gisteren gesloten netten weer geopend werden. Bouke is op bezoek geweest evenals Martin. Henk is in de namiddag naar de vastewal vertrokken wegens een vergadering.
Per post het bericht gekregen dat in de komende winter heel Schiermonnikoog op de glasvezel wordt aangesloten. Dus ook het Glop!!! Het gaas voor de nieuw rallen opstelling is ook aangekomen.
Tegen half zes bereikte een zwaar regenfront het eiland waardoor er in ruim een uur 32 mm in de regenmeter afgelezen kon worden. Net voor en deels tijdens die bui alle netten gesloten.
De schamele oogst van deze dag bestond uit twaalf verse en twee terugvangsten. We gaan er maar van uit dat het morgen beter wordt.

De SallandboysDinsdag 1 september 2015

Leuk palet

Vanaf zes uur de netten weer opengeschoven. Gisteren is er in totaal 38 mm regen gevallen. De lage delen bij sectie 6 staan flink onder water en de sloot staat zo'n 20 cm onder het niveau van het pad.
Wessel is met de halfelfboot vertrokken en Henk en Anne zijn in de namiddag aangekomen. Anne is bij Gerard Boere en mij in opleiding.
Verrassend was de vangst van een Tapuit net om de hoek in sectie 2. Het was de hele dag weer sprokkelen met een leuke opleving tegen de avond. Die leverde nog onder andere een Putter en Sperwerman op. Er waren dus bar weinig vogels in het Glop en ook totaal geen trek. De hele week nog geen Huismus gezien.
Een mooie gelegenheid om met de nieuwe rallenkooi te beginnen. Het is een heel grote geworden voor in het midden van de nieuwe vanglocatie. Naar de hoeken daarvan gaan de lange wingen zodat ze van alle kanten de gelegenheid krijgen om de kooi in te lopen.
Wat een service !!

Groet,

De Sallandboys (and girl)Woensdag 2 september 2015

Tijd voor geknutsel

Het was weer een rustige, maar best frisse morgen. Het eerste rondje leverde zes vogels op en daarna begonnen de nullen, afgewisseld met af en toe een eentje. Tegen de avond een kleine opleving.
De Sperwer man vingen we gisteren in het grofmazige net bij 5 en vrouwlief dacht: dat kan ik ook"" en deze is nu ook supertrots op zo'n mooie ring.
Voor de nieuwe kooi zijn twee opvangkooien klaargemaakt en dat was stevig knippen in dat dikke gaas(blaren). Anton en Henk hebben voor de kooi en enkele wingen plek gemaakt in het nieuwe vanggebied en daar hebben we de kooi ook neergezet met één opvangkooi en één wing. Het dak is er tijdelijk op geplaatst.
Het weer was best redelijk met veel zon en een matige tot krachtige westelijke wind.
De excursie bracht ons tien adulten (opgave was acht). Helaas konden we ze geen vogels laten zien en ter compensatie hebben we een rondleiding door het vanggebied gegeven. Toch tevredenheid en twee strengen gesponsord.

De Sallandboys (and girl)Donderdag 3 september 2015

Dag van de statistiek

De wind is wat aangewakkerd en het was 's mogens echt waterkoud. Een bleek zonnetje brak af en toe door en het werd uiteindelijk best een redelijke en vrijwel droge dag. Ook vandaag een klein ochtendpiekje en daarna weer lege zakjes rondes
De grootste opwinding vormde een vrouwtje Havik in sectie 2. Ik kwam zo'n tien meter te kort (en/of sprintsnelheid?).
André heeft ons nog een hele tijd gezelschap gehouden. Reden was de vraag van het RIVM aan Martin naar de jaartotalen van ons van afgelopen beide jaren. Het RIVM wil weten op welk percentage teken zijn verzameld.
Anton is met de laten middagboot vertrokken. Opnieuw geen trek. Wel een paar keer een Sperwer in het Glop. Opvallend was dat de hele week ook vrijwel geen mezen zijn waargenomen. Een verschijnsel dat ook in het binnenland (zuid Salland) werd vastgesteld.

Groet,

De Sallandboys (and girl)Vrijdag 4 september 2015

Recorddag??

Nul 0 0 0 0 0 0 0 0 01 0 01 010.
Nee, dit is natuurlijk geen ruiscore, maar de resultaten van onze rondjes. Om 15.00 uur pas onze eerste vogel. Ik kan me niet heugen ooit zo weinig vogels gevangen te hebben met zoveel net.
Aan het weer lag het niet. Er stond wel en stevige NW-wind en er vielen af en toe korte maar hevige buitjes, maar er zijn domweg geen vogels in het Glop. Een Grauwe Vlieg en Paapje zijn dan wel weer leuke krenten in de dunne pap.
De nieuwe kooi is verder afgemaakt. Er moeten nog wat wingen en opvangkooien geplaatst worden en dan is het wachten op de rallen, want die horen we nauwelijks. Het vrijwel ontbreken van mezen bleek aan een zeer slecht broedseizoen te wijten (Volgens Henri en Leo).
De ouders van Anne kwamen nog op bezoek en zij is met hen met de half vijf boot vertrokken.

Groet,

eerder
terug
later

De Sallandboys (and girl)
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox