logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 37


Zaterdag 5 september 2015

Recorddag??

Wil ontmoetten we bij de boot, alwaar hij ons kon vertellen dat de teller inmiddels op drie vogels stond en de netten gesloten waren. In een lichte regen met volle wind tegen zijn we naar het Glop gefietst.
Na aankomst en afladen van de bagage en een check op buienradar hebben we vol goede moed de netten weer opengeschoven. De baan en het Veldlab lagen er mooi bij. Wil consorten bedankt.
De goede moed verloren we gelijk bij het lopen van de eerste ronde. Later op de dag vingen we een juveniele Boerenzwaluw in sectie 5, gevolgd door een Sijs in sectie 0, een Winterkoning in sectie 7 en een Zanglijster in sectie 2. En dat was het.

Kees en Annemieke, Leo en Emmie & Aad



Zondag 6 september 2015

Tja, deel 2; maar wel een nieuwe handsoort.

Zwarte Kraai

De dag begon zoals die gisteren eindigde. Buiige regen met harde wind (7 Bft) uit het Noordwesten. Dat betekende dus blad en proppen plukken in plaats van eerst een bakkie leut. De eerste rondes leverden in ieder geval geen vogels op. In het tweede deel van de ochtend knapte het weer langzaam wat op en verrassend was de vangst van een aantal ongeringde Bonte Vliegen.
Daarna zakte het weer wat weg, maar gelukkig konden we, praktisch uit het niets, toch nog wat leuke vogeltjes presenterenaan de elf adulte excursiegangers. Een Kleine Barmsijs, een Sijs en een juveniele Blauwborst gingen onder grote belangstelling over tafel. Na afloop van de excursie lag de nieuwe handsoort in de onderste baan van het grofmaizge net tussen sectie 5 en 6. Een heuse Zwarte Kraai met een behoorlijke snavel, die hij ook goed wist te gebruiken.
De rest van de dag hebben we gebruikt voor wat onderhoud. Zo zijn meerdere Berkjes afgezet, waardoor de aanvliegbaan richting het middelste grofmazige net wat opener is geworden, hebben we in sectie 3 nog wat overhangende takken tot het verleden gemaakt, is een net in sectie 2 vervangen, en hebben we de hele sectie 0 hoger opgesteld door verlenging van stokken zodat de onderste baan niet meer op de grond bungelt en blad harkt.
Ook hebben we een aanvang gemaakt met het uitgraven van de bekabeling naar het voormalige meteoveld, ter voorbereiding van de aanleg van een nieuwe grondkabel voor de geluidsinstallatie ten behoeve van de Waterrallen.
In de namiddag vielen weer wat buitjes. Natuurlijk juist op de momenten dat we een rondje liepen.
Waarnemingen: ook vandaag weer niet (oh ja, behalve een Bruine Kiekendief, laag over het Glop).

Kees en Annemieke, Leo en Emmie & Aad



Maandag 7 september 2015

Tja, deel 3 (en toch weer een nieuwe handsoort!).

Opnieuw een doodstille dag in het Glop. Het mag bijna een wonder heten dat we er toch nog in geslaagd zijn om het dagtotaal van gisteren te verdubbelen. Het weer klaarde vergeleken met de afgelopen dagen aardig op. De wind zwakte af naar kracht 4-5 uit Noord. Alleen nog wat lichte buitjes over de gehele dag verspreid.
De eerste ronde was best aardig te noemen, zeker omdat daar een Gekraagde Roodstaart en een Gele Kwikstaart (de vierde ooit voor het Glop) bij zaten. Daarna werd het sprokkelen 'as usual'. Qua onderhoud aan de baan hebben we vandaag niet veel gedaan. We hebben de (oude) geluidskabel in het veld gecontroleerd en constateerde dat de twee lassen vol stonden met regenwater. Hierop heeft Harry besloten de oude meuk te verwijderen en zorgvuldig op te bergen. Misschien komen we er deze week nog aan toe om de nieuwe grondkabel, die reeds aanwezig is in het veldlab, uit te leggen. Maar, onze eerste prioriteit, na het verwerken van de steeds sterker aanzwellende stroom vogels, zal toch zijn het plaatsen van de wingen op de rallenkooien.
Waarnemingen: twee keer een groepje Grauwe Ganzen hoog overvliegend richting Lauwersmeer; wat groepjes Boerenzwaluwen; één Merel (vrouw) en één Waterral.

Kees en Annemieke, Leo en Emmie & Aad



Dinsdag 8 september 2015

Tja, deel 4

Vanochtend werden we enigszins verrast door het weer. Buienradar had namelijk een droge ochtend voorspeld, maar er waren toch wat miezerbuitjes. De wind was gelukkig wel afgenomen en dat zette de rest van de dag door. Gelukkig maar, want nu staan de netten tenminste niet zo te wapperen en blijven de blaadjes nog even aan de bomen.
De vangsten waren in de eerste ronde hoopvol te noemen. We vingen namelijk onze eerste Zwartkop en Tuinfluiter van de week. Zou de trek dan toch voor ons merkbaar gaan beginnen? De vraag stellen is hem (ontkennend) beantwoorden.
De aantallen duiden weliswaar niet op trek, maar de conditie van de vogels was zonder meer goed te noemen. We scoorden de eerste noemenswaardige vetcodes.
Het werd weer een dag met sprokkelen, sprokkelen en nog eens sprokkelen. Onze doelstelling (een verdubbeling van het aantal van gisteren) werd dan ook bij lange niet gehaald. Dat betekende dat we weer wat onderhoud aan de baan konden plegen.
We hebben een wing geplaatst bij de nieuwe rallenkooi. Dat klinkt simpel, maar het was nog een hele en een zware klus om dat goed voor elkaar te krijgen.
De ochtend werd bijgewoond door onze collega van het Zwanenwater. We hadden een zeer geanimeerde en interessante conversatie, uiteraard over vogels (waar onder de Gele Kwikken), maar ook over (vogel)reizen, de diversiteit in culturen en 'de toestand in de wereld'.
Aan het eind van de middag kregen we nog bezoek van de Bonte Vliegenvangerspecialist van Nederland. Hij bivakkeert met een groepje studenten in de Herdershut en we hebben een afspraakje gemaakt om die studenten eens wat veldwerk te laten zien. Dat moet vrijdag gaan gebeuren. Voor de rest uitgebreid gediscussieerd over de kleurvarieteiten binnen de soort Bonte Vliegenvanger en andere fenomenen die dit fenominale vogeltje kenmerken. Ook heeft Leo nog de opdracht/het verzoek gekregen om over twee weken in Portugal poepjes van de Bonte Vliegenvanger te verzamelen. Ja, je moet er wat voor over hebben.
Waarnemingen: Reiger, Sperwer, groepjes overvliegende Watersnippen, wat kleine groepjes Grauwe Ganzen overvliegend, opvallend grote groep Kauwen en Zwarte Kraaien, die tussen de schapen door scharrelen.

Kees en Annemieke, Leo en Emmie & Aad



Woensdag 9 september 2015

Tja, deel 5 ( en toch weer een nieuwe [uitgestelde] handsoort).

Kauw

De ochtend begon prachtig. Onbewolkte lucht, 12 graden en een naar Oost gedraaide wind kracht 1. Birdtam (de vogeltrekradar van de luchtmacht) gaf een redelijke trekverwachting en bij het ontwaken en genieten van het eerste bakkie koffie hoorden we eindelijk tikkende Roodborsten en Zwartkoppen. Aankomst dus. Vergezeld van onze collega uit het Zwanewater liepen we hoopvol de eerste ronde. Met een verse Zanglijster, een verse Merel (onze eerste van deze week!) en twee verse Zwartkoppen met trekvet bleef de hoop aanvankelijk nog enigszins aanwezig. Ook de tweede ronde was in dit verband nog acceptabel te noemen, maar toen stortte het volledig in. De ene nul-ronde na de andere werd gelopen.
Vlak voor de excursie (met 8 adulten) werd nog een nieuwe weeksoort 'gescoord' in het grofmazige net bij sectie 6. Dit bleek tevens een uitgestelde nieuwe handsoort te zijn, een Kauw. Eerder had Kees al eens een Kauw in handen gehad, maar aangezien deze toen was aangevallen door vermoedelijk een Havik, was deze ongeringd naar het dierenasiel aan de vaste wal gebracht. Volgens de puristen onder ons (Leo) geldt dat dan niet als een handsoort. Je moet namelijk een vogel geringd hebben. Je kunt het ook een excuus noemen om Kees een traktatie te ontfutselen :-).
De excursiegangers waren, ondanks het gebrek aan vogels, erg enthousiast. Met slechts één reeds geringde Winterkoning konden we het publiek ruim twee uur boeien met verhalen over de vogeltrek. Het is overigens opvallend hoeveel excursiegangers nu voor de tweede of derde keer op bezoek komen.
Na de excursie werden de vangsten niet veel beter. Tijd dus voor wat onderhoud aan de baan. Bij sectie 6 hebben we een groot deel van de Berkenopslag verwijderd, zodat die sectie weer een beetje zijn oorspronkelijke karakter van een schapenweide terugkrijgt
. Waarnemingen: twee keer een Sperwer hoog over (trek); in de ochtend een grote vlucht Spreeuwen laag over de boomtoppen. Watersnippen. Dagelijks zien we wel groepjes Grauwe ganzen.

Kees en Annemieke, Leo en Emmie & Aad



Donderdag 10 september 2015

Tja, deel 6 (geen nieuwe handsoort, maar wel een soort in de hand - au)

Toen we opstonden was het een prachtige ochtend. Geen bewolking, en een matige, aanvankelijk nauwelijks merkbare, Oostenwind kracht 1. Later op de dag nam de wind wat toe, en gedurende de ochtend hadden we wat hoge stapelbewolking. De eerste drie rondes werden gelopen samen met onze collega uit het Zwanenwater en leverden uiteindelijk 19 vogels op. Eindelijk wat Zwartkoppen, waarvan sommigen met een rimpelbuik, hetgeen wijst op aankomst.
Onze collega uit het Zwanenwater wilde dolgraag van ons vernemen hoe we van een Bonte Vliegenvanger in deze periode de leeftijd bepalen. Vlak voor zijn komst vingen we nog een Bonte Vliegenvanger, en gedurende de drie dagen dat hij (gedeeltelijk) met ons de rondjes meeliep vingen we er geen één. Laat nu exact vijf minuten na zijn vertrek (morgen vertrekt hij met de boot) zich een Bonte Vliegenvanger aandienen in sectie 7. Dat zul je dus altijd zien. Gelukkig slaagden we erin om van deze Bonte Vliegenvanger een poepje te verzamelen voor het onderzoek naar de voedselkeuze van Bonte Vliegenvangers door Christian Both. Na het poepje in een epje met alcohol te hebben gedaan, hebben we het epje in de vriezer gelegd. Op deze wijze blijft namelijk nog het DNA-materiaal van de prooiresten zoveel mogelijk intact.
Vanochtend hadden we een extra excursie van de vogelwerkgroep van de KNNV uit Assen (13 adulten). Ondanks dat we weinig vogels konden tonen, was ook deze groep weer heel enthousiast. Tevreden verlieten ze na circa tweeeneenhalf uur het Glop om vervolgens het eiland verder te verkennen.
Tijdens hun verblijf, maar ook na hun vertrek, was het doodstil in het Glop. De vele nul-rondes werden af en toe afgewisseld met de vangst van één vogeltje. Deze 'rustperiode' hebben we gebruikt om nog wat jonge berkjes te rooien in de schapenweide. Tijdens een controleronde aan het einde van de dag, begin van de avond, zagen we bij het klaphek nabij het voormalige meteoveld een grote verse plukplaats. Aanvankelijk dachten we dat er een Houtduif geslagen was, maar de bout (en dus ook de eventuele aanwezige ring) lag er niet meer. Bij het naderen van het nabijgelegen grofmazige net zagen we een wit donsveertje in het net. Op zich niet zo bijzonder, ware het niet dat dit donsveertje bewoog. Na een kort sprintje zagen we een eerste kalenderjaar man Havik in de onderste baan van het net, tesamen met een (dode, gedeeltelijk geplukte, en reeds aangevreten) adulte Kleine Mantelmeeuw. Kennelijk is de Havik tijdens zijn maal door onze komst gestoord en met prooi en al in het net gevlogen. Tijdens het uithalen zag hij nog kans om zijn klauw in de hand van Kees te slaan. Maar, daar hebben we spuitpleister voor :-).
We kijken terug op een enerverende dag met veel bezoek.
Waarnemingen: twee Buizerden en één Kiekendief hoog over; Graspiepers.

Kees en Annemieke, Leo en Emmie & Aad



Vrijdag 11 september 2015

Tjakka!

Althans, dat was de beoogde titel voor vandaag, maar het is meer: Tja, deel 7 geworden.
De ochtend begon helder met een wind uit het Oosten, kracht 3. In het Oosten zagen we wel een band bewolking liggen, die aanvankelijk naar zee dreef en later op de dag weer terug kwam. De aangekondigde mogelijke regen hebben we niet meegemaakt.
De eerste drie rondes waren alleszins redelijk te noemen. Opnieuw een paar Zwartkoppen met een rimpelbuik, hetgeen wijst op aankomst. De ochtend was tamelijk druk met, wat wij aannemen, lokale vogels. Daar vingen we overigens een aantal (meest geringde) Staartmezen van.
De geplande excursie van de RUG ging niet door, omdat de studenten erg druk waren met hun presentaties. Jammer, want we hadden ze best wat kunnen laten zien en vertellen.
Na de eerste drie rondes stortte het volledig in. Het was dood en doodstil in het Glop. Zoals onderhand te doen gebruikelijk hebben we de middag gebruikt om wat onderhoud aan de baan te plegen.
Ondanks de titels van de dagverslagen van de afgelopen week, kijken we toch tevreden terug. Het was beregezellig en we hebben veel bezoek / aanloop gehad. De aantallen vielen weliswaar tegen, maar het aantal soorten (circa 30) was daarentegen weer erg leuk.
Waarnemingen: Kramsvogels!; een paar keer een Sperwer en twee keer een Buizerd.

eerder
terug
later

Kees en Annemieke, Leo en Emmie & Aad




 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox