logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 39


Zaterdag 19 september 2015

Meer van hetzelfde.

Bij aankomst met de 09.30 boot klaarde het weer enigzins een beetje op. We hoopten op het vangen en ringen van vogels en geen nul-rondjes te hoeven lopen.
Om even na 13.00 uur hebben we de weekploeg uitgezwaaid. Dag Oscar, Koos en Symen. Direkt daarna kregen we bezoek van een Weekendboswachter van Natuurmonumenten.
Het is tijdens dit schrijven blad- en muisstil, geen wind en geen natuurgeluiden.
Vanmiddag nog een leuke vangst: een Waterral hier geringd op 1-10-2014 en op 12-10-2014 weer gevangen, was nu zo attent om zich weer te melden bij ons.
Vangsten ietsie pietsie meer dan de dagen hiervoor. We hopen dat deze trent zich voortzet.

Groet,

Marijke en JoopZondag 20 september 2015

Bladkoning!

Een mooie zondagochtend was het. We werden door een luid zingende Winterkoning gewekt. Het was bijna windstil. De eerste twee rondes was het bladruimen uit de netten. De zonsopkomst bij sectie 8 was bijzonder fraai.
De eerste excursie van deze zondag was op verzoek van een groep van een ecologisch hoveniersopleiding. Zij meldden zich op de afgesproken tijd om te ervaren wat het vogels vangen en ringen inhoudt. Er konden enkele gevangen vogels worden getoond met een toelichting natuurlijk.
Om 14.00 uur meldden er zich weer 13 mensen. We hebben getracht hen een informatieve middag te bezorgen. De nodige ringstrengen zijn gesleten en we hebben fooi gehad. Tijdens de excursie weinig vogels kunnen laten zien maar wel een bladkoning, welke met gejuich werd ontvangen.
Het was de eerste van dit seizoen. Niet de allervroegste, dat was in 2013, toen was de datum 12-9-2013. Toen waren er nog een paar vroege, namelijk op 13-9-2010 en 17-9-2011. in de database zijn er drie ingevoerd op de 20-ste september van 2002, 2003 en nu 2015. Vannacht voor het eerst de rallendisco aangezet, we zullen zien.
Dirk zag om 17.00 uur nog een Gierzwaluw overvliegen. Voor de ringtafel de geheledag meer dan tien staartmezen die nog geen ring willen.

Groet,

Marijke en JoopMaandag 21 september 2015

Bladstil.

Een totaal andere ochtend dan gisteren. Geen blad en geen mestkevers in de netten. Het heeft bijna niet gewaaid vannacht Wel veel spinnewebben gedurende de hele wandeling langs de netten..
De lucht boven Schier was een en dezelfde tint grijs, later klaarde het wel weer op. De gehele dag was het met elke ronde één of anderhalve vogel in de netten.
Dankzij de rallendisco afgelopen nacht haalden we in de derde ronde twee rallen uit de kooi. We hoorden ze meestal in het bos naast sectie 2.
Rond 08.00 uur hoorde ik tijdens het ringen van de eerste vogels al een Bladkoning roepen. In de middag haalde Marijke het tweede exemplaar van deze soort uit net 3.
Geen vervelende dag en heerlijk stil in het Glop.

Groet,

Marijke en JoopDinsdag 22 september 2015

Bladstil.

Op de buienradar hing vanmorgen een joekel van een depressie boven Londen en wehoopten dat deze ons niet zou bereiken. Ogenschijnlijk leek het daar wel op.
Rond 13.00 uur heeft het even flink geregend, verder was het echter de gehele dag droog.
Erg stil vandaag in het glop, we hoorden tijdens de rondes nagenoeg geen enkel geluidje. Wel leuk was de roepende bladkoning rond de ringtafel, de slimmerd liet zich niet vangen.
Ergens na de middag vingen we een erg jonge Waterral. Zelf had ik nog nooit zo een Waterral gezien. Weer wat geleerd zeg ik maar.
We houden de moed erin en genieten van de rust op het eiland.

Groet,

Marijke en JoopWoensdag 23 september 2015

Aantrekkende aantallen...

In de eerste ronde geen blad maar dauwdruppels aan de netten. Veel makkelijker te verwijderen dan blad en mestkevers. Het is uiteindelijk een prachtige dag geworden. Onze helpers gingen thuis weer aan het werk.
Vanmiddag was er weer de reguliere excursie. Er waren mensen al voor de vierde keer bij ons op bezoek om steeds weer een ander verhaal aan te horen van weer een andere ringer. Veertien volwassene zaten rondom de ring tafel. We konden ze een gevarieerd stel vogels laten zien.
De vangsten gingen verdeeld over de dag via onze handen weer de vrijheid in. De Waterrallen waren het meest present in de lijst gedurende de gehele dag door vingen we ze in verschillende kooien. Ook vingen we weer een exemplaar met een jeugdkleed.

Groet,

Marijke en JoopDonderdag 24 september 2015

Regenachtige dag

Vanmorgen was het een stuk frisser toen ik de eerste ronde liep. Wederom enkele rallen in de kooien, en na een sprintje kon ik er net nog een uit de bovenste baan van een net plukken.
Op de buienradar hadden we al gezien dat en een bak troep (regen dus) aan zat te komen. Dat begon zo rond de middag. Juist de tijd dat we het gewonnen leken te hebben van het blad. Tot ruim na 19,00 uur bleef het regenen. Zojuist 9 mm neerslag uit de regenmeter laten lopen. Met als gevolg vanzelfsprekend weinig vogels.
De maan probeert nu achter de wolken vandaan te komen, gelukkig zijn de netten zijn nu weer droog.
We kunnen nog een volle dag genieten morgen op vrijdag, laat ze maar komen die vogels.

Groet,

Marijke en JoopVrijdag 25 september 2015

Eekhoorn!

In de eerste ronde veel mestkevers. In kooi 8 een Waterral retour van de twintigste. Slechts 4 gram in gewicht toegenomen. Naderhand een lekker zonnetje over de baan en meteen overal geluidjes, hetgeen niet resulteerde in (meer) vogels.
Om 10,30 stond er een excursie gepland, Zestien personen konden van dichtbij een eerstejaars Sperwer man bewonderen. Het bleef de gehele dag sprokkelen naar vogels, u ziet het resultaat.
Na de middag trof Marijke in kooi 3 een juveniele Houtsnip aan. Die moet behoorlijk geworsteld hebben om in een rallenkooi te geraken.
Hopelijk morgen weer meer vogels voor de Certificering die dan zal plaatsvinden.
Leuk om te melden is dat op de hoek bij net 1 en 2 Marijke een Rode Eekhoorn zag en bij het Ebelbruggetje liep een Haas.

Groet,

eerder
terug
later

Marijke en Joop
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox