logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 40


Zaterdag 26 september 2015

In sinnige dei

Zoals verwacht was het vandaag prachtig weer. Niet alleen dat, er waren in de ochtend ook meer vogels dan de afgelopen dagen gebruikelijk en dat kwam goed uit. Het VRS Schiermonnikoog fungeerde namelijk als gastheer voor de jaarlijkse certificatieochtend alhier en met de ruim dertig vogels die in de ochtend zijn gevangen konden alle zeven deelnemers in voldoende mate(n!) hun vaardigheden toepassen onder het wakend oog van de drie instructeurs. Even na elven werd de bijeenkomst afgesloten met soep en was in ieder geval dat deel van de dag naar tevredenheid afgerond.
Joop en Marijke gaven de ringtang over aan André, Ype & Tryntsje en Catharinus en hadden met deze ochtend alsnog een dag met wat meer vogels. Wij kijken vol verwachting tegen een week met mooi weer en een in de tweede helft bestendige oostelijke wind aan.
De tweede helft van de dag was het aantal vogels echter weer beduidend minder. Zoals te doen gebruikelijk heeft Catharinus zijn wilsterspultsje mee en zijn middag was met 27 Wilsters in de polder ook goed geslaagd.
Het meerendeel van de vangst op het Glop waren Zwartkoppen en een enkele verdwaalde Tuinfluiter of mees. De tsunami van rallen lijkt ook op gang gekomen en daarvan vingen we er acht, waarvan één al geringd door ons. Deze vogel werd door Joop vrijwel precies een etmaal eerder geringd en woog nu 3,3 gram minder. Interessant, niet waar. Er werd een Bladkoning gehoord, maar de netten heeft deze vogel (nog) niet bereikt. Wat miauwende Buizerds boven het Glop en de zang van een Heggemus en een Tjiftjaf deden ons bijna voelen of het voorjaar voor de deur staat. Het wordt echter Herfst!

André, Catharinus, Tryntsje en YpeZondag 27 september 2015

Kening fan de Bledsjes.

Er was op ringersnet al melding gemaakt van grote aantallen Bladkoningen die door Finland trokken. Vandaag bestond 15% van de vangst uit deze soort! De totaalstand op het Groene Glop voor deze soort staat daarmee op 160, dus dat zou wel eens een nieuw jaarrecord kunnen worden! Spannend...en dat terwijl de wind nu Noord-Oost is en pas vanaf maandagavond naar Oost gaat draaien.
Het dagtotaal is wat minder dan gisteren. Zwartkoppen zijn blijkbaar al weer door en er is een influxje van Roodborst voor in de plaats gekomen. Zes Bladkoningen doen echter vermoeden dat er op het hele eiland tientallen moeten zitten. De aantallen vangen we vooral 's ochtends, want in de namiddag is het echt sprokkelen, net zoals in het weiland waar Catharinus voor de middag 31 en na de middag geen Wilsters had. Verder geen bijzonderheden.

André, Catharinus, Tryntsje en YpeMaandag 28 september 2015

De Dûmnylyster kaam foarby!

Wij hadden goede hoop vandaag door de Bladkoningenbarriere te kunnen gaan, maar helaas we bleven steken op 7! We gaan deze week zeker het jaarrecord passeren; in de ochtendrondjes is het bijna steevast één per rondje. Alleen jammer dat het na 14:00 uur enorm stil valt. Ook Catharinus vangt na de middagpauze geen Wilsters meer (en ziet ze ook niet). Vandaag 55 en dat hadden er meer kunnen zijn als hij er een assistent bij had gehad. Twee van die 55 hadden reeds een ring!
De eerste ronde leverde de leukste dagsoort op... een Beflijster. Een tweede zat bij het net te schelden en liet zich niet verschalken. De grote bulk bestond uit Roodborst en Zwartkop en in de middag nog 3 Sijzen! Op naar morgen.

André, Catharinus, Tryntsje en YpeDinsdag 29 september 2015

It rûn net as ferwachte.

De ochtenddrukte was snel over vandaag en de eerste rondjes leverden geen Bladkoningen op! Zou er vertrek zijn geweest??
Het weer was vandaag erg rustig, bijna 's zomers zelfs. Er zong zelfs een Tjiftjaf! Wederom vormden Roodborst en Zwartkop de hoofdmoot met een Grote Bonte Specht en een Boomkruiper als toetje. De Grote Bonte Specht was dit jaar augustus door Kees Oosterbeek geringd en was nu door wat rood op de kop als man te herkennen.

Bladkoningen hadden we toch nog twee, later op de dag. We zijn benieuwd hoelang de doorstroom aanhoud. Records zullen sneven!

André, Catharinus, Tryntsje en YpeWoensdag 30 september 2015

Wilsters en apeltaart.

Voorwaar...een stralende dag vandaag met een iets anders soortenspectrum. De Roodborsten zijn door, de Zwartkop blijft talrijk maar de echte piek moet nog komen en vandaag was de Sijs één van de toppers.
De Bladkoningen blijven doorkomen, vandaag vier. Het jaarrecord gaat zeker sneuvelen deze week, maar het landelijke dagrecord van tien lijkt buiten bereik. In 2008 werden er 29 Bladkoningen (nieuw)geringd, dus nog acht te gaan. Het dagrecord van tien bestaat trouwens uit negen vers geringde en één terugvangst van een op die dag geringde vogel, en dit geldt zowel voor de jaren 2005 en 2008 waarin dit op respectievelijk 3 en 2 oktober voorkwam. Het echte te verbreken record is dus 9.

Supertaart

Uit analyse van voorgaande vanggegevens blijkt dat week 40 (deze week) de beste week was, gevolgd door week 41 als tweedst beste week, daarna keutelen de aantallen door tot week 45. Mocht dit zo blijven dan ligt een jaartotaal tussen de 40 en 50 in het verschiet.
Op een boottrip tussen Ijsland en Zeeland maakte Laurens Steijn een prachtfoto van een Bladkoning vliegend naast het schip waarop hij zat. Om maar aan te geven dat de eruptie van dit Siberische loofzangertje zelfs tot boven zee merkbaar is.
Harry de Hoofdringer had vandaag nog twee primeurs. Hij ving zijn eerste Wilsters met een Wilisternet (onder bezielende leiding van Catharinus Monkel) en proefde zijn eerst gebakken appeltaart...de anderen vonden hem ook lekker!

André, Catharinus, Tryntsje en Ypedonderdag 1 oktober 2015

Ek in drip holt de grutste stien út.

Het aantal Bladkoningen druppelt langzaam door, vandaag weer twee, waardoor het jaartotaal op 23 staat. Nog zes te gaan. Het dagtotaal is door VRS Vlieland op elf gezet, maar dat is niet eerlijk, want ze tellen er twee eigen terugvangsten bij (of dat doet Trektellen.nl). Het dagrecord is nog steeds negen verse Blako's, zowel voor Vlieland , Schiermonnikoog en Castricum. Maar goed, het kan nog komen.
Het dagtotaal was uiteindelijk niet slecht; dit keer was de Goudhaan met tien de lijstaanvoerder. We hadden er ook nog twee Vuurgoudhaantjes (de Engelse naam: Firecrest, oftewel Vuurkuif is zoveel beter!) bij. De eerste ronde bestond uit 26 vogels. De rest van het totaal werd in de verdere dag gevangen. Beetje vreemd, maar Catharinus had met slechts één Wilster vandaag ook een vreemde dag.

André, Catharinus, Tryntsje en Ypevrijdag 2 oktober 2015

Wol fuortgean, gjin oankomst?

Het eiland lijkt vannacht wel leeggestroomd! Nauwelijks nog terugvangsten van eerder gevangen vogels en de aantallen vallen vandaag weer ineens lager uit. Rond het middaguur hebben we er met 24 zelfs nog niet zoveel als in de eerste ronde van gisteren.
Wel weer een Bladkoning natuurlijk. De ochtendsessie op het weiland leverde 27 Wilsters op.
Het weer is wederom onwerelds mooi voor de tijd van het jaar. De rondes blijven vogels opleveren, waarmee het dagtotaal toch nog sluit op 49 stuks, met daarbij slechts één terugmelding. Een Roodborst die we op 28 september hadden geringd en vanavond kwam slapen in het Glop. Het aantal Sijzen en Zwartkoppen lag boven de tien. Met één Bladkoning zijn we aanbeland op 24 gevangen exemplaren dit jaar (alleen nieuw geringde exemplaren tellen mee!). De Waterallen laten zich wel horen, maar niet meer vangen.
Catharinus heeft zijn Wilster spultsje vanmiddag opgeruimd, nadat hij er nog 27 had gevangen in de ochtend. Daarmee kwam het Wilstertotaal op 219 plus één Kievit. We sluiten al met al een goede week af dus.

eerder
terug
later

André, Catharinus, Tryntsje en Ype
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox