logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 41


Zaterdag 3 oktober 2015

Toch aankomst?

Taigaboomkruiper

De ochtendrondes leverden vandaag veel Zwartkoppen en Goudhaantjes op. We hebben dus wel degelijk aankomst. Wij geven zo over, rest ons nog te melden dat de stand van de regenmeter de gehele week 0 mm was en wij kunnen omzien naar een geslaagde vangweek. Het is aan Joop c.s. om het jaarrecord Bladkoning te gaan verbreken en aangezien week 41 historisch gezien ook goed is voor deze soort zal dat wel gaan lukken. Alleen nog geen Zwarte Mees gezien of gehoord, laat staan gevangen.

Wij namen de boel over rond de middag en Andre toog huiswaards.De Friezen hadden we al bij de boot uitgezwaaid. Al in het eerste rondje werd er een boomkruiper gevangen. Erg wit op de onderzijde en metteen de boeken erbij en: "BINGO" Taigaboomkruiper. Op de vleugel een onderbroken trapje.
Het feest ging verder in de twee volgende rondes werden twee bladkoningen uit het net geplukt. Ook de sijzen waren goed vertegenwoordigd.
De vangsten zijn licht gestegen. Wat ons betrefd kan de week beginnen.

Judith, Thea, Klaas, Teo en JoopZondag 4 oktober 2015

Een welbestede dierendag

Heel Nederland onder een grijze deken behalve hier op Schier. Mooi weer met de eerste rondes. Normale rondes met de daarbij passende vogels. Zo gingen we naar de voorbereidingen van de zondagmiddag excursie.
Zeven zeer geinteresseerde volwassenen hoorden ons verhaal aan over ons werk aan de ringtafel en daar omheen. We konden een gevarieerd aantal vogels laten zien, hoe wij die van net naar de vrijheid inclusief ring konden begeleiden. Vele close up foto's werden gemaakt van onder andere Goudhaan en Sijs. Op de valreep waren ze deelgenoot van een stelletje vogelaars cq ringers die met een Bladkoning het jaarrecord evenaarde.

Bladkoning

Toen viel het stil, dachten we. Een rondje voor de dames, die met meer dan 35 goudhanen en ander gevederde wezentjes terugkwamen.
We moesten in rap tempo behoorlijk aan de bak om deze ordentelijk weg te ringen. Een staaltje van samenwerking op de ringbaan, en alles werd geklaard.
Tot slot om 20:00 uur sloten we de dag af met een Roodborst.

Judith, Thea, Klaas, Teo en JoopMaandag 5 oktober 2015

D'r op en d'r over.

Een royale eerste ronde in de mist leverde elf vogels op. Het leek goed te gaan. Klaas haalde om ongeveer 08:30 uur een eerste Bladkoning van de dag uit net 8. Hiermee brak hij het jaarrecord en bracht het op 30 vers geringde Bladkoningen. Daarom gaan we zometeen aan de appeltaart met slagroom. De laatste Bladkoning, welke we gevangen hebben had een "Kruisbeksnavel".
Bijna elke volgend ronde werd wederom een of meer van die koninkjes uit het net gehaald. Het voorlopige nieuwe jaarrecord staat nu op 35 verse Blako's. Later op de morgen werd in net 5 een Zwarte Mees gevangen, onze eerste voor dit jaar.

Zwarte mees

Na de middag hadden we enkele nul-rondes. De ronde van 19:30 uur bracht nog twee koperwieken aan de ringtafel. Een vleugel van 128 mm deed een Coburni vermoeden. Echter met de twee andere maten kwamen we te kort voor deze ondersoort.

Judith, Thea, Klaas en JoopDinsdag 6 oktober 2015

Twijfelgeval.

Vanmorgen om 06:00 uur begon het te regenen, dat ging tot ruim na 11:00 uur door. We tapten ruim 4 mm af uit de regenmeter. Tot die tijd werden er twintig vogels gevangen. De rest van het totaal vingen we na de middag, inclusief enkele nulrondes.
Rond 17:00 uur kwamen de Goudhanen om een ring bedelen. De avondmaaltijd werd daarom naar een later tijdstip verschoven.

Zwarte roodstaart

Veel puzzelwerk hebben we besteed aan een Zwarte Roodstaart. Deze week erg af van we wij voor ogen hadden en wat de boeken en plaatjes ons lieten zien. Foto's gemaakt en navraag gedaan bij enkele andere specialisten. Wij kwamen tot de voorzichtige conclusie; Phoenicurus ochruros gibraltariensis. Onze voorzitter gaf ons deze hint. Wij konden ons daar wel in vinden, maar wie het beter weet mag het zeggen.

Judith, Thea, Klaas en JoopWoensdag 7 oktober 2015

Mannendag.

Vannacht heeft het behoorlijk geregend, 3,5 mm uit de regenmeter. In de eerste rondes was de Goudhaan al weer goed aanwezig. Hoofdzakelijk mannen, allemaal van vet 0 t/m 5 het lijkt hier wel een station met aankomst en vertrek.
Rond de middag enkele nulrondes. Later weer wat vogels met daarbij weer Goudhanen en Staartmezen. Een leuke reguliere excursie van zes personen was getuige van een Bladkoning en veel Goudhanen.
Voor de derde keer op rij deze week liepen de dames samen een ronde om 17:00 uur en verzamelden weer armen vol met zakjes. We hadden het vermoeden dat we meer mannen ringden dan vrouwen, dat bleek waar: 44 om 32 dus we hadden een mannendag.

Judith, Thea, Klaas en JoopDonderdag 8 oktober 2015

Slappe dag.

Wederom heeft het deze dag af en toe geregend. We tapten weer 3,5 mm uit de regenmeter. We noemden dit een zeer slappe dag. Waterrallen horen we weer nu in het bos langs sectie 2.
We hebben bezoek gehad van vijf Zwols/Overijsselse vogelaars, die kwamen even koffie drinken. Tijdens de koffie werd druk gespeculeerd over de kansen van de vogeltrek in de komende dagen. Eén van die mannen had in de Kobbeduinen al een Goudhaan met grijze rug gezien. Ze lijken echter vertrokken, die Goudhanen, we horen ze nagenoeg niet meer, op een enkeling na.
Bijna vergeten te melden dat we gisteren bij een Goudhaan een erg kleine luisvlieg hebben gezien, helaas te snel om te verzamelen.
Jaarlijst Bladkoning staat nu op 40 geringde exemplaren.
Grote verschillen in gewicht van sommige soorten. Vandaag 2 Tjiffen met 6,7 gram en de opvolgende woog 9,8 gram.

Judith, Thea, Klaas en JoopVrijdag 9 oktober 2015

Kleinspuldag.

Hele dag bijna geen wind, in de ochtend aan het begin even regen en later op de ochtend lichte motregen.
De vangsten kwamen heel langzaam op gang. Af en toe was er een kleine influx van kleine vogels. We noemen dit "Kleinspuldag". Op sommige momenten was het bladstil in het Glop er werden er ook geen geluiden gehoord.
We vingen een Bladkoning retour van 1-10-2015 die was toen door André Duiven geringd. Deze was gelijk gebleven in gewicht, wel opvallend omdat we er ook veel hadden met vet. We vingen deze week maar liefst 18 Bladkoningen vers en 3 retour.
Toch kijken we terug op een succesvolle week met meer dan 450 vogels en een gevariëerd palet.

eerder
terug
later

Judith, Thea, Klaas en Joop
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox