logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 42


Zaterdag 10 oktober 2015

Wisseldag.

Klaas, Thea, Judith, Teo en Joop starten de dag en worden afgewisseld door André, Jos, Ingrid en Kees Verhoef.
Het wordt na wat ochtendwolken en nevel een stralend zonnige dag met weinig vogels (wel even een oplevinkje om 10:00). 's Middags nog wel een vergeefs sprintje voor een Sperwer in sectie 2.
De temperatuur zakt aan het eind van de middag en begin van de avond snel, en de oostenwind neemt toe. Frisjes! Om 21:15 een niet al te harde, doffe klap tegen het voorraam (achter de bank). Toen ik bij het raam keek zag ik een bruin roofvogelachtig beest weer van het raam af de duisternis invliegen; vrijwel zeker een Ransuil. Wat zou die bezield hebben?

André, Jos, Ingrid en KeesZondag 11 oktober 2015

Lekker dagje

Een stralende dag met een straffe oostenwind. Een uitstekende eerste ronde met 75 vogels, voornamelijk Goudhanen en Roodborsten. Daarna druppelde het door met kleine rondjes, wat dat betreft was vooral de zon een nadeel. De negen excursiedeelnemers (adult) konden een mooi spectrum aan soorten aanschouwen. Er was ook wat aankomst van Keep en Rietgors.
De wind blijft in de oosthoek, nog steeds wat te hard eigenlijk. Maar we zullen het zien!

Groet uit het Glop

André, Jos, Ingrid en KeesMaandag 12 oktober 2015

Goudhanen

Weer een koude en zonnige start, maar er kwam vrij snel wat sluierbewolking waardoor de netten wat minder zon vingen. De eerste ronde was goed voor ruim vijftig vogels dit keer, met wederom Goudhaan als koploper en Roodborst als goede tweede.
De sloot levert in de loop van de dag weer drinkers op, zoals Kepen, Vinken en mezen. Vandaag ook nog een late Tuinfluiter en een nog geheel juveniele Kleine Barmsijs. En een Waterral van vorig jaar november.

Groet uit het Glop

André, Jos, Ingrid en KeesDinsdag 13 oktober 2015

Verrassend

De wind waaide nog steeds stevig uit het oosten. Een eerste ronde van 40, wederom met Goudhanen als de koploper. Die soort leek ook vandaag met twee, nee drie vingers in de neus als eerste te eindigen, maar het werd toch een verrassende winnaar: in de loop van de middag waren er wat spetters en buitjes en die werden vergezeld door een mild buitje van Heggenmussen. Niet zo veel als tijdens de spectaculaire vangsten van een aantal jaren terug, maar toch opmerkelijk. We vingen er zelfs drie in een rallenkooi! Eén keer twee tegelijk in kooi 3/4 en eentje in kooi 2/3.
Wat spetters en buitjes dus, maar de wind nam gelukkig behoorlijk af gedurende de middag.

Groet uit het Glop

van André, Jos, Ingrid en KeesWoensdag 14 oktober 2015

Lijsters, roodborsten en tjiffen

Pas om 9:00 van start in verband met de regen afgelopen nacht (11 mm). Dat begon eigenlijk al vanaf 20:00 gisteravond.
Bij het weer openzetten van de opstelling was de lucht vol van Zanglijsters en Kramsvogels en op nethoogte scharrelde ook het één en ander. De Goudhanen zijn verdwenen en van de Heggenmussen van gister was ook niet veel meer te merken. Wel nog weer eentje in een rallenkooi.
De excursiedeelnemers (zeven adult en twee juveniel) kregen een mooi paletje voorgeschoteld. De moderne middelen kondigden een natte boel aan vanaf een uur of half zes en we besloten de netten te sluiten vanaf 17:00.
Ondanks het wegvallen van de ochtend- en avondronde toch een aardig aantal vandaag.

Groet, André, Jos, Ingrid en KeesDonderdag 15 oktober 2015

Mooi daggie!

De regenmeter registreerde 2 mm de afgelopen nacht. De netten waren tegen 07:30 weer allemaal open (met een behoorlijke 'ritselindex') en de eerste vogels hingen er dan ook al snel in, vooral Roodborsten en Heggenmussen. Meteen al aan het eind van de eerste ronde belandde ook een grote groep Sijzen in sectie 3, bij de elzen uiteraard.
Het was de hele dag bladstil en bewolkt, ideaal vangweer. Het resultaat van de dag mocht er dan ook wezen. Een tamelijk late Gekraagde Roodstaart was een krentje. Een Sperwer wist ook nu weer te ontsnappen voordat ik er bij was, dit keer op anderhalve meter... Dat we behalve Roodborsten van elders ook nog lokalo's vangen bleek uit een terugvangst van een eerstejaars die op 26 juli werd geringd. Een Bladkoning liet zich horen nabij sectie 5 maar liet zich niet vangen.

Groet, André, Jos, Ingrid en KeesVrijdag 16 oktober 2015

Druilerig

In de ochtend nog regen, netten open om 9:30. Rondjes om het half uur omdat het toch wat motterig bleef. Weinig vogels in het Glop, wel in de lucht lijsters, Sijzen en Kepen. Ook bij de Herdershut was het druk met vogels (Kees O.). Ook in het westelijk waddengebied waren er fall-achtige verschijnselen.
Om 15:30 netten gesloten, te druilerig weer en dat bleef het tot ver in de avond.

eerder
terug
later

Groet, André, Jos, Ingrid en Kees
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox