logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 43


Zaterdag 17 oktober 2015

Wisseldag

Om 7:15 nog laatste motregen, om 7:30 droog, netten open om 7:30-8:00. De vogels die er waren, lieten ons niet in de steek en het liep de hele dag aArdieg door. Ook over aanloop hadden we niet te klagen.
De ringploeg van afgelopen week ging tevreden huiswaarts en de nieuwe ploeg begint hoopvol aan een nieuwe week.
Waarnemingen vanaf de ringtafel: Kramsvogels, Grote lijster, Zwarte Mees, Bladkoning, veel Koperwieken en Zanglijsters, Grote Bonte Specht, kortom het ritselt van de vogels.
Het bleef de hele dag droog en bewolkt.We eindigden de dag met een dikke tweehonderd vogels.

Symen Deuzeman, Kees Oosterbeek, Ardiee NoormanZondag 18 oktober 2015

Regenachtige dag

Vanochtend tijdens de eerste ronde vanwege te veel regen de netten gesloten. Rond elf uur nam de regen af tot motniveau en hebben we de eerste helft van de netten weer geopend. We moesten veel extra rondjes blijven lopen, maar dat leverde ruim voldoende vogels op om ons en de zondagmiddag excursie bezig te houden.
Vanaf vier uur was het droog genoeg om ook de rest van de netten open te schuiven zodat we de avondpiek volledig konden benutten. Gegeven de beperkte vanginspanning en het natte weer van vandaag waren we dik tevreden met de eindstand van 123 vogels.
Goudhanen en lijsters lieten het in de vangst een beetje afweten, terwijl het er op het eiland nog van miegelt. Vandaag vooral veel Roodborsten en Heggemussen. Het Glop begint dankzij de regen weer ralvriendelijk te worden, maar het lukt nog niet om ze hier naartoe te lokken.

De groeten,

Symen, Kees O, ArdieMaandag 19 oktober 2015

Zoete inval van vogels en gasten en een memorabele dag.

Een eerste blik naar buiten leerde ons dat het droog was; een tweede blik leerde ons dat er een blik vogels losgetrokken leek te zijn. Het ontbijt bleek het laatste rustige moment van deze dag te zijn.
Om 08:00 uur arriveerde een medewerkster van het Bezoekercentrum die graag even mee wilde lopen tot haar dienst begon. Anne maakte zich nuttig door de zakjes te dragen. De eerste ronde was zeer aangenaam met prachtige sfeervolle herfstige luchten, gevuld met prachtige hoeveelheden vogels. Dit zorgde voor vreugdevolle taferelen met ringers die in de kasten naar de laatste zakjes zochten. De eerste ronde leverde 170 vogels op.
Anne moest ons helaas om 10:00 uur verlaten, maar Bram Oosterbeek kwam gelukkig helpen. De leegte werd opgevuld door het volgende bezoek: Wim Kievit, Kiki van der Horst en Henk Jan Kievit, alsmede Cor Visser met twee juvenielen. De firma Kievit besloot tevens sponsor te worden van ons VRS: www.vanellusvanellus.com.

Bladkoning

Diverse leden van Calidris kwamen met ons meegenieten en in de middag kwam Theunis Piersma met een groep studenten langs. De rondjes waren niet zoals de eerste ronde, maar bleven voor onze begrippen indrukwekkend. Er arriveerden met de 16.30 uur boot hulptroepen: Daphna, Thijs en Daan. Iets later kwamen ook Willem Bouwe Noorman en Gea Fokker ons versterken.
We sloten af met een dagtotaal van 443 vogels, met als hoofdsoorten Roodborst, Goudhaan, Koperwiek. Daarnaast nog een Bladkoning en een Grote Bonte Specht.
Waarnemingen: diverse Sperwers, een tweede Bladkoning, een Havik, Buizerd en enkele Kruisbekken.
De rust is intussen weergekeerd en wij groeten u.

Symen, Kees O, ArdieDinsdag 20 oktober 2015

Wat minder vogels? Dan maar een nieuwe baansoort!

Het was vanochtend in de schemering al duidelijk: er waren minder vogels. De struiken ritselden niet van de Roodborsten en er vlogen ook minder lijsters rond. Dit laatste werd in de loop van de dag wel gecompenseerd, maar de Roodborstjes en ook Heggemussen bleven definitief weg.

Roodborsttapuit

De eerste ronde leverde nog een goede vijftig vogels op maar in de loop van de ochtend werden de rondjes magerder. We besloten vandaag dan ook maar te focussen op kwaliteit in plaats van kwantiteit.
Deze strategie leverde in de loop van de ochtend al gelijk resultaat: in het rondje van half elf zowel een Taigaboomkruiper als een Roodborsttapuit. Beide vogels konden op veel aandacht van gewaarschuwde JNMers en andere pasanten rekenen.
Hierna volgde een lange periode van weinig vogels en al helemaal geen bijzonderheden, maar om half vijf was het weer raak: in sectie twee hing een vreemde pieper. Na wat zorgvuldig determinatiewerk bleek het met zekerheid om een Siberische Boompieper te gaan, een nieuwe soort

voor onze baan.
Weer werd een hele meute geïntresseerden opgetrommeld en werd de vogel van alle kanten gefotografeerd en gefilmd.
Toen we goed en wel met dit circus klaar waren, werd de volgende leuke soort binnengebracht. Een mooi vrouwtje Grote Goudvink sloot het spectaculaire deel van deze dag af.

Goudvink

De laatste ronde leverde nog een mooie groep invliegende Koperwieken op, zodat we de dag uiteindelijk nog met het respectabele aantal van 186 vogels konden afsluiten.

Groeten van een zeer tevreden vangploeg,

Symen, Kees O, Ardie
Woensdag 21 oktober 2015

Toenemende wind en afnemende aantallen

Bij het krieken van de dag was ons al duidelijk dat de ritselindex beduidend lager was dan afgelopen dagen. De wind was gedraaid en toegenomen naar zuidwest 4, en trok in de loop van de dag steeds verder aan.
De eerste ronde leverde een kleine dertig vogels op, waaronder een Vuurgoudhaan. De rest van de ochtend verliep vrij rustig, waarbij de meeste tijd besteed werd aan het ontbladeren van de netten. Rond 10:00 uur hadden we een kleine influx van Goudhanen in de secties 4 en 5.
Vanwege de toenemende wind en vallende eikebladeren sloten we rond 12:00 uur sectie 6 volledig.
De excursie was goed vertegenwoordigd met in totaal twintig personen. We konden ze een groot scala aan soorten laten zien en drie ringstrengen werden gesponsord, waarvoor dank.
Net na de excursie werd een Zwarte Mees gevangen. Opmerkelijk hoe weinig we ze vangen, want iedere dag zijn ze hier wel aanwezig rond de ringtafel en in het vangterrein. De of een Bladkoning werd net als afgelopen dagen nog steeds gehoord in de omgeving van sectie 4/5.
De laatste ronde in de avondschemer leverde nog een mooi aantal invallende lijsters op, met name Koperwieken. Dit bracht het dagtotaal op 113 vogels. Leuk was nog een terugvangst van een Staartmees die niet van ons was.

Groeten uit een feestelijk Glop, waar de verjaardag van André uitbundig werd gevierd, mede dankzij een taart van Theunis!

Symen, Kees O, ArdieDonderdag 22 oktober 2015

Trage start

Taigaboomkruiper

De dag begon voor onze begrippen kalm met een eerste ronde van 23 vogels. Daarna volgden een paar kleine rondjes, waardoor de stand om twaalf uur op 40 vogels stond. Het leek een erg rustige dag te worden, maar vanaf twee uur nam de vogelactiviteit in het Glop toe. Er volgde een aantal drukke rondjes met vooral Goudhaantjes en Rietgorzen.

De dag werd afgesloten met een met een behoorlijk aantal invliegende lijsters, zodat we eindigden met een heel behoorlijk dagtotaal van 159 vogels.

Ook over menselijk bezoek hadden we vandaag niet te klagen. Collega ringer Marcel Sandifort vergezelde ons in de ochtend en we ontvingen twee groepen enthousiaste JNM-ers. Aan het einde van de dag kregen we hulp van Wim Fokker, André Duiven en Irene Lantman.


Groeten uit het Glop!

Symen, Kees O, Ardie
Vrijdag 23 oktober 2015

Oud bezoek

De dag begon rustig, met twintig vogels in de eerste ronde. De wind was dusdanig afgenomen, dat we sectie 6 weer hebben geopend. Vanaf sectie 5 was een prachtige zonsopkomst waarneembaar.
Rond 10:30 uur kregen we bezoek van de familie Verhoef, met de oudste en jongste vogelvrienden van vandaag (mevrouw Verhoef-Pater 101 jr. en Kasper Verhoef 10 maanden oud)!

Familie Verhoef

Gedurende de loop van de ochtend liep het nog aArdieg door met de vangsten, maar in de middag was het wat sprokkelen. Een mooie avondpiek met vooral Koperwieken trok het eindtotaal net boven de 100 uit.
We kijken terug op een fantastische ringweek, met leuke soorten en een mooi eindtotaal van rond de 1400 vogels,

Groeten uit het Glop!

eerder
terug
later

Ardiee, Symen en Kees
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox