logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 45


Zaterdag 31 oktober 2015

De groeten van Helgoland

Het was een prettige overname van de vangweek van Kees en Leo. Een goed verzorgde baan werd door de baardmannetjes achtergelaten. Op de valreep wilde Kees nog een laatste ronde lopen en waarachtig haalde hij er nog een Goudhaan met een Helgolandring uit het net, geassisteerd door Joop's kleinzoon Levi (10).
Kees en Leo waren nog maar net weg en Marijke kwam met een juveniele Havik uit sectie 6 aanlopen, tot onze verbazing een NVO. Spannend, we zullen later weten wie de ringer was.
De laatste ronde rond 18:00 was bladstil en niet koud te noemen. Bij de ronde van 20:00 uur hingen er al dauwdruppels bij sectie 7 en er hing landmist boven de weilanden.
Het rallengeluid is aan maar we horen ze nauwelijks terugroepen. Vandaag hebben we ze wel gehoord in het Glop dus ze zijn er dus wel, we hopen morgen op volle kooien. Het eiland is vergeven van de merels. Er vloog ook nog een houtsnip over.

Joop en MarijkeZondag 1 november 2015

Mist

Kerkuil

Precies om 06:51 kondigde een winterkoning de eerste dag van deze November aan. Dan er maar uit gegaan om de eerste ronde te lopen.
De netten hingen vol met waterdruppels maar verder was het bladstil. Boven de ons omringende velden hing grondmist. Alle kooien hadden een of meer Waterrallen gevangen. Dat was een goed begin van deze Zondag.
Onze kleine helper bracht geluk: vannacht een Kerkuil en in de ochtend bracht hij een eerstejaars Sperwer naar de ringtafel die hij na het ringen ook weer de vrijheid mocht geven.
De gebruikelijke zondagmiddagexcursie werd bezocht door zeven personen die luisterden aandachtig naar onze verhalen. We konden ze maar een paar leuke vogels tonen, met als toppertje een man Vuurgoudhaan. Er werden van die vogel vele foto's gemaakt. Na afloop waren de bezoekers goed voor drie gesponserde ringstrengen.
Omstreeks 18:00 uur trok de mist over de baan en zorgde voor parelende netten. Op dit moment staat het rallengeluid aan en zijn er ook vele Waterrallen te horen in en rond het Glop.

Joop en JanMaandag 2 november 2015

Meer mist

Als heel Nederland is bedekt onder een grote grijze deken, komen wij er hier ook niet onderuit. Vanaf sectie 5 kon je in de ochtend de Kooiweg niet zien. Met dit weer zijn de vogels niet erg aktief, dus er was ook weinig beweging waar te nemen.
In de loop van de dag veranderde dat helaas eigenlijk niet meer, het bleef grijs, grauw en erg nat. Het leek af en toe wel of we in de druipsteengrotten van Han liepen, ook leuk natuurlijk, maar ook daar vang je geen vogels.
De rallen keutelde rustig door, maar ook geen grote aantallen. Lijsterachtigen tegen de avond leverden geen hoogtepunt op. Ze konden waarschijnlijk door de mist de weg niet vinden naar hun slaapplaats het Glop.
Wel was er wederom een man Sperwer in het net gevlogen. Dit was de vierde roofpiet van deze week, we hebben wel geluk. Net als de andere drie in hetzelfde net, benieuwd wat er nog volgt deze week.

Joop en JanDinsdag 3 november 2015

Dag mist

Zwarte mees

Nog steeds bij de eerste ronde dichte mist, blad en waterdruppels in de netten. Hoe lang we ook naar de Buienradar keken, de mist loste er niet van op. Het duurde tot ruim na de middag, toen verdween de mist en brak de zon door.
De vogels hadden ook even tijd nodig om weer in beweging te komen. Na 14:00 uur begonnen we weer wat vogels te vangen. De temperatuur steeg naar het aangename. Een groep van ruim zestig sijzen vlogen om het glop en we vingen er maar één.
De verrassing van deze middag was een Zwarte Mees. Maar de slotronde was spectaculair: 17 vogels hoofdzakelijk in sectie 8. Hieruit kwamen Merels op de ringtafels die opmerkelijk groot en zwaar waren.

Joop en JanWoensdag 4 november 2015

Topdag

In de eerste ronde was het een plezier om op de baan te wandelen. Een mooie opkomst van de zon in het oosten. In het bekende roofvogelnet (6) hing al een Sperwervrouw, voor ons een goed begin van de dag. Net daarvoor mijn eerste Kramsvogel op Schier.
Als donderslag bij heldere hemel hing omstreeks 11:30 het allereerste net vol met 40 sijzen. Dat was dus bunnetjes vullen. Hierna gebeurde dat nog enkele malenen daarin zat ook een Sijs met een London-ring.
In de ronde van 15:00 uur vingen we enkel Staartmezen met een witachtige kop. Geen echte Witkopstaartmezen dus. Deze dag was bij tijd en wijle best druk te noemen. Een topdagje dus.

Joop en JanDonderdag 5 november 2015

Helsinki calling

Finse ring

Waarschijnlijk omdat het heeft geregend in de eerste ronde 16 waterrallen waarvan 7 in één kooi. Eén had ik er al in de vroege ochtendronde van de spanlijn weten te plukken.
Het was beslist niet koud en het ging eigenlijk net zo als gisteren, maar dan zonder Sijzen. Deze leken te zijn vertrokken het bleef maar bij 2 expemplaren uit sectie 5.
Af en toe een klein buitje maar dat viel echt mee. Tot twee keer toe een havik tussen de netten van sectie 6, met een keer een spreeuw als prooi, die zij als gevolg van een botsing met een van de netten, moest laten vallen. Ze kwam niet terug om deze op je halen.
De dag kwam abrupt ten einde vanwege een regenbui. Van 16:30 tot 18:00 heeft het geregend en dien ten gevolge waren de vogels niet meer aktief.

Joop en JanVrijdag 6 november 2015

Regen en bladval

In het afgelopen etmaal heeft de regenmeter 14 mm water verzameld, dat betekent dat het lekker nat is voor de rallen, maar voor ons is het baggeren geworden. De paden zijn ene modderboel. Maar we zijn hier natuurlijk voor de vogels.
Vandaag erg veel blad moeten ruimen. Gezien de ervaring nu met het blad en de verwachting van de komende nacht en ochtend, heb ik besloten sectie 6 van zijn blad te ontdoen en te sluiten. Ik wil mijn opvolgers niet met een muur van blad opzadelen.
Verder weinig vogels gezien, het lijkt even op te zijn. Ook geen beweging in de lucht boven het Glop. We hebben nog een paar weken te gaan het zal nog wel een keertje opleven.
We hebben mijns inziens nog niet alles gehad dit najaar.

eerder
terug
later

Joop en Jan
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox