logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 46


Zaterdag 7 november 2015

Wisseldag

Taigaboomkruiper

Afgelopen nacht toch nog 4 mm in de regenmeter. In de eerste ronde veel blad in sectie 2 en geen enkel blad in sectie 1. Zal wel met de wind te maken hebben.

Overgenomen van Joop. Die had net voor onze aankomst een Taigaboomkruiper opgehaald. De derde dit jaar! Snavel (schedel) 15,8 en achternagel 10,6.
Verder was het niet veel meer vandaag. Qua regen viel het nog best mee, de buienradar deed erger vermoeden maar het waren enkele lichte buitjes. We stak er aan het eind van de middag/begin donker een stevige wind op, west 6.

Groet, André, Jos en KeesZondag 8 november 2015

Stilte na stormachtige nacht

De eerste twee rondes stonden in het teken van blad, takken en propjes, na een nacht met veel wind. Weinig vogels in de netten, een paar rallen. Veel sijzen in de buurt en we vangen een Sijs terug uit begin augustus dit jaar, die zitten er dus ook gewoon nog tussen.
Om 16:15 keek Jos toevallig, al telefonerend buiten even om het hoekje en riep 'Sijzen, een stuk of tien!' Er was een zwerm van enige honderden hoog in de els naast het begin van sectie 1 aan het foerageren en daarvan kwamen er een paar naar beneden. Fantastisch om te zien hoe dat lokte en hoe de een na de ander het net invloog (en naarmate er meer hingen er ook vaker exemplaren weer uitstuiterden). Uiteindelijk, na vijf minuten, besloten we maar te beginnen met uithalen. Het bleken er 46. Geen enkele geringde ertussen, dat dan weer wel...

Waarnemingen:
sijs: regelmatig grote groepen
sperwer: twee
havik: één
houtsnip: één

Groet, André, Jos en KeesMaandag 9 november 2015

Siskins continued

In de eerste, qua wind nog rustige, ronde weer een dikke 30 Sijzen, dit keer op de bekende plek van het laatste net van sectie 2. Gister viel ons al het hoge aandeel adulten op, maar liefst 27 van de 46 waren adult, dus de minderheid van 19 was eerste kalenderjaar (1kj), een 1kj-percentage van 41%!! Inclusief vandaag kwamen we op 45 van de 83 1kj (54%) en tijdens de week voor ons van Joop was het 55 van de 90 (61%). Het 1kj-percentage vanaf 3 november t/m vandaag (100 van de 173) was 58%. Opvallend laag, lijkt me.
Afgezien van de Sijzen was er niet veel te beleven, maar Jos zag en hoorde een IJsvogel langs sectie 2 richting Arnicawei vliegen. Jammer... Maar een rondje later hing 'ie toch in sectie 2, vlak voor het Ebelbruggetje. Het was een terugvangst, de laatst gevangen Ijsvogel, van 13 september. Verder nog wel enige Waterrallen.
De wind wakkerde verder behoorlijk aan en we besloten de netten langzamerhand te sluiten, te beginnen met secties 4 en 5 die vol en bol in de wind stonden te wapperen en deels in de boompjes en riet hingen. En bovendien toch al niks opleverden. Ook 6 ging weer dicht in verband met het blad.
Om 16:30 ging de rest dicht, ook met het oog op blad, tak en prop. Komende nacht stormachtige wind. Morgen lijkt het wat beter.

Groet, André, Jos en KeesDinsdag 10 november 2015

Veel wind - en hoe je voor paal staat bij een Merel

Netten pas om 9:00 open, en dan nog alleen secties 1, 2 en 3 (tot kruispunt), een uurtje later ook de rest van het kwadrant met 8, 9 en 10. En nog wat later ook 7. Er vliegen nog wel wat groepjes Sijzen rond maar die vangen we niet. De wind blijft stevig aanstaan.
Vogels zijn er verder nauwelijks, al zien we aan het eind van de middag wat Merels vanaf de eettafel. Maar ook die willen niet. De kroon werd gespannen door een Merel die we op enige afstand in sectie 2 ontwaarden... Maar hij ZAT... (niet HING)... Hij zat op de spanlijn, pal naast de lus... en daar bleef 'ie zitten, totdat we op twee meter genaderd waren... toen vloog 'ie gewoon weg. Manmoedig namen we ons verlies en dropen af naar Van der Werff.

Groet, André, Jos en KeesWoensdag 11 november 2015

Veel wind - en hoe je voor paal staat bij een Merel

Er zijn vandaag weliswaar duidelijk wat Merels in het Glop aanwezig, we zien ze rond het veldlab rondscharrelen, maar uiteindelijk vangen we er toch niet zo heel veel van. Verder valt er weinig te melden.
Sectie 6 bleef vandaag dicht, met uitzondering van de grofmazige netten.

Waarnemingen:
sperwer 1, 1

Groet, André, Jos en Kees VerhoefDonderdag 12 november 2015,

prachtige zonnige herfstdag, 14 graden

Behalve deze meteorologische intro is er wederom weinig te vertellen over de vangdag. Enkele Waterrallen laten zich wel horen en/of even zien maar blijkbaar laten ze zich niet meer 'geleiden'... Ook verdient het adulte mannetje Putter een eervolle vermelding.

Waarnemingen:
Torenvalk: 1

Groet, André, Jos en Kees VerhoefVrijdag 13 november 2015,

Pauze

Met het oog op de aanhoudende harde wind wordt er tot nader order niet gevangen.

eerder
terug
later

Tot later.
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox