logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 47


Zaterdag 14 tot en met donderdag 19 november 2015,

Pauze

Met het oog op de aanhoudende harde wind wordt er tot nader order niet gevangen.

Tot later.Vrijdag 20 november 2015,

Zwart en bruin, met de groeten uit Duitsland.

Groeten van Helgoland

De dag begint met een blik uit het zijraam van het veldlab. Dat geeft de burger moed... op het veldje naast het gebouw zitten zeven merels en een gelijk aantal scharrelt al in de berm van het paadje naar de slagboom. Het is halfbewolkt en er staat een zwak briesje uit westelijke richting, in combinatie met de heersende bovengemiddelde temperaturen aangenaam voor een ronde langs de netten.
Uit het eerste net achter de Ebelbrug zie ik nog net een houtsnip wegspringen, meteen gevolgd door een enorm alarm van tientallen staartmezen. Halverwege de ronde jaagt een Havik-man laag boven de opstelling langs de Berkenrand op de grens van de Schapenweide.
Ondertussen zie ik nog meerdere Merels invallen en komen er ook af en toe Kramsvogels en kleine groepjes Koperwieken overvliegen. Ik haal een Merel met een Helgolandring uit één van de grofmazige netten. De ronde levert in totaal 40 vogels op. Tussen die vogels ook enkele Staartmezen waarvan één terug uit 2012, in de tussenliggende tijd alleen in Augustus van dit jaar een keer teruggevangen.
Ook de tweede ronde mag er wezen, opnieuw vooral merels waarbij direct weer de grote verscheidenheid in kleedverschillen bij de vrouwen weer opvalt. Maar ook meteen weer twee mannen met bont verenpatroon, lichte aanzet tot schubjes op borst en buik een een kleine keelvlek. Eigenlijk kun je alleen aan het begin van verkleuring van de snavelbasis zien dat het mannen zijn, anders zou je er maar zo een heel donkere vrouw van maken. Ook die zitten er namelijk tussen...
vanaf 11 uur begint dee wind weer aan te halen en begint het af en toe te regenen uit korte buitjes. Die buitjes vormen zich uiteindelijk tot treintjes die net wel of net niet het eiland over komen drijven. Dat betekent blijven lopen nadat de laatste vogel per ronde is geringd en losgelaten. Ik heb na de middag de netten van 4 en 5 gesloten wegens de buien en de wind.
Naast het uithalen van vogels is er nog genoeg ander werk te doen, netten uit de struiken loshalen en strakker zetten, tussenstokken bijplaatsen om te voorkomen dat ze iedere keer weer opnieuw in de struiken vastraken, braam- en andere over het pad stekende takken terugsnoeien... Kortom, ik verveel me geen moment en scharrel de dag lekker vol. De vogels helpen mij daar goed bij, iedere ronde levert wel weer wat vogels op.
De rallen laten vandaag compleet verstek gaan. Ze zitten er wel, maar alle kooien lijken nog niet helemaal volledig goed te staan terwijl ik er gisteren al de hele avond mee aan het aanpassen ben geweest. Drie van de vier kooien staan overigens nu ook wel heel nat en dat scheelt ook meteen in de vangsten. Eén keer denk ik een Waterral in het Rallenplein te zien, maar dat blijkt bij nadering een Watersnip te zijn die achter de opvangkooi stond in plaats van er in... dat werd uitzwaaien dus.
In de voorlaatste ronde ook de grofmazige netten gesloten en daarbij diverse merels klimmend het eiland zien verlaten, keurig in zuidwestelijke richting. Zullen ze morgen al in Engeland zitten of driften ze het binnenland in? Wellicht krijgen we nog een terugmelding van deze vogels...

eerder
terug
later

Henri Bouwmeester
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox