Dagboek van week 40
Zaterdag 30 september 2023
Rennen en stilstaan
De eerste ronde was, in vergelijking met de voorgaande dagen, mager te noemen met slechts elf vogels. De ronde erna was al een nul-ronde. Totdat de nieuwe vangploeg (Sylvia, Raymond, Toni consorten) op het Glop arriveerden wisten Leo, Niek en Kees daar nog maar een paar vogels aan toe te voegen, waarmee de teller op twintig stond.
Het gezamenlijke rondje leverde ineens dertien vogels op, de ronde daarna was het weer bijna niks. Zo was het rennen en stilstaan op het Glop (dat er dankzij de voorgangers spik en span bij ligt).
In de namiddag ontvingen we de KNNV-Wageningen die hun traditionele vogelweekend op Schiermonnikoog hebben. De afspraak voor deze excursie was gelegd door de tante van Raymond (Lia) die lid van de KNNV is.
Raymond zelf is in zijn studententijd ook lid geweest dus een groot deel van de 14 excursiegangers waren bekenden. Iedereen een beetje grijzer... Het was ook erg leuk dat Linus van der Plas (de voorzitter van de KNNV-Wageningen) erbij was, want hij was al op het Glop ten tijde van de fameuze VU zomerkampen in de jaren 60. Er werden herinneringen opgehaald over de grote aantallen Bonte Vliegenvangers en Gekraagde Roodstaarten die in die tijd gevangen werden. Kom daar nog maar eens om tegenwoordig...
Tijdens de excursie hadden we maar één Pimpelmees om te laten zien, maar de ronde erna hingen er 12 Sijzen in sectie 2. Typisch!
Met een kleine avondpiek wisten we het dagtotaal naar 59 te tillen. De Zwartkop dacht vandaag te winnen maar werd door het sijzenfeest in de middag bijgehaald door de Sijs.
Groet vanuit het Glop!
Raymond
Zondag 1 oktober 2023
London calling
De ochtend begon met een miezertje, die echter dermate licht was dat de netten er niet eens nat van werden. De vogels stoorden zich er ook niet aan, die waren er gewoon met name in de vorm van Zwartkoppen, Zwartkoppen en Zwartkoppen. Waterral vormde een kleine maar welkome uitzondering op dit magere pallet.
We wachten op niet nader te benoemen vogels die zijn neergestreken in Engeland. Dat er vogels vanuit Engeland nu in het Glop kunnen belanden werd bewezen door een Zwartkop met een kakelverse London ring. Een eerste kalenderjaar vrouw die wellicht heel recentelijk nog daar aan de overkant is geringd. Dus het kan wel!
Anyways, de volgeboekte excursie (15 volwassenen) werd gefêteerd op een paar prachtige Zwartkoppen, hoewel de Waterral toch weer de show wist te stelen. Ook een terugvangst van een eerste kalenderjaar Roodborst kon de goedkeuring van de groep verkrijgen, vooral toen bleek dat zij beter oude grote dekveren konden tellen dan de ringer die deze roodborst van origine had geringd.
De middag verliep zeer rustig, waarbij het thema Zwartkop verder werd uitgediept. Goede oefenstof voor Toni om naar ruigrenzen te zoeken in de grote dekveren, alula's en tertials, hoewel wijzelf ook echt nog goed moeten kijken, waarbij er soms toch ook nog wel weer een alula of tertial onbenoemd blijft (oud of nieuw, ik weet het niet).
De avondpiek bleef uit waarmee het dagtotaal op een prima 65 eindigde.
Groet uit het Glop, Raymond, Sylvia & Toni en consorten
Maandag 2 oktober 2023
Bericht uit Brussel
In de ochtend waren de vangcondities optimaal, maar omdat we wind nog steeds strak west stond en het vannacht buiig was geweest, hadden we weinig hoop op aankomst. De Zwartkoppen hadden hier heel andere ideeen over, en we trapten de dag dan ook af met 39 vogels in de eerste ronde.
Bij deze groep zat ook een Zwartkop met een blingbling-ring met een afwijkende inscriptie. Het was bijna niet te doen om de inscriptie te lezen, maar uiteindelijk ontwaarden we toch min of meer duidelijk 1000 Brussel. Amaj, een Belg in de netten dus. Dat brengt westenwind blijkbaar? Het ringnummer aflezen was ook nog een hele toer, wat een slechte kwaliteit ringen hebben onze zuiderburen toch... Het was de 23-ste vangst van een Zwartkop met een brusselring, dus heel bijzonder is dat hier niet.
De rest van de dag kabbelde het prima door met de vangsten, nulrondjes waren er nauwelijks. De Sijzen deden nog een keer een poging om ons te overmeesteren met een groep in hijsnet X, maar voordat het hijsnet bezweek konden we de groep ontzetten.
Sowieso was de soortenrijkdom wat beter dan de dagen hiervoor, met onder andere ook Tjiftjaf en Fitis er weer eens bij. De Waterral werd wel gevangen maar slechts in lage aantallen. Misschin ook niet zo gek als je bedenkt dat het vangterein zeer droog is - alleen in de sloten nog water.
Tante Lia en de inmiddels van buikgriep opgeknapte ome Wim kwamen nog even buurten. Voor de rest was er sprake van rust op het Glop.
Groet uit het Glop, Raymond, Sylvia & Toni en consorten
Dinsdag 3 oktober 2023
Meer wind dan strikt noodzakelijk
Vannacht was onverwacht onstuimig met regen en veel meer wind dan voorspeld. In de ochtend direct veel wind op de netten. Oftewel veel blad en zelfs wat elzenproppen in de netten, naast slechts een paar handjes vogels in de eerste rondjes.
Sectie 6 en de hijsnetten hielden we dicht. De regen die voorspeld was in de ochtend bleef uit. In de middag en avond een aantal stevige maar korte hoosbuien. Geen weer om vogels te vangen dus dat deden we dan ook maar met mate. Toch wisten we nog 33 vangsten bij elkaar te sprokkelen, wat ons niet tegenviel.
Natuurlijk domineerde de Zwartkop weer eens, wat we niet eens zo erg vonden in het kader van de verenstudie.
Maar ook een paar lijsters wisten de netten te vinden. Waaronder een prachtige adulte man Merel die we zelf in augustus 2021 als jonge vogel geringd hadden.
Deze merel heeft al het één en ander meegemaakt hier op het Glop, want het was de 29-ste keer dat 'ie gevangen werd. Hij is in bijna alle netten al een keer gevangen, behalve in 1 en 9 (wel ook in beide hijsnetten X en Y). We hebben in 2021 gezien hoe zijn jeugdkleed vervangen werd door grotemerelveren, en in 2022 en 2023 dat 'ie zijn vleugelrui doorliep (waarbij hij in 2023 11 dagen achterliep in vergelijking met 2022).
Hij heeft een keer een deuk in zijn snavel gehad, en in 2022 werd even gedacht dat het misschien toch stiekem een vrouw was ("op basis nieuwe inzichten na bezoek Naturalis zou dit vrouw moeten zijn. Heeft kleine keelvlek en toch kleine schubjes op borst en buikveren"). Ook is er drie keer een zoönose-monster bij hem verzameld. Zo bouw je toch een mooi beeld op van het wel en wee van een lokale merelman.
Aannemende dat het niet eeuwig blijft waaien hopen we morgen op iets betere omstandigheden en dito vangsten.
Groet uit het Glop, Raymond, Sylvia & Toni en consorten
Woensdag 4 oktober 2023
Na de Keep de Koperwiek
De ochtend begon, zoals zoveel deze week, met heel veel wind. Toch werden er na een eerste nulrondje redelijk wat vogels gevangen. Met het arriveren van Benjamin gisteravond is ook het nog uitgebreider fotograferen van ruigrenzen begonnen. Daar waren we druk mee bezig toen de eerste mensen voor de excursie al op de stoep stonden.
Bij de bezoekers zaten ook twee mensen uit Israël waaronder een ringer die in Jeruzalem actief is. We konden hen een paar prachtige Nederlandse vogelsoorten laten zien, de Roodborst en Pimpelmees. Die laatste is in Isarël best bijzonder want daar vangen ze meer Azuurmezen dan Pimpelmezen. Dat zouden wij een dagje ook niet zo erg vinden. Overigens was er nog een vrouw die tijdens de excursie informeerde naar het verschil tussen Big Tits en Blue Tits wat wij haar helaas ook niet konden vertellen.
In de middag kwam ook Marcel aan waardoor we nu twee fotostudio's tot onze beschikking hebben. Daarnaast wist Marcel ons nog te vertellen dat er bij de Eemshaven een Braamsluiper enkele jaren geleden was gevangen, die werd terugmeld bij het ringstation waar onze Israëlische bezoekers van eerder die dag vandaan kwamen. Bijzonder!
André en Ardie kwamen allebei ook nog met de westenwind langswaaien, wat weer voor de nodige afleiding en anekdotes zorgde. Gelukkig maar, want we liepen nog enkele rondjes zonder vogels waarin we alleen de lege zakjes even konden uitlaten.
Ondanks de ietwat lage aantallen hadden we wel genoeg leuke vangsten erbij zitten. In één rondje haalden we zowel een eerste kalenderjaar Sijs uit het net als een adulte man. Daardoor konden we mooi het verschil in de kleur van de armpennen, tertials en handpendekveren vergelijken.
Ook was duidelijk de herfst in het Groene Glop gearriveerd in de vorm van een vrouwtje Keep en de eerste Koperwiek van het najaar. Al met al ondanks de harde wind dus eigenlijk een prima dagje!
Groetjes,
Raymond, Toni, Marcel, Benjamin en Sylvia
Donderdag 5 oktober 2023
Veelwindvangers
We beginnen er inmiddels aan te wennen om vogels te vangen met onstuimig weer. Vandaag was weer een dag met harde wind en van tijd tot tijd best felle buien. Zwartkoppen waren er minder vandaag. Daarvoor in de plaats verschenen er lijsters ten tonele.
Vanaf het middaguur vlogen er steeds groepjes lijsters over het Glop. We vingen een aantal Zanglijsters en Koperwieken. Dat afgewisseld met mezen en Goudhanen zorgde voor een prachtig herfstpalet. Omdat we nog een groepje slapers op bezoek kregen wist de Koperwiek de Zwartkop zelfs van de leidende positie in het dagklassement te stoten.
Hoewel de aantallen vogels niet tegenvielen werd er ook gewerkt aan de uitbreiding van de handkenmerken gids, en volop verder geexperimenteerd met vogelfotografie. Het is indrukwekkend om te zien hoe ver Marcel en Benjamin gekomen zijn met de fotografie met behulp van de mobiele telefoon. De kwaliteit van de foto's is om je vingers bij af te likken. Echt een toegevoegde waarde als je op zo'n simpele manier je vangsten in detail kunt vastleggen, met legio toepassingen voor verenstudie en educatie.
Groet uit het Glop!
Raymond, Toni, Marcel, Benjamin en Sylvia
Vrijdag 6 oktober 2023
Onstuiming 2.0
Dachten we gisteren dat we onstuimig weer hadden, dan deden de weergoden daar vandaag nog een schepje bovenop. Het was eigenlijk de gehele dag te winderig om vogels te vangen. Sectie 6 en delen van sectie 4 en 5 bleven vanwege de wind dan ook dicht. De rest van de baan lag in een soort van luwte, en dat waren de plekken waar in kleine aantallen zich vogels aandienden. Intussen was ons door buienradar en andere websites regen voorspeld, maar uitgezonderd van een aantal verwaaide buien merkten we daar weinig van. Bijzonder.
Over de gehele dag wisten we bijna 40 vangsten bij elkaar te sprokkelen. Alleen de Sijs eindigde in de dubbele cijfers. Die kwamen grotendeels in één groep langs de ringtafel. De Koperwieken hadden in de avond een kleine opleving, met opvallend veel adulten in de vangsten tot nu toe (of moet ik zeggen, opvallend weinig juvenielen).
Ook de kleinste vogeltjes wisten in de netten te waaien, getuige wat vangsten van Goudhaan en Tjiftjaf. Lopende vogels vingen we ook, die hebben minder last van wind, maar de aantallen Waterrallen zijn laag in het vangterein, we vingen er slechts drie.
In de middag hebben we hijsnet Y nog even gedemonteerd en neergelaten om de spandraad aan de bovenkant wat strakker te zetten. Een mooi klusje voor hijsnethenk. Alles zag er verder picco bello uit, daar waar nodig zijn er nog dingen ingevet of doorgemeerd. Hijsnet X heeft niet dezelfde APK behandeling gekregen maar bij deze konden we vanaf de grond ook geen afwijkingen ontdekken.
Voor de rest is de dag gevuld met foto's maken en er is hard aan handkenmerken gewerkt. Er gloort licht aan het einde van de tunnel van deze monsterklus...
Verwaaide groet uit het Glop!
Raymond, Toni, Marcel, Benjamin en Sylvia