logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Dagboek van week 41


Zaterdag 7 oktober 2023

Mooie afsluiting van de vangweek

Vanwege de regen viel er voor de ochtendploeg helaas niet veel te ringen. Daarentegen was de laatste vogel een heel mooie afsluiter, namelijk een prachtige, jonge Beflijster.

In de middag werd het grotendeels droog maar ondanks dat bleef het vogels druppelen met zelfs een paar nul-rondjes.

Beflijster
Beflijster

's Morgens waren er nog grote groepen lijsters te zien met de Koperwiek in de hoofdmoot maar daar was in de middag niet meer veel van over.

De avondronde leverde tenslotte toch nog zo'n dertig vogels op met de Koperwiek als koploper.

Het dazzelen van Wouter en Daanjan leverde drie Houtsnippen op waarvan er twee al geringd waren en al enkele malen waren terug gevangen. Daarnaast vormden twee Goudplevieren een mooie afsluiting.

Met een (voorspelde) naar het noordoosten draaiende wind belooft het morgen een mooie ringdag te worden, alhoewel; in het verleden behaalde resultaten etc etc.

Groet uit het Glop van Wil en Anne


dagvangst 7 oktoberZondag 8 oktober 2023

Aankomst!

De dag begon veelbelovend met een zwakke noord-noordoosten wind en geheel bewolkt. Er was overduidelijk aankomst van lijsters, maar vooral van Roodborsten en vanaf de tweede ronde kwamen de Goudhanen opzetten.

De aanvoer was zo overvloedig dat we overgegaan zijn om de 2.3 ringen eerst op papier te noteren. Later op de middag zijn deze alsnog (met dank aan Wim) ingevoerd. Zodoende hadden we de bulk weg gewerkt voordat de excursiegangers arriveerden (er waren 14 adulten en een juveniel). We konden ze een ruim palet aan soorten laten zien.

Helaas waren zij en Barbera te laat om de Dwerggors te bewonderen en deze vormde de kers op de taart vandaag.

Dwerggors
Dwerggors, en face

Op de top van de vangochtend kregen we hulp van Remke van Rijswijk met vriendin. Remke is ook lid van onze ringgroep IJsselvallei en was toevallig op het eiland.

Bijzondere soorten werden er niet gezien alhoewel voor het eerst een Barmsijs werd gehoord. Er werd tot tweemaal toe een jagende Sperwer in het vanggebied gezien.

Lichte dagtrek van lijsters en vinken met daartussen redelijk wat Kepen. We hadden gehoopt op een flinke avondpiek maar dat viel best wel tegen. Daardoor haalden we niet de 400, maar slechts (!) 360 vogels. Ook niet slecht hoor, we zijn nu al (bijna) tevreden met meer dan 400 vogels in twee dagen.

Groeten van een zeer tevreden IJsselteam


dagvangst 8 oktoberMaandag 9 oktober 2023

Weer honderd+

Helaas trok er net (volgens de buienrader) een stevig frontje bij zonsopkomst over het eiland en werden de netten later geopend.

Het viel uiteindelijk best mee en de rest van de dag werd vrijwel droog doorgebracht.Er was duidelijk aankomst van Waterrallen en dat resulteerde in een behoorlijk eindtotaal voor deze soort.

We bleven de hele dag leuk bezig met de vangsten en Daanjan kon daardoor een mooie ronde over het eiland maken.

De Roodborst vormde weer de hoofdmoot met de Waterral als tweede. We hebben hiermee het dagrecord van de waterral van dit jaar verbroken en hopen dat dit niet lang staat.

Groeten van Wil, Wouter, Anne, Daanjan en Ada


dagvangst 9 oktoberDinsdag 10 oktober 2023

Het wordt bijna gewoon...

Het was weer een mooie dag, de start was super leuk, in de eerste ronde een Goudhaan met een blinkende Stokholm-ring!! Verder was het een dag met aardig wat aanvoer van Goudhanen, Waterral wat minder aanwezig. In de ochtend een Houtsnip naast het huis gevangen met behulp van licht en de handen.

Vandaag nog een paar Rietgorzen en een late Fitis gevangen.

Er was hoorbare trek van Graspiepers en Veldleeuweriken en een Grote Gele Kwikstaart.

Bezoek gehad van Pjotr Oosterbroek met zijn vrouw Cita. Hij is specialist in langpootmuggen en had vorig jaar een geel exemplaar in het Glop gezien dat hij niet kende. Deze hebben ze niet gevonden, maar wel een soort die nog nooit in het noorden van ons land was aangetroffen.

Pjotr ken ik al sinds 1960 en heeft in de zeventer en begin tachtiger jaren vaak met zijn zwager Harm Vonk en Ben Nijeboer mee geringd in de Kobbeduinen en de Eendenkooi.

Groeten van Wil, Wouter, Anne, Daanjan en Ada


dagvangst 10 oktoberWoensdag 11 oktober 2023

Het weer laat ons wat in de steek

Het was een dag met heel veel wind en blaadjes, maar gelukkig bleef de voorspelde regen lang uit. Een Graspieper was leuk maar de echte topper van de dag was de Grote Gele Kwikstaart.

De excursie was weer druk bezocht door 12 adult en 3 juveniel. Deze groep heeft ook de grote gele kwik kunnen bewonderen.

Helaas moest net voor de avondpiek door heftige regen de baan al vroeg gesloten worden.

Groeten van Wil, Wouter, Anne, Daanjan en Ada, die werd afgelost door Thijs


dagvangst 11 oktoberDonderdag 12 oktober 2023

Nachtwerk

De dag is gestart met heel mooi rustig weer, helaas was het een goede vertreknacht maar er was geen nieuwe aanvoer van vogels.

In de avondronde waren er ineens wel een aantal Koperwieken en kort in het net een Kramsvogel maar helaas was deze al weg voor we hem hadden.

Verder bezoek van Ardie en André gehad.

Aansluitend nog een rondje over de wei gemaakt (de zoon van Fam. Visser kwam kijken op zijn quad, omdat hij niet van zijn vader had gehoord dat we er waren, helaas vloog er heel veel op) maar de Watersnippen bleven deze avond wel beter zitten en vingen we vier keer Watersnip, een Houtsnip en een Goudplevier.

Groeten van Wil, Wouter, Anne, Daanjan en Thijs


dagvangst 12 oktoberVrijdag 13 oktober 2023

Nachtwerk 2

De ochtend startte met heel veel regen en wind.

Toen de regen weg was hebben we nog een poging gedaan, maar dat was niet succesvol. Er kwam ook weer regen aan dus hebben we de netten om 13:45 gesloten.

Met het vangen van rallen zijn we wel door gegaan.

Toen de zon onder was zijn we nog gaan dazzelen. Dit was erg succesvol, er zijn meer vogels gevangen vandaag dan met de mistnetten: zes Graspiepers, twee Houtduiven en vier Watersnippen.

Wat erg bijzonder was, is de velduil die vijf meter voor Thijs in het veld zat en mooi voor ons langs vloog. Die had ook een volle wei met vogels ontdekt.

terug
eerder
later

Groeten van Wil, Wouter, Anne, Daanjan en Thijs


dagvangst 13 oktober
 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox