logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Dagboek van week 42


Zaterdag 14 oktober 2023

De wind waait nu al door de bomen!

De windkracht was vanmorgen iets minder dan gisteren en daarom de netten maar weer opengeschoven. Dit bleek een zeer goede keuze, niet veel vogels maar wel prachtige soorten. Met als top de afsluiter met een Kleine Barmsijs in de laatste ronde van de vertrekkende ploeg (de soort waar de hele week over gesproken en gehoopt was).

Ook een groepje van vijf Kruisbekken vlogen over het Glop.

IJsvogel
IJsvogel

Door de storm van gisteren was er dusdanige verhoging van de waterstand, dat de boot van 09:30 uur niet voer. De nieuwe vangploeg kon daarom pas om 13:30 uur op het Glop zijn. Gelukkig konden André en Ardie het gat even vullen en waren vanaf 12:30 uur present.

In de loop van de middag trok de wind weer aan en namen de vangsten weer af. We sloten af met een licht avondpiekje van Koperwieken.

Ondanks de harde wind vielen de vangsten van vandaag nog best mee. Goede hoop voor de rest van de week.

Groeten van Wil, Wouter, Anne, Daanjan en Thijs, afgelost door Symen en Kees


dagvangst 14 oktoberZondag 15 oktober 2023

Iets minder wind en iets meer vogels

De dag begon met een heftige hagelbui vlak voor zonsopkomst. Dit leverde redelijk volle netten op, maar helaas niet met vogels. De eerste rondjes was het sprokkelen en voor de excursie van 11 uur hadden we maar één vogel.

Gelukkig leverde het volgende rondje vijf vogels op, zodat we onze gasten toch wat variatie konden laten zien.

Aan het begin van de middag was er ineens een opleving met handen vol Staartmezen, bijna allemaal geringd en twee Grote Gele Kwikstaart, allemaal geringd! Eentje van vier dagen eerder en eentje van november vorig jaar.

Leuk studiemateriaal voor de toch wel lastige leeftijdsbepaling.

Tweede helft van de middag verliep rustig en we sloten de dag af met een bescheiden avondpiekje van een tiental Koperwieken.

Op naar meer de komende dagen!

Groeten uit het Glop, Symen en Kees


dagvangst 15 oktoberMaandag 16 oktober 2023

Eindelijk weer boven de honderd!

Grote Bonte Specht
Grote Bonte Specht

De dag begon een stuk rustiger dan we gehoopt hadden. De wind was bijna verdwenen, maar ook de vogels lieten weinig van zich merken zich.

Aan het eind van de ochtend kwam hier verandering in: er waren ineens overal Goudhanen! De hele verdere dag bleven we lekker doorvangen.

Het enige minpuntje was dat er tijdens de schemerronde nauwelijks Koperwieken invielen, maar verder zijn we dik tevreden over deze dag en we tekenen voor een herhaling ervan morgen.

Groeten uit het Glop, Symen en Kees


dagvangst 16 oktoberDinsdag 17 oktober 2023

Rennen of stilstaan

Er was vandaag weinig patroon in de vangsten te zien: we begonnen met een leuke eerste ronde, waarna de vangsten vrijwel stilvielen.

Aan het eind van de ochtend was er een stevige opleving, maar 's middags zakte alles als een plumpudding in elkaar. Oftewel aankomst, wegtrek, nieuwe aankomst/doortrek, alles weg of zoiets.

Hoe dan ook we hebben ons prima met de schamelijke 90 vogels vermaakt.

Groeten uit het Glop, Symen en Kees


dagvangst 17 oktoberWoensdag 18 oktober 2023

Rallenbal met een bijzondere gast

Een hoop rallen vanochtend. In de meeste kooien meerder exemplaren en in kooi 4 zat er een met een wel erg kort snaveltje: een Porseleinhoentje! Het was pas de vierde voor onze baan en zelfs de Calidris-types kwamen er voor uit hun bed.

Ook op andere vlakken was het een mooie ochtend: volop lijsters in de lucht, groepjes Sijzen in de elzen en aangenaam weer.

Porseleinhoentje
Porseleinhoentje

Aan het begin van de middag trok de oostenwind sterk aan, maar ondanks dat bleven we ook de hele middag leuk doorvangen. De Waterrallen deden erg hun best vandaag met 40 verse vogels en 5 terugvangsten, maar redden het uiteindelijk niet tegen de Koperwieken, die eindelijk weer eens een geweldige avondpiek lieten zien en zorgden voor een dagtotaal van 152 vogels. Een bijzonder fraaie dag!

Groeten uit het Glop, Symen en Kees


dagvangst 18 oktoberDonderdag 19 oktober 2023

Onstuimig weer, maar toch vogels

Bij het eerste ochtendlicht bleek het volgens verwachting te regenen en de netten bleven dicht. We vingen wel Waterrallen en in de eerste twee rondes konden we er 17 van een ring voorzien en tevens een Waterhoen, de derde van het seizoen.

Vanaf een uur of elf werd het langzaamaan droog en konden we de netten open schuiven. Er woei een stevige bries uit het oosten, met soms toch nog wat motregen. Daarom bleven we lopen en met de hulp van Wim was dit prima te doen.

Tijdens iedere ronde hadden we enkele vogels, maar de avondpiek leverde toch weer een leuk aantal Koperwieken en Zanglijsters op. Een vooraf als kansloos bestempelde dag, leverde toch weer een leuk eindtotaal op van 72 vogels.

Groeten uit het Glop, Jan, Symen en Kees


dagvangst 19 oktoberVrijdag 20 oktober 2023

Slechts Rallen

Oost 8-9 Bft en regen, we hielden vandaag de netten gesloten dus. Wel liepen we regelmatig over de baan om elzenproppen en takken van de netten te halen en om de rallenkooien te controleren natuurlijk. De vangst was niet geweldig, maar alles beter dan niks.

terug
eerder
later

Groeten uit het Glop, Wim, Jan, Symen en Keesdagvangst 20 oktober
 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox