logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Dagboek van week 43


Zaterdag 21 oktober 2023

Ruildag

De netten kunnen na de harde wind weer opengeschoven worden en met de boot van 9:30 uur komt de nieuwe ringploeg het eiland op.

Ardie, Bonnie en Marcel Slaterus (een ervaren ringer van Vrs Van Lennep die onze ringbaan met een frisse blik komt bekijken) nemen de ringtang klokslag 12:00 uur van de voorgaande vangploeg over.

Het valt ons gelijk op hoe nat de baan erbij ligt en in de loop van de dag komen daar weer wat druppels water bij. Maar ook de zon laat zich zo nu en dan zien, wisselvallig.

De hele dag door druppelen de Koperwieken binnen en horen we de Waterrallen gillen en plonzen.

Aan het einde van de dag hebben we vandaag gezamenlijk een eindscore van 102 vogels en zijn we benieuwd wat morgen ons brengt.

Groet, Ardie, Marcel en Bonnie


dagvangst 21 oktoberZondag 22 oktober 2023

Inderdaad zondag

Vandaag bleef het vrijwel droog en konden we tijdens de rondes langs de netten de zon op ons gezicht voelen schijnen.

Het water rond de baan zakt al weer aardig maar de laarzen zijn zeker nodig. Net als gisteren blijven de nulrondes ons bespaard en halen we elk uur wel wat vogels uit de netten en inloopkooien.

Tijdens de volgeboekte excursie hebben we genoeg vogels om te laten zien, met name de Goudhaantjes en Waterrallen zijn erg in trek onder de kinderen én volwassenen.

In de middag hangen beide hijsnetten opeens vol vogels, een mix van Sijs, Goudhaan en Staartmees en het is even flink ringen knijpen. Een leuke soort van vandaag die wij ook niet dagelijks in handen krijgen is de Kleine Barmsijs.

Niet alleen de vogels in onze handen krijgen de aandacht maar we houden onze ogen en oren ook open voor leuke waarnemingen. Zo zien we onder andere een Rode Wouw over het glop vliegen en horen we een Ransuil rond de baan roepen.

We sluiten de dag af met een leuk behapbaar aantal vogels en kijken uit naar morgen.

Groet, Ardie, Marcel en Bonnie


dagvangst 22 oktoberMaandag 23 oktober 2023

Rustige herfstdag

De dag begint met een prachtige frisse zonsopgang en het is de rest van de dag stil en rustig weer.

Het blijft ook redelijk stil met de vangsten er is weinig beweging in het Glop. In de avondronde vangen we toch nog weer een nieuwe weeksoort voor ons namelijk een Houtsnip. Dankzij zijn al reeds aanwezige ring blijft hij net lang genoeg vastzitten in Hijsnet Y om hem te kunnen pakken, 1 seconde later en hij was losgekomen.

Uit zijn voorgeschiedenis blijkt dat het een sinds vorig jaar vaste gast in het gebied is die met diverse vangmethoden heeft kennis gemaakt; handvangst (dazzelen), inloopkooi en hijsnet.

We sluiten de vangdag af met 54 vogels en kijken weer uit naar morgen. Het weerbericht voorspelt wat regen dus we houden het zorgvuldig in de gaten, immers het welzijn van de vogels staat altijd voorop.

Groet, Ardie, Marcel en Bonnie


dagvangst 23 oktoberDinsdag 24 oktober 2023

Regenachtige herfstdag

Na het rinkelen van de wekker staken wij hoopvol ons hoofd buiten de deur van het veldbiologisch station. Wat wij zagen viel gelukkig enorm mee vergeleken met waarmee wij de avond ervoor rekening hielden; het was druilerig weer en er stond een matige wind, maar direct al hoorden wij groepjes Krammers, Koperwieken en Sijzen overvliegen. De netten die wij gisteravond dicht hadden gedraaid, zetten wij in het ochtendschemer dus snel weer open.

Het eerste rondje leverden een mooi aantal vogels op. In de inloopkooien liep een tiental Waterrallen en in de mistnetten troffen wij Lijsters, Roodborsten, Zwartkoppen en Goudhaantjes aan.

Tijdens het ringen van deze vogels hoorden wij Brand- en Rotganzen roepen in de Banckspolder, terwijl regelmatig andere groepen ganzen overvlogen. Het was voor ons, ringers uit de duinen van Kennemerland, een genoeglijke beleving, die mij het gevoel gaf ver weg van huis en met vakantie te zijn.

Het volgende rondje langs de netten leverden weer nieuwe vogels op en pas na elven was er tijd om rustig te kunnen ontbijten.

De middag leverde de wetenschap nog een aantal geringde Rallen en ook Mezen en Tjiftjaffen op. Voor vandaag is het nu klaar. Straks nog wat lezen/werken en dan vroeg naar bed.

De weersvoorspellingen voor morgen zijn gunstig en dat stemt ons verwachtingsvol. Wij hopen de deelnemers van de geplande excursie veel prachtige vogels te kunnen laten zien en Ardie weet er zeker weer een goed verhaal bij te vertellen.

Mijn dank is groot voor de uitnodiging om eens te komen helpen op deze mooie en goed georganiseerde ringbaan op dit prachtige eiland tijdens de vogeltrek.

Groeten uit het Glop, Ardie, Marcel en Bonnie


dagvangst 24 oktoberWoensdag 25 oktober 2023

Regenachtige herfstdag

Vandaag begint lekker fris en het is de hele dag kalm en rustig weer en we treffen een mooie Kramsvogel aan in het net.

De hele week horen en zien we ze al overvliegen en hier hoopten we al op.

Siberische of Vale Braamsluiper
Siberische of Vale Braamsluiper

Verder vangen we in de ochtend een bruinachtige braamsluiper: een Siberische (Sylvia althaea blythi) of Vale Braamsluiper (S. althaea halimodendri). Helaas geen veertjes verzameld voor DNA-analyse, dus verder dan dit zullen we niet komen.

Tijdens de excursie komen er weer voldoende vogels over tafel. Na afloop als men weer naar de fietsen loopt duikt er ineens een Sperwer man in het net waardoor de excursie weer iets verlengd wordt. Het prachtige juveniele exemplaar kunnen we van alle kanten goed bekijken en vliegt later met een glanzende ring het luchtruim weer in.

Siberische of Vale Braamsluiper
Siberische of Vale Braamsluiper, detail: vleugelpennen

Om nog eens te benadrukken dat het echt herfst is vangen we in de middag een mooie Keep in sectie 2. We sluiten de dag af met een klein groepje Koperwieken en kijken terug op een leuke dag met erg leuke soorten.

Groeten uit het Glop, Ardie en Bonnie


dagvangst 25 oktober
Donderdag 26 oktober 2023

Rustig doorvangen

De eerste ronde levert ons een leuk aantal vogels op, voornamelijk lijsters.

We vangen ook weer een Kramsvogel (Hijsnet X), die we gelijk kunnen laten bewonderen door een groep JNM-ers die langskomen voor een excursie.

Ook de Waterrallen zijn erg in trek bij deze jonge natuurvrienden. Aan de eind van de ochtend is er een rover in het grove net gedoken want er ligt een halfopgegeten Holenduif in.

Van de rover ontbreekt elk spoor. Tijdens de middagrondes blijft het rustig en een enkele vogel vindt zijn weg naar onze ringtafel.

We krijgen bezoek van een ringer van de vaste wal die toevallig op het eiland verblijft en een geïnteresseerde jongen komt een rondje meelopen.

Ook de avondronde is erg tam, wat geringde Waterrallen en twee Koperwieken.

Groet, Marcel en Bonnie


dagvangst 26 oktoberVrijdag 27 oktober 2023

Mooie laatste vangdag

Vandaag is de laatste vangdag van deze week voor ons. We starten de dag met wat verse aankomst van Roodborsten.

De temperatuur voelt aanmerkelijk kouder dan de afgelopen dagen. Herfstsoorten als Keep en Koperwiek worden weer uitgebreid bekeken.

De aantallen Waterrallen lopen iets achter op de voorgaande dagen en een flink aantal heeft al een ring om de poot. Groepjes Goudhanen hangen zo nu en dan in de netten, ook hiervan hebben er een redelijk aantal al een vers aangelegde ring.

We eindigen de dag met 121 vogels.

Morgen is het weer tijd om naar huis te gaan en overhandigen we de ringtang aan de volgende vangploeg.

Het was weer een leuke herfstweek.

eerder
terug
eerder
later

Groet, Ardie, Marcel en Bonnie


dagvangst 27 oktober
 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox