logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Dagboek van week 44


Zaterdag 28 oktober 2023

Prima warmdraaidagje

We begonnen de dag met een leuke eerste ronde van meer dan 30 vogels, voornamenlijk lijsters en vingen de rest van de ochtend aardig door.

's Middags was het wat minder druk, maar met een eindspurtje kwamen we weer net boven de honderd vogels uit. Oftewel een aangenaam opwarmertje voor de rest van de week, met een nieuwe jaarsoort, de Spreeuw.

Wat soortensamenstelling van de vangst betreft verder weinig te melden. De usual suspects voor deze tijd van het jaar, al was het natuurlijk wel leuk om een Sperwertje en een Vuurgoudhaantje, schaars dit jaar, te vangen.

De Rallenvangsten liepen, ondanks de hoge waterstand in het Glop, aardig door. Wel bestond een aanzienlijk deel van de vangst uit terugvangsten van de afgelopen anderhalve week. Tijd dus dat de populatie weer wat in beweging komt.

Groet, Kees en André


dagvangst 28 oktoberZondag 29 oktober 2023

Lekker uitwaaien op Schier!

Tijdens het eerste rondje viel het nog een beetje mee, maar halverwege de ochtend woeien wij en de netten bijkans het Glop uit. De allereerste ronde was goed en dat gold ook voor de laatste ronde, maar alle rondes daartussen waren karig (maar nooit nul).

Lijsters voeren de boventoon, vooral in het ochtendrondje. In tegenstelling tot gisteren is er vandaag wel een avondinflux, met naaste de verwachtte Koperwieken en Merels ook een opvallend groot aantal klein spul.

Twee Vuurgoudhanen zijn de krenten in de pap en het aantal van tien nieuwe Waterrallen doet het aantal dit jaar nieuw geringde rallen gestaag richting de 500 groeien (we zitten nu op 405). Met het uiteindelijke dagtotaal zijn we best tevreden.

Het Groene Glop is nog immer tot de rand gevuld met water. Met de regen viel het uiteindelijk wel mee en de wind was in de middag al weer flink afgenomen.

De langdurig hoge waterstand in het Glop heeft er ongetwijfeld aan bijgedragen dat er veel libellen en waterjuffers aanwezig waren en ook nog zijn. Bij een kortstondig schijnend zonnetje zagen we een drietal Bruine Heidelibellen rondvliegen.

Groet, Kees en André


dagvangst 29 oktoberMaandag 30 oktober 2023

Hanenbal op een nazomerse middag

Wij hebben vandaag flinke vooruitgang geboekt in het aantal gevangen en geringde Vuurgoudhanen en Kramsvogels. Respectievelijk een toename van 110% en 250% voor het jaartotaal tot nu toe, dat zijn prachtige cijfers! Ja toch….niet dan?

Na het meteorologische geweld van de afgelopen dagen was het vandaag bijna zomers te noemen. Niet echt warm, maar vooral rond het middaguur prachtige blauwe luchten en nauwelijks wind, met later meer bewolking en helemaal geen wind.

Aan de vangsten te zien was er zowel vertrek vannacht als aankomst, het zal ook eens niet. Minder Waterrallen en beduidend meer Koperwieken en (Vuur)Goudhanen. Met een rustige nacht voor de boeg hopen wij op veel aankomst vannacht.

Vuurgoudhanen
Vuurgoudhanen

De Goudhanen winnen het van de Koperwieken en met een vierde Sperwer van het seizoen evenaren we het aantal van vorig jaar.

De Vuurgoudhanen waren leuk, maar de vijf Kramsvogels die we in het laatste rondje verschalkten misschien wel nog leuker.

Met de twee eerder gevangen vogels hoeven we er nog maar drie bij om ons jaarrecord te breken.

Hopelijk hebben we morgen inderdaad een goede dag want de vooruitzichten voor woensdagavond en verder zijn angstaanjagend slecht qua weer en wind en regen.

Groet, Kees en André


dagvangst 30 oktoberDinsdag 31 oktober 2023

Oktobers staartje. Luchtoffensief van boomblaadjes en een goede vangst

De ochtend begon bewolkt, druilerig en winderig. Na een bijna windstil einde van gisteren hadden we in de ochtend (na heel de nacht regen) een soort luchtoffensief van bladeren die in formaties op de vlagerige en redelijk stevige wind door en over het Glop vlogen. Het resultaat was netten vol met blad, vooral in het bos en alle noord-zuid georienteerde netten.

Groet, Kees en André


dagvangst 31 oktoberWoensdag 1 november 2023

Flitsende start van november

De dag begon met lekker rustig weer en weinig blad in de netten. De eerste ronde leverde maar liefst 40 vogels op.

Ook de rondjes daarna bleven goed vangen zodat we tegen lunchtijd al op honderd vogels zaten. Goudhanen bleven nog steeds de boventoon voeren, maar de toenemende aantallen Merels gaven toch duidelijk een novembers tintje aan de vangst.

Ook leek er wat nieuwe aankomst van Rallen te zijn. We vingen er, ondanks de nog steeds erg hoge waterstand in het Glop, weer wat meer dan de afgelopen dagen en het aandeel terugvangsten nam af.

Het weer ziet er voor de komende twee dagen bar slecht uit. Morgen raast storm Ciarán door het Waddengebied en daar zullen we ook vrijdag nog last van hebben. We hebben vanavond de baan stormvast gesloten en wachten af wat er nog voor vangmogelijkheden komen. Maar op de mooie aantallen van vandaag en eerder deze week kunnen we wel even teren, dus deze week is sowieso al een succes.

Groet, Kees en André


dagvangst 1 novemberDonderdag 2 november 2023

Ondanks storm Ciarán

Toen het eerste buienfront vanochtend was overgewaaid werd het best aardig weer. Het woei wel hard, maar de netsecties in de luwte konden open. Een paar uur lang leverde dit een leuk aantal vogels op.

Iets na drieën kwam het tweede buienfront over en barstte de storm hier los. We moesten snel alles sluiten en vingen al doende nog een vogel: een IJsvogel die op de klassieke plek, naast de Ebelbrug, in het net hing. Het betrof een terugvangst uit augustus van dit jaar.

De rest van de dag checkten we nog met regelmaat de kooien en dat leverde nog een handjevol Rallen op.

Groet, Kees en André


dagvangst 2 novemberVrijdag 3 november 2023

Nou het kan net!

Na de passage van Ciaran kunnen wij zo goed als alle netten openen. De gehele dag passeren er lichte buien van korte duur en verzamelen we alsnog een leuke hoeveelheid vogels.

Van Goudhanen merken we niet veel meer en ook de Waterrallen lijken verdwenen. De wind is wel minder maar het blijft herfst. Bij meer wind zouden wij behoorlijk wat netten hebben gesloten.

De vangst bestaat vooral uit lijsterachtigen. Bij het laaatste rondje scoren wij een kwartet. Koperwiek aan kop, op korte afstand gevolgd door Merel. Zanglijster en Kramsvogel (aanscherping van ons jaarrecord voor deze soort) completeren het kwartet. Rietgors en Keep zijn krenten in de appeltaart vandaag en een november Zwartkop vrouw verdient ook vermelding, maar uitzonderlijk is dat niet. Onze laatste Zwartkop is in december gevangen.

terug
eerder
later

Groet, Kees en André


dagvangst 3 november
 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox