logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Dagboek van week 45


Zaterdag 4 november 2023

Wisseldag

De 'oude' vangploeg had in de eerste rondes voor de overdracht al een 75-tal vogels naar de ringtafel gebracht. Daar kwamen er na de wissel nog een stuk of 60 bij.

Goudhanen speelden duidelijk weer de eerste viool, gevolgd door Koperwieken die ook net in de dubbele cijfers zaten.

Het aantal vangsten liep terug en het naderende regengebied vanuit het zuidwesten bereikte Schiermonnikoog al rond 16:00, en de netten werden gesloten.

Morgenochtend kijken we weer verder.

André (vL), Jos van de Staaij en Kees Verhoef


dagvangst 4 novemberZondag 5 november 2023

Rustig novemberweer

Na de regen van gistermiddag en vannacht was het vandaag een groot deel van de dag prachtig rustig vangweer, met een licht windje uit zuid (3 Bft).

Het zijn weer vooral Goudhanen, de rest volgt op eerbiedige afstand. Het leukste was natuurlijk de Grote Barmsijs, een adult mannetje, en echt een knoepert: vleugel 81 mm. Ook in de hand goed te merken.

We werden in de middag even gefopt door de regenverwachting, die uiteindelijk nogal meeviel.

Van het noorderlicht dat hier en daar te zien was in Nederland, en zelfs vanaf de bunker op Schier hoorden we via de digitale tamtam, hebben we zelf niets gezien, het is bewolkt.

Groet uit het Glop.

André (vL), Jos van de Staaij en Kees Verhoef


dagvangst 5 novemberMaandag 6 november 2023

En ineens is het op...

Na een regenachtige nacht bleek dat niettemin de vogels de kuierlatten hadden genomen. De vangsten zijn behoorlijk ingestort.

Het bleef een winderige dag met een komen en gaan van buien. Maar verder goed te belopen, en er waren geen nulrondes. En de middag werd nog opgefleurd door een IJsvogel, dezelfde vogel die in augustus werd geringd en ook vorige week al werd teruggevangen.

Een van de teruggevangen Waterrallen was van 19 oktober, toen 129 gram, nu 160 gram. Een tweede was van 1 november (120 gram), nu 139 gram. Maar het kan ook anders: de derde terugvangst van vandaag werd op 27 oktober geringd (141 gram) en teruggevangen op 3 november (158 gram…??? Zou dat echt kloppen?) en vandaag 145 gram.

Ik was nog even verder aan het grasduinen in de terugvangsten van de laatste dagen: gister 5 november vingen we een Koperwiek terug van 21 oktober (toen 59 gram), op 5 november 76 gram. Het is hier goed toeven!

Vandaag ook een lokale adulte Vink-vrouw teruggevangen die op 17 april 2020 werd geringd als vrouw, tweede kalenderjaar, in dat jaar nog twee keer werd teruggevangen, in 2021 drie keer, in 2022 twee keer en in het huidige jaar vandaag voor de derde keer onze netten tegenkwam.

Groet,

André (vL), Jos van de Staaij en Kees Verhoef


dagvangst 6 novemberDinsdag 7 november 2023

Pauze houdt aan

Een prachtige vangdag eigenlijk, qua omstandigheden. De wind zou uit een wat andere hoek mogen zijn, maar toch.

Er kwam echter geen nieuwe aanvoer en we moesten ons behelpen met de paar overblijvers. We doen er verder het zwijgen toe.

Groet,

André (vL), Jos van de Staaij en Kees Verhoef


dagvangst 7 novemberWoensdag 8 november 2023

Zie gisteren

Omdat het aantal vangsten vandaag vrijwel hetzelfde was als gister, verwijzen we ook verder maar naar gister... Al was de wind wat harder en de waterstand in het Glop weer iets hoger dankzij de nachtelijke buien.

Verrassend was eigenlijk dat het overdag vrijwel geheel droog is gebleven, en ook morgen lijken de regengebieden ten zuiden van Schier te passeren.

We zullen het weer zien.

Groet,

André (vL), Jos van de Staaij en Kees Verhoef


dagvangst 8 novemberDonderdag 9 november 2023

Mooie novemberdag

Het was een fraaie dag, rustig weer, weinig wind en af en toe een zonnetje. We vangen ook weer iets meer vogels, 50 is voor deze tijd van het jaar niet eens zo slecht.

Taigaboomkruiper
Taigaboomkruiper

In het rondje van 13:30 hadden we maar drie vogels, maar een daarvan was een Taigaboomkruiper in sectie 2. Bij Klein Zwitserland werd er trouwens ook eentje gezien vandaag en mooi gefotografeerd.

Een Koperwiek die op 8 oktober werd geringd (toen 53,7 gram) en ook op 21 oktober werd gevangen (64,8 gr) was vandaag weer aan de beurt en woog nu 71,7 gram.

Groet,

André (vL), Jos van de Staaij en Kees Verhoef


dagvangst 9 novemberVrijdag 10 november 2023

En zo is er ineens...

...weer een kluitje Goudhanen.

Onze volgers op de vastewal dachten waarschijnlijk dat het vandaag kommer en kwel was op Schier, met de ene bui na de andere regenzone, maar het was hier behoudens de vroege ochtend vanaf 8 uur de hele dag droog.

De dreigend aangekondigde buien verpieterden bij aankomst. En dus zetten we vandaag weer een stijgend lijntje in, met zeventig vangsten. Ineens dus weer Goudhanen, maar het leukste was, in de slotronde, een Kramsvogel, de twaalfde van het jaar (in het Glop zijn vangsten van Kramsvogels vrij uitzonderlijk).

Groet,

terug
eerder
later

André (vL), Jos van de Staaij en Kees Verhoef


dagvangst 10 november
 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox