logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Dagboek van week 46


Zaterdag 11 november 2023

Nat, natter, natst...

In de ochtenduren heeft het nog behoorlijk geregend en achteraf bezien hadden de netten beter gesloten kunnen worden. Bij de overdracht stond de teller op 12 vogels.

Wat is het nat in het Glop. Het water zie je vanaf het meteoveld het Glop instromen. En de overstortbuis in de sloot is niet meer zichtbaar, maar je ziet het water er met kracht uitstromen. De nog functionerende rallenkooien (kooi 5 is buiten bedrijf) zijn uitsluitend zwemmend te bereiken.

pad bij sectie 5
Dit is een pad

Eenmaal in de opvangkooi staan de rallen relatief droog (alleen de poten enigszins in het water), vanwege de opgeworpen terpen. Alle kleine inloopkooitjes zijn verwijderd vanwege de hoge waterstand. Jammer, want er zitten best rallen in het terrein. Dan maar proberen te vangen met het mistnet.

Ook hoor en zie ik wel Merels scharrelen, maar daar vang ik relatief weinig van.

Gedurende de dag viel er af en toe een kort buitje en opnieuw bleek de buien-app onbetrouwbaar te zijn. Gaf de app aan dat het de komende uren droog zou blijven, sta je vervolgens toch weer in de regen bij de netten. Maar, het was allemaal goed te doen. De wind is in de loop van de dag afgenomen (van 5 naar 3 Bft) en het is eigenlijk best wel goed toeven in het Glop (als je de regen even niet meetelt).

De vangsten druppelden gestaag door. Slechts een enkele nul-ronde, maar meestal kwam ik toch wel met een paar vogels terug. Bij sectie 7, tegenover de speaker, gingen Staartmezen slapen. Wellicht hangen er morgen een paar in het net.

Groet,

André van Loon cs, opgevolgd door Kees van Kleef


dagvangst 11 novemberZondag 12 november 2023

Wat een prachtige dag...

Het is vandaag bijzonder aangenaam toeven op het Glop. Weinig wind, af en toe een zonnetje erbij en nagenoeg droog.

De Waterrallen hadden er vandaag ook zin in. Kennelijk was het een goede treknacht en het geluid heeft zijn werk gedaan. Ze laten zich tot halverwege de middag wel doorvangen, maar uiteraard lag de hoofdmoot in de eerste twee rondes.

Tegenvaller vandaag was het relatief geringe aantal Merels dat zich liet vangen. Gedurende de ochtend verbleven er meer dan genoeg in het Glop, maar ze lieten zich nauwelijks vangen. Ze foerageren onder de netten, naast de netten, tussen de netten, en dan vliegen ze ook nog eens door het terrein, maar vangen? Nauwelijks.

Om de vangkans wat te vergroten heb ik ook het derde grofmazige net open gezet. Dat heeft relatief veel tijd gevergd, want er zat behoorlijk wat eikenblad in en op het opgerolde net. Maar het heeft in ieder geval een paar vangsten opgeleverd. Na 13.30 uur leken de Merels vertrokken.

Leuk was nog de vangst van een man Keep in het hijsnet Y. Het zijn en blijven mooie beestjes.

De middag was het sprokkelen geblazen. En de avondopleving? Nou, die was er niet, op vier vogels na. Het ging uit als een nachtkaars. Wel slapen er Kramsvogels in het Glop. Dus wie weet...

Groet,

Kees van Kleef


dagvangst 12 novemberMaandag 13 november 2023

Achteraf...

...kijk je een koe in de kont.

Qua soortenspectrum was de eerste ronde arm te noemen. Slechts vier soorten verschenen er in die ronde op de ringtafel. Merel, Waterral, Winterkoning en Spreeuw! Die laatste vangen we hier niet veel.

In tegenstelling tot gisteren lieten de Waterrallen zich bijna uitsluitend in de eerste ronde vangen.

In de tweede ronde was ik geconcentreerd bezig met het uithalen van een Goudhaan, toen mijn aandacht getrokken werd door een fel alarmerende Merel. In mijn ooghoek zag ik een Sperwer vrouw in het net hangen (uiteinde van sectie 8), maar voordat ik het besef had om mij in beweging te zetten had ze het net al weer verlaten.

Halverwege de ochtend heb ik met het oog op de toenemende wind alvast een aantal secties (4, 5, x, y en de grofmazige netten) gesloten. Achteraf bezien had dit wel iets later gekund. Zowel wind als regen viel namelijk eigenlijk best mee. Ergens wel jammer, want tijdens het sluiten bleken in sectie 5 de nodige Goudhanen te vertoeven. Ineens zijn ze er dan, maar met gesloten netten vang je ze niet.

Pas halverwege de middag kwam de voorspelde wind. Het leek hier wel even Schiphol. De wind bulderde letterlijk over de baan. Ik was eigenlijk best wel een beetje tevreden met mezelf dat ik de netten bladvrij had, maar na dat gebulder zat alles tjokvol blad.

Tijd dus voor een paar meditatieve uren met bladplukken. Nou, inmiddels ben ik Zen genoeg voor de rest van de week. Dus liever even geen bladval meer. Maar, de verwachting is dat de wind nog verder toeneemt (kracht 7 Bft), dus uit voorzorg heb ik ook nog de secties 3 (half), 8, 9 en 0 gesloten. Alleen de secties in de luwte van het bos en de inloopkooien staan nog open.

Toetje van de dag (letterlijk, want het was de laatste vogel) was een Waterhoen. Ik zag hem moeite moeten doen om van de centrale opvangkooi een vangkooitje in te gaan. Aan de ene kant van de centrale opvangkooi was de opening te klein en aan de andere kant van de opvangkooi lukte het uiteindelijk wel om gevangen genomen te worden. Onder stevig protest kon het Waterhoen geringd en bemonsterd worden. Wat kunnen die beesten trappen met hun poten met vlijmscherpe nagels. Maar, alles voor de wetenschap.

Achteraf bezien vallen de vangsten dus best nog mee. Ik kijk tevreden terug op de dag.

Groet,

Kees van Kleef


dagvangst 13 novemberDinsdag 14 november 2023

Van alles veel...

...behalve vogels. De wind ging vanochtend nog goed te keer en zorgde voor veel blad en elzenproppen in de netten. Vogels waren er amper.

Aan het einde van de ochtend, toen de wind wat begon te luwen, gestart met het openschuiven van diverse secties.

Aan het einde van de dag staat alles open, met uitzondering van één grofmazig net en inloopkooi 5.

Rond het middaguur hing er verspreid door het terrein wat klein grut in de vorm van Staartmees en Goudhaan. En zowaar nog een late Tjiftjaf. En dat was het enige dat ik van dat kleine grut heb gezien. De rest van de dag was het Merel, Koperwiek en Waterral. Maar, alles in geringe mate.

De terugvangst van een Waterral betrof een exemplaar dat vorig jaar oktober hier in het Glop als eerste kalenderjaar is geringd. Leuk om die nu weer terug te vangen.

Het lijkt morgen een mooie vangdag te gaan worden. Ben benieuwd.

Groetjes uit het Glop van Kees en Henri


dagvangst 14 novemberWoensdag 15 november 2023

Netten open, netten dicht...

De dag begon met heerlijk rustig weer qua wind. Er was relatief weinig aankomst van Waterrallen, ondanks dat wij dachten dat het een goede treknacht zou worden. De Merels lijken vertrokken. Er zijn er nog wel, maar de hoofdmacht lijkt weg te zijn. Het wachten is op de volgende hoofdmacht.

Toch hebben we een paar leuke rondjes kunnen lopen, met name in de ochtend. In de middag liepen de vangsten terug. Halverwege de middag begon de wind weer toe te nemen en hebben we een paar secties ontbladerd en gesloten. Ook de regen liet zich weer gelden, waardoor het veel lopen was met nauwelijks vogels.

De vorige week geringde Taigaboomkruiper liet zich vandaag terug vangen. Het is werkelijk een mooi beestje. En opnieuw (net zoals gisteren) vingen we een Waterral terug van vorig jaar. Deze had echter nog wat jeugdkenmerken (bruine wangvlek) en zijn poten waren wel enigszins maar niet echt stro-kleurig. Ook zat er nog wat wit onder de snavelbasis.

Vanavond en vannacht wordt het nog onstuimig, maar de verwachting voor morgen is goed. Droog en weinig wind, dus wie weet...

Groetjes uit het Glop van Kees en Henri


dagvangst 15 novemberDonderdag 16 november 2023

Een goede nacht...

...om te vertrekken. Dus weinig vogels in de eerste ronden. Maar gelukkig hadden we door de wind van de afgelopen nacht het nodige werk voorhanden met het kuisen van de netten.

De vangsten bleven mager. Ook in de loop van de dag was er geen aankomst. Kennelijk was het te mooi weer en vlogen de vogels door. Wel vlogen er in het begin van de ochtend Vinken over, maar ook dat was weer snel gebeurd.

Eén van de terugvangsten betrof een Roodborst, die we sinds juli 2022 inmiddels al 45 keer over de ringtafel hebben gehad. Een lokale vogel, die hier met uitzondering van het broedseizoen, wordt terug gevangen. Ook in de winter verblijft hij/zij op het Glop.

Tijdens een controleronde hebben we een Houtsnip opgestoten, die vervolgens langs de buitenkant van de grofmazige netten wegvloog en uiteindelijk (te) kort in het fijnmazige net van 6 terecht kwam. Er zitten in die hoek overigens wel meer Houtsnippen.

De afgelopen dagen werden er in het hele land al Grote Barmsijzen gevangen. Tot ons genoegen kunnen wij u mededelen dat ook wij nu meedoen in deze feestvreugde. Een na eerste kalenderjaar man Grote Barmsijs hing in sectie 2.

De avondronde leverde slechts drie vogels op, een Roodborst, een Koperwiek en een Merel. Opnieuw slapen er Staartmezen in het terrein tegenover de speaker.

Groetjes uit het Glop van Kees en Henri


dagvangst 16 novemberVrijdag 17 november 2023

Zoals één van onze leden zou zeggen...

...het is Bonanza. Na een nacht met rustig weer bleek er tijdens de eerste ronde al aankomst van Waterrallen. Tijdens die ronde vingen we er 21. Soms zaten ze met z’n vieren of vijven in één opvangkooi.

Berkenzaad
Berkenzaad

De tweede ronde bleek het dan eindelijk Bonanza. Vanaf dat moment lieten de Grote Barmsijzen zich vangen. Het Berkenzaad is vanaf gisteren beginnen te vallen en ligt hier en daar rijkelijk op de paden. Voor de barmsijzen reden om naar de grond te komen. Overigens ligt er ook pluis van de Lisdodden op de grond onder het hijsnet, maar we hebben daar nog geen Buidelmees gezien.

De hele dag door vangen we de Grote Barmsijs in grote aantallen, met name in de hijsnetten. Toevallig hadden we vandaag versterking, zodat we met drie man (zelfs even met vier man) de zaak goed konden handlen.

Wat een variatie zit er in die beesten. Heel opvallend was de voor onze begrippen absurde verhouding tussen adult en juveniel. Slechts 22 procent was eerste kalenderjaar (1kj) en de rest na 1kj. Krentje in de pap was een man (na 1Kj) Grote Barmsijs met een Helsinki-ring. Volgens de vogeltrekatlas is dit de achtste terugvangst van een Grote Barmsijs uit Finland.

Pettenparade
Pettenparade

Vandaag was best wel memorabel, want we vingen de helft aan Grote Barmsijzen (275) van het aantal dat we tot nu tot op het Glop over alle jaren heen (vanaf 1992) hebben gevangen (568).

Terwijl we druk bezig waren met de Grote Barmsijzen hoorden we een Pestvogel overvliegen. Wauw. Helaas hebben we er (nog) geen gevangen.

In de vroege avond riep er een Kerkuil in het terrein. Holmer heeft nog gedazzeld in de polder en kwam met drie Houtsnippen terug. De vierde Houtsnip hing op het Glop in het grofmazige net.

terug
eerder
later

Groet uit het Glop van Kees, Henri en Holmer


dagvangst 17 november
 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox