logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English

Klik hier om deze pagina toe te voegen aan uw Favorieten!

week 30 week 31 week 32 week 33 week 34 week 35
week 36 week 37 week 38 week 39 week 40 week 41 week 42

Dagboek 2017


Woensdag 18 oktober 2017

En ineens waren ze er toch...

De sfeer was vanochtend totaal afwijkend van de vorige ochtenden. Er was totaal géén wind, het was heiïg en er hing een dikke grondmist in de polder. Het was zwaar bewolkt en de zon kwam er vrijwel niet doorheen. Dat bleef overigens de gehele dag verder zo. Het bleef opnieuw de gehele dag droog.
In de nacht waren er nog een tweetal rallen gevangen en een juveniele waterhoen. De eerste ochtendrondjes leverden behalve dauw, bedroevend weinig vogels op en bovendien waren het overwegend retourtjes.
De rallen waren al vroeg actief en bezochten vaak delen van het aan het moeras grenzende bos, waar we ze de vorige dagen niet of nauwelijks zagen. Bij onderzoek met een schepnet bleek dat in de losse poeltjes veel vlokreeftjes voorkwamen.We zullen morgen proberen aan de weet te komen of die ook voorkomen in het water waar onze vangkooien staan.
In de loop van de morgen verschenen er eindelijk enkele barmsijsjes en gewone sijsjes op het tableau. De excursie was vol geboekt met 23 deelnemers, waarvan 9 juvenieltjes. Ze hebben aandachtig naar onze verhalen geluisterd en keken vol bewondering naar de kleine vogeltjes die we konden laten zien. Ze kregen waar voor hun geld door de aanvoer van steeds weer een paar nieuwe vogels.
Wij keken hoopvol uit naar de avond omdat er aan het eind van de middag groepen Koperwieken boven het Glop verschenen die ook in de boomtoppen neerstreken. Ook enkele kleine groepjes Kramsvogel streken neer in het bos. De avondrondjes leverden inderdaad wat Koperwieken op en enkele Merels.
De rallen zochten opvallend luidruchtig de slaapstruiken op. We konden er nog drie uit de netten plukken. Zo eindigden we net over de vijftig vogels.
De trekverwachtingen voor vannacht zijn goed evenals die voor morgen overdag. Laten we eerst maar proberen van de overnachtende Koperwieken nog een aantal morgenvroeg bij vertrek te bemachtigen.
Tussen de regelmatig overvliegende Grauwe Ganzen zaten vandaag twee maal ook groepen van meer dan tien Watersnippen. Veel andere waarnemingen kunnen we niet noemen. De Ijsvogel wilde bij het plaatsen van het excursiebord ongeveer boven op dat bord gaan zitten...

eerder

Leo en Kees





Dagvangst van 18 10 17
Soortnaam Nieuw Terug NVO BUI FOU Totaal
Heggemus 1 1
Kleine barmsijs 7 2 9
Koperwiek 11 11
Merel 6 1 7
Pimpelmees 1 2 3
Roodborst 4 4
Sijs 3 1 4
Vink 1 1
Waterhoen 1 1
Waterral 6 1 8
Winterkoning 2 2
Zanglijster 2 2
Totaal: 38 14 53
Aantal soorten: 12


Het overzicht 2017 op www.trektellen.nl.


 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox