logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 33


Zaterdag 14 augustus 2010

Wisseling van de wacht.

De groep van Henk is afgelost en ze hadden al een leuk voorraadje voor ons dagtotaal aangelegd. De rest van de dag dit bescheiden aangevuld met als snoepje van de dag met een jonge koekoek.
Evert Jan, Koos en Symen op bezoek en Gea met vriendin Astrid op de koffie gehad. Geen bijzondere waarnemingen. Wel een mooie zonnige dag met in de loop van de middag een aantrekkende wind. Benieuwd wat het weer morgen en de rest van de week gaat doen. De vooruitzichten zijn niet denderend, maar aan de andere kant ook niet altijd betrouwbaar.


Met vriendelijke groet,


Zondag 15 augustus 2010

De zoete inval.

De dag begon veelbelovend met een rondje nul! Daarna vlot achter elkaar drie braamsluipers en verder druppelde het een beetje door (met de vogels dan). Bij het meteoveldje de hele dag zeker drie gekr. Roodstaarten en enkele grauwe vliegen. Ook de eerste paap daar gezien. Verder een groepje van vijf groenpoten en een sperwer bij sectie 6.
De excursie bestond uit 9 personen (10 opgegeven). Een enthousiaste groep die een 4.2 serie sponsorde (+ 2.50 fooi) Gelukkig konden we ze wel vijf vogels tonen.
Twee attente politiemannen op bezoek gehad die onze excursiegasten het bordje verboden toegang zagen passeren. Evert Jan ook weer langs geweest. Vanmiddag zijn Arno en Janos aangekomen.
In het laatste rondje nog twee boerenzwaluwen. De wind trekt aan en de buienrader boven noord Duitsland geeft aan dat er zware buien onze kant op komen. Zo te zien zijn ze Schier met de zonsopkomst al weer gepasseerd. Morgen dus vroeg erbij. Bij het afsluiten van dit verslag om 22.25 muur is er al onweer in het oosten te horen.


Groeten.


Ardie, Wil, Anton, Ardy, Arno en Janos.


Maandag 16 augustus 2010

De zoete inval, deel twee.

Het regenfront was vannacht keurig overgetrokken en om 6 uur was het droog en windstil. Verbazend weinig blaadjes en proppen in de netten, maar wel was er een flinke dode els op de spanlijn van sectie 0 gevallen. De kromme stokken konden wel weer recht gebogen worden.

Buidelmees

Het eerste rondje leverde al 14 vogels op en er was duidelijk aankomst van vooral fitis. De topper van vandaag was een Buidelmees. Een tweedeliet zich wel zien, maar niet vangen. Die komt morgen wel aan de beurt.
Midden op de middag een forse ronde met alleen al in sectie twee 15 vogels. Waarschijnlijk dankzij een sperwer. In de middag kwam er wat meer bewolking met wat spatjes regen, maar vrijwel windstil. Symen nog even langs geweest voordat hij weer naar de vaste wal vertrok.
Een mooie Fluiter gaf de dag nog wat meer glans. Uiteindelijk stond de teller op 122 vogels, waarvan 99 verse.
Leuke waarnemingen: gierzwaluw 5, witgat 5, groenpoot 6+2, barmsijs 4, kemphaan 2, buidelmees 2, br. Kiek 1, regenwulp 1 en goudplevier 5.


Voldane groeten van


Ardie, Wil, Anton, Ardy, Arno en Janos.


Dinsdag 17 augustus 2010

Leuke soorten!

Het was weer een rustige start, maar dan wel wat het weer betreft. Het eerste rondje leverde weliswaar maar acht vogels op, maar de eerste vogel die ik uit het zakje haalde, leverde meteen een adrealinestoot op... Groengeel met een duidelijk vleugelstreepje. De vierde GRAUWE FITIS uit het Glop! Direct Ardie, André Duiven en André van Loon gebeld. Deze laatste gaf nog wat nuttige tips waarop vooral gelet en gemeten moest worden. Er werd dan ook zo druk gemeten, gefotografeerd en geleuterd, dat achteraf bleek dat er een verkeerd ringnummer was ingevoerd (ring van streng). Dankzij de vele foto's kon echter achterhaald worden welk nummer de grauwe fitis had gekregen en kon e.e.a. hersteld worden.
Ardie leverde nog even een bijdrage aan de feestvreugde door een Sperwergrasmus te vangen en de tweede Fluiter van deze week kon ook genoteerd worden.
In de middag begon de wind naar noordwest te draaien en tot 7 Bft aan te wakkeren. Ook regende het regelmatig, maar niet zodanig dat de netten vanwege regen of blad dicht moesten. De vangsten liepen ook terug en de eerste nul-rondjes werden gelopen.
Tijdens de avondronde nog een kleine barmsijs gevangen die in mei hier door Holmer was geringd.


Alweer voldane groeten van


Ardie, Wil, Anton, Ardy, Arno en Janos.


Woensdag 18 augustus 2010

We gaan internationaal.

Een rustige start met weinig wind. De rest van de dag druppelde het redelijk door, zonder echt bijzondere soorten. Ook werd er weinig gezien. Bij het Meteoveldje wel een paapje en een tapuit.
Een leuke excursie van 20 personen (volgens opgave) Enkele Duitse stellen met kinderen en twee Engelsen.
Arno en Janos vertrokken met de middagboot en Riet en vriendin Dieneke arriveerden, samen met Henk en Willy Dommerholt (ex-Natuurmonumenten en vriend van Anton). Ardy en Willy vertrokken met de avondboot.


Groeten,


Wil and crew


Donderdag 19 augustus 2010

Even de benen strekken.

Het zou vandaag een mooie dag worden. Droog met veel zon en dat klopte.
Ardie en André waren zo vriendelijk om tegen de middag de honneurs waar te nemen, zodat ik met de dames het eiland over kon. En dat was heel geslaagd (inclusief een vdW'tje) Dank heren.
Zoals min of meer gebruikelijk bij mooi weer, vielen de vangsten wat tegen. De wind begon ook aan te trekken. In de duinen ook erg weinig zangertjes. Op de Westerplas nog een grauwe franjepoot en zeven kleine Zilverreigers.


Groeten van


Wil en co.


Vrijdag 20 augustus 2010

Klaar voor vertrek.

Volgens de buienradar had het al een tijdje moeten regenen. Bij het opstaan alleen wat hele fijne motregen. Daarna een overwegend stralende dag. De vangsten liepen redelijk goed door tot aan de avond. Het zou de op een na beste dag worden, echter zonder spectaculaire soorten.
Ik ben met de tweede rallenkooi verder gegaan, maar de blaren op m'n vingers (van de tangen) gingen weer leuk opspelen. Op het veldje staat een kooi die als voorbeeld kan dienen voor degenen die na ons komen.
De dames hebben een heerlijke maaltijd op het veldje geserveerd. Ze vonden dat we dat wel verdiend hadden. In sectie 5 nog vijf boerenzwaluwen gevangen, waaronder een zeer jong dier die een vleugelmaat had die 1 milimeter onder het minimum zat. Dit aangepast.
Bij het ringen van de boerenzwaluwen werd een nieuwe streng aangebroken, maar tot onze verrassing gaf het systeem aan dat 01 en 02 van de nieuwe streng al uitgegeven waren. We konden hier geen verklaring voor vinden hebben hebben 01 en 02 van de streng afgehaald.
Ardie heeft vandaag nog een onvolwassen zeearend gezien boven het dorp. Een mooie zachte avond sloot een bijzondere week af.
Het is denk ik zeker dertig jaar geleden dat ik in deze periode op Schier geringd heb. Er zijn dan ook redelijk veel soorten door mijn handen gegaan die ik al vele jaren niet meer in mijn netten heb gehad. Dank ook aan Ardie die mij vrijwel alle dagen assisteerde.
Ook dank aan Anton, en Ardy die hun vakantie "opgeofferd" hebben om mij te helpen. Arno en Janos bleken dolgraag weer een paar dagen mee te willen draaien. Zo bleef hun kennis en ervaring op z'n minst goed op peil. In november zijn ze weer van de partij. Riet en Dieneke waren oorspronkelijk door mij ingehuurd als helpers, voordat voornoemde personen in staat bleken om als helper op te treden. Logisch dat ze de tweede helft van de week ons gezelschap hielden. Het Glop ziet er nu weer spik en span uit!


Groeten van


terug
later
eerder

Wil and partners. 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox