logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 34


Zaterdag 21 augustus 2010

Vol verwachting.

De eerste vangst lag in het eerste net van sectie 2. Een Laatvlieger! Het beestje zat zo vast dat er flink geknipt moest worden. Het vloog gelukkig weer goed weg. Als extraatje vingen we nog een mooie blauwborst.
Vandaag weer een een havik gehoord en een sperwer hoog over zien vliegen. Een ronde later vertoonde het net in sectie 2 (het net naast die waarin de laatvlieger is losgeknipt) een groot gat. Duidelijk geval van een mislukte vangpoging.
Met een half uur vertraging (er is een extra boot ingezet vanwege de drukte) kwam de nieuwe ploeg ons aflossen. Op dat moment was tweederde van de dagvangst al binnen, waaronder de tweee blauwborst.
De nieuwe ploeg had het genoegen om de tweede sprinkhaanzanger van de dag binnen te brengen en zes nul-rondes op rij te mogen lopen. Het is ook erg stil in het Glop, met uitzondering van de zwaluwen (boeren- en huis-) en onze vaste bezoekster uut Grunning. De laatste twee rondes leveren toch nog een paar vogeltjes op.
De wording van de nieuwe rallenkooien vordert, weliswaar langzaam maar toch gestaag. Een prima oefening om de handspieren krachtiger te krijgen.
Vol verwachting kijken we uit naar de dag van morgen.


De nieuwe ploeg,


Zondag 22 augustus 2010

Een mooie augustusdag met een gevarieerd palet.

Het was een leuke en aangename dag. De eerste ronde startte met twaalf vogeltjes, waaronder al gelijk leuke soorten als nachtegaal, sperwergrasmus en spotvogel. Het druppelde vervolgens leuk door tot ruim na de excursie, zodat we de excursiegangers konden verblijden met vogels. De excursie werd ruim bezocht (10 adult en 11 juveniel) en het was leuk om te zien hoe enthousiast de mensen waren. Na zeven kwartier vertrok men pas na drie ringstrengen gesponserd te hebben.

Excursie

Een leuke terugmelding betrof een Fitis, die in 2006 als eerste kalenderjaar geringd is en nadien in 2008 nog eens is teruggevangen. Deze flinkerd heeft dus al acht keer de afstand Schier - Afrika afgelegd.
Onze Dirk, die verwoed sportvisser is, was zo handig om zijn visspullen met uitzondering van zijn molen mee te brengen. Gelukkig kon Ardie uitkomst brengen door een tip te geven waar pieren te steken zijn en door een oude, maar goed functionerende molen van zijn zolder te 'vissen'. We zijn heel benieuwd wat er morgen op het menu staat:-)
Op het eind van de middag werd het rondjes lopen een stuk spannender. Joop had namelijk een Blauwe Kiek gespot boven buurman Visser, en stel je toch eens voor dat die ineens in de grofmazige netten bij sectie 6 hangt. Hoop doet weliswaar leven, maar helaas niet vangen.
Al met al kijken we terug op een geslaagde augustusdag met een gevarieerd palet aan vogels. Ook het weer zat ons mee, ondanks de verwachting van veel neerslag in het noorden van het land. We hebben er (gelukkig) weinig van meegekregen.


De vangploeg,


Marijke, Cindy, Joop, Dirk en Kees.


Maandag 23 augustus 2010

Lijsterweer in augustus, dus elzenproppen en ... nachtegalen

De eerste ronde stond gepland om 06.30 uur en terwijl we nog even van ons bakkie koffie zaten te genieten begon het om 06.26 uur met regenen. Dan maar de regenpakken aan en gelijk lopen. Het resultaat viel niet tegen. Vijf vogeltjes, waaronder ... twee nachtegalen. Het moet niet gekker worden.
Na het invoeren direct weer op pad om met drie vogeltjes terug te komen, waarna met de derde ronde (07.30 uur) het totaal op tien werd gebracht.
Omdat op basis van buienradar een opklaring werd verwacht tegen 10.30 uur besloten we de netten open te houden en wisselend op en af te lopen. Dat was een duidelijke misrekening. Behalve dat we nat en best wel moe werden, leverde het nul komma nul resultaat aan vogels op. Het was lijsterweer, maar dan zonder de lijsters.
Inmiddels gaf buienradar een ander beeld te zien en besloten we om 11.00 uur de netten te sluiten. Tja, en als de netten dan opgerold zitten heb je de perfecte gelegenheid om de baan te maaien en wat overhangende takken en rietstengels te verwijderen. Vervolgens nog wat zitten prutsen aan de nieuwe rallenkooien.

Om 15.30 uur besloten we de netten weer open te zetten. Toen we hiermee klaar waren bleek dat we ons opnieuw vergist hadden. We waren zo gefocused op de neerslag dat we vergaten dat windkracht 8 toch wel erg veel blaadjes, maar vooral takken en elzenproppen in de netten oplevert. Direct op onze schreden teruggekeerd en de secties 6 en 0 gesloten. Toen we daarmee bezig waren bleek ook sectie 2 dicht te moeten. Dat laatste viel tegen. Met drie man tegelijk de elzenproppen en takken uit sectie 2 verwijderen bleek niet te lukken. Er vielen er meer in dan we eruit konden halen. Het gevolg: de volgende keer dat sectie 2 geopend wordt zal dit een zeer langdurig en tijdrovend proces worden. Ook de laatste bossectie (1) ging vervolgens dicht.
Om te voorkomen dat sectie 9 omver geblazen zou worden, hebben we die ook maar gesloten. De resterende secties (3, 4, 5, 7 en 8) bleven open met als resultaat één hele tjiftjaf. Dat die zich liet vangen was puur geluk. Normaliter zou die uit het net geblazen worden, maar deze was zo slim (of dom) om een meter voor Kees in het net te springen, en dan lukt het zelfs hem om de vogel uit het net te halen.
Vanwege de naderende buien besloten om alle secties dicht te doen (dit keer wel op tijd). Het wordt morgen afwachten of de netten nog open gaan.
Oh ja: de beloofde vis bleef uit. Dirk bleek toch niet zo'n verwoed sportvisser te zijn. Hij heeft nog niet eens een poging ondernomen om er één te vangen. Gelukkig kent het dorp een hele goede visboer :-).


Groetjes van een best wel vermoeide vangploeg.


Marijke, Cindy, Joop, Dirk en Kees.


Dinsdag 24 augustus 2010

Vogelen op Schier.... nog beter dan Yoga!

De weersverwachting blijft een verwachting. Vanochtend bleek dat de netten voor niets uit voorzorg waren gesloten. De zoals gebruikelijk goede eerste rondes treft u dan ook niet aan in de vangstaat. Om 09.30 uur begonnen met het openschuiven van de netten (met uitzondering van de secties 0, 1, 2 en 6). Tijdens het openschuiven diende de eerste vogel zich al aan, te weten een Rietzanger in sectie 7. Een aantal rondes later zaten er zowaar twee vogels in de netten, waaronder: jawel ... opnieuw een Nachtegaal. Ditmaal echter één die gisteren al door ons was geringd en door het slechte weer het Glop kennelijk nog niet verlaten had. Oh ja, en het was toch echt een `gewone` Nachtegaal en geen Noordse.
Dat de vangsten een stijgende lijn vertoonden bleek toen in de ronde van 13.30 uur wel drie vogels tegelijk in de netten zaten. Het moet niet gekker worden, en dat werd het dan ook niet. De rest van de middag werd niets meer gevangen, waardoor er alle ruimte was voor een meditatief moment. Na drie uur geconcentreerd werken zijn de netten van de secties 0, 1 en 2 weer gebruiksklaar (lees: vrij van elzenproppen, blaadjes en takjes - zie het verslag van gisteren).
Rond 18.00 uur kregen we een telefoontje van Ardie met de waarschuwing dat er zwaar weer op komst was en dat het verstandig zou zijn om de netten te sluiten. Het schijnt dat zelfs de huurfietsen van de veerhaven uit voorzorg weggehaald zijn. Hier direct gehoor aan gevend begon het inderdaad te spoken. Stevige rukwinden, regen en onweer trok over het Glop. Tijdens het dichtschuiven van de netten werd nog een Rietzanger in sectie 4 aangetroffen. Deze heeft ongeringd zijn vrijheid herkregen, omdat het onverantwoord was om terug te gaan naar de ringtafel, maar ook onverantwoord om het beestje in een zakje om mijn nek mee te zeulen tijdens het dichtschuiven van de overige netten.
Het voornemen is om morgenochtend vroeg (05.00 uur) de netten open te doen zodat we dan mogelijk iets meer vangen dan vandaag.
Voor degenen die geïnteresseerd zijn in ons dagmenu: we hebben weer achter het net gevist. Dirk heeft dit keer wel de zee gezien, maar in plaats van zijn hengel had hij zijn zwembroek mee (zo'n hele mooie gele met lange pijpen)


Groet van een, zeker qua innerlijke gemoedstoestand, relaxte vangploeg,


Marijke, Cindy, Joop, Dirk en Kees.


woensdag 25 augustus 2010

Eindelijk ............ Vis!

Vanochtend vroeg (05.00 uur), dus ruim voor het lopen van de eerste ronde, hebben Joop en Marijke de netten opengeschoven, met uitzondering van de secties 0, 1, 2 en 6. Toen zij daar om 06.15 uur mee klaar waren had Kees net de koffie klaar. Marijke had tijdens het openen van de netten nog twee Houtsnippen waargenomen. De eerste ronde van 06.30 uur leverde alleen de rietsectie vogels op (vijf stuks). De eerste die in het zakje belandde was een Rietzanger. Het zal toch niet de Rietzanger zijn geweest die gisteravond vanwege het slechte weer ongeringd is vrijgelaten?

De volgende ronde werd in sectie 5 (het korte baantje in de hoek aan de kant van de schapenweide) een Sperwergrasmus gevangen. Gelukkig maar, want nu waren we in staat om onze collega-ringers een kennelijk felbegeerde foto te sturen. Deze Sperwergrasmus is eerder bij ons op de weegschaal geweest (op 17-08-2010) en is sindsdien 3,2 gram in gewicht toegenomen. Stel je eens voor dat jezelf in zo'n korte periode met bijna 12 % in gewicht toeneemt. Moet er toch niet echt aan denken.
Omdat er bij de Duinhoeve aan de overkant een groep NJN'ers kampeert, waaronder een kennis van Joop, heeft Joop nog verwoede pogingen ondernomen om de NJN'ers op het voor hen vroege tijdstip de Sperwergrasmus te showen. Dit werd door hen zeer gewaardeerd en leidde tot een ongeplande excursie voor een groep van 17 enthousiaste vogelaars.
Bijna aansluitend op deze excursie startte de officiële excursie van Natuurmonumenten. Ook hier zeer enthousiaste mensen (7 stuks in totaal), waaronder een medewerkster van Natuurmonumenten zelf, die eens kwam kijken naar welk 'produkt' zij eigenlijk verkopen aan de toeristen. Ook zij was zichtbaar onder de indruk van ons werk.
Door de twee opeenvolgende excursies kwam onze lunch enigszins in het gedrang. Pas om 16.15 uur konden we een hapje naar binnen werken. Maar: uiteindelijk leverden deze twee excursies 12 gesponsoorde ringstrengen à € 7,50 op, alsmede € 18,49 aan fooien, dus dat verzacht een hoop.

Excursie

De vangsten druppelden een beetje door. Vermeldenswaard is nog een adulte Koolmeesman, die in 2007 als na 1Kj is geringd. In totaal hebben 7 verschillende leden van de ringgroep deze Koolmees in handen gehad (2007 1 x; 2008 6 x; 2010 1 x teruggevangen).
De Winterkoning die ons al vier dagen achtereen uitdaagt (vliegt telkens voor onze voeten weg net onder de netrand in sectie 4) liet zich vandaag opnieuw zien maar niet vangen. De laatste vangst van de dag betrof een Grauwe Vliegenvanger. Na geringd te zijn werd deze vanwege de invallende duisternis boven de dakrand losgelaten om weg te kunnen vliegen. Gelijk schoot er een vleermuis naar hem (of haar) toe om te kijken of er wellicht iets eetbaars was. Teleurgesteld moest de vleermuis afdruipen. Gelet op de grootte van de vleermuis in vergelijking tot de Grauwe Vliegenvanger denken wij dat het wellicht een Dwergvleermuis was.
Vanwege de bijzonder slechte vooruitzichten - het regent nu (23.50 uur) fors in geheel Nederland, maar nog niet op Schiermonnikoog - hebben we uit voorzorg alle netten gesloten. Het blijft vreemd aanvoelen om de netten te sluiten in compleet windstil weer, maar het lijkt toch wel verstandig.
Tot slot voor degenen die ons verslag gedurende de week hebben gevolgd: Het is er uiteindelijk toch van gekomen. Dirk is wezen vissen, je houdt het niet voor mogelijk. Voor alle zekerheid hebben wij maar een pizza Frutti di Mare besteld. Dit bleek een verstandige keuze: Dirk heeft ondanks zijn uitgebreide visuitrusting welgeteld één krabbetje van 1,5 centimeter doorsnee gevangen en dat is toch wel een karige maaltijd voor vijf volwassenen.


Groet van een eindelijk van vis voorziene vangploeg.


Joop, Marijke, Dirk, Cindy en Kees.


Donderdag 26 augustus 2010

Hoe Dirk toch nog de schuld kreeg.

Vanochtend relaxed opgestaan (de netten waren immers dicht). De voorspelde overvloedige regenval is het Glop voorbijgegaan. Vanochtend vroeg zat er 3 mm in de regenmeter. In de sputterregen Joop, Marijke, Dirk en Cindy naar de ochtendboot zien vertrekken. Op het moment dat ik na een check van de gesloten netten naar het dorp ga voor de noodzakelijke boodschappen (en dat is heus meer dan alleen oude jenever) blijkt het droog en opgeklaard te zijn. Wat dat betreft heb je in het Glop toch een beperkt zicht door de vele bossages. Er is amper lucht te zien, met uitzondering uiteraard achterin het terrein.

Na de boodschappen om 12.00 uur (de visboer was nog dicht) buienradar gecheckt en voorzichtig de secties 7, 8 en een deel van 4 (voor de kenners van het terrein: tot de tweede bocht) opengezet. Ik ben hier immers niet voor niets. Ik kom hier om vogeltjes te vangen en te ringen. Na een snel ontbijtje ga ik om 12.30 uur verder met het openschuiven van de secties 1, 2 en 3. Na een licht buitje doe ik om 15.30 uur het restant van sectie 4 open plus sectie 5. Omdat Dirk (die inmiddels ruimschoots op de wal zit) zo graag een roofvogel gevangen ziet worden besluit ik om tevens het grofmazige net tussen de secties 5 en 6 open te schuiven. En dat blijkt een grote misrekening. Hierdoor kom ik bij het teruglopen namelijk net te laat aan bij sectie 7. Voor mijn ogen zie ik hoe een Koekoek zich met twee vleugelslagen zich uit het net bevrijdt. Oh, wat jammer. Eigenlijk kun je stellen dat het dus Dirk zijn schuld was.
Om de frustratie van de misgelopen Koekoek te verwerken doe ik tot slot om 16.15 uur sectie 9 open. De secties 0 en 6 durf ik toch niet aan. Ëén meditatief moment van 3 uur elzenproppen plukken per week vind ik eigenlijk wel genoeg. De vangsten vallen tegen qua aantal. Ik 'scoor' slechts 17 vogeltjes, waaronder maar liefst 11 terugmeldingen. Ondanks de lage aantallen is de soortenvariëteit best wel groot. Er zitten opvallend veel vogels tussen in zware rui. Hierbij moet je dan denken aan hele korte staarten of grote gapende gaten in de vleugels. Mooi is te zien hoe de nieuwe veren zich uit de veerspoelen ontwikkelen.
Tussen de terugvangsten bevond zich een Tjiftjaf uit 2008 en een Fitis uit 2007. Die Fitis had zich wel in 2008 laten terugvangen, maar wist in 2009 kennelijk de netten te ontwijken.
Ik ga er vanuit dat het vannacht en morgenochtend vroeg nog regent, maar dat het daarna droog blijft. Om die reden besluit ik de netten open te laten. Straks, vlak voor het slapen gaan nog even de laatste controleronde. De regenmeter geleegd op een stand van bijna 4 mm. Over de hele dag is hier dus nog geen mm regen gevallen, zulks in tegenstelling tot het midden van het land (sterkte Henri).


Groetjes van een aardig uitgedunde, maar nog erg enthousiaste vangploeg,


Kees.


Vrijdag 27 augustus 2010

Een dag met twee gezichten.

Het heeft vannacht lekker geregend, zo'n 7 mm. Dat was ook voorspeld. Wat niet voorspeld was, althans via buienradar, was dat het volgens de bijgestelde verwachting zou blijven doorregenen tot halverwege de middag. Daarom maar gelijk alle netten dichtgeschoven. Het heeft immers praktisch geen zin om voor een mogelijk enkele vogel je volledig uit de naad te werken met het urenlang (bijna) continue lopen van controlerondes. Ook nu weer tijdens het dichtschuiven van de netten een vogel (Tuinfluiter) de vrijheid gegeven. Na een klein uurtje hard werken in de regen is de baan weer eens dicht voor de verandering.
In alle 11 voorgaande weken dat ik op Schier heb geringd heb ik niet eerder meegemaakt dat de netten gesloten moesten worden en in deze week lijkt het wel of ik met niets anders bezig ben dan netten open en dicht te schuiven. Hopelijk ben ik daar dan weer voor de eerstkomende 11 weken vanaf :-).
De ledige tijd nuttig gemaakt met het fabriceren van de rallenkooien. Ik heb hier meer blaren op m'n handen van, dan van het hanteren van de ringtang :-).
In de ochtend nog bezoek gehad van Tera, m'n zogenaamde achtervang in drukke tijden. Helaas voor Tera, de drukke tijden zijn uitgebleven. Na haar vertek begon het op te klaren en volgens buienradar zou het verder op de dag droog blijven. Tot die tijd had de regenmeter 19 mm. opgevangen. Om 12.30 uur de secties 2, 3, 7 en 8 opengezet, met vrijwel direct resultaat. De eerste vogel die in het net hing was een... Tuinfluiter. Ik zeg verder niets meer. Naast nog een Grauwe Vliegenvanger (die ik bij het net in de gauwigheid aanzag voor een Sperwergrasmus) met een viertal Tuinfluiters terug naar de ringtafel. Op dat moment verscheen Ardie (m'n andere achtervang), die verder geassisteerd heeft tot het avondeten. Samen met Ardie direct de secties 4, 5 en 0 geopend, en om 15.00 uur volgde sectie 1. De verdere middag stond overduidelijk in het teken van de Fitis. Er is sprake van een heus influxje aan Fitissen. Ze worden met name in de secties 8 en 9 gevangen.
Tegen de avond trekt de wind aan en wordt wat vlagerig. De netten staan af en toe bol en je ziet de vogels soms gewoon uit de netten waaien. Ook zie ik gebeuren hoe een Fitis dwars door de maas van het net doorschiet. "s-Avonds ook nog de drie grofmazige netten bij sectie 6 opengezet. Kijken of we de Houtsnip kunnen verschalken.
Al met al was dit een dag met twee gezichten, letterlijk (Tera en Ardie) en figuurlijk (regen en zonneschijn). Hoe dan ook: ik kijk terug op een geslaagde vangweek op Schier en ik wil met name Joop en Marijke daarvoor bedanken. Zij hebben hun werkrooster geruild om mij een aantal dagen te kunnen assisteren. Ik waardeer dat zeer, en daarbij is het altijd prettig als je bijgestaan wordt door zo'n ervaren crack op vogelgebied. Ook Dirk en Cindy bedankt voor de gezelligheid (en de vis hou ik nog tegoed). En natuurlijk Ardie en Tera bedankt voor hun bereidheid in te springen bij eventuele drukte.
Ik hoop dat de influx doorzet en dat mijn opvolgers, Jos en André, hun handen vol hebben.


Bedankt voor uw interesse.


terug
later
eerder

De vangploeg, Kees. 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox