logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 36


Zaterdag 4 september 2010

Diverse vangdag

In de vroege ochtend begon de dag met een pittig buitje, nauwelijks waarneembaar op de buienradar. Toch met enige spoed de eerste ronde gelopen, wat ruim 20 vogels opleverde. De rest van de dag bleef het droog en was het buitengewoon aangenaam vertoeven in het vangterrein, met uitbundige zonneschijn, nauwelijks wind en geen wolkje in de lucht.
Het bleef de hele dag wel doorvangen met iedere ronde enkele vogels. Met de boot van half elf arriveerde onze vaste bezoekster Barbara, die gelijk kon genieten van een Houtsnip. Ook de alweer zesde Fluiter van het seizoen werd zeer gewaardeerd door haar. Tussendoor vermaakte ze ons met stoere verhalen over haar vogelreis naar China. Het viel ons op dat gedurende de hele dag veel Bonte- en Grauwe Vliegenvangers en ook Gekraagde Roodstaarten aanwezig waren bij de schapenweide. We vingen hiervan dan ook meerdere vandaag en van vogelaars begrepen dat het elders op het eiland 'wemelde' van deze soorten.
Om 13:00 uur ontvingen we een delegatie van vier Belgische vogelaars van Natuurpunt Antwerpen. Ze waren zeer enthousaist over ons ringwerk en schaften direct een Avifauna van Schiermonnikoog aan. Ardie en ik konden hun veel goede vogelplekken op het eiland aanwijzen, die zij de komende dagen gaan bezoeken.
In de middag is er assisentie van Evert Jan en Cynthia Borras en in de avond wordt de vangploeg versterkt met André Duiven.
Qua vangsten kan gerust gesteld worden dat het een diverse vangdag was, met in totaal 18 verschillende vers geringde vogels. Vermeldingswaardig is zeker de Boompieper, de derde van het seizoen. Hoofdmoot betrof de Fitis, Roodborst en Tuinfluiter. In totaal werden 59 verse en 14 terugvangsten gevangen.


Groeten vanuit het Glop!


Ardie, Symen en Wim


Zondag 5 september 2010

Fraaie nazomerdag

De dag begon met een schitterend opkomende zon. In de ochtend vormden Zwartkoppen de hoofdmoot terwijl aan het eind van de dag Fitissen de boventoon voerden. In de middag zat de schapenwei vol met Bonte en Grauwe Vliegenvangers en Gekraagde Roodstaarten. Ook de Spotvogel was vandaag weer van de partij, nummer 116 alweer dit jaar!! Een Boompieper in de ochtend was het meest vermeldingswaardig, evenals de twee Sijzen in de middag.
Wim arriveerde met de ochtendboot.
De middagexcursie werd door drie adulten bezocht en deze vertrokken met een avifauna en twee gesponsorde ringstrengen.
Alle ronden leverden vogels op met in de laatste ronde bij daglicht een influxje van Fitissen met trekvet.
Van de stevige oostenwind hebben we vandaag weinig gemerkt. Met het zonnetje erbij was het gewoon een warme dag.


Vanuit Het Groene Glop en met de hartelijke groeten,


Ardie, André en Symen


Maandag 6 september 2010

Fraaie nazomerdag, maar wat een wind...

Een prachtige dag qua zon maar niet qua wind. Ook vandaag weer Sijsen in het terrein waarvan we er een paar kunnen ringen. De aantallen bleven achter bij gisteren waarbij de Fitis weer goed vertegenwoordigd was. Verder kwam er een Boompieper langs op de ringtafel.
De geluidinstallatie die vanaf half september bij wordt geschakeld is nu ook gereed en de eerste twee sites voor de rallenkooien zijn uitgemaaid. Deze week willen we de eerste profi kooien gaan plaatsen.
Met belangstelling volgen we de ontwikkelingen van het regenfront boven Frankrijk. Morgenochtend kunnen we waarschijnlijk nog een paar uur ringen zonder nattigheid.
We hebben net 0 bij het Ebelbruggetje rond een uur of twee dicht gedaan vanwege de grote hoeveelheid bijvangst van Elzenproppen. Ik stel voor dat we op deze plek een gerichte selectiedruk gaan uitoefenen op de Alnus.


Met vriendelijke groet, een appeltaart etende crew,


Symen en Wim


Dinsdag 7 september 2010

Weersomslag.

Harde oostenwind ruimend naar zuidoost. Het regenfront draait tergend langzaam over de noordelijke provincies richting Schiermonnikoog. Om kwart over twaalf begint het te spatten maar veel is het niet. De straat bij het veldlab wordt er zelfs niet nat van.
De hele ochtend druppelt het door met Fitissen. In de namiddag volgt er een piekje met Mezen en Fitissen waardoor het dagtotaal boven de honderd uit komt. Ook vandaag weer een paar Sijsen en Grauwe Vliegenvangers. Vanwege de bewolking valt de duisternis vanavond een uur vroeger in dan gisteren.
Zo onrustig de dag begon met de harde wind zo rustig en stil is het einde van de dag, totale windstilte. Voor de tijd van het jaar hebben we dus een heel behoorlijke vangdag gemaakt.


Groeten van Symen en Wim


Woensdag 8 september 2010

Winderig dagje.

De hele dag elk uur eem paar vogels. Geen bijzonderheden qua speciale soorten.
's-Morgens zijn twee badgasten uit Duitsland langsgeweest en voor de middagexcursie hebben we 8 adulten op bezoek gehad.
De regen mocht net als de vangtotalen geen naam hebben.


Groet, Symen en Wim


Donderdag 9 september 2010

De eerste waterral.

De opening van de dag is stil, kalm en klam. De dauw ligt op de rietstengels, de wilgen druipen van de nattigheid. De eerste ronde levert negen vogels op met voornamelijk controles. Geen aankomst?
De tweede ronde bracht 24 vogels naar de ringtafel. Hierna zakte de vangst ernstig in. Het totaal komt uit op 74.
's-Middags met André nieuwe mistnetpalen gefabriceerd en op het wad nog meegeholpen twee secties op te bouwen.
In de avondronde wist Kees Oosterbeek nog een Waterral te pakken te krijgen door een sprintje te trekken.
Met twintig verschillende soorten uiteindelijk een gevarieerde dag. Het is nu een rustige avond met weinig wind. We gaan zo nog even het wad op voor een nachtvangst van steltlopers.


Groet,


Wim, Symen en André.


Vrijdag 10 september 2010

Laatste dagje.

Een mistige start van de dag. De netten hangen door van de dauwdruppels. De eerste ronde levert traditiegetrouw een paar vogels op, 8 in totaal, voornamelijk verse Roodborst.
De hele dag keutelde het een beetje door. Een Sprinkhaanzanger, laat in de middag was voor vandaag de leukste glopvangst.
Om 18.00 uur is het gaan regenen tot 20.00 uur.
Dit was alweer de laatste volledige vangdag van deze week. Samen met de afgelopen vangnacht op het wad (129 vogels) was het weer genieten.


Met vriendelijke groet,


terug
later
eerder

Wim en André


 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox