logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English

Dagboek 2012

Ook tijdens de najaarstrek 2012 hebben we weer van 24 juli tot en met 25 november een dagboek bijgehouden. De vangsten waren qua aantallen vergelijkbaar met vorig jaar en het aantal soorten kwam zelfs exact overeen.
Het vangseizoen begon warm en met aanzienlijke panne van huishoudelijke aard: de bronbemaling van het riool hield ermee op en de Hoofdringer diende een hoger gelegen slaapplaats op te zoeken om de voeten droog en de neus schoon te houden. Toen dat achter de rug was begon het vangseizoen echt, zij het vooral met het vangen van nachtvlinders, want vogels waren nog niet in ruime mate voorhanden. En toen begon het enthousiast te regenen...
Op elf augustus volgt dan de eerste verrassing: een Kleine Bonte Specht, de eerste op deze ringbaan en een echte zeldzaamheid voor het eiland: er is nog maar één eerdere waarneming bekend!
Vanaf half augustus is het weer droog en warm.
Week 34 brengt een opmerkelijke vangst, en deze keer niet in de netten maar in het kippenhok van boer Visser van de Duinhoeve: een Havik die zo boordevol kip zit dat het ringprogramma het gemeten gewicht weigert op te slaan. Eén van de logeetjes op de boerderij blijft daarna gedurende haar hele verblijf ieder vrij moment op het ringstation doorbrengen; daar is een vuur ontstoken.
In week 40 volgt dan nog een Goudplevier, voor het eiland geen zeldzaamheid, maar alweer een nieuwe baansoort, en begin november vliegen de buitenlandse ringen (Stavanger, Helgoland. London en Bruxelles) ons om de oren en in de netten.
In week 46 meldt zich dan nog de derde nieuwe baansoort: de Gaai, waarna we het jaar afsluiten met een wonderbare Waterrallenvangst: maar liefst 792 exemplaren weten de weg naar de inloopkooien te vinden.

Kortom: er gaat geen jaar voorbij of er gebeurt wel weer wat nieuws; op naar 2013.


Het overzicht van wat we dit jaar vingen vind je op de pagina ringaantallen 2012.

Via onderstaande links kunt u per week het dagboek in, en op de dagboekpagina's kan via de knoppen "eerder" en "later" heen en terug worden gebladerd. En we hebben ook dit jaar weer een printbare versie in PDF-formaat.


week 30 · week 31 · week 32 · week 33 · week 34 · week 35
week 36 · week 37 · week 38 · week 39 · week 40 · week 41
week 42 · week 43 · week 44 · week 45 · week 46 · week 47 · week 48

 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox